Kynio pisze:
1. Czy można przywrócić stracone (z powodu ran) punkty cech? Jeśli tak, to jak?
Przez trening.
Efekty specjalne jak np. oślepienie mogą zostać wyleczone przez odp. sprawnego lekarza podczas leczenia.
Kynio pisze:
2. Tłumiki - no właśnie, co dokładnie oznacza "głośność" broni? Ilość pól, na jaką słychać wystrzał? Decybele? Jest jakiś wzór na to, kto nas usłyszy, jeśli broń ma, powiedzmy, głośność 12?
Decybele.
Osobiście nie przykładałem do tego większej uwagi.
Micand się chyba tym bardziej interesuje.
Kynio pisze:
4. Kary za serię - czy są jakieś kary do celności za strzelanie serią? Tzn. czy jeśli wystrzelę 5 kul, to mam mniejszą szansę trafienia, niż jak wystrzelę 3? Wiem, że jest jakaś cecha broni, odpowiadająca za stabilność lufy (broni) przy serii, ale czy ilość pocisków ma jakieś znaczenie?
Są.
Każda broń ma jakiś współczynnik zbaczania w bok (bo mechanizm działa niesymetrycznie, wyrzuca łuski w bok) i do góry.
Są one w zakładce 'Gen' dział 'burst'.
Z kolei każda broń posiada coś takiego jak ilość strzałów między każdą korektą wycelowania.
Parametr ten znajduje się w zakładce 'Adv'.
Dla przykładu mam MP40 i Cobray M11/9
MP40 kopie trochę mniej, bo więcej waży, i ma kolbę, a Cobray kopie bardziej bo zwykle strzela się bez kolby.
Do tego MP40 ma mniejszą szybkostrzelność, dlatego zanim zorientuję się, że broń mi zbacza z celu i to skoryguję, zużyję mniej amunicji niż z Cobray'a.
Dotychczas było tak, że zaczynamy serię z jakąś tam celnością, po czym ona stopniowo spada.
Teraz postać ma możliwość korekty celowania co ileś strzałów (im mniej tym lepiej, im mniejsza szybkostrzelność tym mniej strzałów między koretkami).
Pierwszy strzał w serii ma prawdopodobieństwo trafienia identyczne jak w wypadku, gdyby padł w takich samych warunkach z bronią w trybie ognia pojedynczego, potem zaczynają się doliczać kary, i premie (za korektę).
Dla przykładu: mam broń, w której koryguje się wycelowanie co 2 strzały.
Celuję i mam 85% szansy na trafienie.
Pierwszy strzał, broń zbacza, drugi strzał, broń zbacza, koryguję, trzeci strzał, broń zbacza, czwarty strzał, broń zbacza, koryguję, piąty strzał.
Postacie wyszkolone w broni maszynowej mają mniejszy spadek celności podczas serii i lepiej kontrolują wycelowanie broni podczas serii.
Jeżeli mają odp. broń i siłę, to możliwe, że utrzymają podczas serii jakąś stałą celność.
Poza nimi każda postać (nawet dość silna) będzie miała podczas serii coraz większy rozrzut z każdym strzałem.