Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
nemrod
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Jestem fanem architektury i przymierzam sie do studiowania tegoz kierunku, wiec co nieco sobie w necie czytam. Wlasnie wpadlem na stronke emporis.com, gdzie w bardzo przystepny sposob mozna poszukac informacji i zdjec roznego typu obiektow architektonicznych, ze wskazaniem na te wysokie.
Jak kogos temat interesuje, to polecam zajrzec pod ten link:

http://www.emporis.com/en/wm/ci/bu/sk/l ... ht=2&sro=1

I zabaczyc co wlodarze Dubaju wyprawiaja na swoim podworku :kosci: .

Zreszta jak ktos czuje sie niezbyt zdziwiony to proponuje ten link:

http://www.emporis.com/en/wm/ci/bu/sk/l ... ht=2&sro=1

I wogole pochodzic po stronce bo jest ciekawa :one:

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To tylko plany, ale budynek o wys. 1km jest całkiem możliwy. Ale wys. 4km to już gruba przesada, wymyślić i wydać na to grube pieniądze mogli tylko skośnoocy. Bez przerwy wydaję masę pieniędzy na coś co nie ma szans na realizację, a przynajmniej przy obecnej technologii.

A tak poza tym. Słyszałem, że w Warszawie ma stanąć największy budynek w europie.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
Ale wys. 4km to już gruba przesada,

Moze i przesada, ale realizacja takiego projektu wcale nie jest niemozliwa. Najwiekszymi problemami budowli tak monstrualnych rozmiarow sa: ich ciezar wlasny, problem rozmieszczenia wind i wplyw na srodowisko naturalne (szczegolnie cyrkulacja powietrza - to zalezy od ksztaltu budowli).
Dzis dominuja budowle z zelbetu, czyli betonu zbrojonego pretami stalowymi, co wystarcza do budowy obiektow do pewnej wysokosci. Ale aby moc budowac jeszcze wyzsze, do betonu wprowadzono nanorurki weglowe, ktore znacznie zwiekszaja wytrzymalosc materialu (ok. 50-krotnie :D ). Poza tym naukowcy pracuja nad technologia, ktora umozliwi, aby budynek po czesci wybudowal sie sam! Wiem ze brzmi to jak s-f, ale to wszystko jest mozliwe praktycznie. Najwieksza bariera sa oczywiscie pieniedze, bo do technologii juz niedaleko.

nemrod pisze:
A tak poza tym. Słyszałem, że w Warszawie ma stanąć największy budynek w europie.

Nie wiem, nie slyszalem o tym. Wiem ze w Warszawie powstanie kilka wiezowcow, a najwiekszy z nich bedzie mial 280m i jakies 70 pieter (a inwestorem jest niejaki pan Kulczyk :lol: ). Poza tym we Wroclawiu stanie wiele wysokich apartamentowcow z najwyzszym 258m :one: . Nie wiem jak ja sie przyzwyczaje do nowego "wysokiego" Wrocka :P .

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Może i możliwe, na styk - ale technologie dzięki którym takie budynki mogłyby powstać zapewne raczkują. Żeby się nie okazało za 20 lat, że jednak budynek jest zbyt słaby. Mimo wszystko, takie budynki są niepraktyczne. Mieszkaj sobie na samej górze a ziemię będziesz widział od święta. Zresztą to się wiąże z tyloma problemami i zagrożeniami, że moim zdaniem, nie warto (wspomnę tu choćby o zagrożeniu terrorystycznym czy też problemami z oddychaniem na znacznych wysokościach, a już na pewno na wys. 4km).

Mnie doszły słuchy, że ten we Warszawie ma mieć... 200 pięter i będzie go budował Krauze. Rzecz jasna nie osobiście :D Czy to jest prawda - nie wiem, ale podobno mówili o tym w telewizji. Jednak nawet jeśli to prawda to zapewne i tak to dopiero plany.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

nemrod pisze:

No tak to prawda. Ma taki powstać, ma swą wielkością przewyższyć Pałac Kultury i Nauki (231m). Wieżowiec ma stanąć niedaleko "Patyka". Warszawa posiada jeszcze jeden największy budynek Warsaw Trade Tower (208m) i Rondo 1 (191m).

A co jeszcze do najwyższego budynku w stolicy to ma być "Chmielna Development" (282m), kolejne wieżowce to: "Lilium Tower" (257m), "Orco Tower" (192m) i "Shalom Tower" (160m).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

A nie ma za co :)

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
Mimo wszystko, takie budynki są niepraktyczne. Mieszkaj sobie na samej górze a ziemię będziesz widział od święta. Zresztą to się wiąże z tyloma problemami i zagrożeniami, że moim zdaniem, nie warto

A ja sie bede upieral ze warto. Moze np. niektorzy wola bujac w oblokach bo twardy grunt juz im zbrzydl ;) . To zart oczywiscie. A tak serio, to z gory zjazd wcale nie bedzie taki dlugi bo wsiadziesz w pociag i jestes na samym dole. Tak, wlasnie pociag, a nie winda, bo ta bedzie zwyczajnie niepraktyczna, jesli w budowli bedzie mieszkac 700 tys. (!) ludzi. A poza tym np. na wys. 800 m beda parki, ogrody, sklepy, miejsca pracy itp. wszystko to dlatego, ze robi sie przeludnienie i trzeba ludzi troche "wywindowac". To sie zaczelo zreszta pod koniec XIX stulecia, kiedy wymyslono winde i wybudowano pierwszy budynek mieszkalny pow. np. 50m. Zreszta chyba w Nowym Jorku. Tak wogole ludzie mysleli wtedy podobnie jak ty i bali sie tych 100-metrowych "potworow" ;) . Zreszta ja wychodze z zalozenia ze niezadowoleni tworza postep.
Jest to dla mnie oczywiste, bo gdyby wszyscy byli sceptyczni to z drzewa bysmy nie zeszli, ew. z jaskini bysmy nie wyszli. Jak kto woli, nie wiem jak to tam bylo 2 mln lat temu w Afryce, jeszcze mnie wtedy na swiecie nie bylo :lol2: .

Len pisze:
200 pięter i będzie go budował Krauze.

W zyciu. 200 pieter to cos w okolicy kilometra wysokosci. Po pierwsze Krauze jest na to za biedny (zeby budowac cos takiego to potrzeba wieeelu dzianych inwestorow :042: ), a po drugie Warszawa jest posadowiona na zbyt grzaskim gruncie i tak ciezki budynek po prostu wtopilby sie w ziemie. Dla porownania NY ma podloze granitowe i tam mozna spokojnie stawiac wielkie drapacze chmur.

Wigen pisze:
"Shalom Tower" (160m).

Co do tych "Shalom", to wiem ze ma powstac "Wiezowiec Gminy Zydowskiej" o wys. 207m

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

A i owszem. Z tego co znalazłem to chyba mają go stawiać na Śródmieściu. Ma przypominać chyba jakiś żagiel albo coś w tym rodzaju.

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
W zyciu. 200 pieter to cos w okolicy kilometra wysokosci.

Uff... no to ktoś chyba pomylił metry z piętrami xD
nemrod pisze:
To sie zaczelo zreszta pod koniec XIX stulecia, kiedy wymyslono winde i wybudowano pierwszy budynek mieszkalny pow. np. 50m.

No tak, ale poziom drzew a poziom wysoko wysoko nad chmurami, gdzie powietrze jest bardzo rozrzedzone to dwie różne sprawy ;)

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Że nie wspominając o wietrze - trochę inaczej patrzy się na jego wpływ przy 10m a trochę inaczej przy 1000m :)

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
No tak, ale poziom drzew a poziom wysoko wysoko nad chmurami, gdzie powietrze jest bardzo rozrzedzone to dwie różne sprawy ;)

To oczywiste. I mieszkania na takiej wysokosci beda przeznaczone dla ludzi przystosowanych do takich wysokosci. Chyba ze w zamknietych pomieszczeniach bedzie sie dalo ustawic sztuczne cisnienie.

lukasamd pisze:
Że nie wspominając o wietrze - trochę inaczej patrzy się na jego wpływ przy 10m a trochę inaczej przy 1000m :)

No tak. Tu chodzi o wplyw wiatru na srodowisko. Takie olbrzymy tworza wiatr, jego kierunek i predkosc. Zupelnie jak gory.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Chodziło mi raczej o wpływ wiatru na stabilność takiej budowli - już przy 400 metrach mają niekiedy poważne problemy z odpowiednim "zbudowaniem" systemu przeciwwag.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

lukasamd pisze:
Chodziło mi raczej o wpływ wiatru na stabilność takiej budowli - już przy 400 metrach mają niekiedy poważne problemy z odpowiednim "zbudowaniem" systemu przeciwwag.

Z tym nie maja zadnego problemu, jezeli projekt jest dobrze wykonany, konstrukcja budowli odpowiednio wytrzymala na obciazenia i oczywisciejezeli jest dobrze wszystko wykonane. A przy takich inwestycjach nie ma zartow :> . Zreszta metrowe, lub nawet wieksze odchyly od pionu przy takich wysokich budowlach to norma.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna