Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
Zhenia
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Svean pisze:
Co prawda misje typu random (Fugitives, Wapons) pomimo wykonania do końca nie zniknęły z pola aktualnych ale wszystkie misje fabularne działają bez zarzutu - i są w miarę logiczne (np misja VIP na która skarżył się Len nie polega tylko na dowiezieniu gościa ale na udaremnieniu zamachu

Hmm. U mnie nie było żadnej walki, dowiozłem go bezpiecznie bez przygód, zaminowałem teren i czekałem kilka dni a zamachu nie było, pomimo tego że patrole łaziły dookoła. Może to ma związek z błędem gry, w którym przeciwnik nie atakuje oddziału gracza, jeśli ten kliknie wejście w sektor? Tak zwykle omijałem patrole.
Svean pisze:
Póki nie skasowałem tego gościa barman nic mi nie chciał powiedzieć o Willym nawet na CGL 7

A mi powiedział, gościa nie kasowałem w ogóle, a dokumenty woziłem przy sobie aż do 12 CGL. Miałem quest na CGL chyba 6 lub 7.

Można zmienić w opcjach pokazywanie ostatniego wroga, będzie łatwiej znaleźć kogoś zaciętego w ścianie - zdarzało mi się. A później zmieniać z powrotem.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Svean pisze:
Co prawda misje typu random (Fugitives, Wapons) pomimo wykonania do końca nie zniknęły z pola aktualnych ale wszystkie misje fabularne działają bez zarzutu - i są w miarę logiczne (np misja VIP na która skarżył się Len nie polega tylko na dowiezieniu gościa ale na udaremnieniu zamachu

Tyle w teorii. W praktyce wszystko jest źle cokolwiek bym nie zrobił.

*
sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

Mam misję The Doc i zdecydowałem się pomóc młodej damie eliminując doktorka. Szkopuł w tym, że nie wiem jak to zrobić po cichu. Strzelam do znachora z pistoletu z zamontowanym tłumikiem, ale wszyscy wojskowi stają się nagle moimi wrogami, mimo, że oddaleni są o dobre kilkadziesiąt metrów. Jakaś rada?

I tak przy okazji - jak użyć bagnetu zamocowanego do karabinu?

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

sirmicho pisze:
Mam misję The Doc i zdecydowałem się pomóc młodej damie eliminując doktorka. Szkopuł w tym, że nie wiem jak to zrobić po cichu. Strzelam do znachora z pistoletu z zamontowanym tłumikiem, ale wszyscy wojskowi stają się nagle moimi wrogami, mimo, że oddaleni są o dobre kilkadziesiąt metrów. Jakaś rada?

I tak przy okazji - jak użyć bagnetu zamocowanego do karabinu?

Doktorka zlikwidowałem w środku dnia (pomimo że zwykle lepiej robić to nocą) ale tzreba pamiętać o kilku rzeczach:
a) tłumik to podstawa ale niewystarczająca
b) chowasz WSZYSTKICH swoich najemników przed wzrokiem żołnierzy (nie tylko strzelającego)
c) zamykasz drzwi i do szpitala i do pokoju w którym jest doktorek
d) jeden mierzony strzał w głowę bez rozmowy, lub po rozmowie nie kończącej się rozpoczęciem walki (inaczej to zdąży krzyknąć?)

A co do bagnetu na karabinie (noża itp.) - 2x prawy klawisz uruchamia atak "strike" jeśli w rękach posiadasz strzelającą broń (w panelu na dole masz też klawisz "strike") - nawet jeśli nie będziesz miał bagnetu to przywalisz kolbą. Swoją drogą - jeśli przywalisz kolbą (bagnetem też ale nie zamontuje się go do shotguna) rannemu wrogowi w stanie szoku zabijasz go na miejscu. Sprawdza się np taktyka strzału z shotguna a potem poprawienia kolbą bo to szybciej trwa niż przeładowanie (i jest wyjątkowo skuteczne nawet przy dobrych kamizelkach u wrogów).

A przy okazji - zauważyłem że ilość walk prowadzonych w czasie misji (a może nie tylko?) wpływa na CGL. Np jeśli wystrzela się patrol w misji z Willym Knauffem zamiast zapłacić łapówkę CGL zwykle rośnie o 1 - jednocześnie nie spowoduje to że rządowi na znielubią (likwidujesz wszystkich świadków) - a zawsze wypada jakiś RKM (u mnie z kobrą).

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

Dzięki. Chowałem się wszystkimi (dwoma) najemnikami do szpitala i zamknąłem drzwi do gabinetu doktorka. Nie pomyślałem jeszcze o drzwiach wejściowych do budynku (i w życiu bym na to nie wpadł).

Svean pisze:
A co do bagnetu na karabinie (noża itp.) - 2x prawy klawisz uruchamia atak "strike" jeśli w rękach posiadasz strzelającą broń (w panelu na dole masz też klawisz "strike") - nawet jeśli nie będziesz miał bagnetu to przywalisz kolbą.

Mam Mosina z bagnetem. Kiedy robię 2xPPM faktycznie mam strike. Uderzam delikwenta, ale najemnik nie korzysta z ostrza (ani nawet kolby), a wali lewą pięścią (!!!), trzymając karabin w prawej.

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

sirmicho pisze:
Mam Mosina z bagnetem. Kiedy robię 2xPPM faktycznie mam strike. Uderzam delikwenta, ale najemnik nie korzysta z ostrza (ani nawet kolby), a wali lewą pięścią (!!!), trzymając karabin w prawej.

Hmm... może zrypana animacja jest? Bo z shotgunem animacja "walenie kolbą" nie zawsze działa ale jeśli mi robił instant killa to się nie przejmowałem ilością obrażeń... Nie mam pojęcia czy z bagnetem będzie więcej obrażeń niż zwyczajnie pięścią, ale trzeba by przetestować.

A co do tych drzwi zewnętrznych w szpitalu to zamykałem wszystkie bo tuż za nimi stał mi żołnierz - tak na wszelki wypadek bo tłumik nigdy nie wyciszy wszystkiego.

*

sirmicho
Plutonowy
Plutonowy

W sumie dobrze, że nie trzeba podłożyć poduszek pod upadającego trupa. Chyba upadające powoduje większy hałas niż wystrzał z pistoletu z tłumikiem.

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Większość tłumików nie wycisza aż tak broni żeby nie było jej słychać a jedynie ogranicza huk żeby nie było go słychać na parę km. Czytałem kiedyś o efektywnym tłumiku do broni długiej co prawda, ale którego wyciszenie pozwalało obniżyć głośność strzału do 100 dB - co wciąż jest sporym hukiem porównywalnym do hałasu przejeżdżającego TIR-a. W sumie taki huk powinien być znacznie mniej wykrywalny w dzień w pobliżu ulicy ale jak to wygląda w mechanice gry (czy w ogóle gier) to nie mam pojęcia.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Znów zacząłem grać w 7.62, teraz z zamiarem wybicia wszystkich patroli rządowych. Nie wiem czy to jest możliwe ale próbuję. Jednak, od czasu do czasy wczytuje się sektor, którego nazwa brzmi "Konwój", a w nim walczą ze sobą dwie grupki, które jednak dla mnie nie są wrogie. Co z nimi zrobić? Do tej pory ich omijałem szerokim łukiem, jak się trafiali to wczytywałem stan gry, nie chcąc sobie czegoś popsuć. Ale może powinienem im dać się wybić? Może to jest jedną z przyczyn dla których misja VIP zawsze kończy się niepowodzeniem?

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Skończyłem HC i BFXa. W sumie muszę stwierdzić że HC jest zabugowany, ale BFX nawet jeszcze bardziej i gra czasem jest nieco frustrująca. Właśnie na BFXsie wyszedł mi ten bug z questem VIP i zrobiłem tak, że skoro Tania chce wojny to wlazłem w obóz rebeli, wybiłem cześć nonamów i wycofałem się zanim zmuszony byłem zabić jakiegoś NPC, pojechałem do barona i wybuliłem mu te 50 kawałków za święty spokój, można było wziąć następnego questa... czasem ta gra sama w sobie to hardcorowy sport :P Teraz meczę Europa Universalis 3...

A randomy nie mają nic wspólnego z questami, więc śmiało możesz nawet wybić wszystkich ;) Ale, jak w takim randomie wytłuczesz bandytów a konwój zostawisz przy życiu (nie wszczynając jatki) to wzrośnie Ci reputacja i coś się też do CGL doda.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Jednak, od czasu do czasy wczytuje się sektor, którego nazwa brzmi "Konwój", a w nim walczą ze sobą dwie grupki, które jednak dla mnie nie są wrogie. Co z nimi zrobić?

To wydarzenie które ma miejsce krótko po przejęciu przez nas Bazy wojskowej (CGL = 4 lub większy), jeżeli pomożemy handlarzom odbić atak bandytów (jak w Fallout'cie 2), to będziemy mieli możliwość zrekrutowania jednego z handlarzy za 2000 Eldo miesięcznie, aby dostarczał nam wyposażenie do bazy.
Koniec końców po pomyślnym wykonaniu zadania mamy w bazie wojskowej handlarza który opyla nam całkiem dobry sprzęt (jak w Cali Cantinos) za całkiem przyzwoite pieniądze.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Hmm... na razie ponownie wykonuję misję VIP. Zabrałem gościa i walczę w jego obronie, ale nie spodziewam się żeby teraz Tanya inaczej zareagowała. Tak więc, pewnie i tak skończy się na tym że wybiję wszystkich rebeliantów i zacznę wykonywać misje dla rządu.

Z konwojem też zrobię porządek jak spotkam, tylko żeby było jasne - którzy to bandyci? :)

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
którzy to bandyci? :)

Obdartusy z obrzynami Mosina-Naganta to bandyci.
Kolesie w pancerzach z automatami Kałasznikowa to ochroniarze handlarzy.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Czyli raczej się nie pomylę. Pytałem dla pewności, bo nigdy im się nie przyglądałem. A jednak musiałem przebiec spory kawał sektora, aby ich widzieć.

*
kostekw
Szeregowy

A ja mam problem z jedną z pierwszych misji. Nazywa się chyba Miners. Mam zabić szefa bandy w tej górniczej wiosce. Gadam z nim, potem z którymś z jego ludzi i jego porucznikiem. On mi podpowiada, żebym wziął jego giwerę i go z niej pojechał. Tak robię w nocy, żeby mnie nikt nie widziałe. Ale nagle wszyscy są przeciw mnie, i wyskakuje mi w misjach taki napis (w wolnym tłumaczeniu): jedyny gość który mógłby współpracować z tanią chce mojej śmierci, muszę poinformować tanię, że nie mogę wykonać zadania". Kiedy jej to mówie, to ona kończy naszą współpracę. Jak wykonać tą misję, żebym mógł dalej z nią działać.
Czy ma to coś wspólnego z misją Convoy, w której utłukłem wszystkich bantydów?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna