Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
M'cin
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Stridingshadow pisze:
M'cin pisze:
Widzi to, co widziałby człowiek, znajdujący się na jego miejscu, a nie tam jakieś sztuczne ograniczenia/ułatwienia.

Czyli jak w JA2.

Raczej jak w 7.62. W JA2 trochę głupie jest, że widzę biegnącego człowieka na odległość 50 m, a 51 już nie, nie uważasz :P
Co nie zmienia faktu, że chciałbym, aby remake był remakiem, a JAO i JA3 było siedliszczem zmian - na wypadek, gdyby ktoś miał ochotę się czepnąć, że nie jestem wierny temu, co pisałem wcześniej :)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Raczej jak w 7.62. W JA2 trochę głupie jest, że widzę biegnącego człowieka na odległość 50 m, a 51 już nie, nie uważasz :P

W 7.62 przeciwnik materializuje się na odległości tych 60-70m, co za różnica?
Mapy w JA2 są na tyle małe, że twórcy musieli wprowadzić taki nierealistyczny ogranicznik pola widzenia (oraz zasięgu broni itd...).

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Stridingshadow pisze:
M'cin pisze:

W 7.62 przeciwnik materializuje się na odległości tych 60-70m, co za różnica?

Przy otwartej przestrzeni w dzień widać i obywatela z dużo dalszej odległości :) a jak ktoś np. skrada się przez krzuny na tyle umiejętnie, że go nie słychać, to gdy najemnik zobaczy poruszający się listek czy cuś po prostu można uznać, że go "nagle zauważa". Bo komputery dziś są jeszcze za słabe, żeby każdy listek oddzielnie obliczać :)
Stridingshadow pisze:
Mapy w JA2 są na tyle małe, że twórcy musieli wprowadzić taki nierealistyczny ogranicznik pola widzenia (oraz zasięgu broni itd...).

A teraz sobie wyobraź walkę na mapie pustynnej, w której jedni, skampieni za kamieniami i krzakami, prowadzą ostrzał, snajperzy starają się eliminować najgroźniejsze cele, a oddział kommando czołga stara się bokiem okrążyć przeciwnika, i to wszystko na silniku JA2... dla mnie brzmi jak turowe 7.62 bez bugów :)

Ostatnio zmieniony 14 lis 2010 20:48 przez M'cin, łącznie zmieniany 2 razy

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Niemcy są wyraźnie zawiedzeni fanami i ich wypowiedziami. Sami napisali, że większość tych wypowiedzi powstaje pod wpływem emocji. A skoro mówi o tym firma wydawnicza to można się domyślić z czym musieli się zderzyć.

Taka atmosfera jest niesprzyjająca dla dalszego postępu, bo im bardziej są przekonani, że cokolwiek by nie zrobili to fani i tak będą marudzić, tym mniej im zależy i tym bardziej zdolni są do modyfikowania kolejnych mechanizmów rozgrywki.

Starchris pisze:
Chociaż zauważyłem, że osoby podpisujące się pod tą petycją podają jeden powód dla którego stary system turowy powinien zostać utrzymany. Twierdzą, że jak nie będzie JA2 Reloaded z systemem turowym, to nie kupią tej gry.

Nie szkodzi, kupią tysiące innych graczy, którzy do tej pory nie mieli styczności z serią.

Ripper pisze:
Słuchajcie a może by np: zadowolić "wszystkich" jak i fanów zrobić by możliwość gry w aktywnej pauzie jak i turach ?, fakt było by to ciężkie do zrobienia ale może zrobili by coś by można było by jakiś mod, który pewnie i tak powstanie który doda te 25 ap :P ?

To wymagałoby stworzenia dwóch całkowicie odrębnych mechanizmów rozgrywki i sztucznej inteligencji komputerowych przeciwników.

A sprawa mgły wojny... Cóż, ja wolałbym, żeby było jak w JA2 z tą różnicą, że pole widzenia powinno zostać ograniczone do rzeczywistego (czyli bez oczu na karku).

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ripper pisze:
Słuchajcie a może by np: zadowolić "wszystkich" jak i fanów zrobić by możliwość gry w aktywnej pauzie jak i turach ?

Mnie się wydaje, że to raczej niemożliwe. Nikt nie wyłoży takich funduszy, jeszcze przy takich reakcjach fanów.

Stridingshadow pisze:
Takie coś było już FT: BoS, i nikomu się nie podobało.

Raz, że nie takie coś bo to nie była przecież faktyczna aktywna pauza.
Dwa, nie mów za innych, bo mi to bardzo odpowiadało :P

*
Hurricane
Kapral
Kapral

Chyba się tak postarzałem, że przestałem rozumieć rozrywkę. Dla mnie najlepszy jest Jagged jest w trybie turowym i z taką grafiką. Dla mnie bardziej liczy się przeżycie gry niż niż cuda nie widy - mam w domu jeszcze ośmio bitowca i załadowałbym jakąś grę, gdyby chodziły mi kasety.

*

Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
Starchris pisze:
Chociaż zauważyłem, że osoby podpisujące się pod tą petycją podają jeden powód dla którego stary system turowy powinien zostać utrzymany. Twierdzą, że jak nie będzie JA2 Reloaded z systemem turowym, to nie kupią tej gry.

Nie szkodzi, kupią tysiące innych graczy, którzy do tej pory nie mieli styczności z serią.

Styczności z serią czy zupełnie innym tytułem? Po co oni to reaktywują? Niech od razu zmienią nazwę... Dla kogo jest ta gra? :crazy:

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Kushin pisze:
Styczności z serią czy zupełnie innym tytułem? Po co oni to reaktywują? Niech od razu zmienią nazwę... Dla kogo jest ta gra? :crazy:

Na pewno nie tylko dla tych, którzy wertowali temat JA2 przez 11 lat.

Niektórzy z was po prostu chcą starego dobrego JA2 ale czegoś takiego nie będzie, choćby Niemcy zrobili wszystko idealnie tak samo jak było w oryginale. A wiecie dlaczego? Bo wówczas będzie to zwykła podróbka, lepsza ale i tak gorsza. Oni chcą tego uniknąć dodając coś świeżego, tylko takie ruchy mogą uratować grę przed ocenami poniżej 50%.

Edycja: Autorzy petycji założyli kanał na YouTube. Jako, że nazwa "JaggedAlliance" była już zajęta (przez nas), to zrobili "AllianceJagged" xD

https://www.youtube.com/AllianceJagged

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Nie no, też wolę tury, ale to co robią to już patologia... przecież to tylko gra, jak dobra czy kultowa by nie była...

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Z ich nagrania na Youtube często słychać: "We are..." No właśnie o to chodzi, że nie tylko oni są ale są też inni do których nowy JA2 ma dotrzeć i z których po części ma się zwrócić kasa za stworzenie gry. Oni robią z siebie już nie fanów ale fanatyków, którzy chcą przeforsować swoje widzimisię. To już staje się naprawdę żałosne. Niestety dalej nie podają ani jednej konstruktywnej krytyki nowego systemu jak i również ani jednego powodu, dla którego stary system turowy ma zostać utrzymany (poza wspomnianym wcześniej, że nie kupią tej gry.

Ja wręcz twierdzę odwrotnie niż fani. Jeżeli nowy JA2 miał by mieć tylko nową szatę graficzną, to raczej tej gry nie kupię.

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

To niech grają sobie dalej w JA2 i już. Ja tam nie widzę problemu. Nikt nie zmusza tych 180 osób aby kupili grę (a i tak pewnie kupią). Twórcy celują w sprzedaż w setkach tysięcy sztuk.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:
To niech grają sobie dalej w JA2 i już. Ja tam nie widzę problemu. Nikt nie zmusza tych 180 osób aby kupili grę (a i tak pewnie kupią). Twórcy celują w sprzedaż w setkach tysięcy sztuk.

Tutaj masz rację, ale niestety zachowanie tych fanów wpływa negatywnie na twórców nowego JA2. Na pewno nie jest to dla nich motywujące. Widząc reakcję fanów na wprowadzane zmiany, twórcy nie będą się teraz już przejmować jeśli zaczną wprowadzać coś bardziej rewolucyjnego.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Dokładnie. Po to fani sami stworzyli JA2 1.13 i inne mody, aby grać oczekując na coś nowego.
Gdy w końcu znalazła się szansa na odrodzenie serii, oni odrzucają pomocną dłoń. Dlaczego nie robili takich akcji przeciwko Strategy-First, gdy co chwila podawało załamujące informacje?

Poza tym, na filmiku pokazują właśnie v1.13, a więc czego oni tu bronią - modów, czy oryginalnego JA2?

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Czy mógłby ktoś przetłumaczyć.
bitComposer pisze:
Hi all,

Please find the answers on the questions of 7h30n as far as it's possible to date.

1. Will the system allow for combat without pausing at all or will it be like a system in most recent similiar game: Frozen Synapse?
In theory it might be possible to win encounters without pausing but to use the full depth of the system you will have to use the command mode which pauses the game.
Reloaded is not supposed to be a RTS or Action oriented game. The core of the game is centered around tactical decision making without time pressure.

2. If there is no Fog of War how will we know that our merc has spotted an enemy and vice verse?
Roughly about the same way as in the original JA2: The merc will notify you via Voice Over and we might also add other pointers when necessary, e.g. something like the numbers on the merc’s portrait in the original JA2.
But this is all very high level stuff and it’s hard to say how something like that will be handled exactly in the final game…

3. Will there be a feature that displays Field of View like in a most recent example: Helldorado?
Yes.

4. I presume the ability to hit the target will be governed by Marksmanship skill and Weapon Stats, will the system allow for accidental hits? (E.G. You shoot the enemy in front row, miss but accidentaly hit an enemy who was far behind)
Yes. And it will also be possible to accidentally hit another friendly merc. Once the bullet is on its way it will hit whatever it will hit.

5. Will you be able to blow up buildings with explosives? How much will the envoirenment be destructible?
We will come back on this later

6. Will there be day/night change? If it will, will it happen during combat if the combat lasts too long? What will be advantages and disadvantages of night combat?
Yes but it will not happen on the fly during combat but when the map is loaded it will either be day or night.
The advantages and disadvantages of night combat will be roughly the same as in the original JA2. If you pick your mercs right and equip them properly operating at night might give you an advantage in surprising your enemies.

7. Will the Weapons have real-life names?
We plan to implement the weapons from the original JA2 and use the same names.
How will Agility influence mercenary movement and actions?
Agility determines the speed, coordination and control of a mercenary when recognizing and reacting to an event (e.g. being shot at), as well as his traveling speed. So in general it determines how quickly a merc will aim and shoot, while marksmanship will be responsible for how well he hits.

8. Will there be a longer animation when reloading weapons without corresponding magazine?
This is something we will address further down in the development process.
At the moment we are not sure how effect such smaller differences in the duration of an action will turn out in a realtime based system. E.g. having a given action take 0,53 seconds longer than another might not result in any noticeable difference for the player so it will not really matter in the tactical decision making.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
1. Czy gra wogóle pozwoli na wydawanie komend bez zatrzymywania gry, ew. czy będzie to rozwiązanie jak w podobnej grze 'FS' ?

Teoretycznie może to działać jak przerwanie (gra zatrzyma się sama), ale aby w pełni wykorzystać engine gry będzie należało wydawać polecenia w czasie zatrzymania akcji. Reloaded nie będzie RTSem czy grą zręcznościową. Silnik gry jest skoncentrowany na wydawaniu taktycznych poleceń bez wywoływania u gracza presji czasu.

2. Jeśli nie będzie 'mgły wojny' skąd gracz będzie wiedział który najmita zauważył wroga, lub odwrotnie (wróg najmitę) ?

W przybliżeniu będzie tak samo jak w orginale, najmita będzie głosowo powiadamiał gracza, ponadto jeśli to konieczne możemy dodać (BitC) dodatkowe informację, np. przy awatarze najmity wyświetlić liczbę widzianych przez niego wrogów - jak w orginale. Tyle że to wszystko jest kwestią sposobu prezentacji danych graczowi i narazie trudno nam jednoznacznie opisać efekt końcowy.

3. Czy będzie możliwość, jak np. w grze 'H' włączyć wyświetlanie 'pola widzenia' ?
Taa.

4. Zakładam że szanse na trafienie celu będą zależeć od umiejętności najmity oraz stanu jego broni, ale czy bedą się zdarzały postrzały nieumyślne ? Tzn. jak strzelam do celu, ale choć pudłuje to czy nieumyślnie trafiam innego wroga który będzie stał za celem ?

Pewnie. Na dodatek będzie możliwe nieumyślnie postrzelenie innego najmity. Raz wystrzelony pocisk zatrzyma się dopiero jak w coś trafi.

5. A będzie można materiałami wyb. wysadzić budyneczek ? Jak bardzo środowisko w grze będzie podatne na zniszczenie ?

O tym pogadamy kiedy indziej.

6. A będzie zmiana pory dnia (noc i dzień) ? Jeśli tak, to czy przytrafi się to podczas przedłużającej sie walki ? A czy noc będzie dawała jakąś przewagę podczas walki ?

Taa, ale pora dnia nie będzie zmieniać się płynnie. Jeśli nastąpi zmiana to przed walką, kiedy sektor będzie ładowany. Co do przewagi walki w nocy to będzie jak w orginale. Jeśli do operacji w nocy dobierzesz samych najmitów i ich wyposażenie właściwie, to sama przewaga będzie polegała na wcześniejszym zauważeniu i zaskoczeniu wroga.

7. A zabawki będą nazywały się jak w rzeczywistości ? I jak zwinność będzie wpływała na szybkość czynności najmity ?

W planach mamy wykorzystanie tych samych broni jak w orginale, i pewnie użyjemy tych samych nazw. Od zwinność będzie zależała szybkość, koordynacje i kierowanie najmitą, kiedy (najmita) coś zauważy to będzie mógł na to odpowiednio szybko zaaragować (np. ktoś go postrzelił), lub też zwinność wpłynie na szybkość podróży. W sumie zwinność będzie wpływała na to jak szybko najmita celuje i strzela, tyle że umiejętność celowania będzie odpowiedzialna za skuteczność trafień.

8. A będzie jakaś stosowana i dłuższa animacja kiedy broń próbuje się załadować nieodpowiednim magazynkiem ?

To będzie coś czym się będziemy zajmować w końcowym etapie tworzenia gry. W tym momencie zastanawiamy się jak tak małe różnice czasu będą efektywnie wpływać na długość ich wykonania, już w trybie czasu rzeczywistego. No, np. mając jakąś czynność która zabiera o 0,53 sek. więcej niż coś innego, to w rezultacie gracz może nawet tej różnicy nie zauważyć, więc dla podejmowania decyzji taktycznych nie będzie miało zasadniczego znaczenia.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna