Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
Starchris
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja jak na razie plusów żadnych nie znalazłem ale ciągle szukam.

Natomiast minusów jest od groma.

- statystyki broni są żywcem wzięte z klasycznego JA2. Przede wszystkim tutaj powinni wprowadzić nowe parametry, a nie zżynać z ponad 12 letniej gry,

- gdy zmieniamy broń na inną i kładziemy ją do ręki głównej to ona zawsze jest nie załadowana (choć była wcześniej załadowana), kto takie coś wymyślił - totalny idiotyzm,

- można dołożyć tylko jeden dodatek do broni, to już pozostawiam bez komentarza,

- obracanie kamerką w lewo i prawo z wciśniętym altem jest tak uciążliwe, że staram się jej nie używać ale niestety czasem trzeba. Kto o zdrowych zmysłach daje sterowanie kamerką w dwóch odrębnych klawiszach. Pełna kontrola powinna być za pomocą jednego przycisku i to najlepiej za pomocą przycisku na myszy,

- kamerka za bardzo jest skierowana w dół, przez co pomimo oddalenia kamerki widać tylko skrawek mapy, powinna być kamerka bardziej przechylona aniżeli patrząca prosto w dół albo przynajmniej powinna być taka możliwość do wykonania,

- nie można przesuwać myszką mapy. No tu już pojechali z grubej rury. Pracujesz przez dłuższą chwilę na myszce i chcesz przesunąć mapę - nie da się. Musisz odrywać się od swojej pozycji i sterować strzałkami.

- za każdym razem gdy zginie jakiś nasz najemnik to kamerkę wyrzuca na skraj mapy przez co trzeba szukać strzałkami po mapie naszej lokalizacji i tak za każdym razem - bezsens,

- nie da się celować przez przeszkody, chodzi o to gdy wróg jest przed naszym najemnikiem (i go widzi w całej okazałości) ale np. dla nas, tułów jest zasłonięty przez drzewo (my gracze nie widzimy wroga na ekranie) to musimy obrócić kamerkę tak żebyśmy to my widzieli wroga inaczej kursor nie zamieni się w celownik, po prostu ciągle przy celowaniu trzeba zoomować lub obracać kamerkę - to jest uciążliwe jak cholera,

- bardzo często celowanie kursorem aby wybrać nogę, tulów czy głowę trwa tyle, że to robi się naprawdę denerwujące i irytujące,

- aktywna pauza jest przy spacji. Większość klawiszy jest po prawej stronie klawiatury. Jeśli twórcom chodziło o rozciąganie palców lewej dłoni (szczególnie piątego) to im się udało. Ustawianie automatycznej aktywnej pauzy wcale nie pomaga,

- inteligencja najemników w niektórych przypadkach to istna kpina. Atak na dom, daje najemnikowi akcję wejścia do domu. Wchodzi do domu gdzie jest jeden przeciwnik, który w międzyczasie zmienił pozycję i najemnik nie ma już czystego strzału, no to nagle najemnik głupieje, nic nie robi i się patrzy jak przeciwnik do niego samego strzela, ponowna aktywna pauza już nie skutkuje,

- następuje atak kilku żołnierzy na moich najemników, którzy są w chatce, ustawiam aktywną pauzę i ją puszczam i zamiast strzelać to najemnicy patrzą się jak głupi na przeciwników, którzy już od dawna okładają ich kolbami od broni, walki na bardzo krótkim dystansie są bardzo nie dopracowane,

- sposób poruszania się najemników (w sensie fizyka gry) też pozostawia wiele do życzenia. Każę najemnikowi iść do przodu, ale na drodze ma dwóch innych najemników tuż koło siebie, to najemnik włazi tak niezdarnie pomiędzy dwóch tych najemników, przepycha się na siłę i zanim się przedostanie to już został by zabity gdy by był atak,

- grafika jak na takie wymagania jak gra sobie stawia to jest kiepska, nawet jak poruszam się najemnikami po przyrodzie sektora to nie wchodzi ona w żadną interakcją z najemnikami w sensie ruch drzew czy krzaków albo wody,

- gdy przez dłuższą chwilę tak planuje w aktywnej pauzie to gra staje się nużąca,

- nie można strzelać kiedy się chcę ani używać materiałów wybuchowych kiedy przyjdzie na to ochota,

- możesz rozwalić tylko te ściany, które gra ci pozwoli,

- gra nie daje odczucia, że jest tu aktywna pauza, dzięki której możemy coś zaplanować, ja mam odczucie, że cały czas gram w trybie rzeczywistym,

- co do muzyki to tak jakoś jej nie zauważyłem w grze, jest tak dziwnie w montowana w akcje w grze, że trudno mi ją dostrzec, żeby wpływała istotnie na klimat gry,

- co do klimatu, to jak na razie go nie zauważyłem,

- gra nie jest wciągająca, jeśli w taki sposób trzeba będzie przejść pozostałe kilkaset sektorów to nie wyobrażam sobie tego wykonywać,

- wymiana ekwipunku pomiędzy dwoma najemnikami to też kpina, można wymieniać się tylko między dwoma naraz i to tylko towarem w w dużych i małych slotach (kamizelki broń główna i inne tego typu rzeczy nie wchodzą w grę) no chyba, że wcześniej przełożyłeś je do małego lub dużego slotu w ekwipunku. Zanim dojdzie do wymiany trzeba się tyle naklikać, że odechciewa się tego robić,

- znowu ta durna specjalizacja, Lynx, który ma medycynę na 34 nie może założyć opatrunku, jak ginie Danny, to tak naprawdę trzeba demo zaczynać od nowa bo nie ma kto opatrywać ran,

- puszczam aktywną pauzę z wdrożonymi rozkazami i muszę co chwilę klikać na spację aby zobaczyć czy te rozkazy się już skończyły i czy dany najemnik jest już wolny - żenada,

- nie ma w tej grze żadnego poczucia, że masz nad czymś kontrolę, wszystko dzieje się i tak mimo woli,

- komukolwiek przydały się paski głośności i kamuflażu koło zdjęcia najemnika bo mi ani razu,

- nie ma możliwości podglądu minimapy,

- na minimapie nie można scrolować całej mapy,

- brak mgły wojny daje się we znaki, atakuje chatkę i widzę wszystko co w niej jest i kto jest, gdzie frajda z zaskoczenia, gdybym z użyciem aktywnej pauzy zaplanował atak na chatkę nie wiedząc co i kto tam jest to wtedy była by frajda, a tak to jak dla mnie rozrywki wogóle nie ma, tak naprawdę to czasami ta aktywna pauza do niczego jest nie potrzebna,

- nie ma opcji drops all items, przy takiej grafice i żołnierzach, którzy zostawią ci czasem tylko amunicję jest to nie do pomyślenia.

Osobiście uważam, że gra będzie bardzo słaba i na jedno przejście, a potem wszyscy o niej zapomną, a to już bardzo nie dobrze dla naszego serwisu.

*

maras11
Kapral
Kapral

Skończyłem demo JA:Back in Action. Oto moje wrażenia:

Plusy

- w moim przypadku chodzi płynnie bez żadnych problemów (Radeon 4870 HD 1Gb, core quad 2,6)
- naprawdę piękna grafika - szczegóły broni, wygląd najemników i wrogów - dokładnie widać, co każdy ma na sobie, woda, eksplozje, itp. itd.
- planowanie (czyli aktywna pauza)
- doskonały pomysł z Guard Mode (pomysł tak, ale wykonanie już nie do końca - pisał o tym wyżej lukasamd)
- wciągająca walka w pomieszczeniach
- praca kamery
- głosy w porządku (mimo przyzwyczajenia do JA2 - chociaż Fidel niestety już nie ten sam...)
- wciągająca rozgrywka (z dużą ilością minusów, o których poniżej)
- powiew świeżości w świecie JA

Minusy

- całkowity powrót do systemy z podstawowego JA2 - zabijasz 10 gości, podnosisz jakiś zdezelowany karabin - WT...? chyba za dużo czasu spędziłem przy 1.13)
- odkładając broń do plecaka, najemnik ją rozładowuje; jeśli ponownie go w nią wyposażysz, najpierw będzie musiał ją przeładować (bez komentarza) - identycznie w przypadku dodatków do broni typu celownik optyczny, tłumik itp.
- przeładowywanie każdej broni po wyekwipowaniu (czyli to, o czym napisałem powyżej)
- możliwość dodanie tylko jednego dodatku do broni (czyli zapomnij, że użyjesz jednocześnie i tłumika, i celownika)
- realizm mocno dyskusyjny - lukas opisał dlaczego (rozpoczynasz walkę starając się strzelić wrogowi w plecy, kończysz jako nieboszczyk nie oddawszy strzału, bo tamten się odwrócił i władował ci dwie serie - mimo, że celowałeś do niego z pistoletu maszynowego - WT...?)
- brak możliwości strzelenia do wroga stojącego w oknie, jeżeli znajdujesz się na zewnątrz budynku (próbowałem! - jeśli coś przegapiłem to przepraszam)
- głupi wrogowie, którzy zamiast próbować cię okrążyć, biegną prosto pod lufę w ataku a la armia czerwona 1941 - jeśli dobrze ustawisz najemników, spokojnie położysz grupę przynajmniej dwa razy większą od twojej (na zewnątrz)
- brak różnego rodzaju kamizelek taktycznych oraz plecaków (stała ilość miejsca w inwentarzu)
- mocno przypomina Hired Guns (z przyczyn opisanych powyżej)
- BRAK MGŁY WOJNY!! (czyli fog of war jeśli ktoś nie jest pewien o co biega) - CO TO JEST?? zero niepewności w planowaniu walki w sektorze - PORAŻKA!!

Chyba znów odpalę JA2 w wersji 1.13 z DBB modem...

Szkoda, że autorzy nie skorzystali z wiedzy i pomocy fanów gatunku :wall:

Ostatnio zmieniony 02 lut 2012 19:58 przez maras11, łącznie zmieniany 1 raz

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Za 10 patchy i 20 modów, to pewnie będzie się fajnie grać. Ale patrząc na wymagania gry i screeny plus trailery, to one są z dupy. Skasuje coś bo nie mam miejsca na dysku i zainstaluje demko. Silnik gry pewnie pisany w jakimś ostatnio modnym języku, czy coś ;-).

A właśnie, zaglądał ktoś w pliki gry? Na przykład statystyki broni są wyeksportowane do ładnych plików txt, xml, etc? Ciekawe jakie limity siedzą w exe...

prof. Murray Newton Rothbard

*
Benoslav
Kapral
Kapral

Hmmmm... Parę groszy ode mnie.

Przeszedłem demko 2 razy tego wieczora. W zasadzie muszę powiedzieć, że grafika, po tym co widziałem na screenach i filmikach mnie zaskoczyła pozytywnie. Być może to te akcesoria, które się na nich wyświetlają, ale nawet portrety nie kolą tak bardzo w oczy. Otoczenie i modele dobrze uszczegółowione i czytelne. Polecam ruszać kamerą za pomocą WSADu, nie strzałek, wtedy nie trzeba latać ręką po klawiaturze to pozostałych skrótów, generalnie dla mnie jako dla osoby przyzwyczajonej do współzawodnictwa w grach z gatunku RTS - CoH, DoW, SC to zaadaptowanie klawiatury w większym zakresie do sterowania nie tylko nie przeszkadza ale nawet się podoba, choć rozumiem, że nie każdemu musi to leżeć.

Głosy i generalnie ścieżka dźwiękowa są solidne, sądzę, że ten klimat, to 'coś' jak któryś z Was zauważył, może głównie brać się z dynamicznej ścieżki dźwiękowej, dobrze dobranej i godnie zastępującej tę z dwójki.

Jeśli chodzi o statystyki broni i generalnie ekwipunek, to ja od początku nie miałem złudzeń... Tego typu rzeczy zawsze, we wszystkich grach o jakich mi wiadomo, są robione przez fanbase w postaci modów. Dla normalnego developera takie przedsięwzięcie jak wytworzenie uszczegółowionego arsenału z głęboką możliwością customizacji sprzętu poprzez kilka szyn i doczepianych akcesoriów po prostu finansowo się nie opłaca. Szczególnie w przypadku gry, która nie jest tytułem AAA spod skrzydła activision, czy EA i nie ma pewności, czy w ogóle się zwróci, nie mówiąc o tym, czy zarobi. Podsumowując, pewnie, że bym chciał, ale trzeba jednak być realistą... Z czasem pojawi się pewnie i JABIA 1.13 :043: .

No i najbardziej kontrowersyjna sprawa, czyli plan&go zamiast turówki. Moim zdaniem błędem studia było to, że w ogóle dokonywali wyboru, sądzę, że na prawdę opłacało by im się włożyć obydwie opcje, choćby po to, aby zadowolić dawnych fanów i jednocześnie dać im spróbować, zapoznać się z plan&go i w ten miękki sposób przejść do tego systemu, gdyby udało się go zaszczepić starym wyjadaczom, w ewentualnej następnej części. Zmierzam do tego, że można spokojnie twórcom postawić zarzut z tego, że tak zlekceważyli tradycję, nie powinni byli tego robić. Z drugiej jednak strony mam nadzieję, że fani serii są na tyle dojżali (powinni być biorąc pod uwagę jak dawno temu wyszło JA2 :> ), by dać temu systemowi szansę. Zarzut, że trzeba teraz szybko klikać zamiast myśleć jest nie trafiony, powiedział bym, że do myślenia jest nawet więcej, kiedy rozważy się całą mechanikę wykonywania rozkazów jednocześnie i ustalania ich kolejności, czy generalnie koordynowania najemników między sobą. Mi się ten system po prostu podoba osobiście, ale na poziomie obiektywnym niestety, nie ma co twórców rozgrzeszać tutaj, bo trochę ciała dali.

Jeszcze o sztucznej inteligencji słów kilka. Wydaje mi się ona dość losowa. Czasem przeciwnicy próbują flankować, a czasem biegną prosto przez jedne drzwi falami. Czasem kryją się na wzajem szturmując pozycję od osłony do osłony, a czasem biegną pod karabin jak debile. Nie wiem od czego to zależy, ale wygląda mi to na system, który jest nieźle zaprojektowany, ale dziurawy. Jakiś programista pewnie o wiele lepiej mógłby cokolwiek na ten temat powiedzieć.

Nic dobrego natomiast nie można powiedzieć o braku mgły wojny i o magicznym leczeniu. 'Wykrzeszanie' na szczęście okazało się być odpowiednikiem leczenia nieprzytomnego najemnika, któremu zostało mniej niż 10HP w JA2, ale to, że nie ma tego stanu zabandażowania, który wymaga rekonwalescencji w trybie strategicznym, to po prostu jest arkadowe uproszczenie gry, które nijak nie może jej wyjść na zdrowie. Wyobrażam sobie jednak, że te 2 sprawy można załatwić szybkimi patchami, więc póki co nie będę rozpaczał, dam im jeszcze szansę to poprawić.

Generalnie można powiedzieć więc, że demko zrobiło na mnie wrażenie lepsze niż gorsze, ale wiadomo, jest to tylko subiektywna ocena (jak każda).

*

havok
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Starchris pisze:
- puszczam aktywną pauzę z wdrożonymi rozkazami i muszę co chwilę klikać na spację aby zobaczyć czy te rozkazy się już skończyły i czy dany najemnik jest już wolny - żenada,

W opcjach możesz ustawić zatrzymanie gry i informację o tym, gdy tylko to się stanie.

maras11 pisze:
- brak możliwości strzelenia do wroga stojącego w oknie, jeżeli znajdujesz się na zewnątrz budynku (próbowałem! - jeśli coś przegapiłem to przepraszam)

Mi działało, ale na zasadzie podkradania się i strzelania z bliska z pistoletu z tłumikiem - z odległości nie próbowałem.

*

Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Premislaus pisze:
A właśnie, zaglądał ktoś w pliki gry? Na przykład statystyki broni są wyeksportowane do ładnych plików txt, xml, etc? Ciekawe jakie limity siedzą w exe...

Z tego co udało mi się wyczytać z tamtego forum pliki które są w demie są napisane w formacie PAK. Cokolwiek to znaczy to nie mam pojęcia czy sama gra jest podatna na modyfikacje.

*

Irle
Szeregowy

havok pisze:
Starchris pisze:

W opcjach możesz ustawić zatrzymanie gry i informację o tym, gdy tylko to się stanie.

Jest taka opcja, ale z jakiegoś powodu u mnie to nie działa. Indywidualna kwestia czy ktoś z was też miał z tym problemy? Bez tego rzeczywiście gra się jak w jakiś klon Commandosa.

A plan&go jest znacznie gorszym wcieleniem czasu rzeczywistego z aktywną pauzą niż rozwiązanie z 7,62 High Calibre. Miałem nadzieję, że twórcy JA:BiA będą się wzorować na Apeironie.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Irle pisze:
rozwiązanie z 7,62 High Calibre

Bo ono jest świetne.
Autopauza w 7.62 reaguje na wszystkie istotne zjawiska taktyczne (można na bieżąco modyfikować jej ustawienia).
Inna sprawa, że w BiA tych zjawisk praktycznie nie ma, bo najważniejsze z nich, to pojawienie się/zniknięcie przeciwnika z pola widzenia (także granaty, koniec amunicji trafienia itd..., ale najważniejszy jest kontakt z przeciwnikiem), podczas gdy w BiA nie ma mgły wojny :crazy:

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Wigen pisze:
Premislaus pisze:

Z tego co udało mi się wyczytać z tamtego forum pliki które są w demie są napisane w formacie PAK. Cokolwiek to znaczy to nie mam pojęcia czy sama gra jest podatna na modyfikacje.

PAK-i to archiwa w BiA podobne do SLF z JA2 - zawierają masę mniejszych plików, dlatego rozpakowanie ich jest kluczową sprawą. Z tego, co zauważyłem, to można zmodyfikowane pliki wrzucać do folderów o nazwie odpowiadającej rozpakowanemu archiwum, czyli tak samo jak było w JA2, jednak najpierw trzeba je jakoś rozgryźć. W IS już nad tym pracujemy, ale fajnie by było jakby inni też popróbowali.

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Moim zdaniem BIA jest napisane w MS Visual 2010 a pliki .pak są w formacie gzip, prawdopodobnie jakoś zmodyfikowali oryginalne biblioteki (kod źródłowy), bo nagłówek (PKLE) w plikach .pak się nie zgadza, ale w execu jest sugestia że to jednak gzip (inflate 1.2.3 Mark Adler), a źródła gzip'a są tu:
http://zlib.net/

Próbowałem to rozpakować podpinając się pod bibliotekę gzipa, i tak athoc niestety nie idzie. Widzę że trzeba by było przy tym ew. dłużej posiedzieć, bo bitC nagrzebał w strukturze archiwum,ale szczerze mówiąc, mnie się nie chce nad tym siedzieć (i tak se nie pogram :/).

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Ja ogólnie jestem pozytywnie nastawiony po demie.
Grafika jak na grę taktyczną jest bardzo przyzwoita, animacje też niezłe, płynne i sprawiające dobre wrażenie.

Rozgrywka z początku wydawała się trudna, ale po tym jak się przyzwyczaiłem do gry to stała się wręcz za łatwa. Za bardzo nie przetestowałem tego ich systemu plan&go bo mapa niezbyt się do tego nadaje - wykorzystywałem go głównie do aktywnej pauzy, ale być może ma on potencjał.

AI jest całkiem niezłe. Przeciwnicy się leczą, wycofują, współpracują, uciekają przed granatami, a jak snajper z ukrycia otwiera ogień to słychać "duck'n'cover" i przeciwnicy się rozbiegaja i chowają za osłonami.

Poza tym podoba mi się mnogość przedmiotów i dużo sprzętu lecącego z przeciwników.

Głównie nie podobały mi się controlsy, uproszczenia w wielu rejonach rozgrywki (leczenie, levele, mgła wojny), oraz paszcze najemników (choć wyglądają lepiej gdy się gra, to i tak odrzucają). Poza tym detale jak niemożność włączenia mapy czy też brak możliwości wyłączenia dachów na stałe.

Ogólnie demo sprawiło że zastanawiam się czy nie kupić gry w dniu premiery.

Ostatnio zmieniony 04 lut 2012 02:20 przez Aver, łącznie zmieniany 2 razy

*

Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
PAK-i to archiwa w BiA podobne do SLF z JA2 - zawierają masę mniejszych plików, dlatego rozpakowanie ich jest kluczową sprawą. Z tego, co zauważyłem, to można zmodyfikowane pliki wrzucać do folderów o nazwie odpowiadającej rozpakowanemu archiwum, czyli tak samo jak było w JA2, jednak najpierw trzeba je jakoś rozgryźć. W IS już nad tym pracujemy, ale fajnie by było jakby inni też popróbowali.

Quake I miał archiwa formatu PAK i SoF też. Jak chcesz to spróbuj wyekstraktować zawartość ich programami :)

PakScape Quake i Star Trek
http://eliteforce2.filefront.com/file/P ... V_011;1327

Winpak - Soldier of Fortune 2
http://soldieroffortune2.filefront.com/ ... ractor;149

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Demo nawet działa na moim sprzęcie, który jest poniżej wymagań minimalnych.

Wigen pisze:
Na zagranicznym forum już próbują robić mody.

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... ge__st__40

Już ktoś napisał program wypakowujący. Druga rzecz jest taka, że jakiś gość z firmy napisał, że obrażenia zależą też od statystyk najemnika :no:. To gra arcade. Jak takie smaczki są hardcoded, to ta gra pozostanie ciekawostką przyrodniczą. Na pewno przejdę pełną wersję, ale wracał będę jedynie do 1.13. Nie będzie żadnego wsparcia dla moddingu z ich strony. Ich tłumaczenie jest śmieszne dla kogoś kto się orientuje w tych sprawach.

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... t__p__4223

Modding tak czy tak jest trudny, a JA2 modyfikuje się za pomocą kilku narzędzi( wypakowujących\pakujących) i notatnika. Kod źródłowy też mogliby dać bez tych narzędzi, bo można napisać własne, albo użyć jakichś open source.

Nie zmienia to faktu, że jest to najlepsza gra taktyczna ostatnich wielu lat, nie licząc Brygady i 7.62. Przypomnijcie sobie Hired Guns...

Takie "smaczki" jak brak mgły wojny, magiczne leczenie, zero interakcji ze środowiskiem gry, obrażenia zależne od statystyk postaci, etc. Przekreślają tę grę jako zamiennik JA2, zwłaszcza JA2 1.13. Co mnie zaszokowało to to, że nie można manipulować kamerą pod kątem!!! Chciałem się przyjrzeć postaciom bo nadal niewiele widać. Liczyłem na kamerę z 7.62.

Moja ocena to 5\10.

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... t__p__6067 - o mgle wojny. Była w grze ale zdecydowali się wycofać "for fun"... Ten temat jest bardzo ciekawy, zachęcam do jego lektury.

prof. Murray Newton Rothbard

Ostatnio zmieniony 04 lut 2012 22:31 przez Premislaus, łącznie zmieniany 4 razy

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna