Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Kuros_666
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Temat ma służyć pochwaleniu się swoimi dokonaniami w naszej ukochanej grze :D Ja chcę się pochwalić że po ok 120h gry w Jaggeda 1.13 na poziomie Insane S-F z normalnym wyposażeniem Bobby'ego udało mi się go ukończyć xD Najdłuższe dwie walki jakie stoczyłem to była walka na początku po zajęciu Drassen walka z ~100 żołnierzami (w tym duża część to elita xD) oraz walka na Lotnisku w Medunie - 106 żołnierzy, większość elita, czołgi ;)

Obrazek (reszta żołnierzy w innych miejscach).

Ostateczne statystyki są porażające xD Zapraszam do obejrzenia screenów ;)

http://kuros666.fotosik.pl/albumy/536556.html

Jak grałem? Zacząłem grę z 4 IMP'ami. Po kilku dniach wyposażenie zaczynało się psuć, broń zacinać się więc trzeba było zatrudnić mechanika. Oczywiście wybrałem Trevora. Jakoś tam dalej szło, traciłem niektóre sektory miast, odbijałem je, próbowałem doszkalać samoobronę - niestety jak udało mi się wyszkolić w jednym mieście to zaraz traciłem wielu w innych miastach. Niestety po zajęciu wymaganej ilości miast nie udało mi się (nie wiem czemu) zrekrutować Miguela. Dlatego też wybrałem Thora, Raidera i Stephena. Potrzebni mi byli głównie do rekrutacji samoobrony w kilku miastach na raz i pomocy w obronie. Było naprawdę ciężko. Po zajęciu wszystkich miast poza Meduną ataki oczywiście się bardzo nasilały. Po długim czasie zdecydowałem się zaatakować Medunę. Niestety nie mogłem ruszyć się wszystkimi najemnikami bo wtedy moje miasta mogłyby szybko upaść. Dlatego też wziąłem mojego głównego IMP'a i Razora. Razor był mi potrzebny do targania i strzelania z moździerza i LAW'ów. Przemknąłem się obok obrzeży Meduny i sektora z kotkami i zdobyłem najważniejszy sektor czyli Sam Site ;) Potem tylko szybki transport najemników do Meduny helikopterem, najdłuższa walka na lotnisku i po zdobyciu całej meduny obrona sektorów przez kilka dni ;) No a potem to już z górki :D Powybijałem wszystkich na mapie i potem królewna ;)

Powiem tyle na koniec - ten mod dostarczył mi wiele radości i satysfakcji :D Polecam każdemu kto chce spróbować swoich sił ;)

Pozdrawiam.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Kuros_666 pisze:
Zacząłem grę z 4 IMP'ami.

to się tak da ? nice...

gratulacje. Wiem co to za poziom i wiem, że nie jest łatwo. Skończenie 1.13 na insane to jest osiągnięcie. gratuluję.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Popers pisze:
to się tak da ? nice...

no w 1,13 mozesz miec max 6 impów.
BTW. gratuluje

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Chyba znowu trzeba będzie sięgnąc po 1,13 ... tym razem insane ukończyć. Jest trudno , dużo wroga-ok. Lecz nudno po jakimś czasie ... To mnie właśnie skłoniło do "odłożenia zwycięstwa"...

Nie mniej gratuluję:)

*

yahooo
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

chciałbym odkopać ten temat aby pochwalić najlepszy sposób na trening najemnika :) jak widać na załączonym obrazku te piękne, łaciate stworzenia dodadzą nam w łatwy sposób siłę, zręczność i co odkryłem dzisiaj doświadczenie ! :)

Załączniki:
Komentarz: najlepszy trening :)
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG [ 42.03 KiB | Przeglądany 1887 razy ]
*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Ameryki to ty nie odkryłeś ;)

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

spiryt pisze:
Ameryki to ty nie odkryłeś

Niestety muszę się dołączyć do sarkastycznego komentarza mojego przedmówcy (:

*

yahooo
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

hehe ale i tak mam radoche :D bo o 10 poziom doświadczenia szukałem juz przeciwników na mapie i nic nie przynosiło efektów :P a tu taka krowa nagle dała mi 10 dośw :jupi: pozdro dla was :-D

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

yahooo pisze:
i co odkryłem dzisiaj doświadczenie ! :)

Krowy dodają doświadczenie tak samo jak cokolwiek innego.
Doświadczenie zdobywa się robiąc COKOLWIEK, oczywiście najwięcej doświadczenia ma się z tytułu zabijania hord wrogów.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

I znajdywanie min też...

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Wykonując dowolną czynność najemnik może zdobyć doświadczenie.
Doświadczenie odzwierciedla na swój sposób sumę wszystkich umiejętności.
Awansując w dowolnej dziedzinie zwiększasz również swój wskaźnik doświadczenia.
Nieważne czy strzelasz do żołnierzy, cywili, robali, gangsterów, krów, tygrysów czy własnych ludzi, nieważne czy rozbrajasz ładunki podłożone przez wroga czy Ciebie, nieważne czy naprawiasz sprzęt, szkolisz samoobronę, leczysz, opatrujesz, skaczesz, biegasz, skradasz się, czołgasz, czy maszerujesz.
Za każdym razem kiedy może wzrosnąć u Ciebie jakiś współczynnik może wzrosnąć również doświadczenie.
Wzrasta także przy wykrywaniu wrogów i pułapek a także wykonywaniu questów.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tylko trochę kijowo, że nie wiemy ile zostało do następnego "poziomu". Wiem, że to nie RPG, ale czasami denerwuje gdy IMPem ratujemy Marię z domu publicznego a u Angela ktoś zdobywa punkt doświadczenia za to, że stał akurat obok / był w tej samej drużynie co IMP. Z drugiej strony... dobrze że wszyscy dostają, dzięki temu niektórzy najemnicy uczą się nawet gdy nie działają tak aktywnie jak inni (a to bywa problemem, jak ktoś preferuje robienie z IMPa prawdziwego Rambo).

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

No, niestety nikt nie pomyślał żeby zrobić coś takiego jak maksymalne doświadczenie które można zdobyć dzięki praktykowaniu jednej dziedziny.
Np taka Ira, która jest RPC'em (a dzięki temu ma bonus do szkolenia) ,i specjalistą w dziedzinie szkolenia, będzie najlepszą maszyną do werbowania, dajmy na to za Jaahquubelem: ruchu oporu (a nie samoobrony czyli karate-gumofilców).
W związku z powyższym, Ira nie będzie aktywnie walczyć, ponieważ zamiast poświęcać czas na trening, będzie szkolić miejscowych.
Z tego wynika że jej um. stzeleckie niespecjalnie sie ruszą z wyjściowych 55, a jej licznik "Confirmed Kills" nie pokaże liczby większej niż np. 20.
W związku z tym można uznać że ta kobieta nie będzie posiadać doświadczenia bojowego, co nie będzie jej przeszkadzać w przerywaniu elitom, ponieważ będzie miała 6+ poziom doświadczenia dzięki samemu szkoleniu :/
Jeżeli chodzi o zdobywanie doświadczenia, jest dość prosty stystem ,z którego wynika że za każdym razem ,kiedy używa się danej umiejętności, wzrasta jej osobisty poziom doświadczenia, kiedy ten przechyli szalę umiejętność rośnie.
Ujemnym modyfikatorem jest oczywiście niska inteligencja.
To co chcę powiedzieć to fakt że wszyscy w zespole dostają po tyle samo doświadczenia, inna sprawa że każdy ma go różną ilość.
Jeżeli np IMP w momencie ratowania Marii, posiada ok. 100 Confirmed Kills, podczas gdy taki MD posiada ich 5, to zapewne IMP będzie miał dośw min. 4 ,a M.D. maksimum 2, w zw z czym M.D. łatwiej zdobędzie poziom (pomimo tego iż obaj dostaną tyle samo doświadczenia) dzięki temu, że im wyższy poziom umiejętności, tym trudniej ją podnieść.
Biorąc pod uwagę, że nie stać nas na samoloty zwiadowcze, udało nam się umknąć tylko dlatego, że sytuację kontrolował M.D., który stał na czatach.
For your successful use of the Lvl. skill, you have been awarded 5exp.
YOU LEVEL UP!

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No rozumiem to - wiadomo że ktoś z doświadczeniem 5 nie dojdzie tak szybko na 6 jak ktoś z 1 na 2 ;)
Fakt faktem, przykład z Irą bardzo trafiony i idealnie pokazuje, że doświadczenie w JA2 spełnia za dużo funkcji, brakuje jakiejś cechy dotyczącej właśnie doświadczenia bojowego, która w jednoznaczny sposób określałaby, jakie szanse mamy na to, że przerwiemy turę przeciwnikowi / nowa tura rozpocznie się od nas.

Oznaczanie czegokolwiek jako punkty XP, wbijanie leveli itp. to jednak zostawiłbym "erpeegom" - co prawda w powyższym poście pisałem, że trochę drażni brak informacji o pozostałych punktach, no ale Jagged Alliance to nie to samo co Fallout 1/2, Gothic itp. :)

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ale w JA2 te exp'y są, w v1.13 możesz nawet modyfikować, ile potrzeba Ci expów do awansu.
Uważam że np. 2 poziomy doświadczenia (lub odpowiednio dużo exp), to powinien być maks, jaki można zdobyć dzięki jakiejkolwiek um. niebojowej.

Ponadto uważam, że powinno się zrewidować wartości poziomu doświadczenia wymagane do każdej czynności.
N.p. odnalezienie nawet najlepiej ukrytej pułapki typu booby-trap, nie powinno wymagać więcej niż 5 poz. doświadczenia (nie mówimy o minach, do których powinno się używać czujnik metalu bądź sondę).
Z kolei przerywanie powinno być ściśle określone przez doświadczenie przeciwnika (wymaganiem byłoby posiadanie poziomu większego niż przeciwnik), w związku z czym 2 najemników: jeden na piątym a drugi na 10 poziomie, powinno podobnie odkrywać pułapki ale różnie przerywać.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie