Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Lemur
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Do gry S4 podchodziłem z dużą rezerwą. Produkty takie jak: Full Spectrum Warrior: Ten Hammers, czy Close Combat: First to Fight nie zrobiły na mnie wrażenia. Drażnił mnie system sterowania i zasady gry. W przypadku SWAT 4 zostałem mile zaskoczony.

SWAT 4 to taktyczna gry akcji, starająca się realistycznie odwzorować działania policyjnych oddziałów specjalnych. Gracz wciela się w dowódcę takiego oddziału. Rozgrywka podzielona jest na trzy części:kariera (kilkanaście misji), "instant action" oraz "quick missions". Główna i najważnie część gry to oczywiście kariera. Nie ma tutaj fabuły jak w innych grach. Po przejściu jednej misji, dostajemy po prostu następną. Misje nie są zbyt oryginalne pod względem różnorodności. Naszym zadaniem najczęśćiej jest unieszkodliwienie przestępców, uratowanie potencjalnych zakładników i zabezpieczenie miejsca akcji. Gracz w briefingu otrzymuje rys sytuacyjny, czyli układ budynku do którego wkroczy, opisy i ilość przestępców, oraz zakładników i informacje o głównych celach misji. Różnice pomiędzy misjami polegają głównie na stopniu komplikacji, wielkości budynku do którego mamy wkroczyć, ilości przestępców, ich uzbrojenia i determincaji.

Grę z czystym sumieniem można zaliczyć do gatunku ambitnych i realistycznych FPSów. Realizm jest widoczny w każdym aspekcie gry. Sterowanie drużyną jest dość proste i intuicyjne. Sedno gry polega na wydawaniu prawidłowych komend podczas "stresujących sytuacji". Rozkazy są wybierane z menu kontekstowego które pojawia się po wciśnięciu odpowiedniego przycisku (np. PPM). Wtedy do wyboru pojawia się lista komend. Ich wybór jest zależny od sytuacji w której się znajdujemy. Jeźeli przed sobą mamy zablokowane drzwi, można wydać komendę która spowoduje wysadzenie/wyważenie drzwi a zaraz potem wrzucenie do pomieszczenie wybranego granatu (np. hukowego).

Drużyna zachowuje się tak jak powinna zachowywać. Jej członkiewie osłaniają się nawzajem, chodzą blisko ścian, starają się unikać otwartych przestrzeni. Widać że autorzy zadbali w najmniejszych detalach o oddanie realiów pracy SWATu. Taktyka została dopracowana, istnieje możliwość wyboru wielu wariantów zachowań. Można sterować paroma drużynami naraz i zdalnie przejmować nad nimi kontrole lub wydawać im tylko rozkazy do wypełnienia. Ciekawostką jest fakt do dyspozycji oddano snajperów, nad którymi w dowolnym momencie można przejąć kontrolę. Oczywiście wszystkie zadania można spróbować wykonać samemu, ale to skaże zadania na porażkę. W SWAT 4 chodzi o grę zespołową i umiejętną kontrolę nad zespołem.

Warto wspomnieć parę słów i uzbrojeniu i gadżetach. Dostępnych jest zaledwie parę sztuk broni:Colt M-4, 2 rodzaje pm MP-5, dwa pistolety, 3 strzelby i karabinek G-36. Raczej skąpe uzbrojenie wynagrodzono z pietyzmem oddany realizm działania uzbrojenia, oraz ich wygląd. Za to zdecydowanie więcej jest różnorakich gadżetów. Mamy 4 rodzaje granatów (hukowy, błyskowy, łzawiący i z gumowymi kulkami). W trakcie gry użyć można także gaz pieprzowy, specjalne "kajdanki" polimerowe, kamerę na wysięgniku, pistolet Taser oraz inne.

Parę słów o grafice. Tu także spotkało mnie miłe zaskoczenie. Lokacje są bardzo dopracowane, autorzy świetnie je rozplanowali i umieścili mnóstwo cieszących oko szczegółów. W kuchni podrzędnego baru biegają karaluchy, walają się garnki i smaży się mięso. To tworzy niesamowity klimat i buduje atmosferę oraz napięcie rozgrywki. Dodać należy że gra jest wyposażona w silnik Havoc i shadery 2.0. Grafice lokacji i całego otoczenia niewiele można zarzucić, trochę gorzej jest z postaciami. O ile drużyna SWATu została dopracowana w każdym calu, to już cywile i podejrzani nie wyglądają zbyt dobrze. Owszem z daleka wszystko gra, z bliska postacie okazują się raczej mało dopracowane i trochę dziwnie się zachowują. Jednak to naprawdę niewielki minus, nie psujący rozgrywki.

Gra zasługuje na uwagę wszystkich którym znudziły się standardowe FPSy, polegające na wybijaniu stad przeciwników bez użycia szarych komórek. SWAT 4 oferuje ciekawą, emocjonującą rozgrywkę ze elementami taktycznymi na poziomie pierwszych i najlepszych gier z serii Rainbow Six. Całości dopełnia naprawdę dobra oprawa audio-wizualna, dość wysokie AI przeciwnika oraz dowolność rozwiązywania sytuacji taktycznej. Polecam wszystkim wymagającym od FPSów trochę więcej niż bezmyślnej rzezi. Na koniec należy dodać że ze względu na napięcie i mroczny klimat, gra jest skierowana do graczy raczej powyżej 18 roku życia.

Galeria:
http://www.gry-online.pl/S026.asp?ID=2859

Załączniki:
swat4_001-large.jpg
swat4_001-large.jpg [ 402.58 KiB | Przeglądany 3193 razy ]

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Oj grało się w SWATa grało ;) Moje spotkanie z tą grą można zacząć a raczej cofnąć się do 2000 roku kiedy to w którymś z numerów CDA zamieszczono demo SWATa 3... ludzie jak ja w to grałem!!! Kiedy dowiedziałem się że ma być czwarta część długo na nią czekałem ale się doczekałem i zagrałem - szkoda że sprzęt nie był za mocny (GF 5200) i nie grało się zbyt komfortowo ale nie o to tutaj chodzi.

Muszę przyznać że ja do tej gry dobry nie jestem - moja taktyka w takich grach to "rozwalamy drzwi i walim zaporowym" a w swacie to chyba najgorsze z możliwych rozwiązań ;) . Z drugiej strony jak grałem w SWATa 3 to jakoś dawałem radę....

A co do samej gry - mimo słabej karty wyglądała ona bardzo ładnie a co ważne w końcu można było na serio operować snajperami.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja jestem bardzo mile zaskoczony tą grą. Jest naprawdę git. Mówiąc szczerze ja też ma problemy z taktyką. Najczęśćiej wygląda to tak że jednym oddziałem czyszczę wszystko pomieszczenia po kolei, co jest głupie :P . No ale przeszedłem dopiero parę misji i myślę że jeszcze dopracuje taktykę i przede wszystkim koordynację między oddziałami :) .

P.S. A tak swoją drogą, dziś pograłem sobie w demko Ghost Recon: Advanced Warfighter. Pierwsze zaskoczenie to to że gra mi w ogóle poszła, nieźle wygląda i nie skacze (1024X768, detale na high i medium). Fajna gierka,ale nie wiem czy w pewnych aspektach Swat 4 nie jest lepszy (chociaż to 2 różne gry).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Kiedyś grałem u kolegi w Swata 3. Teraz jest już trochę stary, pograłbym sobie w czwartą część ale mój komputer chyba na to nie pozwoli :(

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Niestety, nie pozwoli. Miałem jeszcze niedawno identyczną grafę jak ty (MX 440 64Mb) i gra mi nie odpaliła. Swat 4 niestety nie obsługuje tej karty.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No niestety coraz więcej gier żąda już sobie obsługi Directa 8, 8.1 albo nawet i 9. Niestety... wydaje mi się że mogli zrobić że działałoby pod DX7 bo są i takie gry ale nie zrobili.... bo trzeba wymusić na ludziach upgrade sprzętu.

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Chciałbym odświeżyć bo chyba lepiej odświeżyć jak założyć nowy temat. Jak powiedziałem gra jest wymiatająca ale po pewnym czasie potrafi znudzić :P. Dlatego ktoś mądry wymyślił dodatek: Syndykat. Dzięki któremu mogę grać w tę grę parenaście godzin dłużej.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie