Xpand Rally
Znacie serię Colin McRae? Któż by jej nie znał, a znacie jednego z jego konkurentów, który zwie się Xpand Rally? Jeśli nie to bardzo niedobrze ponieważ XR to gra wyprodukowana przez firmę Techland, a więc jest polskiej produkcji!
Xpand Rally to moja ulubiona gra, uważam ją za lepszą od Colina McRae i to nie jest jakiś odosobniony przypadek, wystarczy przeczytać recenzje gry, a niejednej jest napisane, że jest lepsza od serii Colina, nawet w tych zagranicznych, i to polska gra. Colin McRae jakiś taki jedostajny jest dla mnie, w XR oprócz wyścigów radjowych zwykłych mamy jeszcze specjalny w których celem jest dojechanie do wyznaczonego punktu w jak najkrótszym czasie, trasa nie jest wyznaczona więc jedziemy gdzie się da. Poza tym jest tu dużo klas samochodów, oprócz klasycznych samochodów WRC (tych słabszych i lepszych) mamy także terenówki.
Niestety to czego XR zazdrości Colinowi to licencje na nazwy samochodów, w XR są powymyślane ale przynajmniej są podobno do prawdziwych a samochody wyglądają jak oryginały. Model jazdy w grze z początku może wydawać się dziwny ale już po krótkim czasie przyzwyczajamy się i wtedy wydaje nam się świetny, każdy tak ma

Xpand Rally - Strona oficjalna
Xpand Rally - Forum

Xpand Rally Xtreme
XRX był sukcesem ale mimo to musieliśmy czekać na kontynuację całe dwa lata. Dobrze, że wreszcie jest, 1 grudnia 2006r. wyszedł na rynek Xpand Rally Xtreme. Tutaj grafika jest taka, że... że świetna
Odgłosy samochodów są świetne, model jazdy jeszcze lepszy, a samochód np. po upadku z kanionu wybucha. W przeciwieństwie do innych gier tego typu tutaj także nie można sobie po prostu przejechać przez mur (jak w NFSU), gdy zbyt mocno udzerzymy to mur po prostu się rozsypie. Niestety gra nie wchodzi na mój komputer więc sobie tutaj nie pogram
A skoro już mówię o tej grze to wspomnę o jednej z wielu świetnych nowości, tutaj trasa nie jest już "płaska", na drogach mamy koleiny tak dobrze znane polakom, gdy się jeździ kołami w ich środku mamy lepszą przyczepność ponieważ piasek jest odsypany, ale na zakrętach może nam nieźle narobić.Xpand Rally Xtreme - Strona oficjalna
Xpand Rally Xtreme - Forum
Zdaję sobie sprawę, że zapewne nie wielu gra tutaj w rajdy. A może jednak ktoś? Może nawet ktoś grał tutaj w XR? Jeśli tak to koniecznie wypowiedz się o tej grze

) ściągnąłem demo Xpand Rally Xtreme. Pograłem i tak jak myślałem - Colin McRae wymięka. Gra jest super, sterowanie świetne tylko na trybie zręcznościowym samochód sie dziwnie ślizga. Niesamowite wrażenie prędkości i ta cała mapa, świetnie zaprojektowane szczególnie kamienie na poboczach, te duże to jeszcze nic bo je widać, najgorsze są to mniejsze, wjedziemy i samochód zaczyna tak latać, że nas gdzieś wywala. 
).