Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
doman18
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

1. Czy jeżeli mam eksperta operacji nocnych to zwiększenie zasięgu wzroku w nocy kumuluje się z tym z noktowizorów
2. Czy jeżeli mam nałożony noktowizor w dzień to osłabia mi się zasięg widzenia.
3. Czy jest sens kupowania noktowizora ||| jeśli biję się tylko w miastach czyli tam gdzie mam oświetlenie?
4. Jak się korzysta z lornetki? Po prostu bierze się w łapę i już? Ponadto mówiliście coś że można używać lunet snajperskich do obserwacji zamiast lornetki jak to się robi?
5. Czy w 1.13 jest C7? Bo tylko co widziałem u Bobbyego to Diemaco C7A2 ale on nie ma takiej szybkostrzelności dlatego Raven cały czas nosi FAMASa.
6. Jak tylko zaatakuję głośno sektor to żołnierze w nim wzywają posiłki z sąsiednich. Czyli gdy wybiję wszystkich to mam rozumieć że w pozostałych już jest mniej żołnierzy do zabicia?
7. Podczepiane granatniki różnią się tylko zasięgiem i możliwością zamontowania na broniach czy jeszcze czymś? Ogólnie to typ granatów do nich (40mm) został ten sam czy dodali jakieś nowe?
8. Do czego ogólnie jest coś takiego jak "AR57 16" upper" w dodatkach do broni?
9. Gdy najeżdżam na daną spluwę to przy koszcie AP wyświetla mi się (A) B/C/D. Rozumiem że to są ceny punktowe za:
B - strzał pojedynczy
C - strzał serią
D - strzał serią kontrolowaną
Więc co to jest ten parametr (A)?

A teraz pytania ogólne
10. Jaką snajperkę polecacie? Ja narazie noszę Dragunova, bo w miarę szybki i zadaje duże obrażenia ale nie jest tak celny jak inne snajperki.
11. Czy używacie strzelb? Bo ja nie widzę dla nich żadnego zastosowania

PS. Aj bo zapomniałem
12. Pod pojęciem "skradanie" rozumiecie poruszanie się z włączonym stealth w obojętnie jakiej pozycji czy stealth+czołganie=skradanie? Bo mówicie że postaci z ZW 90+ świetnie się skradają a w moim przypadku często byli wykrywani, ponadto ponoć skradanie pod nosem wroga poprawia zwinność a u mnie to nie działało dopóki przypadkowo nie odkryłem że ZW wzrosła mi gdy skradałem się czołgając. Więc jak to jest?

Ostatnio zmieniony 22 lut 2011 22:01 przez doman18, łącznie zmieniany 3 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

na pytania 1-3 odpowiedzi są w innych działach...nie powiem ci w jakich. Podpowiem że dokładnie opisywał to Shadow. To samo tyczy się okularów słonecznych.

10. Dragunov - bardzo dobry, wg mnie
11. Ja nie
12. skradanie działa w każdej pozycji, tylko trzeba wiedzieć jak zajść przeciwnika od tylca po cichutku

na reszte pytań nie jestem w stanie odpowiedzieć...nie znam się :|

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

1. Tak sumuje się. Jeśli jest się ekspertem w tej dziedzinie to każde 1 doświadczenia dodaje chyba 1 pole jak nie ekspert do 0,5 pola na 1 doświadczenia
2. Tak pogarsza ci widzenie o 2-3 jednostek
3. Raczej tak. Są miejsca nie oświetlone w których może ukrywać się wróg.
4. Lornetkę po prostu do łapy tak samo jak lunetkę - nie sprawdzałem lunetki zawsze miałem ją podpiętą do borni
5. Diemaco C7A2 to jest w normalnej wersji C7. W 1.13 poprawili wiele błędów na temat broni, nawet ten.
6. Tak lub jeśli to nie jest miasto ani przedmieścia Meduny to nikogo nie ma dookoła ciebie. Jeśli miasto lub przedmieście to może ich być mniej (na przedmieściach zawsze ich jest tyle że nie zauważysz czy jest ich mniej :) )
7. Jeśli się nie myle to go granatnika GP-25, GP-30(o ile występuje) to są granaty VOG-25.
8. Nie wiem nigdy nie kożystałem
9. Nie wiem o co ci tutaj chodzi (może jakieś zdjęcie)
10. Dragunov jest ok ale polecam na 12,7 jeden strzał jeden trup nawet strzelając w ciało. Nie pamiętam Które występowały w 1.13 więc nie mogę sprecyzować.
11. To jest nas dwóch. Sa dobre na początku i w pomieszczeniach lub w nocy, zadają duże obrażenia jak przeciwnik nie ma osłony. Poza tym nie celne nieskuteczne w otwartej walce.
12. Skradać się możesz w każdej pozycji. Po polu bitwy nie skradaj się stojąc jeśli już to na klęczkach trudniej cię dopatrzeć. Jak się skradasz od tyłu do wroga to przy tak jak piszesz 90 ZW dobre skradanie i cię nie usłyszy. Tym wyżej tym się trudniej skradać.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

doman18 pisze:
1. Czy jeżeli mam eksperta operacji nocnych to zwiększenie zasięgu wzroku w nocy kumuluje się z tym z noktowizorów

Tak

doman18 pisze:
2. Czy jeżeli mam nałożony noktowizor w dzień to osłabia mi się zasięg widzenia.

Tak, jeżeli jesteś w miejscu oświetlonym przez światło słoneczne.
Jeżeli chodzisz w dzień po kopalni/ciemnym bunkrze, to nie masz kary a premię.

doman18 pisze:
3. Czy jest sens kupowania noktowizora ||| jeśli biję się tylko w miastach czyli tam gdzie mam oświetlenie?

Tak, ale jeżeli wejdziesz z założonym dowolnym noktowizorem w zasięg silnego oświetlenia, to dostaniesz karę za używanie noktowizora w silnym świetle.

doman18 pisze:
4. Jak się korzysta z lornetki? Po prostu bierze się w łapę i już?

Tak.

doman18 pisze:
Ponadto mówiliście coś że można używać lunet snajperskich do obserwacji zamiast lornetki jak to się robi?

Identycznie jak lornetki (bierzesz do ręki, i każesz się gdzieś gapić), ew. montujesz na broni, raz każesz spojrzeć w danym kierunku (postać się wtedy odwraca w tym kierunku), drugi raz każesz spojrzeć w tym samym kierunku (postać zaczyna celować bronią w tym kierunku, i otrzymuje premię do zasięgu wzroku wynikającą z optyki).

doman18 pisze:
5. Czy w 1.13 jest C7? Bo tylko co widziałem u Bobbyego to Diemaco C7A2

C7 (w domyśle C7A1) różni się od C7A2 tylko kolbą (w C7A2 jest teleskopowa, jak w M4 czy Colt Commando).
Parametry broni w v1.13 są bardziej zbliżone do rzeczywistości w st. do JA2, nie oczekuj, że znajdziesz broń, która nie potrzebuje AP ;)

doman18 pisze:
6. Jak tylko zaatakuję głośno sektor to żołnierze w nim wzywają posiłki z sąsiednich. Czyli gdy wybiję wszystkich to mam rozumieć że w pozostałych już jest mniej żołnierzy do zabicia?

Dokładnie.

doman18 pisze:
7. Podczepiane granatniki różnią się tylko zasięgiem i możliwością zamontowania na broniach czy jeszcze czymś? Ogólnie to typ granatów do nich (40mm) został ten sam czy dodali jakieś nowe?

Są.
Bodajże granaty VOG-25 i VOG-25P (do rosyjskich granatników odprzodowych), i inne.

doman18 pisze:
8. Do czego ogólnie jest coś takiego jak "AR57 16" upper" w dodatkach do broni?

Dodajesz to do jakiejś wersji AR-15, i zmienia ją to w AR-15 na amunicję 5.7x28mm (jak do Five-seveN i P90) z lufą długości 16 cali.

doman18 pisze:
Więc co to jest ten parametr (A)?

Przygotowanie broni do strzału, czyli przeniesienie jej z pozycji marszowej (gdzieś tam się pęta), do pozycji bojowej (celujesz).
Drobna, lekka broń, z kolbą składaną/teleskopową, bądź bez kolby wymaga mniej czasu do przygotowania.
Ciężka, długa broń ze stałą kolbą wymaga więcej czasu, aby przygotować ją do strzału.

doman18 pisze:
10. Jaką snajperkę polecacie? Ja narazie noszę Dragunova, bo w miarę szybki i zadaje duże obrażenia ale nie jest tak celny jak inne snajperki.

To zależy do czego Ci karabin snajperski.
Osobiście preferuję taką sytuację, kiedy snajper ma jakiś dobry karabin wyczynowy (np. WA 2000 czy R-93 Tactical ew. DSR, TRG-41 czy AI AW), a obserwator ma coś a la SWD, SR-25, czy M21 (czyli samopowtarzalny karabin strzelca wyborowego).

doman18 pisze:
11. Czy używacie strzelb? Bo ja nie widzę dla nich żadnego zastosowania

Wcześnie w grze są użyteczne przeciwko słabo opancerzonym przeciwnikom.
Później stanowią broń raczej pomocniczą (np. do rozwalania zamków dzięki dostępności amunicji typu 'lockbuster').
Szybkostrzelna samopowtarzalna strzelba (np. jakaś Saiga) może być przydatna w CQC, osobiście preferuję w tej roli karabinek.

doman18 pisze:
12. Pod pojęciem "skradanie" rozumiecie poruszanie się z włączonym stealth w obojętnie jakiej pozycji czy stealth+czołganie=skradanie? Bo mówicie że postaci z ZW 90+ świetnie się skradają a w moim przypadku często byli wykrywani, ponadto ponoć skradanie pod nosem wroga poprawia zwinność a u mnie to nie działało dopóki przypadkowo nie odkryłem że ZW wzrosła mi gdy skradałem się czołgając. Więc jak to jest?

Skradanie (czli stealth) pomaga postaci uniknąć bycia USŁYSZANĄ podczas ruchu.
Trzymanie się nisko przy ziemi i korzystanie z kamuflażu, pomaga postaci uniknąć bycia WIDZIANĄ.
Skradanie korzysta ze zwinności i stosownej specjalizacji.
Skradając się podczas walki (kiedy masz kontakt wzrokowy z wrogiem) masz jakąś szansę na poprawienie zwinności.
Trzymanie niskiej postawy podczas skradania niekoniecznie ułatwia pozostanie niesłyszanym (spróbuj przejść parę kroków cicho, a potem spróbuj się cicho przeczołgać).

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Cytuj:
Osobiście preferuję taką sytuację, kiedy snajper ma jakiś dobry karabin wyczynowy (np. WA 2000 czy R-93 Tactical ew. DSR, TRG-41 czy AI AW), a obserwator ma coś a la SWD, SR-25, czy M21 (czyli samopowtarzalny karabin strzelca wyborowego).

Oczywiście wszystko to przy założeniu że dmg broni jest ustawiony na 200% tak? Bo wspominałeś kiedyś o tym.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

doman18 pisze:
Oczywiście wszystko to przy założeniu że dmg broni jest ustawiony na 200% tak? Bo wspominałeś kiedyś o tym.

Nie.
Grając w DBB nie musiałem zwiększać obrażeń od broni palnej.

Oficjalne dane C7 na strone Colt Canada

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Jeszcze jedno pytanie, od czego zależy ilość punktów przy zmianie celu. W sumie inaczej; czy szybkość zmiany celu zależy od ciężkości broni. Oczywiście chodzi mi tu o grę a nie w rzeczywistości.
Muszę wybrać między ciężkiego M24 z bipodem a Steyr Scout Tactical bez dlatego pytam :P

Ostatnio zmieniony 24 lut 2011 01:10 przez doman18, łącznie zmieniany 1 raz

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Nie jestem pewien ale on zlicza punkty obrotu i namierzenia celu.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Assur-ad-mu pisze:
Nie jestem pewien ale on zlicza punkty obrotu i namierzenia celu.

Jest ileś punktów akcji za obrót w danej pozycji (niezależny od kąta obrotu, o ile postać musi się w ogóle obracać), ponadto przy zmianie celu traci się modyfikatory do AP za 'wstrzeliwanie się' (im dłużej strzelamy do jednego celu, tym szybciej to robimy), więc strzał do nowego celu kosztuje:
-ileś AP za zmianę pozycji (w pozycji leżącej aby się obrócić, trzeba najpierw kucnąć).
-ileś AP za obrót w danej pozycji
-wartość AP równą B (przy opisie kosztów strzelania równym (A) B/C/D)
-wartość AP równą A, jeżeli zmienialiśmy pozycję
-modyfikatory od celowników optycznych (celowniki 'snajperskie' o dużym powiększeniu zwykle spowalniają celowanie, różne kolimatory skracają czas potrzebny na celowanie).
-modyfikatory od innego sprzętu (np. w DBB dwójnóg zwiększa celność z pozycji leżącej, ale zwiększa A).

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Czyli w moim przykładzie ciężki M24 z bipodem ma sens zastosowania tylko w snajpowaniu, czyli strzelaniu do celów oddalonych o bardzo dużą odległość która w przypadku wielu celów niweluje potrzebę nadmiernego ruchu. W JA2 w tym przypadku będzie to albo szczere pole albo pozycja z dachu przy założeniu że osłania nas ktoś z DMRem lub ARem o dużym zasięgu który eliminuje wszystkie cele po lewej i prawej stronie strefy rażenia broni snajpera.
Natomiast Steyr jest DMRem czyli najlepiej nadaje się do strzelania w pozycji na kolanach do wielu różnych celów bo przy obrocie ponowne jego podniesienie (10) nie kosztuje aż tak dużo jak w przypadku M24 (19).
Dobrze wydedukowałem?

Więc chyba wezmę Steyra, bo będzie lepszy do nocnych strzelanin w terenie zabudowanym.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

doman18 pisze:
Czyli w moim przykładzie ciężki M24 z bipodem ma sens zastosowania tylko w snajpowaniu, czyli strzelaniu do celów oddalonych o bardzo dużą odległość która w przypadku wielu celów niweluje potrzebę nadmiernego ruchu.

Jak każda broń powtarzalna.
Musisz dobrać taki dystans, żeby niska szybkostrzelność praktyczna nie stanowiła problemu.

doman18 pisze:
Natomiast Steyr jest DMRem

Właściwie to jest karabinem typu 'scout' (typowy zasięg eksploatacji do ok 400m, montaż dla lunety na górnej nakładce lufy, masa dostosowana do noszenia broni przez cały dzień np. podczas polowania).

doman18 pisze:
Dobrze wydedukowałem?

Dobrze

doman18 pisze:
Więc chyba wezmę Steyra, bo będzie lepszy do nocnych strzelanin w terenie zabudowanym.

Na terenie zabudowanym polecałbym raczej M21, czy inną broń samopowtarzalną.
Steyr Scout nie jest z założenia karabinem wojskowym.

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

No tak ale spójrz na staty obu broni

M21 Scout
Accu 6
DMG 37
Zasięg 75
AP: (19) 32/-/-

Steyr
Accu 12
DMG 37
Zasięg 61
AP: (10) 30/-/-

Czyli nie dość że Steyr jest 2 razy celniejszy to jeszcze znacznie szybszy w zmianie pozycji i troszkę szybszy w strzelaniu. Zasięg ma mniejszy ale w strzelaniu po ciemku w terenie zabudowanym wystarczy.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

doman18 pisze:
No tak ale spójrz na staty obu broni

Ale to jest v1.13
Ma w dużej mierze zafałszowane parametry broni (w porównaniu do DBB).

Ponadto zapomniałeś, że Scout jest powtarzalny, i trzeba go ręcznie zrepetować po każdym strzale, a M21 jest samopowtarzalny, a do tego ma dwa razy większy magazynek.

Jeżeli chodzi o porównanie obu broni w prawdziwym świecie, to Scout ma wyraźnie odchudzoną 'lekką' lufę, i tym samym nie nadaje się do prowadzenia nawet średnio intensywnego ognia (bo lufa szybko się nagrzewa, i traci celność).

doman18 pisze:
2 razy celniejszy

Ma 2 razy większą premię początkową do trafienia.
Na dystanse snajperskie liczy się i tak premia wynikająca z celowania przyrządami optycznymi.

doman18 pisze:
i troszkę szybszy w strzelaniu.

Raczej wolniejszy, bo musisz go między strzałami ręcznie przeładować :)

*

doman18
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Cytuj:
Ponadto zapomniałeś, że Scout jest powtarzalny

Ja nie zapomniałem, ja o tym nie wiedziałem :/. Właśnie w tej chwili się dowiedziałem jak zobaczyłem go w akcji :(. Grałem wcześniej w czystego JA2 bez "Tons Of guns" i tam tylko m21 był który był samopowtarzalny więc myślałem że ze wszystkimi snajperkami tak jest. Wiem, wiem noobek ze mnie. Masz rację z tym m21, jest lepszy.

Tak w ogóle to jestem w Cambrii (Mam almę i drassden) ale zastanawiam się czy nie zacząć od początku z DBB :)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

doman18 pisze:
Tak w ogóle to jestem w Cambrii (Mam almę i drassden) ale zastanawiam się czy nie zacząć od początku z DBB :)

Zacząć.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna