doman18 pisze:
1. Czy jeżeli mam eksperta operacji nocnych to zwiększenie zasięgu wzroku w nocy kumuluje się z tym z noktowizorów
Tak
doman18 pisze:
2. Czy jeżeli mam nałożony noktowizor w dzień to osłabia mi się zasięg widzenia.
Tak, jeżeli jesteś w miejscu oświetlonym przez światło słoneczne.
Jeżeli chodzisz w dzień po kopalni/ciemnym bunkrze, to nie masz kary a premię.
doman18 pisze:
3. Czy jest sens kupowania noktowizora ||| jeśli biję się tylko w miastach czyli tam gdzie mam oświetlenie?
Tak, ale jeżeli wejdziesz z założonym dowolnym noktowizorem w zasięg silnego oświetlenia, to dostaniesz karę za używanie noktowizora w silnym świetle.
doman18 pisze:
4. Jak się korzysta z lornetki? Po prostu bierze się w łapę i już?
Tak.
doman18 pisze:
Ponadto mówiliście coś że można używać lunet snajperskich do obserwacji zamiast lornetki jak to się robi?
Identycznie jak lornetki (bierzesz do ręki, i każesz się gdzieś gapić), ew. montujesz na broni, raz każesz spojrzeć w danym kierunku (postać się wtedy odwraca w tym kierunku), drugi raz każesz spojrzeć w tym samym kierunku (postać zaczyna celować bronią w tym kierunku, i otrzymuje premię do zasięgu wzroku wynikającą z optyki).
doman18 pisze:
5. Czy w 1.13 jest C7? Bo tylko co widziałem u Bobbyego to Diemaco C7A2
C7 (w domyśle C7A1) różni się od C7A2 tylko kolbą (w C7A2 jest teleskopowa, jak w M4 czy Colt Commando).
Parametry broni w v1.13 są bardziej zbliżone do rzeczywistości w st. do JA2, nie oczekuj, że znajdziesz broń, która nie potrzebuje AP 
doman18 pisze:
6. Jak tylko zaatakuję głośno sektor to żołnierze w nim wzywają posiłki z sąsiednich. Czyli gdy wybiję wszystkich to mam rozumieć że w pozostałych już jest mniej żołnierzy do zabicia?
Dokładnie.
doman18 pisze:
7. Podczepiane granatniki różnią się tylko zasięgiem i możliwością zamontowania na broniach czy jeszcze czymś? Ogólnie to typ granatów do nich (40mm) został ten sam czy dodali jakieś nowe?
Są.
Bodajże granaty VOG-25 i VOG-25P (do rosyjskich granatników odprzodowych), i inne.
doman18 pisze:
8. Do czego ogólnie jest coś takiego jak "AR57 16" upper" w dodatkach do broni?
Dodajesz to do jakiejś wersji AR-15, i zmienia ją to w AR-15 na amunicję 5.7x28mm (jak do Five-seveN i P90) z lufą długości 16 cali.
doman18 pisze:
Więc co to jest ten parametr (A)?
Przygotowanie broni do strzału, czyli przeniesienie jej z pozycji marszowej (gdzieś tam się pęta), do pozycji bojowej (celujesz).
Drobna, lekka broń, z kolbą składaną/teleskopową, bądź bez kolby wymaga mniej czasu do przygotowania.
Ciężka, długa broń ze stałą kolbą wymaga więcej czasu, aby przygotować ją do strzału.
doman18 pisze:
10. Jaką snajperkę polecacie? Ja narazie noszę Dragunova, bo w miarę szybki i zadaje duże obrażenia ale nie jest tak celny jak inne snajperki.
To zależy do czego Ci karabin snajperski.
Osobiście preferuję taką sytuację, kiedy snajper ma jakiś dobry karabin wyczynowy (np. WA 2000 czy R-93 Tactical ew. DSR, TRG-41 czy AI AW), a obserwator ma coś a la SWD, SR-25, czy M21 (czyli samopowtarzalny karabin strzelca wyborowego).
doman18 pisze:
11. Czy używacie strzelb? Bo ja nie widzę dla nich żadnego zastosowania
Wcześnie w grze są użyteczne przeciwko słabo opancerzonym przeciwnikom.
Później stanowią broń raczej pomocniczą (np. do rozwalania zamków dzięki dostępności amunicji typu 'lockbuster').
Szybkostrzelna samopowtarzalna strzelba (np. jakaś Saiga) może być przydatna w CQC, osobiście preferuję w tej roli karabinek.
doman18 pisze:
12. Pod pojęciem "skradanie" rozumiecie poruszanie się z włączonym stealth w obojętnie jakiej pozycji czy stealth+czołganie=skradanie? Bo mówicie że postaci z ZW 90+ świetnie się skradają a w moim przypadku często byli wykrywani, ponadto ponoć skradanie pod nosem wroga poprawia zwinność a u mnie to nie działało dopóki przypadkowo nie odkryłem że ZW wzrosła mi gdy skradałem się czołgając. Więc jak to jest?
Skradanie (czli stealth) pomaga postaci uniknąć bycia USŁYSZANĄ podczas ruchu.
Trzymanie się nisko przy ziemi i korzystanie z kamuflażu, pomaga postaci uniknąć bycia WIDZIANĄ.
Skradanie korzysta ze zwinności i stosownej specjalizacji.
Skradając się podczas walki (kiedy masz kontakt wzrokowy z wrogiem) masz jakąś szansę na poprawienie zwinności.
Trzymanie niskiej postawy podczas skradania niekoniecznie ułatwia pozostanie niesłyszanym (spróbuj przejść parę kroków cicho, a potem spróbuj się cicho przeczołgać).