Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Jagged Alliance dla mnie zawsze się będzie kojarzyło z turami i przerwaniami

W 7.62 też masz 'przerwania'.
Pojawienie się nowego wroga w polu widzenia może włączać tryb aktywnej pauzy, wtedy masz szansę zmienić rozkazy.
System przerwań był nieco głupi.
W JA2 przerwanie zależało od stosunku doświadczenia przerywającego, do doświadczenia wroga.
Miało to znaczenie w CQC, oraz na dystansach parasnajperskich (co jest oczywiście bzdurą).
W JA2 każdy w miarę zwinny doświadczony najemnik był królem CQC, w 7.62 liczy się zręczność i umiejętności takie jak 'strzał z biodra'.

Poza tym system tur jest nieco sztuczny.
Powiedzmy, że z 25 AP wydałem 19, zostaje mi 6.
Wbiega przeciwnik, a ja zdążam zareagować (przerwanie), ale te 6AP nie starcza mi na podjęcie żadnej reakcji (bo strzał czy uskok kosztuje mnie >6AP).
Niby reaguję, ale nie reaguję.

M'cin pisze:
Lubię po prostu turówki taktyczne

Ja też je lubię, ale preferuję realizm nad system turowy.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Wiesz, ja też lubię realistyczne gry, ale nie tylko, czasem fajnie popykać w coś innego. Dobrze wiem, w jakim stopniu tury zakrzywiają czasoprzestrzeń, ale jeśli jest to fajnie wykonane (np. JA2) to gra się po prostu świetnie - a chyba od tego są gry, żeby dostarczać rozrywki. JA miałem po prostu nadzieję, że JA3 (Reloaded to moim zdaniem rozgrzewka przed) będzie "fajną turówką" i się zawiodłem.
Poza tym 7,62 to symulator robiony przez fanów, a Ja3 musi się sprzedać, więc nie licz na wiele :)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Jakbym chciał aktywna pauzę, odpaliłbym 7,62.

Ale czy wytrzymałbyś bugi występujące w tej grze? :)
Wiele z tych rosyjskich produkcji jest naprawdę ciekawych ale... brak im marketingu zaś zaporą dla osób które już je odkryją, jest ogromna ilość błędów.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Dal większości osób zapora jest poziom trudności. My, ludzie lubiący męczyć takie gry w opór, jesteśmy nieliczni. BTW Bugi bugami, ale dobiła mnie w tej grze RPGowa konieczność gadania wszędzie ze wszystkimi o wszystkim. Zieef.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
BTW Bugi bugami, ale dobiła mnie w tej grze RPGowa konieczność gadania wszędzie ze wszystkimi o wszystkim. Zieef.

Bez przesady.
Wystarczy gadać z przedstawicielami rządu i rebelii, oraz handlarzami.
Resztę towarzycha możesz sobie darować.
Gra ma jakąś fabułę, po to musisz gadać, w końcu nie znajdziesz Baszirowa za krzakiem na ostatnim levelu (jak to jest w shooterach).

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Nawet szczerze mówiąc się od tego nie zbliżyłem :P Wystarczyła misja z ratowaniem jeńca, gdzie albo musiałem go sprzątnąć i przystanąć do rebelii (czego nie chciałem), a żadna próba zrobienia czegokolwiek nie pomagała, bo mimo sprawdzenia wszystkich kombinacji dialogów nie mogłem go uwolnić. Wątpię, żeby twórcy kazali mi w tym momencie wystrzelać cały obóz. A pytać na forum nie chciałem, bo nie lubię przechodzić gier w ten sposób.
A mogli to zrobić jak w Jagged Alliance :)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Nawet szczerze mówiąc się od tego nie zbliżyłem :P Wystarczyła misja z ratowaniem jeńca, gdzie albo musiałem go sprzątnąć i przystanąć do rebelii (czego nie chciałem), a żadna próba zrobienia czegokolwiek nie pomagała, bo mimo sprawdzenia wszystkich kombinacji dialogów nie mogłem go uwolnić. Wątpię, żeby twórcy kazali mi w tym momencie wystrzelać cały obóz. A pytać na forum nie chciałem, bo nie lubię przechodzić gier w ten sposób.
A mogli to zrobić jak w Jagged Alliance :)

Wszystko potrzebne do 'fabularnego' uwolnienia więźnia (worek z jednostką krwi, ślepaki 9x18mm i Pistolet Makarowa) było w bazie.
Wystarczyło się rozejrzeć :P
Po prostu się czepiasz.

*

Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

M'cin pisze:
Jagged Alliance dla mnie zawsze się będzie kojarzyło z turami i przerwaniami (i paroma innymi rzeczami).

Dokładnie, co to za Jagged bez Systemu Turowego.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Nie czepiam się, po prostu mnie nie bawią cRPGi ;)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Nie czepiam się, po prostu mnie nie bawią cRPGi ;)

Poszukaj sobie materiałów promocyjnych JA2: "The best in strategy, the best in RPG" :P

*

Lutek70
Kapral
Kapral

No to chyba "wykrakałem" ten nowy system walki :P .Nie jestem tylko przekonany czy wyjdzie to na dobre.W końcu JA2R ma być rimejkiem, a nie całkowicie nową grą.Zmianę systemu walki mogli zostawić dla JA3,ale pożyjemy-zobaczymy

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A ja się cieszę. Jak dla mnie z JA3 mogliby zrobić to samo, co z Falloutem 3. Mówię tak, bo myślę przyszłościowo uwzględniając dobro serii (choć system z JA2 był dla mnie idealny, mimo wad w realizmie).

Powoli tworzę podstawy pod nieco publicystyczny artykuł w którym zamierzam przedstawić jak żałosną sytuację ma obecnie seria JA, oraz dlaczego JA2: Reloaded będzie miało kłopot ze znalezieniem polskiego wydawcy. I mam nadzieję, że po jego przeczytaniu zgodzicie się ze mną, że tylko mocne walnięcie jest w stanie uratować sagę Jagged Alliance. Kopiowanie pomysłów (tudzież nieznaczne zmiany) tylko ją pogrzebią.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Objaśnijcie mi na czym dokładnie polega aktywna pauza. Są tam punkty akcji? Kiedy można zatrzymać grę? Czy wydane w czasie pauzy rozkazy są wykonywane równolegle? Jak dużo można wydać rozkazów na raz?

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Jak dla mnie z JA3 mogliby zrobić to samo, co z Falloutem 3.

Muszę się z tym zgodzić.
Z punktu widzenia fana F1 i F2 jakim jestem, nowy Fallout nie ma z nimi zbyt wiele wspólnego i z pewnością nie zachowuje "tradycji". Z drugiej strony, ciężko byłoby powiedzieć, że Fallout 3 nie osiągnął sukcesu. Udało im się, teraz tworzą dodatki, które są IMO za drogie jak na to co oferują, ale trzymają przy życiu całą serię i popularyzują grę. Jeżeli Jagged Alliance zatrzyma się na wateranach, na tej nielicznej grupie, to z pewnością padnie. Tu trzeba ostro uderzyć w zupełnie nowych użytkowników.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No i z jednej strony aktywna pauza to jakaś nowość w serii, ale czy wystarczająca? Wątpię. Brygada E5 i 7.62 osiągnęły sukces w Rosji ale w Polsce okazały się totalną klapą, które przyniosły straty wydawcy, firmie Cenega Poland.

System z JA2 był dobry dlatego, że był łatwy w opanowaniu. Aktywna pauza jest znacznie bardziej skomplikowana.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 13  Następna