Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Nie chciałem pisać o broni nuklearnej jako takiej więc postanowiłem napisać o "historycznej" bombie tego typu. Jak wiadomo moc broni nuklearnej podaje się w kilotonach i megatonach:

Wybuch o sile 1 kilotony = wybuch 1 000 ton trotylu
Wybuch o sile 1 megatony = wybuch 1 000 000 ton trotylu

Podczas II Wojny Światowej na Hiroshimę w Japonii spadła amerykańska bomba atomowa o sile 15 kiloton czyli 15 000 ton trotylu, w ciągu paru sekund zginęło ponad 78.000 ludzi a około 37.000 zostało rannych.

To był taki wstępik i przedsmak aby pokazać siłę innej bomby - 30 października 1961 roku Związek Radziecki dokonał próby bomby nuklearnej na terenie wyspy Nowa Ziemia na Morzu Arktycznym. Bomba była bronią atomową dwufazową i miała moc... 57 MEGATON czyli ponad 4000 razy większą niż bomba atomowa zrzucona na Hiroshimę. Większość okolicznych wysepek po prostu wyparowała a wstrząs był odczuwalny m.in. na Alasce.

Co ważne - moc bomby została ograniczona do 57 MT, wstępnie miała mieć moc "zaledwie" 150 MT...

Wyobraźcie sobie teraz, co byłaby w stanie "zrobić" taka bomba gdyby spadła na miasto takie jak Londyn czy Nowy Jork... strach myśleć.

A tu jeszcze filmik z wybuchu bomby:
https://www.youtube.com/watch?v=2xiNJTVOAQ8

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

*

Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:
Wyobraźcie sobie teraz, co byłaby w stanie "zrobić" taka bomba gdyby spadła na miasto takie jak Londyn czy Nowy Jork... strach myśleć.

Bombę Cara nazywano nawet "zabójcą miast" ;)

Główny problem polega na tym, że dziś broń nuklearna jest dużo potężniejsza niz w latach sześćdziesiątych. Nuklearny holocaust byłby jeszcze bardzej widowiskowy :/

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ciekawe jakie bomby mogą teraz robić - tzn. o jakiej mocy w MT?

100? 200? 300???... nie wiem..

*
vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Gdzies czytałem ze mozliwe jest stworzenie bomby atomowej o sile 2 GT czyli 2000 MT
Jakby cos takiego pukło to nie mamy 1/4 ziemi

*

Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja się na fizyce znam jak Fotyga na dyplomacji, ale wg. tego co kiedyś przeczytałem nowocześniejsze od wodorowych, bomby fuzyjne (czyli trójfazowe w przeciwieństwie do wodorowych - dwufazowych i atomowych - jednofazowych) są w stanie wytworzyć bez większych problemów wybuch o mocy 400-500 MT. Prawdopodobnie możliwe byłoby wytworzenie jeszcze większej energii.

Np.
Cytuj:
Gdzies czytałem ze mozliwe jest stworzenie bomby atomowej o sile 2 GT czyli
2000 MT

Ale z tego powodu:
Cytuj:
Jakby cos takiego pukło to nie mamy 1/4 ziemi
i OGROMYCH kosztów takiej bombki to na szczęście czysto teoretyczne rozważania ;-)

Jako ciekawostkę mogę zdradzić że jednym z twórców amerykańskiej broni jądrowej (wodorowej i fuzyjnej) był Polak! Stanisław Ulam, wybitny polski matematyk i fizyk rodem z Lwowa. Wyemigrował do USA w 1939 roku i współpracował z tamtejszym rządem.

Wojna pozbawiła Polskę naprawdę WIELE genialnych umysłów... :-<

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Bomba Cara była w założeniach bronią trójfazową ale ograniczyli się do 2 faz i moc spadła z 150MT (takie były założenia) do właśnie 50MT... tyle właśnie... kiedy to było ;) Ci ciekawe - bomba była uznawana za bombę czystą - bez niepotrzebnego promieniowania bo większość energii została wydzielona w postaci ciepła.

Bomby o mocy 400-500MT albo 1-n GT byłyby dobre w razie jakiegoś zagrożenia z kosmosu typu planetoida itp - wydaje mi się że taka "bomba" mogłaby uratować ludzkość ;)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Rafadan_PL pisze:
Jako ciekawostkę mogę zdradzić że jednym z twórców amerykańskiej broni jądrowej (wodorowej i fuzyjnej) był Polak! Stanisław Ulam, wybitny polski matematyk i fizyk rodem z Lwowa. Wyemigrował do USA w 1939 roku i współpracował z tamtejszym rządem.

No popatrz, Polacy to jednak wszędzie się wepchną :)

A niedawno pisali, że na terenie polski północnej była przechowywana bomba atomowa (!) oczywiście przez ZSRR. Dlaczego akurat w polsce? Chyba wiadomo, blisko do niekomunistycznego zachodu.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970 01:00 przez Len, łącznie zmieniany 1 raz

*
Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Cytuj:
No popatrz, Polacy to jednak wszędzie się wepchną

Cytuj:
A niedawno pisali, że na terenie polski północnej była przechowywana bomba atomowa (!) oczywiście przez ZSRR. Dlaczego akurat w polsce? Chyba wiadomo, blisko do niekomunistycznego zachodu.
Hehe... poczytajcie coś o polskich projektach budowy bomby atomowej z lat siedemdziesiątych (za Gierka) :P Ciekawych rzeczy można się dowiedzieć ;)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Elektrownia atomowa też miała być (i to chyba nawet na bazie reaktora nr. 4 w Czarnobylu :D)... nie wiem czy wykonanie w stylu polskim by się udało lub było dostatecznie bezpieczne... szczególnie za czasów PRL :P

*
Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Elektrownia atomowa i broń jądrowa działają na ZUPEŁNIE innych zasadach. Większego związku nie było między budową elektrowni w Żarnowcu (notabene dopiero w latach 80', po prostestach ludności zamieniono projekt na elektrownię wodną), a polskimi planami utworzenia z Polski potęgi nuklearnej w latach 70'. Poza tym te plany nie miały szans powodzenia - kiepska technologia i kiepskie fundusze ;-)

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ja nie moge. Kur*a mać ja sie bać zaczynam. No bo kurde jak dojdzie to 3 wojny światowej to każdy użyje swoich atomów. I co wtedy sie stanie?? ZIEMIA WYBUCHNIE!!!!!!!!!!!!!! Dziura ozonowa wypali nam mózgi. KONONOWICZ UMRZE!! Ja umre. Len umrze ;( Katastrofa.

A co do tego z Polakiem to Polacy to wogóle wpłyneli ogromnie na los II wojny światowej. To właśnie POLSCY kryptolodzy rozszyfrowali szyfr z niemieckiej engimy przez co Anglia znała niemalże wszystkie rozkazy Niemiec :).

*
Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

A slyszeliscie o bombie z tzw. antymaterii ?
To jest dopiero sila !
Bartek 3 Wś bedzie na bron nuklearną a 4 na dzidy i pięściaki. :)
O tej antymaterii poszukajcie sobie w necie informacji ,ja nie bed enic tlumaczyc bo moge cos pokrecic.

Fala ktora wytworzyla ta bomba 3 razy okrazyla ziemie . A jej swiatlo bylo widoczne z ponad 900 km.Kazdy tesh pewnie wie ze patrzac na taki blysk mozna sobie powaznie uszkodzic wzrok , na stale.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Yury pisze:

W filmie "Czwarta Wojna" o ile dobrze pamiętam był taki motyw - cytowali Einsteina i to brzmiało chyba tak:

"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa ale czwarta będzie na kamienie i pieści"

Święta prawda

*
XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

lukasamd pisze:
Yury napisał/a:

W filmie "Czwarta Wojna" o ile dobrze pamiętam był taki motyw - cytowali Einsteina i to brzmiało chyba tak:

"Nie wiem na co będzie trzecia wojna światowa ale czwarta będzie na kamienie i pieści"

Święta prawda

I też sie zgodze. Bo gdyby na 3 wojnie nie były użyte atomy to byłby koniec świata. No i mniej więcej reasumując Polska stoi pomiędzy wschodem a zachodem i znając życie będziemy w epicentrum wybuchu.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna