Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Powiedz GrU, czy uważasz że gdybym biegał po ulicy w mundurze BDU woodland, kominiarce, kamizelce taktycznej, opasce na czoło Hezbollahu i z repliką AK po mieście to policja nie zainteresowałaby się mną?
Czy fakt że jednak się tak nie noszę oznacza że nie mam honoru?
Wydaje mi się, że zamiast dopasować się do norm społecznych (ludzie krzywo się gapią na stukilowych łysych facetów) Ty wolisz robić z siebie męczennika i motywować to honorem.
To tak jakby zapuszczenie 5cm włosów było dyshonorem :P

Wyobraź co by było gdybym chodził do szpitala w czyściutkim, świeżuteńkim, pachnącym CZARNYM fartuchu.
Czy fakt że noszę biały 'bo tak się przyjęło' oznacza ze nie mam ikry i honoru żeby być sobą?

Zacytuję kwestię z libańskiej sztuki teatralnej To jak z jutrem?: "Szkoda Panie, szkoda, czepia się Pan rzeczy niemających znaczenia".

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

coś pomieszałeś, mój honor nie odnosi się do łysej głowy, czy jp na 100%, mówię o honorze względem dostatniego życia, przecież te lata małolata to co że honorowo dawałem się pobić ? :D, za młodu to były hasła walk o honor, bo fajnie brzmiało itd. Teraz mówiąc honor mam na myśli życie dorosłe (praca studia itd) a nie walki z policją :D, i NIE chodzi mi o brak honoru bo się czegoś nie nosi, tylko zmiana/sprzedanie siebie żeby się do większości dostosować, albo przypodobać się "systemowi" przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post, i nie wmawiaj mi czegoś czego nie powiedziałem (pokaż mi proszę gdzie jest "długość włosów i ubiór = honor)

@Powiedz GrU, czy uważasz że gdybym biegał po ulicy w mundurze BDU woodland, kominiarce, kamizelce taktycznej, opasce na czoło Hezbollahu i z repliką AK po mieście to policja nie zainteresowałaby się mną?

już mówię, w środowisku gdzie byłbyś jedyny z pośród milionów najpierw by strzelali, potem pytali, ale w państwie gdzie jest dużo takich osób (siedzących pod blokiem na ławkach) byłbyś traktowany jako pierwszy do oklepania

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

GrU pisze:
pokaż mi proszę gdzie jest "długość włosów i ubiór = honor

Sorry, ale tak to zrozumiałem, nic osobistego ale miewam trudności ze zrozumieniem Twoich wypowiedzi.
Wg. mnie panuje w nich pewien nieład :/

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

luźne myśli opisujące o co mi chodzi, podsumowują
w wieku 17-21 lat miałem dużo przygód z policją, czasami się uciekało czasami się dostawało za nic, priorytetem były imprezy jakieś bójki napić się zapalić blanta i lać na policję ale nigdy nie zaatakowałem czy nie zwróciłem się wulgarnie do policjanta. Ba w wieku 15 lat na komendzie byłem zgłosić kradzież roweru, i raz na WOŚP zbierało się z policjantem u boku, git ziomek był, "albo Pani mandat płaci, albo do puszek coś od siebie", nie jestem przeciwko całemu systemowi policyjnemu, bo wiem że być muszą, wRUKwia mnie ich bezkarność i to że zdrowy umysłowo chłop nie może im oddać :(

W wieku 23 lat niby nie dużo dalej od tamtych czasów, ale pracując i studiując ma się inne priorytety niż wtedy, nie szuka się kłopotów na siłę. Teraz np patrząc w przeszłość uważam za głupotę mojego życia stanie na krawężniku na peronie, i bawienie się w neo gdy pociąg jechał, dzięki Bogu nic się nie stało, a mogło i dużo nie brakowało. Ale to pokazuje że kilka lat temu inaczej patrzyło się na dane sprawy. Teraz pracując nie noszę już bluzy z kapturem do pracy, ale nadal mi jest wygodnie w włosach na 5 mm :D

Policji nie lubię bo mam uraz z poprzednich lat, zielska nie pale bo wiem że oprócz pozytywów robi dziury w mózgu.

Kwestia "starej" jeżeli nygas w USA mówi do swojej kobiety "choć tu dziwko" to nie znaczy że może odzywać się tak do mojej, co innego jak jeden nygas wie że kumpel tak mówi na swoją babkę to sobie pozwala, skoro ja nie mówię o swojej rodzicielce "stara" dlaczego jakiś typ, akurat w mundurze" ma prawo tak się wyrażać, no bo przepraszam ale jakby czarnuch zapytał jak tam "twoja dziwka w kuchni się sprawuje" (dla niego naturalne bo tak mówi o swojej) to od razu na glebie by leżał.

Słucham hip-hopu i o ile z hasłem CHWDP (by WWO) mogłem się zgadzać bo jakoś tam wyrażało odczucia młodzieży gnębionej przez policję, o tyle hasło dla dzieciaków "jp na 100" (by Firma) jest już śmieszne, no ale czasu się zmieniają, moja ukochana muzyka się zmieniła (z całej sceny hh słucham dosłownie kilku wykonawców), policja się nie zmienia :D

Ok, teraz wracając do tematu, Straż Miejska jak najbardziej za, jak ktoś pisał zajmuję się pierdołami na które policja marnowała by czas, no i są strasznie ograniczenie prawnie.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

GrU pisze:
[...] wRUKwia mnie ich bezkarność i to że zdrowy umysłowo chłop nie może im oddać :(

Do policji biorą takich jak się zgłoszą, niekoniecznie od razu podhodowanych i ukulturalnionych twardzieli. Jakby każdy mógł im oddać to policja była by lana na każdym kroku i nie tylko (w sumie zwłaszcza nie) przez "chłopów zdrowych umysłowo". Policjanci są tacy jakich przyjmą rekrutów i poza częścią która idzie tam z powołania, oraz większością w miarę normalną która idzie bo nic innego akurat nie znalazła to zdarzają się i wybryki natury które się przecisną przez sito rekrutacji (co wcale nie jest takie trudne). Niemniej przypadki pałowania za "nic" moim zdaniem nie są już na porządku dziennym. Poza tym "nic" to dość grube słowo, nigdy nie uciekałem przed policją i nigdy też mnie nie spałowali, więc i "nic" pewnie było różne.

A w straży miejskiej nie jest lepiej tylko że nie mają oni takich uprawnień które pozwalały by odpowiednio dotkliwie gnębić obywatela ;)

@GrU
Generalnie to masz niezłe CV. Jeśli czasem policjant na Ciebie krzywo spojrzy to nie sądzę żeby to była wyłącznie kwestia krótko przyciętych włosów. Pewne rzeczy zostają w człowieku, nawet jeśli sobie nie zdaje sprawy ze inaczej patrzy, chodzi, reaguje itp (całkiem nieświadomie) - więc nie ma się co dziwić że i Policja zwraca uwagę, nawet całkiem nieświadomie.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Odnoszę podobne wrażenie, co Stridingshadow. To znaczy, że dla Ciebie, GrU, ludzi dzieli się na dwa typy: lizusów, ładnie uczesanych elegancików oraz w kapturach, obciętych krótko ludzi z honorem walczącymi przeciwko niesprawiedliwemu systemowi.

Ja nie zaliczam się do żadnej grupy. Lizajdupstwem gardzę, a mimo to, choć miałem do czynienia zarówno z policją jak i strażą miejską, nigdy nie zachowywali się wobec mnie wrogo. Podobnie zresztą jak "typki z innego osiedla".

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Len pisze:
Odnoszę podobne wrażenie, co Stridingshadow. To znaczy, że dla Ciebie, GrU, ludzi dzieli się na dwa typy: lizusów, ładnie uczesanych elegancików oraz w kapturach, obciętych krótko ludzi z honorem walczącymi przeciwko niesprawiedliwemu systemowi.

Ja nie zaliczam się do żadnej grupy. Lizajdupstwem gardzę, a mimo to, choć miałem do czynienia zarówno z policją jak i strażą miejską, nigdy nie zachowywali się wobec mnie wrogo. Podobnie zresztą jak "typki z innego osiedla".

I poszło w świat ktoś powiedział że ja coś powiedziałem/tak uważam i już tak zostało, słowo honor zostało użyte w kontekście sprzedawani siebie dla korzyści majątkowych, bluza z kapturem czy garnitur nie ma nic do honoru ...

Nie wiem jak sytuacja u Ciebie wyglądała, może nie dostałeś nigdy od nikogo bo omijasz większe grupki szerokim łukiem, może przechodząc koło większego wbijasz wzrok w ziemię, a może po prostu masz szczęście :D
Policjanci nadużywają uprawnień (ale czy wszyscy ?)
Politycy kłamią/kradną (ale czy wszyscy ?)
Księża wykorzystują chórki (ale czy wszyscy ?)
Lekarze leczą za koperty (ale czy wszyscy ?)
taak system jest niesprawiedliwy, ale nie mam misji w z nim walczyć bo po co, ba pracując i płacą podatki jestem częścią systemu. Jak mi nos złamał nie poszedłem do gazet czy radia, nie pisałem skarg tylko szpital bo "drzwiami dostałem". Zapytacie dlaczego bo więcej by z tego kłopotów było niż pożytku.(kurde do Ewy Drzyzgi mogłem iść xP)

Jeszcze raz powtórzę dla pewności
Honor to NIE łysa głowa, pobicie kogoś, dresy, chwdp i walki z policją ... ludzie no litości.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

"Honor" to dla każdego jest co innego, a co to bardzo trudno wytłumaczyć ,dlatego osobiście unikam tego określenia :P

Co do całej reszty, w każdej profesji zdarzają się czarne owce (mniej lub więcej zależnie na ile się ją kontroluje)...
Przyznam że w sumie nigdy porządnie od nikogo nie dostałem, a nie omijam "większych grupek szerokim łukiem" jak również "nie wbijam wzroku w ziemię", a na mojej drodze do domu prawie codziennie spotykam różne "drinkujące" grupki elementu społecznego. Fakt faktem nie gapię się obsesyjnie na takich typów, a na prośbę o dołożenie się do wina odpowiadam że "pieniążków nie rozdaję" zamiast "sp*****laj", ale też zwracam uwagę że nie wyrzucają niedopałka do śmietnika (choć byłem już wyśmiany ;)), czy też zwracam dzieciakom uwagę żeby nie bazgrały po murach, a dorosłym żeby sprzątnęli kupy po psie (co ciekawe taki od srających psów potrafi rzucać się dużo bardziej niż lokalny drinkujący). Miałem kiedyś spięcie z pewnym osiedlowym ogólnie znanym 17-latkiem który zdążył już zaliczyć dwa poprawczaki (kopnął we mnie piłką), ale skończyło się na drobnej szarpaninie i od tego czasu mi nawet "cześć" mówi ;-) Z tym że trzeba dodać że nie mieszkam na blokowisku, tylko na obrzeżach miasta i drinkujący to jednak nie są zakapturzone ziomy tylko lokalne menele (choć w różnym wieku i z różnymi deformacjami nosa - dawny podmiejski PGR obudowany domkami + niskimi bloczkami).

Generalnie rzecz biorąc w moim odczuciu wykazuję się "postawą obywatelską" jednocześnie nie prowokując bez potrzeby. Podejrzewam że nie wszędzie tak się da ale m.in dlatego że coraz mniej ludzi taką "obywatelską postawą" się wykazuje. A agresja rodzi agresję, a jak wszyscy są agresywni to trudno się dziwić że policjanci się zdarzają nadgorliwi lub nadużywający władzy kiedy mogą to zrobić.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

GrU pisze:
Jeszcze raz powtórzę dla pewności
Honor to NIE łysa głowa, pobicie kogoś, dresy, chwdp i walki z policją ... ludzie no litości.

No tak, powtarzasz to po raz kolejny. Ale po chwili mówisz jakbyś sam tak uważał, więc się nie dziw :]

Svean, i dobrze. Ja podobnie, nie spuszczam głowy kiedy kogoś widzę. Gdy kogoś nie lubię, wkurza mnie, to on dobrze o tym wie. Ale też nie prowokuję sytuacji bez większego powodu. Ja mieszkam, można by powiedzieć, na osiedlu lecz nie jest to typowe osiedle z blokami z płyt i mieszkaniami wielkości szafy. Za to, takie osiedle (i to duże) jest kilkaset metrów dalej, a moje leży na trasie z tych bloków do centrum miasta więc często różne typy tędy łaziły próbując się przy okazji "wkręcić".

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Dwie strony komentarzy poszły do historii Gru. Nie będę się odnosił do całości, ino w skrócie.

Mack the Knife pisał o sytuacjach, kiedy to Policja/straż miejska nie interweniowała kiedy potrzeba, a Gru o sytuacjach, gdy interweniowała gdy nie potrzeba.
Obaj mogą mieć o to żal - ich prawo. Ale:
1. nie można uogólniać ani jednej, ani drugiej sytuacji na całość,
2. jak pisałem, to, że jest część złych funkcjonariuszy nie może oznaczać walki z całą formacją. W razie potrzeby trzeba pisać skargi, i na leni i na agresorów. W razie potrzeby, powinni być tacy albo prostowani, albo wydalani ze służby.
Podobnie ze złymi nauczycielami (w tym akademickimi, żeby nie pominąć własnego podwórka ;-) ), lekarzami itd.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Dokładnie, nie wolno niczego uogólniać i zrażać się do całej instytucji - macie zagwarantowane, że gdyby nie istniały, życie byłoby znacznie trudniejsze, o ile w ogóle można mówić o życiu, zamiast probie przetrwania w świecie bezprawia ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
2. jak pisałem, to, że jest część złych funkcjonariuszy nie może oznaczać walki z całą formacją. W razie potrzeby trzeba pisać skargi, i na leni i na agresorów. W razie potrzeby, powinni być tacy albo prostowani, albo wydalani ze służby.
Podobnie ze złymi nauczycielami (w tym akademickimi, żeby nie pominąć własnego podwórka ;-) ), lekarzami itd.

Ale weź to powiedz delikwentom spod bloku, którzy uważają siebie za męczenników. Nie trzeba nawet wychodzić z domu, na YouTube aż roi się od filmików ze zdjęciami blokersów i raperskimi muzyczkami w tle o honorze, żołnierzach itp. A ja tylko zastanawiam się kiedy oni dorosną...

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Ciekawa dyskusja. Ja z kolei uważam że Policja ma... za małe uprawnienia (i za małą wypłatę). Dlatego wolą pisać ludzi pijących piwo na ulicy czy rozganiać dzieciaki palące fajka za rogiem niż wplątać się w coś grubszego. Zresztą kto ich obroni? Też mają rodziny. A za 1500zł nie chcą podstawiać własnej głowy.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Na pewno wilsza płaca i wieksze mozliwosci (uprawnienia) dały by szanse policjii na to by działała mozliwie skutecznie.
I co najwazniejsze iczciwie.
Wydaje mi sie, że ludzie wola zyc uczciwie niz nieuczciwie.
Jezeli da sie im taka mozliwosc łatwiej bedzie miec policjantów dobrze wypełniajacych swoje zadania :)

Wieksze uprawnienia daja wieksze mozliwosci zarówno do czynienia dobra jak i odwrotnie ale to juz sprawa policyjnych psychologów i przygotowania na te prace odpowiednich ludzi ;)

Moja mała "pasja"

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ta, daj policjantom podwyżkę to zaraz obudzą się pielęgniarki i górnicy zapychając już i tak zakorkowane ulice. Niestety, u nas każdy rząd miał, ma i będzie miał trudne zadanie.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna