|
| Pułkownik |
 |
-
-
|
Ja jak na razie plusów żadnych nie znalazłem ale ciągle szukam.
Natomiast minusów jest od groma.
- statystyki broni są żywcem wzięte z klasycznego JA2. Przede wszystkim tutaj powinni wprowadzić nowe parametry, a nie zżynać z ponad 12 letniej gry,
- gdy zmieniamy broń na inną i kładziemy ją do ręki głównej to ona zawsze jest nie załadowana (choć była wcześniej załadowana), kto takie coś wymyślił - totalny idiotyzm,
- można dołożyć tylko jeden dodatek do broni, to już pozostawiam bez komentarza,
- obracanie kamerką w lewo i prawo z wciśniętym altem jest tak uciążliwe, że staram się jej nie używać ale niestety czasem trzeba. Kto o zdrowych zmysłach daje sterowanie kamerką w dwóch odrębnych klawiszach. Pełna kontrola powinna być za pomocą jednego przycisku i to najlepiej za pomocą przycisku na myszy,
- kamerka za bardzo jest skierowana w dół, przez co pomimo oddalenia kamerki widać tylko skrawek mapy, powinna być kamerka bardziej przechylona aniżeli patrząca prosto w dół albo przynajmniej powinna być taka możliwość do wykonania,
- nie można przesuwać myszką mapy. No tu już pojechali z grubej rury. Pracujesz przez dłuższą chwilę na myszce i chcesz przesunąć mapę - nie da się. Musisz odrywać się od swojej pozycji i sterować strzałkami.
- za każdym razem gdy zginie jakiś nasz najemnik to kamerkę wyrzuca na skraj mapy przez co trzeba szukać strzałkami po mapie naszej lokalizacji i tak za każdym razem - bezsens,
- nie da się celować przez przeszkody, chodzi o to gdy wróg jest przed naszym najemnikiem (i go widzi w całej okazałości) ale np. dla nas, tułów jest zasłonięty przez drzewo (my gracze nie widzimy wroga na ekranie) to musimy obrócić kamerkę tak żebyśmy to my widzieli wroga inaczej kursor nie zamieni się w celownik, po prostu ciągle przy celowaniu trzeba zoomować lub obracać kamerkę - to jest uciążliwe jak cholera,
- bardzo często celowanie kursorem aby wybrać nogę, tulów czy głowę trwa tyle, że to robi się naprawdę denerwujące i irytujące,
- aktywna pauza jest przy spacji. Większość klawiszy jest po prawej stronie klawiatury. Jeśli twórcom chodziło o rozciąganie palców lewej dłoni (szczególnie piątego) to im się udało. Ustawianie automatycznej aktywnej pauzy wcale nie pomaga,
- inteligencja najemników w niektórych przypadkach to istna kpina. Atak na dom, daje najemnikowi akcję wejścia do domu. Wchodzi do domu gdzie jest jeden przeciwnik, który w międzyczasie zmienił pozycję i najemnik nie ma już czystego strzału, no to nagle najemnik głupieje, nic nie robi i się patrzy jak przeciwnik do niego samego strzela, ponowna aktywna pauza już nie skutkuje,
- następuje atak kilku żołnierzy na moich najemników, którzy są w chatce, ustawiam aktywną pauzę i ją puszczam i zamiast strzelać to najemnicy patrzą się jak głupi na przeciwników, którzy już od dawna okładają ich kolbami od broni, walki na bardzo krótkim dystansie są bardzo nie dopracowane,
- sposób poruszania się najemników (w sensie fizyka gry) też pozostawia wiele do życzenia. Każę najemnikowi iść do przodu, ale na drodze ma dwóch innych najemników tuż koło siebie, to najemnik włazi tak niezdarnie pomiędzy dwóch tych najemników, przepycha się na siłę i zanim się przedostanie to już został by zabity gdy by był atak,
- grafika jak na takie wymagania jak gra sobie stawia to jest kiepska, nawet jak poruszam się najemnikami po przyrodzie sektora to nie wchodzi ona w żadną interakcją z najemnikami w sensie ruch drzew czy krzaków albo wody,
- gdy przez dłuższą chwilę tak planuje w aktywnej pauzie to gra staje się nużąca,
- nie można strzelać kiedy się chcę ani używać materiałów wybuchowych kiedy przyjdzie na to ochota,
- możesz rozwalić tylko te ściany, które gra ci pozwoli,
- gra nie daje odczucia, że jest tu aktywna pauza, dzięki której możemy coś zaplanować, ja mam odczucie, że cały czas gram w trybie rzeczywistym,
- co do muzyki to tak jakoś jej nie zauważyłem w grze, jest tak dziwnie w montowana w akcje w grze, że trudno mi ją dostrzec, żeby wpływała istotnie na klimat gry,
- co do klimatu, to jak na razie go nie zauważyłem,
- gra nie jest wciągająca, jeśli w taki sposób trzeba będzie przejść pozostałe kilkaset sektorów to nie wyobrażam sobie tego wykonywać,
- wymiana ekwipunku pomiędzy dwoma najemnikami to też kpina, można wymieniać się tylko między dwoma naraz i to tylko towarem w w dużych i małych slotach (kamizelki broń główna i inne tego typu rzeczy nie wchodzą w grę) no chyba, że wcześniej przełożyłeś je do małego lub dużego slotu w ekwipunku. Zanim dojdzie do wymiany trzeba się tyle naklikać, że odechciewa się tego robić,
- znowu ta durna specjalizacja, Lynx, który ma medycynę na 34 nie może założyć opatrunku, jak ginie Danny, to tak naprawdę trzeba demo zaczynać od nowa bo nie ma kto opatrywać ran,
- puszczam aktywną pauzę z wdrożonymi rozkazami i muszę co chwilę klikać na spację aby zobaczyć czy te rozkazy się już skończyły i czy dany najemnik jest już wolny - żenada,
- nie ma w tej grze żadnego poczucia, że masz nad czymś kontrolę, wszystko dzieje się i tak mimo woli,
- komukolwiek przydały się paski głośności i kamuflażu koło zdjęcia najemnika bo mi ani razu,
- nie ma możliwości podglądu minimapy,
- na minimapie nie można scrolować całej mapy,
- brak mgły wojny daje się we znaki, atakuje chatkę i widzę wszystko co w niej jest i kto jest, gdzie frajda z zaskoczenia, gdybym z użyciem aktywnej pauzy zaplanował atak na chatkę nie wiedząc co i kto tam jest to wtedy była by frajda, a tak to jak dla mnie rozrywki wogóle nie ma, tak naprawdę to czasami ta aktywna pauza do niczego jest nie potrzebna,
- nie ma opcji drops all items, przy takiej grafice i żołnierzach, którzy zostawią ci czasem tylko amunicję jest to nie do pomyślenia.
Osobiście uważam, że gra będzie bardzo słaba i na jedno przejście, a potem wszyscy o niej zapomną, a to już bardzo nie dobrze dla naszego serwisu.