Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
momo78
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ciekawi mnie jakich używacie broni(model, amunicja, dodatki[o to przede wszystkim] itp)
Może ograniczmy się do samego IMP'a, albo jakiegoś ulubionego najemnika, jeśli jednak się wam chce możecie sie pochwalić bronią całej drużyny, dlaczego jej uzywacie xD

To może ja zacznę:

Mój IMP
Model: G11
Dodatki:
    -przedłużka do lufy
    -pręta ze sprężyną
    -Insight LAM 200
    -Celownik 7x
Amunicja: 4.7x33mm -standardowa(nie ma praktycznie żadnego wyboru)
Załącznik:
Komentarz: My precious...
g11.JPG
g11.JPG [ 20.54 KiB | Przeglądany 1771 razy ]

Broń w takiej konfiguracji jest moim zdaniem świetna.
Główny plusem jest niski koszt pkt. akcji potrzebnych do strzelania(w zwykłym JA2 było to nawet 1pkt za pojedynczy strzał(!) a w 1.13(z tymi 100AP) 16pkt za serię to też świetny wynik. Warto też zauważyć, że kara strzelania serią wynosi 1(!), moi najemnicy jak już trafiają, to wszystkimi trzema pociskami serii :P.
Minusy tej broni to praktycznie zerowa dostępność amunicji w Arulco, jedyny osobnik, który ma broń i amunicje to Mike(tak, "ten skurw**l") i to od niego zawsze pozyczam sobie broń xD. Tak więc pozostaje tylko Bobby Ray's.
Drugim minusem to, że broń jest trudna w naprawie(-4) i o ile dobrze pamiętam nie da się dołączyć tłumika, dwójnoga ani gripa(nie wiem niby po co xD)

Jak już mówiłem, prawie zawsze używam tej broni - jest świetna :ok:

PS. IMO można by stworzyć jakieś podforum przeznaczone do poisywania i pytań na temat broni, coś jak POSTACIE, ale ja tylko głośno myślę xD

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Osobiście grając w v1.13 DBB-Cosplay staram się uzbroić swoich żołnierzy w karabiny.

Typowo korzystam ze SCAR-H 7.62*51mm Sb oraz:
-Tłumika do karabinu/karabinka
-Grippod'a
-Celownika 7x / AN-PVS-4 (celownik nocny)
-AN-PEQ15. (dzienno nocny moduł laserowy do broni długiej lżejszy niż AN-PEQ2, posiada dużo lepszy zasięg praktyczny niż modele do pm'ów i pistoletów)

Broń w takiej konfiguracji dobrze radzi sobie w dzień i doskonale w nocy (nocą rażę przeciwników którzy nie mają nawet szansy mnie zauważyć).
Sam tłumik nie wycisza zbytnio broni ale nieco utrudnia zlokalizowanie strzelca, likwiduje też płomień wylotowy, co jest absolutnie niezbędne podczas walk nocnych.
Pomimo dużej kary za serię mój IMP dobrze radzi sobie z tą bronią (na średni i daleki dystans strzały pojedyncze, seria jedynie w CQC).
Korzystam ze zwykłej amunicji 7.62*51 Ball.

Słowo komentarza do Twojej konfiguracji Momo:
Insight LAM 200 ma zasieg praktyczny ok 12 kratek, czyli de facto jest to laser do pistoletów i pm'ów. W wypadku karabinka daje Ci żałosną premię do trafienia na większość dystansów.
Osobiście nie lubię G11, ponieważ ma słabo dostępną amunicję, nie posiada szyn picantinny a do tego trzeba kombinować żeby upakować gdzieś te dziwaczne magazynki.

*

Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

JA2 1.13 bulid 3111, SVN@1183

Mój IMP zaraz przed atakiem na chitzene (jako 2 miasto :) Kiedy przejąłem SAM koło drassen napadłem oddział 8 elites i zdobyłem tam między innymi 3 sztuki m21 tactic (sic!), Enfield L85A2 oraz pełno granatów).

W rękach:
Model:M21 tactical
Dodatki:

-Bipod 50% (zdobyte na wrogu i nie było czasu naprawić :))
-Sniper Scope 10x
-Flash Supresor

Amunicja:7.62x51 NATO

Uwagi:
Podniesienie broni to 19 ap a strzał to 32 ap ale dzięki dużym obrażeniom i zasięgu ta broń zostanie bardzo długo w moim zespole.

Na plecach:
Model: KAC PDW
Dodatki:

-Foregrip
-Insight LAM 200
-Flash Supresor
(Dużo sprzętu nie działa do niego. Używa on na przykład ar supresor a nie do pistol supresor)

Amunicja: 6x35

Uwagi:
Ten początkowy SMG jest wspaniały ponieważ daje sile pocisku 5.56x45 ale zostawia zwinność i poręczność zwykłych smg.
W 100ap koszt podniesienia broni to 1 ap ...strzał to 18 ap seria 3 pocisków 29ap.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ormus n2o pisze:
Uwagi:
Ten początkowy SMG jest wspaniały ponieważ daje sile pocisku 5.56x45 ale zostawia zwinność i poręczność zwykłych smg.
W 100ap koszt podniesienia broni to 1 ap ...strzał to 18 ap seria 3 pocisków 29ap.

On jest bronią początkową tylko jeśli tworzysz postać z bardzo wysokimi um. strzeleckimi.
Jeżeli masz um. strzeleckie do 85 włącznie to dostaniesz MP5/10A3, a jeżeli do 75 włącznie to MP5A4.
Poniżej tego są różne pistolety :P

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Stridingshadow pisze:
Insight LAM 200 ma zasieg praktyczny ok 12 kratek, czyli de facto jest to laser do pistoletów i pm'ów. W wypadku karabinka daje Ci żałosną premię do trafienia na większość dystansów.

No to w takim razie, na co go zamienic?? Nie musi to być laser, może jest coś lepszego w zwykłym 1.13, bo ja wszystkiego nie próbowałem.

I'm a... fraid.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Zwykły laser ma zasięg 15 kratek (150m).
Niestety wszystkie lepsze modele (wojskowe) wymagają szyny picantinny.
Pozostaje zamiana broni :P

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Ja gram bez opcji "mnóstwo broni".
Moim zdaniem żadna armia nie używałaby tylu różnych modeli broni.
Na początkowym etapie gry używałem głównie H&K MP5 na naboje 10 mm, a w walce w dzień na większą odległość SKS.
Na "średnim" etapie głównie AKM, z broni snajperskiej M24.
Na etapie obecnym (nie zająłem na razie tylko Tixy, Balime i Meduny) używam AKM z dodatkami, jako że preferuję walkę nocną, a broń ta ma bardzo mocną amunicję. Poza tym sporadycznie G3A3. Mój IMP natomiast trzyma w rękach zazwyczaj RPK-74.
Gram już 18 dzień BEZ ŻADNEGO LOADA po nieudanej akcji, czyli "uczciwie". 8 moich najemników zginęło.
Podczas takiej gry nie mogę sobie pozwolić na akcje z nożami do rzucania i tłumikami, jest do zbyt ryzykowne.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jeżeli chodzi o ilość broni to ciężko się nie zgodzić.
Np. siły zbrojne takiej Republiki Libanu korzystają z m.in: M16A1, AR-M7F (standardowe wyposażenie armii i sił interwencyjnych policji), AK/AKS/AKM/AKMS (niektóre jednostki armii i sił interwencyjnych policji), M4, AKS-74U, Colt Commando, MP5 (siły specjalne), RK 62, G3, SG 542, FN P90 (libańskie ABW), M14, M24 (drużyny snajperskie).
Jednak przy Aruco Liban wypada mizernie (choć ma całe 10452km2 powierzchni a broń zdobywał na przestrzeni lat, m.in konfiskując uzbrojenie wielu bojówek).

Z drugiej strony ciężko się zgodzić z kwestią walki po cichu.
Korzystając z wytłumionej broni nie ściągasz na siebie całego garnizonu wroga, ceną jaką za to płacisz jest skrócenie dystansu i zmniejszenie przedpola między Tobą a wrogiem.
Osobiście uważam że nocą(pod tym względem się zgadzamy) i za pomocą wyciszonej broni walczy się znacznie bezpieczniej, a to dlatego że niwelujemy przewagę liczebną przeciwnika atakując go z zaskoczenia (często z przewagą liczebną, ponieważ większość wrogów w sektorze albo o nas nie wie, albo nie zna naszego położenia), niwelujemy jego przewagę wynikającą z posiadania snajperów i broni "dalekosiężnej" a zyskujemy przewagę wynikającą z faktu że posiadamy noktowizory.

Kilka razy już pisałem że noże do rzucania to sztuczka dobra do cyrku, a nie na wojnę.
Np. żołnierze Specnazu potrafią rzucać saperką, mają te swoje strzelające ostrzami noże, ale korzystają z pistoletów na amunicję bezhukową, pistoletów maszynowych i karabinków automatycznych z tłumikami ;)

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Stridingshadow pisze:
ceną jaką za to płacisz jest skrócenie dystansu

Ceną za skrócenie dystansu w Grumm był Barry :P
Owszem, mały garnizon można załatwić po cichu, jest to dobry pomysł. Tak samo wartownicy. Jednak przy moim trybie gry, nie korzystając WCALE z loadowania po pewnym czasie przestałem to robić. Powodem były straty, gdy wróg niespodziewanie się odwrócił, albo za nim był kolejny ze sprzętem noktowizyjnym i wysokim levelem.
Gdy nie korzysta się z loadów, cała taktyka walk odwraca się do góry nogami. Czasem trzeba uciec, czasem bronić, czasem zaprzestać ataku, czasem wrócić do poprzedniego sektora po materiał wybuchowy pod ścianę, żeby nie ryzykować wchodzenia przez oczywiste wejścia (i zazwyczaj pułapki).
Kiedyś też lubiłem "cichą grę". A potem postanowiłem grać bez loadów i zrobił się problem :P
Gdy nabiega masa wrogów, często race świetlne i granaty ratują sytuację. Jeśli nie uratują, trzeba się wycofać...

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Nie sądzicie, że to troche taki offtop??

I'm a... fraid.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

momo78 pisze:
Nie sądzicie, że to troche taki offtop??

Uważamy, na szczęście tylko trochę :)

Zhenia pisze:
Ceną za skrócenie dystansu w Grumm był Barry :P

Jak na taką bitwę to niewielka cena :P

End of offtop :)

A tak swoją drogą, zanim uda mi się zdobyć dobry sprzęt to korzystam z następującego sprzętu:
-Colt SMG + ACOG + Tłumik + LAM 200 (do walki w nocy)
-AK-108 + PSP (celownik 6x) + Korsak (rosyjski moduł celowniczy do broni długiej) + dwójnóg + tłumik PSB (nieco idiotyczne rozwiązanie które zakłada że jeden model tłumika będzie działał z wariantami AK w różnych kalibrach).

AK-108 to bardzo dobre rozwiązanie na pośrednim etapie gry:
-Ma niezły zasięg (370m w grze) i spoko obrażenia a także dobrą celność.
-Kara za ogień maszynowy wynosi 0, bez żadnych modyfikacji
-Celownik PSP jest z grubsza ekwiwalentem celownika "Battle Scope".
-W DBB rosyjska (i radziecka) broń posiada możliwość montażu fajnych noktowizorów :)
-Amunicja (5.56*45mm NATO) jest tania jak barszcz a wróg używa jej bardzo często, do tego jest ona lekka.
-Broń niewiele waży i jest niezawodna.

Jak kto chce co jest też AK-107 korzystający z amunicji 5.45*39mm, o minimalnie mniejszym zasięgu (350m).
Jeżeli mam korzystać z rozwiązań zachodnich to preferuję C-7A1 (kanadyjskie M16A2 z kolbą teleskopową i małymi szynami), stosuję wtedy:
-Battle Scope
-AR supressor
-Foregrip
-Laser (ew. moduł laserowy AN-PEQ2 jeżeli takowy posiadam).

Plusem wymienionej broni jest dobra celność, pewna niezawodność, zasięg i dostępność amunicji.

W późniejszych fazach gry staram się wyposażać swoich ludzi w karabiny na nabój 7.62*51mm NATO.
Zwykle mam 1-2 snajperów (M21, SA58 SPR) , reszta ma karabiny automatyczne (SCAR-H).

*

Mack the Knife
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

tak sobie czytam, co piszecie tutaj i mnie trochę zdziwiło, że nikt nie wymienił MP7. Zamówiłem ją kiedyż z Bobby Raya (zamawiałem wszystko jak leci żeby móc porównywać) - co prawda grałem ostatni raz jakieś parę miesięcy temu wiec może nie była to najnowsza wersja dodatku - w każdym razie MP7 przy używaniu fioletowej amunicji (czyli zdaje się czegoś w stylu amunicji penetrująco - ekspandującej) zadawało kolosalne obrażenia i mieściło się w kaburze na PM. Niewiarygodnie zabójcze ustrojstwo na średni i mały dystans i do walki nocą.

Drugim zaskakującym sprzętem jest Ares LMG - bo jest lekki jak na SAW'a a posiada szybkostrzelność porównywalną z MG3 - świetny do stawiania zapory ogniowej.

Chociaż naprawdę niewiarygodną bronią jest i będzie moździerz z amunicją zwykłą i gazową. Jednak z nim zazwyczaj grało się za łatwo i używałem go tylko kiedy utknąłem. Fajną sztuczką było wysadzenie moździerzem klatek z tygrysami na arenie a potem ściany do budynku - tygrysy pomagały nam wykończyć wroga.

Za to nigdy nie używałem wkw - ciężkie, amunicja jeszcze cięższa, a headshot z Lapua Magnum jest tak samo skuteczny. Zresztą, zawsze zwiększałem o 50% obrażenia, bo irytowali mnie wrogowie z "zakutymi łbami".

Polecam też rewolwery, dopóki nie zdobyłem mp7 używałem colta pythona jako broń na krótki dystans dla snajperów. Nigdy nie znudzi mnie oglądanie wybuchającego łba przeciwnika.

No i oczywiście Wintorez - wyciszony karabinek parasnajperski. Czego chcieć więcej?

mozę to lekki offtop, ale zawsze starałem się mieć przynajmniej jeden magazynek amunicji zielonej (czyli bardzo mocno ekspandującej) - nocne starcia ja vs wróg vs tygrysy to był najmiodniejszy i najciekawszy element gry. Sytuacje, kiedy najemnik odwróciwszy się widzi 3 tygrysy parę metrów od niego... Ta adrenalinka.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Mack the Knife pisze:
przy używaniu fioletowej amunicji

W starszych wersjach v1.13 bez DBB istniało nieporozumienie w sprawach rodzajów amunicji i mamy do czynienia z amunicją AET która zadaje większe obrażenia, ale zarazem lepiej penetruje pancerz.
Tymczasem amunicja AET (Advanced Energy Transfer) została opracowana w celu zmniejszenia penetracji pocisku w terenie zaludnionym.
Zasada jest prosta: nabój o standardowych wymiarach ma nieco lżejszy niż normalnie pocisk, i nieco większy ładunek, sprzyja to sporej energii kinetycznej (z tytułu dużej prędkości) ale i dużej fragmentacji.
De facto amunicja AET w rzeczywistości kiepsko radzi sobie z pancerzem.
Choć amunicja AET została opracowana dla broni krótkiej, to można ją z grubsza porównać do pocisków 5.56*45mm M193 Ball.

Ostatnio grając w v1.13 + DBB doceniłem walory karabinka Ruger AC-556F EBR (samoczynno samopowtarzalne Mini-14 ze składaną kolbą, zmodyfikowane o łoże EBR z szynami uniwersalnymi), po prostu doskonały w CQC i świetny na średni dystans (celność, niezawodność, niespotykana poręczność, kompatybilność akcesoriów).

*

Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Mack the Knife pisze:
tak sobie czytam, co piszecie tutaj i mnie trochę zdziwiło, że nikt nie wymienił MP7. Zamówiłem ją kiedyż z Bobby Raya (zamawiałem wszystko jak leci żeby móc porównywać) - co prawda grałem ostatni raz jakieś parę miesięcy temu wiec może nie była to najnowsza wersja dodatku - w każdym razie MP7 przy używaniu fioletowej amunicji (czyli zdaje się czegoś w stylu amunicji penetrująco - ekspandującej) zadawało kolosalne obrażenia i mieściło się w kaburze na PM. Niewiarygodnie zabójcze ustrojstwo na średni i mały dystans i do walki nocą.

Ameryki nie odkryłeś. MP7A w zestawieniu Headrocka na Bearpicie jest w czołówce pistoletów maszynowych - deklasuje wszystkie pistolety i lekkie (jednoręczne) pistolety maszynowe.
W zasadzie gdyby nie to, że amunicja do niego jest rzadka i droga, sam bym wyposażał w niego połowę składu.
Jeśli chodzi o kryterium amunicyjne, to najlepsze dla mnie są Jati-Matic, Steyr TMP lub Agram 2000. Wszystkie na 9x19mm (najpowszechniejszy kaliber) i mieszczą się w kaburę na PM.
Zwłaszcza Agram - z foregripem to minisnajperka na pistoletowy dystans - wali serie bez kary. Dowalasz jeszcze LAM-2000, Scope 2x i tłumik... i masz "przyboczną artylerię" do cichego rozwalenia gościa, który wylezie zza rogu.
Shrike to taka trochę hybryda. Ni to SAW, ni to karabin szturmowy. Na typową szturmówkę za ciężki, na typowego SAWa za mały zasięg. Obrażenia takie sobie - znam broń o silniejszym "kopie". Plusem jest wypasiona szybkostrzelność, ale jak pisze w poradniku Headrock - tylko, jeśli stawiasz zapory ogniowe poza zasięg wzroku (mnie plucie w puste wiadro nigdy nie podniecało). Wolę używać bardziej "rasowych" konstrukcji, jeśli chodzi o oba typy. Jako szturmówkę polecam C7 - amunicja 5,56mm NATO leży dosłownie wszędzie i występuje w wielu "specjalnych" odmianach, broń jest lekka, szybkostrzelna, dość celna, stabilna, ma dobry zasięg i można ją wyposażać w rozmaite cacka: tłumiki, celowniki (ISM-V-IR i LAM-Flashlight - miód malina), nawet przełącznik trybu ognia. Jako "czysty" AR - IMHO - rządzi i wymiata. Dla miłośników niemieckich cacek spod znaku HK polecam też HK 416 (kilka wersji o różnych długościach lufy, jako AR najlepiej 14", wersja 10" jest IMHO jednym z najlepszych karabinków) i G36 (lub maszynową wersję MG36 jako SAW). Obie "trzydziestki szóstki" można tez przerabiać na wersję RAS i regularną za pomocą kitów dostępnych u Bobasa.
Vale i Vintorezy są fajne do nocnych operacji, jeśli masz do nich amunicję. Osobiście, używałbym jakiejś standardowej snajperki (wiele z nich można też wyciszyć) albo M21 w wersji EBR (szyna Picatinny daje mu dużą elastyczność w doborze wyposażenia).

Rewolwery są IMHO stratą czasu - co z tego, że celne, łatwe do naprawy i z silną amunicją? Wolnostrzelne, mały magazynek, mało dostępnych dodatków. W ogóle, broń jednostrzałowa to nieporozumienie - nawet na początku, jeden strzał nie zawsze starczy, aby uspokoić przeciwnika. Krótka, dobrze wycelowana seria kładzie każdego.
Stridingshadow pisze:
Ostatnio grając w v1.13 + DBB doceniłem walory karabinka Ruger AC-556F EBR (samoczynno samopowtarzalne Mini-14 ze składaną kolbą, zmodyfikowane o łoże EBR z szynami uniwersalnymi), po prostu doskonały w CQC i świetny na średni dystans (celność, niezawodność, niespotykana poręczność, kompatybilność akcesoriów).

Poczytaj to, co wyżej pisałem o M21 EBR. Łoże EBR dla tych broni, które je przyjmują, to jak drugie życie. Można z celnego bazowo karabinka zrobić niezłe monstrum obudowując go tym, co nam najlepiej podchodzi.
A Ruger Mini-14 to akurat jeden z moich ulubionych karabinów samoczynnych w JA2, więc nic dziwnego, że wersja EBR tak Ci się spodobała. Dla mnie jest równie miodna :)

"Fight for freedom, kill for cash, play for fun."

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Loucipher pisze:
Shrike to taka trochę hybryda. Ni to SAW, ni to karabin szturmowy. Na typową szturmówkę za ciężki, na typowego SAWa za mały zasięg.

Po polsku mówimy karabinek maszynowy ;) (długa broń wsparcia piechoty zasilana nabojem pośrednim).
Ma takie same zastosowanie jak FN Minimi Para (ale Minimi jest bardziej niezawodny).

Loucipher pisze:
Ruger Mini-14 to akurat jeden z moich ulubionych karabinów samoczynnych w JA2

Swoją drogą: ani to karabin, ani samoczynny, poza tym jest ok :P

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna