Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Maxwell
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Lemur pisze:
Sprawa jest prosta, gdyby ci goście nie mieli kamizelek to zapewne zginęliby, albo zostali cięzko ranni nie po 44 minutach, tylko po 4 minutach i 40 sekundach

To chyba oczywiste... chociaż przykład z Miami pokazuje że nawet bez kamizelek, śmiertelnie ranni przestępcy potrafią kontynuować ucieczkę/strzelaninę i to bez wspomagania prochami i alkoholem. Tu przechodzimy do stwierdzenia:

Lemur pisze:
(mimo kiepskich gliniarskim umiejętności strzeleckich jak mówisz).

Oj nieładnie panie Lemur. :P Ja podaję fakty - to ty się bawisz w ocenianie dobry/zły. Nie napisałem stwierdzenia jakie mi przypisujesz.

Policja strzela tak jak podają to statystyki a nie jak chciałbyś by to wyglądało - czy są 'celni' czy nie to zależy tylko od punktu odniesienia - nie wiem czy ktoś prowadzi statystyki celności bandytów. Różnica między grą a "RL" jest jednak spora. Na pewno wiesz jaką celność mają twoi najemnicy na początku gry - jeszcze nie dopakowani, bez przyrządów optycznych i z dość badziewnym sprzętem. nie wygląda to na 15% a już na pewno nie 8%.

Gdyby policjanci byli snajperami jak najemnicy w JA to dwaj niesławni bandyci dostali by tyle ołowiu że koroner by się nie doliczył... i to sporą część w głowę, ale jak sam stwierdziłeś - strzelanie w stresie to nie łatwizna. Gdy jakiś psychol robi sito z radiowozu za którym się chowasz, to można to chyba nazwać 'stresem' ;)

Jak dla mnie EOT o celności :P Dyskusja robi się jałowa i w niczym nie pomoże.

@ chęć ucieczki - ostatni zginął podczas próby kradzieży auta IIRC - gdyby nie łudził się że przeżyje to by nie próbował kraść, tylko strzelał sobie dalej ;) Chociaż ogólnie wyjście przed bank z bronią automatyczną i otwarcie ognia do zgromadzonej tam rzeszy policjantów nieodzownie kojarzy mi się z końcówką filmu Butch Cassidy and the Sundance Kid ;)

I've... seen things you people wouldn't believe. Hmm... Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like... tears in rain.

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

@Maxwell

Zgodzę się żeby zakończyć rozmowę o "policyjnych zdolnościach strzeleckich". Dodam jednak parę słów. Na pewno nic tobie nie imputuję:-). Po prostu nie do końca się zgadzam. Statystyki to liczby, one niby nie kłamią, ale da się nimi bardzo łatwo manipulować (w obie strony). Nie twierdzę że to nieprawda, w żadnym wypadku. Uważam tylko że policjanci spełnili swoje zadanie. No ale jeżeli uważasz że 70-80% celności to za dużo, to co zaproponujesz?.

Policjanci mieli broń jaką mieli, stres też robił swoje, ale jednak trafiali. Generalnie nie wyobrażam sobie dla nich (policjantów) bardziej korzystnej sytuacji. W każdym innym kraju sytuacja byłaby podobna, albo zakończyłaby się dla strony "prawa" jeszcze gorzej. Z jednym wyjątkiem: niestabilny politycznie kraj z dowodzącą huntą wojskową. Gdyby trafilii w takiej sytuacji akurat na patrolującą drużynę weteranów (świetnie uzbrojoną i doświadczoną) mogłoby się to zakończyć szybką pacyfikacją w wojskowym stylu. Podobnie mogłoby to się zakończyć w Rosji, oczywiście gdyby Alfa przyjechała wystarczająco szybko. Różnica byłaby taka że starcie zakończyłoby się jeszcze krwawszą jatką. A tak?. Nie było aż tak źle, szczególnie że amerykańska policja nie należy do najgorzej wyszkolonych i opłacanych na świecie. Wyobrażacie sobie coś takiego w Polsce (gdyby był dostęp do takiego uzbrojenia)?!. Mój Boże...
Dobra dość gdybania o "celności" i celowości:-).

Masz rację moc obalająca to kwestia względna (nie będę rozwijał tematu, bo to "Zbrojownia")..

W sumie dobrze że poruszyłeś tematykę filmową. Nie chcę się tłumaczyć, ale w żadnym wypadku nie gloryfikuję przestępców (i nie usprawiedliwiam się i ich). To nie Ok Corral. Chcę jedynie "opowiedzieć" tę historię w aspekcie taktycznym i tylko to mnie interesuje.

Sorry za wielkiego offtopa. Następny post będzie stricte o grze i o tym co w niej będzie lub nie.
Uff, macie jeszcze jakieś propozycje?.

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

@Lemur - cała 'różnica zdań' rozchodzi się oto że ja wcale nie oceniam tamtych policjantów źle - podaję ich jako przykład z życia wzięty, a nie z gry czy Hollywood (no dobra - z Hollywood, ale spoza studia ;) ).

Ja uważam że to gra ukazuje zbyt celnych najemników (a miało już nie być o celności :P ). Jeżeli się przytoczy liczby to widać że podczas potyczek zbrojnych ilość kul jakie trafiają cel stanowi niewielki procent. Można tu przytoczyć nawet konflikty zbrojne. To do czego są podobni nasi najemnicy to SAS szturmujący obiekt. Opanowani, wiedzą dokładnie czego oczekiwać, strzałów jest niewiele i celne.
Pomimo że nasi najemnicy walczą czasem na otwartym terenie to nie tracą zimnej krwi i nawet pod gradem kul potrafią przycelować w głowę dla jakiegoś typka 300m dalej. (w Monachium tak ładnie to nie wyszło)

Pytałeś się jakie cechy bym proponował... szczerze? Razor, Haywire w ostateczności może kilku to Bubba.

Tacy Raven i Raider mają znacznie wyższe ale to ex-SWAT. Dziwne by było gdyby zwykli policjanci dorównywali by im w wyszkoleniu/opanowaniu w takich sytuacjach.

....

Hmm... Bronie które posiadają przestępcy będą miały zmniejszone procenty by sprowokować zacięcia (i porzucenie broni) jak to miało miejsce w rzeczywistości?

I've... seen things you people wouldn't believe. Hmm... Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like... tears in rain.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Chciałbym jeszcze dodać coś o apteczkach itp. - bandyci oczywiście nie powinni mieć czegoś takiego z 2 prostych powodów:

a) o ile się nie mylę to nie mieli ich w rzeczywistości
b) takie coś bardzo ułatwiłoby grę ponieważ BEZ apteczek i z poważnymi ranami można się w Jagged Alliance szybko wykrwawić, z apteczkami problem już znika.

Oczywiście pomijam tu "medykamenty" o których pisał Lemur czyli coś na wzór crepatonu bo to jednak było tylko należy dać w grze takie o działaniu zastrzyku energetycznego - regenerujące nie mają sensu używania bez opatrzenia ran (a apteczek chyba by nie było).

Warto poruszyć jeszcze kwestię samego wyboru przez gracza - gdyby jednak udało mu się nie tyle przebić co po prostu pokonać tak policjantów jak i swatowców. Co wtedy? Moim zdaniem warto zrobić 2 sektory i w przypadku grania bendytami BEZWZGLĘDNIE wyeliminować z gry apteczki (to co pisałem wyżej) - pokonanie pierwszych mogło się udać ale taka wędrówka z karabinem w ręku musiała się zakończyć klęską więc w drugim sektorze który były obok można dać 10-15 policjantów tylko już samych ze SWATu.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

@lukasamd
Ogólny brak medykamentów i farmaceutyków jest zroumiały (oprócz fenoborbitulanu). Jednak policjanci opatrywali się u dentysty (pare najprostszych apteczek można umieścić). Skoro gliniarze mogli to jeżeli gracz będzie chciał i umiał - powinien móc się tam przebić.

Ja jestem przeciwko robieniu dodatkowych sektorych, pierwotnie miał być jeden i niech tak zostanie. Wiemy jaka była okolica i co się wydarzyło, nie wiemy co by było gdyby...
Z drugiej strony, gra może się okazać po prostu za krótka, wtedy dodatkowe sektory mogą się przydać.

@Maxwell
Przypomnę sobie tych merców. O zacięciach nie pomyślałem. Myślę że to dobry pomysł, ale tylko w przypadku jednego kałacha. Wszystkie inne guny powinny być w dobrym stanie.

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Medykamenty... Nie przy bandziorach, ale przy policji i może ukryte gdzieś w okolicy (w końcu nawet każdy samochód ma apteczkę - można by podmienić obrazki na te samochodowe ;) ). To może urozmaicić grę - gdyby jednemu z bandziorów udało się wycofać na w miarę bezpieczną pozycję i szybko opatrzyć nie wpłynęło by to chyba negatywnie na rozgrywkę - jego statystyki i tak będą zaniżone z powodu różowego paska. Strzykawki z 'energią' też się przydadzą ;)

Co do zacinania, to chyba tylko u samobójcy miało to miejsce - chyba w Type 56... ale mogę się mylić. Mimo wszystko zmusiło go do porzucenia broni i użycia pistoletu, którym później się zastrzelił (hmm.... Jagged nie daje takiej możliwości ;) )

Jak wysoki był ten bank? Czy będzie sie dało wejść na dach? W sumie fajna pozycja strzelecka, ale obawiam się że można by tamtędy nawiać nie strzelając ani razu.

Dla bardziej opancerzonego bandyty trzeba będzie chyba dać opancerzenie o takiej masie by spowolnić jego ruchy - chyba blisko 50 funtów ważyły kamizelki którymi się obwiązał, chociaż z drugiej strony - operował HK-91 tylko jedną ręką.

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Tak, Larremu zaciął się rumuński kałach (może ze względu na "C-mag"). Trudno mi powiedzieć jakie są jego oznaczenia. Można przyjąć że to był po prostu AKM (dla oproszczenia, moim zdaniem to nie taka herezja).

Bank nie był wysoki, jednopiętrowy (typowa betonowa, prosta bryał). No ale byłyby trudności z wejściem na dach na pewno. Chociaż w Jaggedzie generalnie da się wejść na każdy dach...

W przypadku Emila - spowolnienie na pewno. Miał nadwagę, co do Larrego pewnie też ale w mniejszym stopniu. Larry strzelał z jednej ręki bo w drugą został ranny, ale i tak dobrze sobie radził.

Jak znajdę trochę czasu (bo go teraz nie mam), to przygotuję statystyki broni i postaci. A także mapy. Nie mam cierpliwośćido tych cholernych edytorów map. Żeby wrzucić tileseta gupiej szosy muszę go skopiować z UC (którego nie miałem), Irytujące.

Zresztą jak ktoś z was chce uczestniczyć w tym projekcie to proszę bardzo. Jest otwarty.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Maxwell pisze:
Dla bardziej opancerzonego bandyty trzeba będzie chyba dać opancerzenie o takiej masie by spowolnić jego ruchy - chyba blisko 50 funtów ważyły kamizelki którymi się obwiązał, chociaż z drugiej strony - operował HK-91 tylko jedną ręką.

Można mu zmniejszyć siłę ale to też będzie bez sensu bo on był chyba dosyć silny. Oni byli pod wpływem narkotyków czyli jak to można także ująć :dopalaczy" więc waga nie gra tutaj aż tak wielkiego znaczenia.

Co do dachu - jak oglądałem na discovery to widziałem tam same dosyć wysokie budynki więc radziłbym dać piętrowe aby wejście na dachy było niemożliwe - następna część na której rozgrywała się bitwa (nie pamiętam nazwy ulicy) to już raczej mniejsze domki - warto dać tam spadziste dachy.

Co do projektu - @Lemur ja modować nie umiem za bardzo ale jeżeli się do czego nadaję to mogę pomóc ;)

*
Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

@ zacięta broń. To Chińska wersja AK-47, ale powstaje pytanie czy przypadkiem nie była to wersja eksportowa na amunicje 5,56 NATO - "Type 56-1S"....
Nie mogę znaleźć dokładnego źródła.

Słaba jakość i krótkie, ale i tak ciekawy materiał ;)
http://video.google.com/videoplay?docid ... 3615052103

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

5.56/.223 pewnie nawet by mi przez głowę nie przeszło gdyby nie to że bandyci nie trzymali się jednego typu amunicji (mieli poza kałachami HK91, oraz AR15), oraz to że wersja eksportowa zapewne mogła być łatwiej dostępna w USA. Jak się nie znajdzie źródła podającego kalibry lub dokładne typy to pewnie trzeba będzie uznać że to była amunicja 7.62

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Prawda, to budzi wachanie. Z drugiej strony 7,62X39 jest dość popularny w stanach, oni mają nawet Rugera Mini-30 strzelającego 7,62X39. Szukałem na wielu stronach, na żadnej z nich nie było mowy o AK w wersji .223, co nie oznacza że tak nie było.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Oglądałem fragmentami (niestety nie było na razie czasu na całość :/) 44 minuty i koleś wypowiadał się tam że nigdy nie zapomni odgłosu wystrzału z AK-47 chińskiej produkcji...

Aha.. cały czas zapominałem coś dodać i w końcu mi się przypomniało - wydaje mi się że należy zadbać o wygląd bandytów - najlepiej aby byli ubrani w czarne kurtki (i kamizelki) oraz kominiarki. Policjanci chyba powinni być na czarno ale z jakimiś białymi plamami aby można było kapnąć się kto jest kto.

Nie jestem pewien czy zmiana wyglądu na taką nieco zaawansowaną jest możliwa ale chyba tak. Moje wątpliwości na pewno rozwieje np. moteel ;)

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Zmiana wygladu najemnika (kominiarka i kurtki z rekawami) nie wchodzi w gre (duuuuzo by bylo z tym roboty - do takiego malutkiego moda to raczej nie oplacalne, ze tak powiem ;]).

@Lemur kiedy bedzie mapa?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna