Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Cytuj:
Ostatnie starcia policji po których można było odnieść wrażenie, że policja wleciała w tłum i bezkarnie wszystkich pobiła. Już nawet PIS zdążył oskarżyć Tuska za brutalność.

Nie jestem ostatnio na biezaco, nie mam telewizora (hurra!) a prasy publicystycznej z wyboru nie czytam (tam ciekawe jedynie sa te reklamy z filmikami Java do sciagniecia :> ), ale o tym powiem bo cos czasem wkurza (cos=ludzka glupota).
Czy policja stala i nic nie robila, czy palowala jak lecialo dla mnie to wszystko jedno. Nie chce bronic zadnej frakcji politycznej ani przeciwko zadnej wystepowac, ale pomyslmy jak taki premier, czy minister (niewazne czy PO, PiS, LPR itp. itd.) widzac tlum, ktory dzialajac pod wplywem jakichs tam emocji, sluchajac jakiegos demagoga z megafonem wykrzykuje hasla, ktorych sam czesto nie rozumie, ma reagowac. Takie demonstracje to imo zwyczajna walka polityczna, nie ma w niej nawet krzty ducha i szczerosci jaka byla obecna w walce z komuna przed '89. Niech Ci robole ciesza sie, ze nie musza dzieci wychowywac w Somalii, Jemenie, Afganistanie albo innym "raju" na Ziemi. Nie widze problemu, ze ktos tam w morde doslal czy cos. Zreszta policja nie jest tylko od tego, zeby stac i grozic paluszkiem. Osobiscie wole, zeby stocznie przetrwaly (chociazby przez sentyment do przemyslu, taki osobisty), ale, no, panta rei!

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

@Len
Nie wydaje mi się, żeby Kaczyński pojechał pod stocznie. Ale może to tylko chciejstwo z mojej strony.
Co do reszty, zgadzam się, ale. O ile różnie można podchodzić do tego jak zadbał rząd Tuska o sprawę polskich stoczni (problem zaczął się dużo wcześniej i to o tym należałoby pomyśleć), a tyle patrząc na całą gospodarkę można stwierdzić, że rząd ów nie był i nie jest zainteresowany reformami, które ułatwiłyby Polakom życie pod względem spraw gospodarczych i podatkowych.

O "stoczniowcach" ostatnio mówili w Trójce (ale w przeglądzie prasy i źródła informacji nie pamiętam). Fajne rzeczy. 100PLN za dzień protestów + kasa za dojazd. A ich lider zakłada na manifestacje kombinezon, który ma wyglądać na roboczy, a tak na prawdę nie jest noszony przez robotników.

I jeszcze odnośnie manifestantów. Górnicy wyciągają kasę jak tylko się da, ale przez to polskie górnictwo leży i kwiczy. Węgla mamy kupę, a nie opłaca się go wydobywać. W telewizorni górnik żalił się, że jak ci politycy tacy mądrzy, to niech idą na kopalnię za 5000 zł. Praca na kopalni jest ciężka i niebezpieczna, więc i musi być opłacana. Tyle, że gdyby zainwestować, możnaby zwiększyć bezpieczeństwo. A jak ktoś szuka pracy w Warszawie, to ma wybór między call center a sprzedażą ciuchów w centrum handlowym. Ile tam można zarobić? 1500zł? 2000? Na umowę-zlecenie, przy pracy przez 7 dni w tygodniu itp. :/

@Nemrod
W "Polactwie" Rałąf Ziemkiewicz pisał m. in. o rolnikach, którzy pociągnięci za sobą przez Leppera krzyczeli "Balcerowicz musi odejść". Można Balcerowicza chwalić, albo i nie, ale czy taki rolnik zna się na ekonomii lepiej od profesora SGH?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
Takie demonstracje to imo zwyczajna walka polityczna, nie ma w niej nawet krzty ducha i szczerości jaka była obecna w walce z komuna przed '89.

Trudno się nie zgodzić. Twoje słowa potwierdzają nawet byli członkowie dawnej Solidarności. twierdzą oni, że to już nie ta sama Solidarność, która była 20 lat temu.

Nie sądzę, że nie popieram "stoczniowców". Ja też chciałbym, żeby stocznie przetrwały ale już nie chcę tutaj grzebać w przeszłości, bo co osoba to inna wersja wydarzeń. Specjalnie piszę słowo "stoczniowcy" w cudzysłowu odnosząc się do tego, co napisał Jaahquubel. Określenie "zadymiarze" jest trafne ponieważ w dużej mierze to ludzie, którzy nawet nie pracują w stoczni, a w środku Warszawy potrafią zrobić taki burdel, że głowa boli. A nazywając policję "ZOMO" tylko to potwierdzają - takiego stwierdzenia w kierunku policji mogą użyć wyłącznie ludzie, którzy nie rozumieją na czym polega porządek publiczny i normalna demonstracja. Jeśli chcą demonstrować to OK, nikt im tego nie zabroni. Ale niech nie idą po trupach.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Zmieńmy temat, bo coś za bardzo zgodni jesteśmy. Nie może być tak, że Polacy zgadzają się w temacie o polityce. Łamiemy tradycję w narodzie. Zawsze tak było, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie, a tu trzech Polaków i jedna opinia. Wstyd po prostu!

:P

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Fakt, musieliśmy się czegoś nawąchać xD

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
@Len
Nie wydaje mi się, żeby Kaczyński pojechał pod stocznie. Ale może to tylko chciejstwo z mojej strony.

Ale jesteś "chciejny" :P :D

Prezydent: 4 czerwca będę świętował w Gdańsku

"Chciałbym, żeby to było święto jedności, a nie podziałów, podziałów, które są normalne w polityce, ale które czasami na chwile powinny zamierać"

Trochę mnie mdli jak ten człowiek mówi o zaniku podziałów :] Swój brak umiejętności nienazwania kogoś komunistami udowodnił podczas ostatnich obchodów majowych, w dniu konstytucji. Oglądałem wtedy w łóżku jego przemówienie i przełączyłem, kiedy zaczął głosić swoje teorie w takim dniu i w takim miejscu, już nie chciałem sobie psuć dnia, bo miałem nadzieję, że wszyscy politycy choć na ten jeden dzień zamkną jadaczkę. :->

A zapowiadał się taki fajny koncert...

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Jaahquubel pisze:
Zmieńmy temat, bo coś za bardzo zgodni jesteśmy. Nie może być tak, że Polacy zgadzają się w temacie o polityce. Łamiemy tradycję w narodzie. Zawsze tak było, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy opinie, a tu trzech Polaków i jedna opinia. Wstyd po prostu!

No niestety taka tradycja, ale nie bądźmy konserwatywni za bardzo. Może najwyższy czas aby powiedzieć coś jednym głosem :) .

Len pisze:
"Chciałbym, żeby to było święto jedności, a nie podziałów, podziałów, które są normalne w polityce, ale które czasami na chwile powinny zamierać"

No :| . Wiekszej bzdury już dawno nie słyszałem. Wygląda na to że chce, aby na jeden dzień wszyscy stali się nienormalni.

Len pisze:
bo miałem nadzieję, że wszyscy politycy choć na ten jeden dzień zamkną jadaczkę. :->

Jest takie przysłowie o nadziei :> . Kampania wyborcza do europarlamentu. Każda okazja jest dobra żeby się pokazać włażąc przeciwnikowi na odcisk, czy tam na inne części ciała. Oglądanie co lepszych akcji w sejmie, czy konfrontacje ze zdań wyrwanych z różnych konferencji prasowych ładnie zmontowane przez media traktuje raczej jako rozrywkę. Ileż można puszczać "Samych Swoich"? Teraz na topie są inne komedie.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
Len pisze:

No :| . Wiekszej bzdury już dawno nie słyszałem. Wygląda na to że chce, aby na jeden dzień wszyscy stali się nienormalni.

Ze słownika Kaczyńskiego:

Kod:
Zanik podziałów - 100% poparcie dla PiS. Społeczność wypiera się swoich przekonań i wspólnie popiera jedyną słuszną partię; Być za PiS; Zagłosować na PiS'; zob. Omamiać.

nemrod pisze:
Jest takie przysłowie o nadziei :> . Kampania wyborcza do europarlamentu. Każda okazja jest dobra żeby się pokazać włażąc przeciwnikowi na odcisk, czy tam na inne części ciała. Oglądanie co lepszych akcji w sejmie, czy konfrontacje ze zdań wyrwanych z różnych konferencji prasowych ładnie zmontowane przez media traktuje raczej jako rozrywkę. Ileż można puszczać "Samych Swoich"? Teraz na topie są inne komedie.

Trudno poważnie traktować reklamówkę z gatunku "Zobaczcie jacy oni źli. Głosujcie na nas, jesteśmy ideałem!" :)

*
djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Odnosząc się do protestów stoczniowców - pomijając rzeczywiście niezbyt trafiony siłowy pokaz - odnoszę wrażenie, że jednak ludzie zaczynają mieć powoli dość wybryków.
Tyle tylko, że jedni sfrustrowani chowają głowy w piasek (z różnych powodów), inni sfrustrowani podnoszą grożącą pięść... I tych pokazuje w odpowiedni oczywiście sposób telewizja. Fakt, dzieje się to kosztem naszej reputacji narodowej - ale my juz ją dawno mamy przez takich pajacyków jak politycy zszarganą...

Tak na marginesie.
Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta jaka awantura była za Giertycha gdy obcinał listę lektur. Kilka miesięcy temu w zasadzie te same lektury obcięła pani minister i cicho sza...
A spraw o wiele poważniejszych dla Polski i Polaków (z reguły niekorzystnych) w ten sposób załatwianych jest więcej. Nie dziwię się ludziom.
Pozdrowienia.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Trudno poważnie traktować reklamówkę z gatunku "Zobaczcie jacy oni źli. Głosujcie na nas, jesteśmy ideałem!" :)

W ten sposób PO wygrała wybory parlamentarne. :]

djt pisze:
Ciekawe czy ktoś jeszcze pamięta jaka awantura była za Giertycha gdy obcinał listę lektur. Kilka miesięcy temu w zasadzie te same lektury obcięła pani minister i cicho sza... A spraw o wiele poważniejszych dla Polski i Polaków (z reguły niekorzystnych) w ten sposób załatwianych jest więcej. Nie dziwię się ludziom.

Dziś w przeglądzie prasy w Trójce było o tym jak zostały wykiwane matki, które prowadziły działalność gospodarczą i były na urlopie macierzyńskim/wychowawczym. Najpierw miały powiedziane, że składek do ZUSu nie muszą odprowadzać. Potem ZUS stwierdził, że jednak muszą i zaczął domagać się zaległych wpłat. Kobiety zaczęły protestować. Parlament łaskawie zajął się sprawą i uchwalił, że... składek nie trzeba było odprowadzać (no i OK), te, panie, które nie dały ZUSowi kasy są szczęśliwe, te, które były na macierzyńskim dostaną zwrot, a te, które były na wychowawczym nie dostaną zwrotu (albo na odwrót). Fajnie?
Co ciekawe, w internecie nie dogrzebałem się do artykułu o tym, a nie pamiętam w której to gazecie było.

Tematów przemilczanych przez wolne (chyba od powolności) media jest dużo. Żeby do nich dotrzeć, trzeba poświęcić dużo czasu, a że mało kto chce i może, efekt jest taki, jaki jest.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Bo media zajmują się tylko tym, co przyniesie im największa oglądalność. Jeśli mają coś bardziej kontrowersyjnego to reszta schodzi na dalszy plan. Na takiego Giertycha trwała nagonka niemal cały czas (rozpoczęła się jeszcze przed jego nominacją), więc wszystkie media patrzały mu na ręce. A on sam swoim zachowaniem dawał im coraz to nowe powody.

Podobnie było krótko po niedawnej nominacji Andrzeja Czumy na ministra sprawiedliwości. To wszystko powodowało, że każdy patrzał mu na ręce i komentowano jego posunięcia. A dziś? Dziś żadna stacja nie interesuje się tym, co robi.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Fakt faktem, że nasze stocznie unia europejska zrobiła delikatnie mówiąc w ch.... maliny (kraje takie jak np. Niemcy, mogą sobie dofinansować własne zakłady przemysłowe tego typu z środków unii kiedy tylko uznają to za stosowne, my prosimy [zamiast wziąć, nie pytając nikogo o zdanie]), ale takie protesty to rzeczywiście "niewypał" - demonstracja siły? I tak nic przez to nie zyskają, to nie PRL, że strajkami budzili podziw na całym świecie i wśród krajan.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

@Len
Jak Palikot wygadywał o tym, że Lech Kaczyński jest alkoholikiem, to wszystkie media piały długo i namiętnie. Ale jak to samo ktoś powiedział o Mirosławie Drzewieckim, to sprawa od razu przyschła. A pan minister nie wygląda zdrowo (nie musi to świadczyć o niczym, ale jak już któryś z tych dwóch choruje na cokolwiek, to właśnie ten drugi).

Ponadto, obrazek z telewizorni z zeszłego tygodnia. W.w. min. Drzewiecki na konferencji prasowej pokazuje jakim kolorem UEFA zaznaczyła jaki obszar działalności w ramach EURO2012 w Polsce i na Ukrainie. Pokazuje paluchem na wydruku A4 ze zwykłej drukarki, tak, że nic z tego nie widać. A za nim ekran, na którym jakieś loga, czy coś.
Wstyd i słoma z butów! Po jakiego wała ten ekran?! Kasa wydana na ekran, kasa leci na prąd, a minister rządu na konferencji papierki pokazuje!

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jaahquubel pisze:
Jak Palikot wygadywał o tym, że Lech Kaczyński jest alkoholikiem, to wszystkie media piały długo i namiętnie. Ale jak to samo ktoś powiedział o Mirosławie Drzewieckim, to sprawa od razu przyschła. A pan minister nie wygląda zdrowo (nie musi to świadczyć o niczym, ale jak już któryś z tych dwóch choruje na cokolwiek, to właśnie ten drugi).

Ok, ok. Ale mówisz to tak jakbyś miał z tego powodu pretensje do mnie xD

Jaahquubel pisze:
Ponadto, obrazek z telewizorni z zeszłego tygodnia. W.w. min. Drzewiecki na konferencji prasowej pokazuje jakim kolorem UEFA zaznaczyła jaki obszar działalności w ramach EURO2012 w Polsce i na Ukrainie. Pokazuje paluchem na wydruku A4 ze zwykłej drukarki, tak, że nic z tego nie widać. A za nim ekran, na którym jakieś loga, czy coś.
Wstyd i słoma z butów! Po jakiego wała ten ekran?! Kasa wydana na ekran, kasa leci na prąd, a minister rządu na konferencji papierki pokazuje!

No ja widziałem ale mniejsza o to. Minister powiedział wtedy, że tego samego dnia te dane zostaną opublikowane. A, że na konferencji pokazywał to na kartce... ale szczerze to nie bardzo mnie obchodzi czy na kartce czy na ekranie i nawet nie zastanawiałem się nad tym :]

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Dzisiaj politycy PiSu pouciekali przed debatami w największych polskich miastach, tj. w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Gdańsku, Szczecinie. Co innego nie zgodzić się od razu, a co innego zgodzić a potem nie przyjść. Dlatego to mnie bardzo dziwi, polecenie od Jarka? (Ty! Zostaniesz dziś w domu, masz szlaban!)

Takie telewizyjne debaty mają w sobie więcej lania wody, oskarżania i kłócenia się niż jakiś poważnych argumentów ale pozwalają zorientować się ludziom, jakim człowiekiem jest dany polityk. Jak radzi sobie w danych sytuacjach. A jeśli wybory wygra to taką debatę będzie miał dzień w dzień przez następne kilka lat, więc uciekanie przed nimi to na pewno nie może być dobry znak nawet dla zwolenników PiSu.

*
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 112  Następna