Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Wczoraj ukończyłem książkę "Pierwsza Krew Rambo". Czytałem ją półtora miesiąca, teoretycznie bo w praktyce miałem bardzo duże przerwy i gdyby nie one, przeczytałbym ją w chwilę. Jest świetna, nie żałuje że po nią sięgnąłem. Z pewnością kiedyś jeszcze raz przeczytam. Szkoda tylko, że w Polsce nie są dostępne kolejne części. Cóż, pozostaje mi tylko zamówić inne książki Davida Morella ;)

I po raz kolejny potwierdzę czyjąś opinię, jedyną jej wadą jest to, iż jest po prostu za krótka.

Przeczytałem ją w 2 dni, czytając wstęp dowiedziałem się od autora, iż na swoje potrzeby filmowcy nieco zmienili fabułę. Po przeczytaniu byłem wręcz zszokowany - to ma być "nieco"? Zmieniło się cało zakończenie, książka jest także dużo bardziej brutalna i jej główny bohater wcale nie jest twardzielem - może i jest silny i wytrzymały ale nie w psychice, boi się wielu rzeczy i nie można go traktować jako jakiegoś "nadczłowieka". Do tego wszystkiego dochodzi wstrząs po wojnie, w filmie nie da się opisać, jak się czuje w zagrożeniu ktoś taki.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Zmieniło się cało zakończenie, książka jest także dużo bardziej brutalna i jej główny bohater wcale nie jest twardzielem - może i jest silny i wytrzymały ale nie w psychice, boi się wielu rzeczy i nie można go traktować jako jakiegoś "nadczłowieka". Do tego wszystkiego dochodzi wstrząs po wojnie, w filmie nie da się opisać, jak się czuje w zagrożeniu ktoś taki.

Dokładnie, i takie też od początku było przesłanie Rambo. Mimo to, ludzie zapamiętali go jako gościa, który niczego się nie boi, strzela do wszystkiego co się rusza i zabija gołymi rękoma bez żadnych skrupułów, co jest oczywiście nieprawdą.

Ja teraz czaję się na kolejne dwie części książki, muszę dorwać jakąś używaną bo niestety nie ma reedycji jak w przypadku pierwszej części.

*
yodasek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ja preferuje książki Clancy'ego. Operacja Barakuda, Szach-mat i będę czytał Sojusz zła. Sądząc po 2 poprzednich, to będzie świetna książka. :D :D

*

Semen8
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ja jestem fanem Pilipiuka. Każde jego kolejne dzięło to kolejny oryginalny pomysł.

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Pilipiuk ma jedną dobrą książkę o Wędrowyczu < "Weźmisz czarno kure"> , reszta obnaża jego braki. Ocenę wystawiam po przeczytaniu całego cyklu o Wędrowyczu i trylogii "Kuzynki. Może to nie wszystko, ale 8 książek chyba wystarczy by móc dokonać jakiejś analizy. Dla mnie Pilipiuk to autor jednego niezłego cyklu, a mianowicie Wędrowycza. Reszta to bida.

edit:
zapomniałem - przeczytałem jeszcze "operacja dzień wskrzeszenia" i " 2586 kroków" co razem daje 10 książek ;] . Dzień wskrzeszenia mnie strasznie zawiódł- jest tak pełen absurdów i niedorzeczności że do końca zabrnałem z trudem i zaciśniętymi zębami.

btw
Jak widziałem twoją ksywę Semen to się właśnie zastanawiałem czy to nie stąd ;] - tak naprawdę to Pilipiuk użył rosyjskiej pisowni tego imienia , powinno był Sjemion .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

yodasek pisze:
Ja preferuje książki Clancy'ego. Operacja Barakuda, Szach-mat i będę czytał Sojusz zła. Sądząc po 2 poprzednich, to będzie świetna książka. :D :D

Te książki już tak naprawdę nie mają takiego klimatu jak starsze... np. seria OP-Centrum, tak jakby zestaw małych fabułek, mi się to nie podoba.

Polecam takie tytuły jak: Czerwony Sztorm, Czas Patriotów, Polowanie na Czerwony Październik, Kardynał z Kremla itd... tylko jedno ale - licząc od Czasu Patriotów powinno się je czytać chronologicznie - fabuły kolejnych tytułów się ze sobą wiążą i mają bardzo dużo wspólnego.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Frederick Forsyth:
* "Dzień Szakala" (od tego zaczynałem)
* "Akta Odessy"
* "Psy wojny"
* "Diabelska alternatywa"
* "Czwarty protokół"
* "Negocjator"
* "Fałszerz"
* "Pięść Boga"
* "Ikona"
fajne książki, milo się czytało, momentami pogmatwana akcja że nie moglem sie połapać (mimo nienawidzonego przeze mnie motywu "1 man army")
Mario Puzo
# Ojciec chrzestny &#8211; 1969
# Głupcy Umierają &#8211; 1978
# Sycylijczyk &#8211; 1984
# Ostatni Don &#8211; 1996
# Omerta &#8211; 2000
# Rodzina Borgiów
Pisarz "przymierający głodem" do czasu ekranizacji "Ojca Chrzestnego", od tego zaczęła sie moja fascynacja Cosa Nostra zwanej ogólnie Mafią, tej prawdziwej z zasadami a nie współczesnych gangów zwących sie wielkimi mafiozami. Ceniłem Go za to ze swoje fikcyjne powieści bardzo zręcznie przeplatał prawdziwymi wydarzeniami (jak 1 raz obejrzałem Godfathera III przy którego scenariuszu współpracował Puzo zaśmiałem sie ze przegięli z zamordowaniem papieża przez mafię, jakże sie zdziwiłem czytając potem ze o zamordowanie papieża obwinia sie włoska mafie lub jakiś tam terrorystów)

Polecam przeczytać "Rodzine Borgiow" a później "Książę" Mikołaja Makiawelliego

Po przeczytaniu końcówki "Sycylijczyka" nieźle sie wkur, zdenerwowałem. (nie polecam filmu w zastępstwie książki)
"wrogów trzymaj blisko, ale przyjaciół jeszcze bliżej"

*

Popers
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Może sięgnę po Puzo, bo bardzo lubię ten klimat... choć przyznam się że jak na razie to tylko z filmów

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

W te wakacje mam zamiar przeczytać Wiedźmina Sapkowskiego. Bo od pół roku się za niego zabieram i nie mogę się zebrać aby po niego sięgnąć. A że wakacje sie zbliżają warto by nadrobić zaległości :)

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A wiedźmin .... zbieram właśnie kase aby kupić wszystkie tomy i opowiadania ...

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Kiedy skończę Dług Honorowy będę musiał zaopatrzyć się chyba w jakieś jeszcze książki Puzo, Ojciec Chrzestny był tak dobry, że teraz chciałbym więcej tego typu klimatów.

@Popers: Warto ;)

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Tak powstały 2 książko-kontynuacje ojca chrzestnego, "Powrót Ojca Chrzestnego" (nie mogę jej na tym zadupiu znaleźć nigdzie) i "Zemsta Ojca Chrzestnego" (tą czytałem) obie autorstwa Marka Winegardnera.
Sprytnie to sobie wymyślił bo

Godfather I (film i książka)
Powrót Ojca Chrzestnego (książka)
Godfather II (film)
Zemsta Ojca Chrzestnego (książka)
Godfather III
i wszystko sie ładnie ze sobą łączy,

w tej kontynuacji nie podobało mi sie ze przeciwnikiem całej rodziny Corleone jest ... 1 człowiek ich były Capo, super-debeściak-zdolny-itp, czyli taki standard, tak jakoś inaczej nie teges no i koszmarne wizje Mike'a ...,

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

GrU skoro je czytałeś to napisz czy warto je nabyć i przeczytać - inny autor więc nie wiem czy klimat jest zachowany.

PS: Tylko proszę, nie opisuj treści bo to rujnuje czytanie :D

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
w tej kontynuacji nie podobało mi sie ze przeciwnikiem całej rodziny Corleone jest ... 1 człowiek ich były Capo, super-debeściak-zdolny-itp, czyli taki standard, tak jakoś inaczej nie teges no i koszmarne wizje Mike'a

Czytałem ze to szerokie grono amerykańskich fanów ojca wybrało/naznaczyło Winegardnera jako następce Puzo, po przeczytaniu 1 z 2 mam odczucia negatywne, jeżeli ktoś czytał tylko "Godfathera" to może nie poczuje zbyt dużej różnicy, zależy jakie gusta (wiadomo każdy autor ma swój styl, chwała mu za to że nie próbował naśladować), czytałem większość (dużo ich razem nie było) książek Mario, dlatego coś nie zgrzyta.
Np fani "Commando" z Arnoldem, czy filmów z Seagalem czy innego macho-kozaka tez mówią ze Godfather lipa bo usypiali na nim :D

zresztą czytając teraz Ojca Chrzestnego, nie wyobrażasz sobie postaci tak jak je autor opisał tylko Brando, Pacino, De Niro itd, a w kontynuacjach autor wprowadza nowe postacie które wcześniej "nie były pokazane", końcem końców przeczytać warto

PS:
Właśnie od wujaszka pożyczyłem "Rozmowy norymberskie" zaraz zaczynam czytać

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ostatnio skończyłem czytać"Dług Honorowy" - kurde... jeżeli pisałem już że jakaś z książek Clancy'ego jest najlepsza to cofam te słowa, ta z początku nudna, szybko się rozkręca a później nie pozwala się oderwać.

Ma jednak sporą wadę - dwutomowa powieść kosztuje ~70 zł, kończy się nie w pełni - ciąg dalszy to "Dekret" - trzytomowa powieść którą ciężko kupić (zestaw to około 100zł :/).

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Następna