Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 92 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
OsamodasxD
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

a jeżeli chcecie to mogę dorobić parę takich sektorów, żaden problem :) nawet mam pasujące do tego lokacje :D
jak tylko skończę główny plan to pododaję co nieco sektorów pod ziemią :P

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ripper pisze:
A podziemia, będzie ich więcej ? jakieś tajne WIELKIE bazy podziemne, bo w JA2 to mało tego było :P

Podziemia typu "kompleks" z Unfinished Bussiness? Wchodzisz przez wiatrak i "no way back". I będzie już wogóle fabuła "jak po szynach" :no:

Jak już to można przepisać metro z Urban Chaos bedzie jakaś alternatywa do patrolowania dróg "w te i nazad" :-D

*

OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Nie no aż takich kompleksów nie mam zamiaru robić... po prostu nieco więcej pojedynczych sektorów z podziemiami i tyle :) Dla mnie w Ja 2,5 kompleks był nieco przesadzony... poza tym nie mogę robić na poziomie 2 i 3 podziemi zwykłych piwnic ponieważ są zarezerwowane dla robali - dziwnie by się grało słysząc niestandardową muzę walcząc z ludźmi :P

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

OsamodasxD pisze:
po prostu nieco więcej pojedynczych sektorów z podziemiami i tyle :) Dla mnie w Ja 2,5 kompleks był nieco przesadzony

Kilka piwnic w najmocniej strzeżonych sektorach jest OK :ok: Można by tam zrobić sklepy, składy paliwa, magazyny z bronią, ciwkawych NPC i RPC...

*

Hanti
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

OsamodasxD pisze:
(...) chodzi o odświeżone, stare poczciwe Jagged Alliance 2.
Pytanie dlaczego mój mod opiera się na oryginalnym kodzie źródłowym? Odpowiedź jest bardzo prosta... stare dobre poczciwe JA2 zawsze miało w sobie coś, czego inne dodatki nie zmienią. I taki chcę uzyskać efekt we własnym modzie. Nie mówię, że 1.13 i inne wersje są beee, wręcz przeciwnie. Ale czasami grając miałem takie odczucie, że tego wszystkiego jest wręcz za dużo i z chęcią powracałem do oryginalnej wersji.
(...)
Wszystkie bronie, postacie i questy pozostają... zmieniają się lokacje, pozycje sektorów - lotniska, bazy, miasta i wszystko inne co tylko się dało - (czyli niby wszystko znamy ale odwiedzamy je zupełnie na nowo), obrażenia, poziom trudności itp itd.

Ja bym powiedział, że stare poczciwe JA2 było do bani ;) O ile dobrze pamiętam, warstwa RPG była bezbłędna, ale fabuła i mechanika to był dramat. Grałem w to, bo było lepsze od JA1, gdzie wrogowie oszukiwali na potęgę, a DG mi się w końcu znudziło (brak fabuły generalnie). Ale zazwyczaj szlag mnie trafiał przy tym, co ta gra wyczyniała. Dobrze, że wyszły mody, bo by z tej gry wiele nie zostało.

Ale do rzeczy: jak już dobrniesz do końca, to przemyśl czy chcesz pozbawić graczy nowego inwentarza, systemu celowania, warunków pogodowych wpływających na celność ognia lub oświetlających teren, patroli milicji poza miastami, przeciwników wchodzących na dachy, 180 stopniowego pola widzenia, inwentarza pojazdów, możliwości dowolnego kreowania IMP, szczegółowych informacji o przedmiotach i broniach, różnych rodzajów amunicji, kamizelek, plecaków, dodatków do broni nakładanych w ilości większej niż 4, kategorii sprzętów w sklepie Bobbiego, no w ogóle takich tam różnych usprawnień.
Bo rozumiem, że chodzi ci o zbyt dużą ilość PRZEDMIOTÓW w 1.13, ale przecież to się nie sprowadza tylko do przedmiotów.
W sumie chyba łatwiej byłoby wyciąć niepożądane przedmioty, ale zostawić nowe możliwości kodu.

OsamodasxD pisze:
(...)
Fabuła się nie zmieni, tak jak i postacie w grze bo w pojedynkę nie jestem w stanie tego zrobić. Ale będą oczywiście drobne zmiany :)
Prawdopodobnie nazwy miast powrócą do takich jak w oryginalnym JA2, trochę ciężko się gra czytając o Almie nie widząc jej na mapie....

Wolę zmianę fabuły :) Byłoby ciekawiej. Może nawet na taką, że zły Enriko chce wywołać powstanie, by przejąć tron od dobrej Deidranny?
W sumie dobre, duże mody polegały na zmianie fabuły, czy przeniesieniu całej bajki w inne miejsce.
Może warto o tym kiedyś pomyśleć, jak już będziesz miał na tyle zaawansowane prace, że będzie można dłubać przy fabule nie doprowadzając do upadku całego projektu.

OsamodasxD pisze:
-statystyki oraz ceny najemników uległy zmianie (u niektórych tylko troszeczkę, a u części znacznie wzrosły)
-na start najemnicy nie posiadają żadnego ekwipunku... dostaniemy coś na początku w skrzyniach w sektorze startowym i tyle. Sam masz zadbać o swoje uzbrojenie podczas gry zdobywając bądź odnajdując
-oczywiście gnaty i inne części ekwipunku będą odblokowywane w miarę postępów w grze, nie pozwoliłem sobie na dostęp do wszystkiego już na początku gry. Dzięki temu mamy więcej trudności przy zdobywaniu kolejnych miast czy też baz gdy nasi przeciwnicy są lepiej uzbrojeni od nas
-wszystkie bronie w grze są dostępne w sklepie internetowym, mapie jak i u przeciwników - czyli taki P90 albo AUTOMAG można wydropić :)
-przeciwnicy jak i samoobrona zostawiają po sobie 100% - nie ma czegoś takiego że przeciwnik strzela z pustych rąk :)
-pozycje baz, miast, kopalni i innych strategicznych miejsc zostały zmienione... czyli eksplorowanie terenu na nowo przyniesie wam frajdę (co jak co ale w modach zazwyczaj było tak że wszystkie te elementy miały stały punkt i nawet jak sektory były pozmieniane to i tak grało się z wrażeniem jakby się już wszystko znało)
-częściej spotkamy czołgi, nie tylko w medunie albo jej okolicach

**EDIT**:
-w grze umieściłem również znajdźki- czyli ukryte miejsce w ośmiu sektorach, w których możemy odnaleźć cenne przedmioty. I nie są to sektory baz czy też miast... po prostu gdzieś w lesie jak się wpatrzymy odnajdziemy skrzynię albo jakiś grób czy coś takiego i tam będą te przedmioty.
-w niektórych sektorach możemy natrafić na posterunki wroga, które będą odbijane przez królową

Podoba mi się BRAK ekwipunku oraz 100% sprzętu po trupie. Tylko wypadałoby to jakoś logicznie połączyć, bo 100% daje mocnego kopa do przodu graczowi. Jeśli ma tak być, a jest to logiczne, to warto ograniczyć do minimum (a najlepiej zamknąć) sklep internetowy. Zawsze mnie wkurzało, że można sobie zamówić magazynek do kałacha na koniec świata i ktoś nam go tam dowiezie za parę dolarów. Przecież to lipa. Gdyby w ogóle to miało tak wyglądać, to amunicja przyjechałaby w skrzyniach hurtowo za dużą cenę.
Jednakże nie pamiętam żadnej akcji najemniczo-powstańczej, w której zamawiano by sobie sprzęt i amunicję w czasie walki BEZPROBLEMOWO. W momencie wybuchu konfliktu, TO raczej zaczyna stanowić problem.
Ponadto podkładka pod powstanie serii JA czyli PSY WOJNY, pokazywała, że drużyna szykująca się do ataku i przejęcia kraju na zlecenie z zewnątrz, ma mieć wszystko ze sobą. Potem mogą, co najwyżej, żyć z tego, co zdobędą.
Natomiast łączenie 100% ekwipunku na ziemi z BR to czysty dopalacz dla gracza. Nie warto.

*

OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Prośba/ pytanie dla użytkowników odnośnie do dźwięków z JA 2,5: ma ktoś u siebie JA 2,5? Jeżeli tak to prosiłbym o wrzucenie pliku BattleSNDS.slf na jakiś upload. Nie chce mi się pobierać całej gry tylko dla jednego pliku, niestety swojej płyty nie znalazłem :D
Główne prace powoli dobiegają końca... jakby tak procentowo określić to jestem na poziomie 92% :P

*

Marius123404
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

*
OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Danke Szyn :D

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

micand1989 pisze:
Ripper pisze:
A podziemia, będzie ich więcej ? jakieś tajne WIELKIE bazy podziemne, bo w JA2 to mało tego było :P

Podziemia typu "kompleks" z Unfinished Bussiness? Wchodzisz przez wiatrak i "no way back". I będzie już wogóle fabuła "jak po szynach" :no:

Jak już to można przepisać metro z Urban Chaos bedzie jakaś alternatywa do patrolowania dróg "w te i nazad" :-D

A kto napisał że takie dziwadła miały by być ? na pewno nie ja.

Chodzi mi o zwykłe podziemia, tylko żeby było ich trochę więcej.

*

OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Dla wszystkich wersja testowa:

http://www.speedyshare.com/9jyn7/ja2-reloaded-pack.rar

Jest to nakładka na oryginalne JA2

Życzę smacznego :P

P.S (czyli edit): nie dodałem jeszcze obiecanych podziemi... jeszcze będą dodane szczególiki jak logo Ja2 itp więc na to nie patrzcie. Oficjalne prace zostały zakończone, ale jakiegoś patcha zawsze można utworzyć :)

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Czyli jest to wersja która można przejść od początku do końca ? :P

Ahh zapomniał bym zapytać, czy ilość wrogów jest zwiększona ?

TZN: w Oryginalnym ja2 na expercie do odbicia samów zawsze idzie 10 elit, czy tu zostało to utrudnione i idzie teraz ich 20 a może wiecej ? :P fajnie by było :P

*

OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Jak najbardziej :)
Brakuje tylko szczegółów takich jak: logo gry, lekkie zmiany w laptopie, dodatkowe przejścia na mapach i poddziemia, może jeszcze parę dźwięków i jak się uda przeniosę bronie z JA 2,5. Ale wydam to jako patch uzupełniający :P

W grze może występować jeden błąd (nie zawsze) - w moim wypadku trafiał się wyłącznie gdy grałem na kodach - przy wczytaniu save'a bezpośrednio na ekran mapy i przejściu do mapy taktycznej, wyrzucało mnie do windowsa. Należało wtedy przejść się byle gdzie albo wczytać inny sektor i wszystko działało. Ale zaznaczam że było to wyłącznie na kodach.... bez cheatów chyba nie występuje bo już trochę pograłem i nic takiego nie zauważyłem.

EDIT: Królowa wysyła max 28 jednostek tak jak możemy szkolić 28 jednostek samoobrony w każdym mieście :) Elity i regularni żołnierze zostali nieco podkręceni w statystykach. Powinno być trudniej. Na początku zawsze wysyła mniejszą armię. Później jest - rzeź....

I taka mała uwaga: grajcie na HARD, wtedy dzieje się najwięcej - tylko nie uważajcie że 150 000 na start to dużo... właśnie że nie :P Na początku radzę oszczędnie rozporządzać swoimi środkami :)

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ok wygląda naprawdę fajnie, mam tylko problem bo nałożyłem to na swoją polską wersje 1,05 i gdzie nie gdzie mam dziwne napisy jak "AszesA" i inne problemy z polskimi literami, ale nie przeszkadza mi to, no i te 150tys na początek, myślałem ze nie dopatrzenie, ale skoro mówisz że tak ma być to spoko :)

A teraz odczucia z gry po pierwszych 5minutach

Jak narazie FAJNIE :)
Fajnie popatrzeć jak Ira, carlos, miguel strzelają do wroga, nie kontrolowani przez nas, a wrogów chyba 20 jest( Poziom hard ), a my mamy 0 broni, z tym że teoretycznie któryś NPC rebeliantów może nie przeżyć tej strzelaniny xD

Mnie się to podoba, mogą wyjść naprawdę ciekawe śmieszne akcje przez to.

Mam 2 pytanka techniczne tylko

1. czy to trzeba wrzucić do angielskiej wersji ja2gold ? czy na polskiej tez powinno działać bezproblemowo, boje się o jakieś błędy i wywałki do systemu na polskiej wersji.

2. Bronie miały być klasyczne spoko wiem :P, ale czy są też dodane te z ja2,5 czy tylko te z podstawki JA2?

BTW: Ciekawy nowy KOD do IMP xD

*

OsamodasxD
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Niestety mam problem z polskimi czcionkami :/ nie wiem czemu nie chcą się kompilować.... Nakładamy normalnie na Ja 2 1.05.
Żaden z rebeliantów się do nas nie przyłączy - NEVER! My robimy swoje a oni już swoje zrobili, czyli wybronili nas na początku żebyśmy później mogli działać sami.
Bronie z Ja 2,5 postaram się dodać w patchu :)

Jeżeli będą problemy z nazwami miast przy gadaniu z NPC to daję rozpiskę odpowiedników:

OMERTA - LIMESTONE
DRASSEN -LODENBURG
CHITSENA - QUEVILIN
SAN MONA - DURANTH
CAMBRIA - DRASNIA
GRUMM -ASPENWOOD
ALMA - ALASPAR
BALIME - ASGARD
MEDUNA - GRYFINDOR
ESTONII - RWENDIA

Jest jeszcze NASA (Orta) i AZKABAN (Tixa) - ale to znajdźcie sobie sami :D

Pytanie do wszystkich chętnych: chcecie całą mapę świata? Zrobiłem takową w excelu - wkleiłem wszystkie radarmapy. Tylko wtedy będą spoilery :)

Do Ripper: Trafił Ci się trudniejszy scenariusz na początku :P Standardowo ustawiłem na około 8-10 przeciwników na start.. tyle że trafił Ci się dodatkowo wygenerowany patrol :D Dlatego masz ich więcej

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Rozumiem, ale niestety muszę tez dodać to co mi się nie podoba, jest tego niewiele, ale jest.

Chodzi mi o nazwy niektórych lokacji, co jak co ale nazwy z Harrego Pottera, jak gryfindor czy azkaban są trochę nie na miejscu i moim osobistym zdaniem, psują powagę sytuacji, po zatym chyba wszystko mi się podoba ale zobaczymy jak będzie dalej.

BTW: nie zauważyłem tego wcześniej ale Shadow ma 28 punktów akcji, hmmm czyżby zostały one zwiększone do 30 ? ;p

EDIT: Ale wyrazy szacunku za kawał naprawde porządnej roboty, za to że chciało ci się tyle czasu na to poświęcić bo żeby przerobić wszystkie sektory i nie tylko, to masakra :P dodatkowo efekt końcowy moim zdaniem jest rewelacyjny a nazwa tej modyfikacji "JA2 RELOADED" pasuje w 500% :) także GRATULACJE !

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna