Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Fisher
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Witajcie forumowicze

Mam problem z Jagged Alliance 2 v1.13 build 2085
Mianowicie
Gdy dodaje obrazki do gry bardzo mocno tracą kolor i jakość
Dodatkowo średni i mały obrazek ma niebieskawy zarys
Wygląda to fatalnie a u starchrisa w poradniku wyszło mu bardzo ładnie.

Z prośbą o pomoc zgłaszam sie do kogoś kto się zna na modyfikowaniu.

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Mam bardzo często ten sam problem. Używam sti-Edit i to jest problem z paletą kolorów. Wejdź do mdp1items (w interface) i zapisz z niego paletę barw. Następnie wczytaj ją do na nowo otwartego sti-Edit. Powinno pomóc. Jak podczas pracy ci się zmienią kolory to zapisz i wejdź do programu ponownie.

Co do koloru tła to jest ono denerwujące bo musi być w MDP1items czyste niebieskie a w SMP1items czarne. Nie zawsze to działa nie wiem dlaczego. Mam taki problem z magazynkami .45 i 9 mm. Zarys powinien być czysty zielony.

Ostatnio zmieniony 31 gru 2010 11:25 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 2 razy

*

Fisher
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Nie pomogło zrobiłem tak jak radziłeś i wyszło tak

przed:
Obrazek

po:

Obrazek

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Nie wiem dlaczego ale u mnie działa zrobiłem tak jak ci powiedziałem. Tak masz z każdym plikiem czy tylko z tym? Jeśli chcesz to mogę ci przysłać gotowy pojedynczy plik sti z tym obrazkiem w trzech egzemplarzach(duże, średnie, małe). W jakim programie obrabiasz te pliki i ilu bitowy bmp wybierasz? ja robię na 24-bitowym.

*

Fisher
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Teraz to i ja nie wiem co jest źle. Na pewno paleta kolorów. Najpierw zaczytaj paletę a późnej plik. Może to coś pomoże.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Przepraszam że się wtrącam ale myśle że to pomoże:

1. zapisz ten rysunek broni w paincie jako mapę bitową 256 kolorów , ewentualnie 16 bitów bo z tego co wiem JA2 otwiera się chyba na 16-bitach kolorów

powino pomóc

jak pomogło to chwała
jak nie pomogło to sorry

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja zapisuje w 24 bitach a później sti-edit mi to sam konwertuje ale nie zaszkodzi spróbować

*

Fisher
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Ja już nie wiem.

Czekam tylko jak Starchris się wypowie.

I mój mod z polskim wyposażeniem może pozostać tylko pomysłem

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Problemem jest tu rzeczywiście paleta kolorów, ale najpierw muszę troszkę napisać dlaczego tak a nie inaczej się dzieje.

Jak wiadomo bronie i przedmioty w grze dzielą się na trzy rodzaje: duże, średnie, oraz małe. W przypadku dużych obrazków nie powinno być tutaj żadnych problemów ponieważ każdy taki obrazek jest w osobnym pliku i można mu przypisać jego własną paletę kolorów (ale o szczegółach później).

O wiele trudniejsza jest sytuacja ze średnimi i małymi obrazkami broni i przedmiotów. Tutaj posłużę się przykładem ze średnim obrazkiem (takie same zasady są w stosunku do małego obrazka). Wszystkie średnie obrazki broni (jak wiadomo jest ich ponad 300 w modzie 1.13) są w jednym pliku, który się nazywa MDGUNS.STI w katalogu "Data-1.13 / Interface". Ten jeden plik ma jedną paletę kolorów dla wszystkich tych broni i zauważ, że wszystkie bronie w tym pliku są w bardzo podobnych barwach.
Załącznik:
Paleta.jpg
Paleta.jpg [ 99.17 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

Teraz jak chcesz dodać jakąś broń do tego pliku, to ta dodawana broń musi być podobnych kolorów co na tej palecie. W przeciwnym wypadku twoja broń zawsze straci kolor i jakość, ponieważ kolory, które są na dodawanej broni będą zmienione na te, którymi dysponuje program. Niestety tego się nie da zmienić. A nawet jak zmienisz tę paletę na paletę kolorów zgodną ze swoją dodawaną bronią to twoja dodawana broń będzie prezentować się znakomicie ale za to wszystkie pozostałe bronie będą wyglądać jak jakieś straszne upiory. Również broń z mojego poradnika jest w bardzo podobnych kolorach co na palecie w oryginalnym pliku MDGUNS.STI, ale i tak została trochę zmieniona po włożeniu do pliku MDGUNS.STI względem oryginalnego zdjęcia.

Co do tła obrazka to domyślnie jest on niebieski i jak wszystko jest porządku to po naciśnięciu funkcji „T” tło tego obrazka powinno zmienić się na białe (tak jak to jest pokazane na zdjęciu poniżej)
Załącznik:
Rysunek 01.jpg
Rysunek 01.jpg [ 169.31 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

Jeżeli Ci się ten kolor niebieski nie zmieni po naciśnięciu funkcji „T” na biały, to weź narzędzie „Napełnianie”, wybierz ten kolor niebieski, następnie włącz funkcję „T”. Teraz za pomocą lewego przycisku myszy klikaj wszędzie tam gdzie masz tło obrazka. Po każdym kliknięciu powinno Ci się pojawić białe tło. Wracając do tego niebieskiego tła to jest on domyślny, natomiast możesz tam wprowadzić jakikolwiek inny kolor byle był inny niż te z pozostałe 255 kolorów.
Załącznik:
Rysunek 02.jpg
Rysunek 02.jpg [ 93.33 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

Jeśli chodzi o duży obrazek to prawidłowa procedura jego tworzenia powinna wyglądać następująco.

1. Najpierw przygotowujemy nasz obrazek i zapisujemy go formacie BMP
2. Teraz musimy pobrać z niego jego własną paletę barw. Najpierw tworzymy nowy plik, wybieramy „Zbiór: dowolna ilość obrazów z paletą 256 kolorów”, następnie wybieramy „Załaduj paletę” i po naciśnięciu ikonki otwartego folderu wyszukujemy nasz obrazek.
Załącznik:
Rysunek 03.jpg
Rysunek 03.jpg [ 175.06 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

3. Gdy znajdziemy nasz obrazek otwieramy go , a następnie klikamy na zakładkę „Utwórz nowy plik” Teraz powinniśmy mieć załadowaną paletę naszego obrazka.
Załącznik:
Rysunek 04.jpg
Rysunek 04.jpg [ 167.93 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

4. Teraz wklejamy do programu nasz obrazek za pomocą ikonki z otwartym folderem (zaznaczonym na zdjęciu). Obrazek bez żadnych uszczerbków na jakości i kolorów powinien prezentować się znakomicie.
Załącznik:
Rysunek 05.jpg
Rysunek 05.jpg [ 187.94 KiB | Przeglądany 1213 razy ]

5. Teraz najważniejsze czyli sprawdzamy czy tło naszego obrazka po naciśnięciu funkcji „T” zmieni się na białe. Jak się nie zmieni to bierzemy narzędzie „Napełnianie, wybieramy kolor odpowiedzialny za tło obrazka, włączamy funkcję „T” i lewym klawiszem myszy klikamy wszędzie tam gdzie jest tło obrazka. Wszędzie tam gdzie klikniemy powinno się pojawić białe tło.
Załącznik:
Rysunek 06.jpg
Rysunek 06.jpg [ 69.49 KiB | Przeglądany 1210 razy ]

Na samym końcu zapisujesz ten obrazek.

Ostatnio zmieniony 01 sty 2011 14:19 przez Starchris, łącznie zmieniany 3 razy

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Witam
Też mam problem z plikami .sti mianowicie dodałem amunicję i sti-Edit niebieskie tło widzi mi poprawnie, a jak wchodzę do XML Editor to mam z niebieskim tłem. Co jest nie tak?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie