Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Svean
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Wracając jeszcze do wcześniej poruszonego tematu:
Stridingshadow pisze:
G3KA4: [...]
Ilość AP do przygotowania broni 14-5 (nie mam pojęcia skąd modyfikator, nie wynika on z żadnych akcesoriów, nie jest też zależny od parametrów postaci)

Dla niektórych broni dodawany jest modyfikator za elementy wbudowane (jak tłumik w MP5SD itp.). W przypadku G3KA4 to jest modyfikator za składaną kolbę, zmniejsza czas "uniesienia". Były już modyfikacje (nakładki na v1.13) które umożliwiały składanie i rozkładanie kolby żeby odzwierciedlić jej aktualny stan, a nie możliwość czy stan złożenia, ale chyba od dawna nie są rozwijane...

Ostatnio zmieniony 22 lut 2012 10:03 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
w najnowszym v1.13 zręczność jest tak samo istotna jak um. strzeleckie przy określaniu szansy trafienia

Tak, nawet dodam że można dostawać pkt zręczności na trafienia wroga. Rzadko, ale zawsze do przodu. U mnie mój snajper zaczął otrzymywać dopiero jak dobił do 100 umiejętności strzeleckich.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Tak, nawet dodam że można dostawać pkt zręczności na trafienia wroga. Rzadko, ale zawsze do przodu. U mnie mój snajper zaczął otrzymywać dopiero jak dobił do 100 umiejętności strzeleckich.

Wydaje mi się, że to szczególnie istotne w przypadku celów ruchomych.
Moje żołdaki regularnie szlifują zręczność na szczelaniu.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
micand1989 pisze:

Wydaje mi się, że to szczególnie istotne w przypadku celów ruchomych.
Moje żołdaki regularnie szlifują zręczność na szczelaniu.

Cele ruchome...ja na ślepo nie strzelam (no chyba że z maszynówy jeśli wiem że wróg jest za ścianą :D ) ale zawsze jak do nich celuje to stoją w miejscu :>

W "podstawowej wersji JA2" nie dostawało się pkt zręczności za taką czynność.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Cele ruchome...ja na ślepo nie strzelam (no chyba że z maszynówy jeśli wiem że wróg jest za ścianą ) ale zawsze jak do nich celuje to stoją w miejscu

A ja czasem strzelam do takich, którzy biegną.
Zwróć uwagę na to, że czasem wróg podczas poruszania się w sektorze (podczas naszej tury) stoi bezczynnie, mierzy, albo tkwi w animacji chodu/biegu/skradania.
Jeżeli tkwi w animacji chodu/biegu/skradania, to znaczy że wg. gry jest w ruchu, i trudniej go trafić (dużo trudniej).

micand1989 pisze:
ale zawsze jak do nich celuje to stoją w miejscu

Proszę bardzo, ja im nie pozwalam bezkarnie biegać mi przed nosem :P

micand1989 pisze:
W "podstawowej wersji JA2" nie dostawało się pkt zręczności za taką czynność.

W podstawowym JA2 nie było czegoś takiego jak wpływ zręczności na strzelanie.
Wreszcie ktoś wpadł na pomysł, że jeden człowiek może ładnie strzelać do tarczy na strzelnicy (niedoświadczony strzelec, albo ktoś, kto strzela tylko do papieru), ale śledzić celu nie umieć, podczas gdy inny (żołnierz czy myśliwy) może umieć ładnie śledzić ruchomy cel, nawet jeśli nie strzela najlepiej spośród swoich kumpli.
Ogólnie jest tak, że podczas wykonywania danej czynności możesz zyskać na każdym parametrze, który liczy się do szansy jej powodzenia.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

No tak, zapomniałem o przerwaniach :wall:

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
No tak, zapomniałem o przerwaniach

Niekoniecznie przerwania.
Po prostu czasem wróg sobie biegnie, i nas nie widzi, a my mamy szansę strzelić do niego, kiedy biegnie.

*

Kynio
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Stridingshadow pisze:
Niekoniecznie przerwania.
Po prostu czasem wróg sobie biegnie, i nas nie widzi, a my mamy szansę strzelić do niego, kiedy biegnie.

W pliku ini jest coś o celach ruchomych. Zdaje się, że działa to tak, że jeśli cel wydał w swojej kolejce X punktów na ruch (bieg, może zmiana pozycji) to w kolejce strzelającego traktowany jest jako cel ruchomy i ma modyfikatory do trafienia zależne od X wydanych punktów. Modyfikacja może być całkiem duża, bo czasem celując w dwa stojące, nieosłonięte cele, w mniej więcej podobnej odległości, miałem koszmarne różnice w "kółku celowniczym".

EDIT> Znalazłem w pliku ini (co prawda wersja AIM, ale podejrzewam że w zwykłym też jest):

Cytuj:
; Firing at moving targets.
;
; The game reduces your Chance-to-Hit if your target is moving. The amount of CTH lost is proportional to the number
; of tiles this target has moved since the beginning of their current turn.
; Use these settings to change the severity of this effect.

A ja mam pytanko, które ciągnie się za mną od JA2: Czy animacja wroga, który nadaje przez krótkofalówkę to tylko bajer, czy ma jakieś znaczenie? Nie zauważyłem bowiem ŻADNEGO wpływu na rozprzestrzenianie się alarmu po lokacji, żadnego wpływu na wzywanie posiłków, a co zabawniejsze, samoobrona też potrafi włączyć tą animację, choć nie ma to żadnego sensu (posiłków nie wezwie, a w lokacji cała samoobrona jest zaalarmowana).

Ostatnio zmieniony 27 lut 2012 09:23 przez Kynio, łącznie zmieniany 1 raz

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

@Kynio

Ta wartość w pliku ini. Możesz podać tytuł tej wartości?

Bajer z radiem:

W 1.13 wszczyna alarm w całym sektorze. Wszyscy wrogowie wiedzą że jesteś. Jak znajdą zwłoki to też alarm włączą. Głośny strzał też zaalarmuje jednego a on reszte przez radio alarmuje.
Samoobrona tylko sobie gada.

*

Kynio
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Cytuj:
; Firing at moving targets.
;
; The game reduces your Chance-to-Hit if your target is moving. The amount of CTH lost is proportional to the number
; of tiles this target has moved since the beginning of their current turn.
; Use these settings to change the severity of this effect.
;------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

; How much CTH is lost when firing at a target, for each tile the target has moved so far?
CTH_PENALTY_FOR_TARGET_MOVEMENT = 1.5

; How much CTH can be lost in total due to the movement of your target?
MAX_CTH_PENALTY_FOR_MOVING_TARGET = 30

To dokładny wypis z pliku ja2_options.ini z folderu data 1.13. W ini editorze powinno być w Tactical gameplay settings (CTH_PENALTY_FOR_TARGET_MOVEMENT). Jak widzę, całość zależna jest od pól, jakie cel przejdzie/przebiegnie a cały modyfikator nie może przekroczyć 30 pkt.

Cytuj:
W 1.13 wszczyna alarm w całym sektorze. Wszyscy wrogowie wiedzą że jesteś. Jak znajdą zwłoki to też alarm włączą. Głośny strzał też zaalarmuje jednego a on reszte przez radio alarmuje.
Samoobrona tylko sobie gada.

Tyle że wróg potrafi marnować PA na gadanie kiedy alarm już jest włączony O.o

Stridingshadow pisze:
W podstawowym JA2 nie było czegoś takiego jak wpływ zręczności na strzelanie.

Nie jestem do końca pewny wpływu zręczności na celowanie. Fakt, że rośnie przy strzelaniu, ale jakoś Grizzly trafia jak trzeba i w co chce... Trzeba by się wgryźć w te GUIDE'y:
http://www.ja-galaxy-forum.com/board/ub ... Post198979

A MAM!
Cytuj:
Next up, bullet-dodging!!! Yes, indeed, you can dodge bullets. An agile target causes a drop in the shooter's CTH. However, the shooter can compensate for this if his Dexterity is high. This is one of the reasons why dexterity is important for shooting.

Ostatnio zmieniony 27 lut 2012 11:25 przez Kynio, łącznie zmieniany 4 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Mam problem z ustaleniem tej wartości

Podrzuce screena:
Załącznik:
cth1.PNG
cth1.PNG [ 93.1 KiB | Przeglądany 1152 razy ]

Załącznik:
cth2.PNG
cth2.PNG [ 87.86 KiB | Przeglądany 1152 razy ]

Jak to zmienić?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Jak to zmienić?

U mnie normalnie się zmienia.
Musisz ustawiać wartości które są pełnymi iloczynami 0.5 (czyli .5;1;1.5;2;2.5...).
Inna sprawa, że u mnie okienko 'new value' jest widoczne, a u Ciebie chyba nie :crazy:

*

Kynio
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

U mnie też prawidłowo. Może starszą wersje JA 1.13 masz? (pytam, bo Twój mod mi nie działa nawet na gołej 1.13 więc może starszy masz...)

A wracając do zręczności w walce na dystans - okazało się, że pisałem ze starej wersji poradnika. W nowym 1.13 jest nieco inaczej:

Kod:
CALCULATING BASE CTH

Base CTH is a free amount of CTH given to the character with ANY shot with the same weapon. The initial value is based primarily on skills. After that is calculated, all conditional factors like injury are summed up together and the final result used as a percentage to modify Base CTH.

Base CTH mainly represents the amount of CTH you'll have when taking shots without extra aiming. It is supposed to represent pulling the trigger when the gun is aimed in the general direction of the target, but no time has been spent making sure that the muzzle is actually pointing towards the target itself.

Code:
Experience = Shooter's_Experience_Level * 10 * BASE_EXP_LEVEL(3)
Marksmanship = Shooter's_Marksmanship * BASE_MARKS(1)
Wisdom = Shooter's_Wisdom * BASE_WISDOM(1)
Dexterity = Shooter's_Dexterity * BASE_DEXTERITY(1)

Base_CTH = (Experience + Marksmanship + Wisdom + Dexterity)

Czyli najważniejszy jest LEVEL, potem Mrks, Wis i Dex (ciekawe, że Wisdom też jest ważne, koniec z koksaniem RAzora :P)

Aha, cod za: http://www.ja-galaxy-forum.com/board/ub ... Post250989

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Kynio pisze:
Czyli najważniejszy jest LEVEL, potem Mrks, Wis i Dex (ciekawe, że Wisdom też jest ważne, koniec z koksaniem RAzora )

Trochę racji w tym jest.
Podczas strzelania trzeba robić poprawki na ruch celu, odległość, wiatr itd...
Głupsza postać gorzej to ogarnie i tyle.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
micand1989 pisze:
Jak to zmienić?

U mnie normalnie się zmienia.
Musisz ustawiać wartości które są pełnymi iloczynami 0.5 (czyli .5;1;1.5;2;2.5...).
Inna sprawa, że u mnie okienko 'new value' jest widoczne, a u Ciebie chyba nie :crazy:

Jak wciskam na drzewko po lewej to wywala błąd (screen 1), potwierdzam okno błędu i (screen 2) nic nie mogę zmienić. Prawdopodobnie dlatego, że na interwale jest przecinek, a current value jest kropeczka. Nie mam pojęcia jak to zmienić. Miałem tak już od początku.

Co radzicie?

Ostatnio zmieniony 27 lut 2012 22:49 przez micand1989, łącznie zmieniany 3 razy

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna