Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
micand1989
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
Poza tym nie uwzględniasz modyfikatorów wynikających z użycia celownika optycznego, innych niż szansa na trafienie (czas celowania, szybkostrzelność praktyczna, pole widzenia).

Pole widzenia...Mamy już wycelowaną we wroga giwerę i strzelamy w dal, a nie wszerz.

Czas celowania - tury są czasowo nielimitowane :> Może..."przygotowanie do strzału" - ale to jest wartość stała
Szybkostrzelność praktyczna - wartość stała

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Pole widzenia...Mamy już wycelowaną we wroga giwerę i strzelamy w dal, a nie wszerz.

Owszem, a żeby nie dać się zabić wrogowi który zaraz wyskoczy zza krzaka, trzeba go zobaczyć, a w tym wypadku ogranicza się to albo do opuszczenia broni ---> trzeba będzie wydać AP na jej ponowne uniesienie, albo do machania karabinem w tę i we w tę podczas obserwowania pola działań.

micand1989 pisze:
Czas celowania - tury są czasowo nielimitowane :>

Tia, ale działania są limitowane ilością AP, które rzekomo mają symbolizować ilość czasu potrzebną na wykonanie danego zadania :> :> :>
A może mi się coś pochędożyło, i te AP nic nie symbolizują i są po prostu objawione? :|
Ciężko powiedzieć :> :>

micand1989 pisze:

Nie, mój drogi.
Jeżeli masz 5 celów oddalonych o 20m od Twojej pozycji, w ręku MP5, i jesteś w stanie oddać powiedzmy 40 strzałów na minutę, to masz taką szybkostrzelność praktyczną.
Jeżeli w tych samych warunkach masz MP5 z kolimatorem, i strzelisz 46 razy na minutę, to taką masz szybkostrzelność praktyczną.
Jeżeli w tych samych warunkach kolega zamontuje Ci dla draki celownik 6x na Twoim MP5 (bo się da, montaż jest jeden), to większość czasu z tej minuty spędzisz na szukaniu celu w wąskim polu widzenia lunety, i strzelisz 15 czy 20 razy.

Wracając do języka gry:
Lunety snajperskie zwiększają ilość AP za 'poziom celowania'
Lunety snajperskie zwiększają maksymalną ilość poziomów celowania, co jest ich wadą, jeżeli zależy nam na czasie, ponieważ tak samo dokładne celowanie będzie wymagało tych paru aiming leveli więcej czyli więcej AP a po ludzku 'czasu'.
Lunety snajperskie mają tzw. 'tunnel' view, który wynosi nawet 80% dla niektórych z nich, co oznacza, że zawężają pole widzenia najemnika z wyjściowych 100% (czyli 90 stopni w grze) do 20% (czyli 18 stopni w grze).

Jako wytrawny snajper sam sobie odpowiedz jak bardzo pomocne jest pole widzenia rzędu 18 stopni, kiedy chcesz zbadać teren, i po co snajperzy mają obserwatorów :P

Ostatnio zmieniony 19 lut 2012 18:28 przez Stridingshadow, łącznie zmieniany 3 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
micand1989 pisze:

Nie, mój drogi.
Jeżeli masz 5 celów oddalonych o 20m od Twojej pozycji, w ręku MP5, i jesteś w stanie oddać powiedzmy 40 strzałów na minutę, to masz taką szybkostrzelność praktyczną.
Jeżeli w tych samych warunkach masz MP5 z kolimatorem, i strzelisz 46 razy na minutę, to taką masz szybkostrzelność praktyczną.

Po pierwsze nie jesteśmy w ZBROJOWNI, więc nie pisz o "strzelaniu na minutę", bo w JA2 nie ma bata żebyś osiągnął tą wartość. W Bobby Ray`s jest to podane tylko dla picu. Ogólnie to o takich wartościach mam niskie mniemanie, dlatego że żadna broń tego nie osiągnie. Przykładowo: gdzieś czytałem o AK-47 że opróżna maga (30 kul) w 7-8 sekund...a wystrzeliwuje "teoretycznie" 700/minutę. A gdzie czas na zmianę magazynków? Nawet jakby były magi w bębnach...nie ma bata!
Po drugie NIGDY nie strzelałbym do 5 wrogów z 20m z MP5...chyba tylko Rambo w filmie tak by zrobił :> W JA2 było by to samobójstwo.

Stridingshadow pisze:
Lunety snajperskie mają tzw. 'tunnel' view, który wynosi nawet 80% dla niektórych z nich, co oznacza, że zawężają pole widzenia najemnika z wyjściowych 100% (czyli 90 stopni w grze) do 20% (czyli 18 stopni w grze).
Jako wytrawny snajper sam sobie odpowiedz jak bardzo pomocne jest pole widzenia rzędu 18 stopni, kiedy
chcesz zbadać teren, i po co snajperzy mają obserwatorów :P

Oj bo się zarumienie. Poza "tunelem" ogarnia obserwator.

PS
Ale pisałeś wcześniej o "modyfikatorach" a to o czym piszesz to są wartości stałe (przygotowanie, strzał, seria). Każda broń ma to w statystykach. Z tym się broń rodzi i z tym się nie dyskutuje :D

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Po pierwsze nie jesteśmy w ZBROJOWNI, więc nie pisz o "strzelaniu na minutę", bo w JA2 nie ma bata żebyś osiągnął tą wartość. W Bobby Ray`s jest to podane tylko dla picu. Ogólnie to o takich wartościach mam niskie mniemanie, dlatego że żadna broń tego nie osiągnie. Przykładowo: gdzieś czytałem o AK-47 że opróżna maga (30 kul) w 7-8 sekund...a wystrzeliwuje "teoretycznie" 700/minutę. A gdzie czas na zmianę magazynków? Nawet jakby były magi w bębnach...nie ma bata!
Po drugie NIGDY nie strzelałbym do 5 wrogów z 20m z MP5...chyba tylko Rambo w filmie tak by zrobił W JA2 było by to samobójstwo.

Nie chcesz dyskutować rzeczowo, to nie.
Chodziło mi o to, że jest oprzyrządowanie, dzięki któremu strzela się szybciej na krótką i średnią odległość, i takie dzięki któremu można strzelać na dłuższą odległość, ale wolniej.

Jesteśmy gdzie jesteśmy, temat m.in o mechanice v1.13, rozmawialiśmy o karach za używanie celowników optycznych w CQB.

I z całym szacunkiem nie jesteś moderatorem, żeby mi mówić, co mam robić :)

micand1989 pisze:

W CQC obserwator dba o własny tyłek a Ty kręcisz się jak oszalały próbując coś trafić, bo nawet jeśli obserwator widzi, to Ty nie, i wzięcie na cel wroga, którego dotąd nie było widać, kosztuje dodatkowe AP.

micand1989 pisze:
Ale pisałeś wcześniej o "modyfikatorach" a to o czym piszesz to są wartości stałe (przygotowanie, strzał, seria)

Tak, ale do strzału i serii są modyfikatory w postaci kar/premii do szybkości celowania.
Pisałem parę postów temu, że żeby w pełni wycelować kb. z kolimatorem trzeba osiągnąć parę poziomów celowania mniej, z których każdy i tak jest tańszy (pod kątem AP), podczas gdy żeby w pełni wycelować tym samym kb. z celownikiem snajperskim trzeba osiągnąć parę poziomów celowania więcej, z których każdy kosztuje więcej AP.

PS: jeżeli kłócenie się jest dla Ciebie punktem honoru, bo przyznanie komuś racji tak Cię boli, to mogę się przyznać do błędu, i miejmy to za sobą.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
I z całym szacunkiem nie jesteś moderatorem, żeby mi mówić, co mam robić :)

Stridingshadow pisze:
micand1989 pisze:

W CQC obserwator dba o własny tyłek a Ty kręcisz się jak oszalały próbując coś trafić, bo nawet jeśli obserwator widzi, to Ty nie, i wzięcie na cel wroga, którego dotąd nie było widać, kosztuje dodatkowe AP.

Najpierw piszesz o snajperach, potem zmieniasz na CQB (a nie CQC). Zdecyduj się wreszcie :evil:

Stridingshadow pisze:
PS: jeżeli kłócenie się jest dla Ciebie punktem honoru, bo przyznanie komuś racji tak Cię boli, to mogę się przyznać do błędu, i miejmy to za sobą.

Z całym szacunkiem...nie unoś się honorem, bo tu honor nie ma nic do tego. Jak ja mam się przyznać do błędu jak ja twierdzę że mam rację. Chcę tu zaznaczyć, że to Ty uznajesz to za kłótnię.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Stridingshadow pisze:
micand1989 pisze:

Najpierw piszesz o snajperach, potem zmieniasz na CQB (a nie CQC). Zdecyduj się wreszcie

micand1989 pisze:
Kynio pisze:
micand1989 pisze:
I tutaj właśnie przydaje się celownik laserowy (zbiera odległość od 0 do minimalnej dla lunety).

Mam rozumieć, że snajperka z celownikiem x10 będzie równie skuteczna na bliski zasięg, jeśli dam jej laser? Bo z tego, co widzę, snajperka jest do niczego na bliski zasięg (co jest realistyczne) niezależnie od dodatków (co każe się zastanowić nad montowaniem x7 i x10 na SL-9SD o zasięgu bodaj 30 pól).

Pozwoliłem sobie wytłumaczyć Ci to na wykresie:

Miałem na myśli to.

Dodano: 20 lut 2012 00:12

Wracając do tematu:

G3KA4:
Celność 74
Obrażenia 35+1 (dzięki optyce x7)
Ilość poziomów celowania 4+1 (z kolimatorem byłoby 4+0)
Powiększenie optyki 7x
Ilość AP do przygotowania broni 14-5 (nie mam pojęcia skąd modyfikator, nie wynika on z żadnych akcesoriów, nie jest też zależny od parametrów postaci)

Myślę, że to rozsądny wybór na broń szturmową w 7.62x51mm, a na pewno są lepsze :)

Załączniki:
Skrin.jpg
Skrin.jpg [ 73.77 KiB | Przeglądany 1278 razy ]

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

A jak z wagą tej broni, z dodatkami?
Tłumik dostępny do niej?
47 zasięgu - dla szturmowego ja bym dołączył ACOGa i kolimator dla zbicia wartości skupienia (z 6 do 5).

Jak możesz to zrób porównanie z FAL OSW (ze wszystkimi dodatkami: ACOG,kolimator,LAM,chwyt,tłumik,sprężyna). Ja nie moge bo mam mojego moda zainstalowanego.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Jak możesz to zrób porównanie z FAL OSW (ze wszystkimi dodatkami: ACOG,kolimator,LAM,chwyt,tłumik,sprężyna). Ja nie moge bo mam mojego moda zainstalowanego.

Na razie mam dość niski progress, zdobędę wieś lub dwie, i nieco to poprawię ;)

micand1989 pisze:
Tłumik dostępny do niej?

Tia, ale jeszcze go nie mam.
IMHO bez sensu montować tu tłumik.
Przy 77 dB 77*.45 to nadal 35dB, czyli sporo.
Tymczasem, żeby wyciszyć broń, trzeba użyć słabszej amunicji ---> spadek mocy i zasięgu.
Już lepiej wziąć jakiś UMP 45 czy cuś w ten deseń z amunicją AP.

micand1989 pisze:
47 zasięgu - dla szturmowego ja bym dołączył ACOGa i kolimator dla zbicia wartości skupienia (z 6 do 5).

Ja też, ale póki co takowego nie posiadam.
Kupiłem broń do celów demonstracyjnych, póki co zamierzam korzystać z G41 i M16A3 oraz AK.

micand1989 pisze:
A jak z wagą tej broni, z dodatkami?

Jak podbiję nieco progress, to zrobię jakieś porównanie subkarabinów.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Stridingshadow pisze:
IMHO bez sensu montować tu tłumik.
Przy 77 dB 77*.45 to nadal 35dB, czyli sporo.

Znaczy miałeś na myśli 77 (bo tyle mniej-więcej mają karabiny na 7.62NATO) kratek zasięgu bez tłumika, a 45 z tłumikiem?

Ja zmodyfikowałem wszystkie tłumiki w moim MODzie, właśnie na potrzeby cichych operacji. Polecam - zagraj :ok:

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
Znaczy miałeś na myśli 77 (bo tyle mniej-więcej mają karabiny na 7.62NATO) kratek zasięgu bez tłumika, a 45 z tłumikiem?

Kiedy ostatnio grałem w v1.13 tłumik do kb/kbk niwelował huk wystrzału o ok 55%.
Huk po wytłumieniu nazwijmy Hf (jak final)
Huk wyjściowy nazwijmy Hi (jak initial)

Hf=Hi-55%Hi= Hi*1-0.55*Hi
Hi*(1-0.55)=Hi*0.45
Hi=77dB ---> Hf=77*0.45=35 dB

To nadal sporo, jeśli nie korzystamy z amunicji poddźwiękowej.

Ostatnio zmieniony 21 lut 2012 17:02 przez Stridingshadow, łącznie zmieniany 2 razy

*

Kynio
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Stridingshadow pisze:
G3KA4:
Celność 74
Obrażenia 35+1 (dzięki optyce x7)
Ilość poziomów celowania 4+1 (z kolimatorem byłoby 4+0)
Powiększenie optyki 7x
Ilość AP do przygotowania broni 14-5 (nie mam pojęcia skąd modyfikator, nie wynika on z żadnych akcesoriów, nie jest też zależny od parametrów postaci)

Używałem, nie polecam :P - nadal dużo "kliknięć" do porządnego wycelowania. Pozostaje SCAR-H CQC, z resztą sprawdza się nieźle. A celowana seria w łeb zabija nawet z amunicji 5.56mm.

Nowa dostawa świeżutkich pytań:
1. Czy można przywrócić stracone (z powodu ran) punkty cech? Jeśli tak, to jak?
2. Tłumiki - no właśnie, co dokładnie oznacza "głośność" broni? Ilość pól, na jaką słychać wystrzał? Decybele? Jest jakiś wzór na to, kto nas usłyszy, jeśli broń ma, powiedzmy, głośność 12?
3. Jak strzelać serią "obszarowo"? - no właśnie, gdzieś widziałem na zdjęciu, że przed strzałem można spróbować zaznaczyć jakiś obszar kropkami i nasz najemnik ostrzela tenże obszar. Jak to zrobić? Tzn. raz mi się udało - jakiś całkiem spory czas temu - ale już nie pamiętam, a to czasem niezła opcja jest.
4. Kary za serię - czy są jakieś kary do celności za strzelanie serią? Tzn. czy jeśli wystrzelę 5 kul, to mam mniejszą szansę trafienia, niż jak wystrzelę 3? Wiem, że jest jakaś cecha broni, odpowiadająca za stabilność lufy (broni) przy serii, ale czy ilość pocisków ma jakieś znaczenie?
5. Muzzle stability - podobno jak wciśniemy F przy celowaniu, dostaniemy dokładną szansę trafienia. Jedyne co dostaję, to info o typie terenu, odległości, cover i to muzzle stability - cóż to jest? Z szansą trafienia ma pewnie sporo wspólnego, ale to chyba nie są tożsame pojęcia.
6. Dostępność towaru u Bobbiego Raya - zauważyłem, że jak ustawie za mocno BR na wstępie, to ma on wyposażenie na dużo wyższym COOLNESS niż powinien. Z kolei jak dam niskie ustawienie, to jak już doczłapiemy do odpowiedniego Coolness, to BR ma 1-2 sztuki danej broni. Trochę wpieniające. Da się zrobić tak, żeby Bobby miał nowy sprzęt późno, ale jak już go dostanie, to w hurtowych ilościach?

Ostatnio zmieniony 21 lut 2012 19:33 przez Kynio, łącznie zmieniany 3 razy

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Kynio pisze:
1. Czy można przywrócić stracone (z powodu ran) punkty cech? Jeśli tak, to jak?

Przez trening.
Efekty specjalne jak np. oślepienie mogą zostać wyleczone przez odp. sprawnego lekarza podczas leczenia.

Kynio pisze:
2. Tłumiki - no właśnie, co dokładnie oznacza "głośność" broni? Ilość pól, na jaką słychać wystrzał? Decybele? Jest jakiś wzór na to, kto nas usłyszy, jeśli broń ma, powiedzmy, głośność 12?

Decybele.
Osobiście nie przykładałem do tego większej uwagi.
Micand się chyba tym bardziej interesuje.

Kynio pisze:
4. Kary za serię - czy są jakieś kary do celności za strzelanie serią? Tzn. czy jeśli wystrzelę 5 kul, to mam mniejszą szansę trafienia, niż jak wystrzelę 3? Wiem, że jest jakaś cecha broni, odpowiadająca za stabilność lufy (broni) przy serii, ale czy ilość pocisków ma jakieś znaczenie?

Są.
Każda broń ma jakiś współczynnik zbaczania w bok (bo mechanizm działa niesymetrycznie, wyrzuca łuski w bok) i do góry.
Są one w zakładce 'Gen' dział 'burst'.
Z kolei każda broń posiada coś takiego jak ilość strzałów między każdą korektą wycelowania.
Parametr ten znajduje się w zakładce 'Adv'.
Dla przykładu mam MP40 i Cobray M11/9
MP40 kopie trochę mniej, bo więcej waży, i ma kolbę, a Cobray kopie bardziej bo zwykle strzela się bez kolby.
Do tego MP40 ma mniejszą szybkostrzelność, dlatego zanim zorientuję się, że broń mi zbacza z celu i to skoryguję, zużyję mniej amunicji niż z Cobray'a.

Dotychczas było tak, że zaczynamy serię z jakąś tam celnością, po czym ona stopniowo spada.
Teraz postać ma możliwość korekty celowania co ileś strzałów (im mniej tym lepiej, im mniejsza szybkostrzelność tym mniej strzałów między koretkami).
Pierwszy strzał w serii ma prawdopodobieństwo trafienia identyczne jak w wypadku, gdyby padł w takich samych warunkach z bronią w trybie ognia pojedynczego, potem zaczynają się doliczać kary, i premie (za korektę).
Dla przykładu: mam broń, w której koryguje się wycelowanie co 2 strzały.
Celuję i mam 85% szansy na trafienie.
Pierwszy strzał, broń zbacza, drugi strzał, broń zbacza, koryguję, trzeci strzał, broń zbacza, czwarty strzał, broń zbacza, koryguję, piąty strzał.
Postacie wyszkolone w broni maszynowej mają mniejszy spadek celności podczas serii i lepiej kontrolują wycelowanie broni podczas serii.
Jeżeli mają odp. broń i siłę, to możliwe, że utrzymają podczas serii jakąś stałą celność.
Poza nimi każda postać (nawet dość silna) będzie miała podczas serii coraz większy rozrzut z każdym strzałem.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

1) Można odnowić te punkty

LEKARZ -> PACJENT

Vince robi to świetnie. Dostaniesz pytanie czy przed opatrzeniem ran pacjenci mają zostać operowani. Wybierz TAK i kompresuj czas. Szpital w Cambrii opatrzy tylko rany a nie przywróci straconych punktów.

2) Głośność

Ta wartość jest podana w kratkach. Wciskając 'F' sprawdzamy odległość do celu. Potwierdzenie na screenie:
Załącznik:
loud_1.jpg
loud_1.jpg [ 42.08 KiB | Przeglądany 1211 razy ]

5) To jest wartość która pokazuje czy pocisk nie trafi coś po drodze do celu. Im więcej tym lepiej. 100/100 będzie miał tylko snajper, na dachu, w pełnym skupieniu, stan karabinu 100%, itp.

6) Ja mam zawsze na "niewiarygodne" bo wszystkie bronie wtedy są. Na niższych poziomach nie ma wszystkiego sprzętu.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

micand1989 pisze:
1) Można odnowić te punkty
LEKARZ -> PACJENT

Tez mi się tak wydawało chociaż przyznam że dawno tego nie robiłem. Niemniej medikit i DOBRY lekarz są potrzebne, a także sporo czasu (tzn. pkt życia wracają dużo szybciej, nie licz że w pierwszych 2-3 godz będziesz miał przywrócone staty)

micand1989 pisze:
6) Ja mam zawsze na "niewiarygodne" bo wszystkie bronie wtedy są. Na niższych poziomach nie ma wszystkiego sprzętu.

Sprzęt pojawia się zawsze cały o ile tylko pobawimy się w odbijanie Arulco zamiast iść prosto na pałac (i wzrośnie nam coolness za zabijanie wrogów). Ilość broni w grze i u Bobbiego bywa ograniczona tylko nieodznaczeniem opcji "Lots of Guns". Ja raczej nie ustawiam na "niewiarygodne" bo w końcu po to jest tyle sprzętu w grze, żeby wszystkiego po trochę spróbować ;)

Niestety nie wiem co zrobić żeby były od razu hurtowe ilości u Bobiego jak się pojawią nowe bronie...
Zwykle po prostu kombinuję z tym co mam, albo podbijam jakąś Tixę albo inną Ortę, nawet jeśli miałbym potem tego nie bronić i odbijać ponownie - tam zawsze jest dużo wypaśnego sprzętu ;)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Kynio pisze:
Używałem, nie polecam - nadal dużo "kliknięć" do porządnego wycelowania. Pozostaje SCAR-H CQC, z resztą sprawdza się nieźle. A celowana seria w łeb zabija nawet z amunicji 5.56mm.

A ja ostatnio latałem z AEK-973S ze zwykłym laserem, PSO-1, tłumikiem płomienia i foregripem.
I miał sporo tych poziomów celowania, ale tylko ze względu na obecność celownika optycznego.
Swoich 'własnych' w statystykach miał 5, i więcej nie było sensu celować.

PS: w najnowszym v1.13 zręczność jest tak samo istotna jak um. strzeleckie przy określaniu szansy trafienia, muszę chyba nająć inny zespół :/

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna