Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
marcinl0
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Sierżant
Sierżant

W nadal niedopracowanym Wildfire - a niby piszą v 6.08 GoG - jak rozwiązać problem z nieuchronnymi crashami w Wildfire do pulpitu Windows 10 - miałem już kilka takich. Mam swoje rozwiązanie - ale może znacie lepsze.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Czy naprawdę nadal ten problem crashy do pulpitu Wildfire MUSI wystąpić i to w każdej wersji Wildfire - i nadal od lat nie ma na to kompleksowego rozwiązania - nie istnieje na to patch.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Trzeba najpierw doprecyzować kilka rzeczy.

1. Oficjalna najnowsza wersja twórców to 6.04 i nie ma nowszej, natomiast każda wyższa wersja, to jest tylko i wyłącznie na zasadzie dodatków graficznych, dźwiękowych, dostosowania gry na nowe platformy i Windowsy, które dodały portale, na których można kupić tę grę. Oni samodzielne podwyższyli numer wersji, ale to nie ma żadnego znaczenia.

2. Historia Wildfire jest prosta, a jednocześnie brutalna. Twórcy ostatecznie nie dogadali się z deweloperem w kwestii finansowych i wypuścili projekt, taki jaki mieli, z mnóstwem błędów i niedociągnięć. Te problemy i wynikające z nich crashe, siedzą bezpośrednio w pliku EXE, którym uruchamiamy grę. A plik EXE to skompilowany kod źródłowy i to w nim jest ogrom bugów, powodujących te crashe.

Tego nie da się poprawić, ponieważ Twórcy nie udostępnili kodu źródłowego, który można by poprawić, a następnie skompilować nowy plik EXE.

Niestety aktualna cyfrowa technologia, nie pozwala w żaden sposób na dekompilację pliku exe, do pierwotnego kodu źródłowego, jest to po prostu fizycznie i matematycznie nie możliwe nawet dla komputera kwantowego.

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Problem może leżeć po stronie np. sprzętu autora bo ja gram w wersję 6.04 z płyty CD, tą samą co kilkanaście lat temu, tylko że teraz gram na windows 10 64bit i żadnych błędów nie mam (poza oczywistym z uruchomieniem gry, który łatwo można rozwiązać :) ).

Co do dekompilowania pliku .exe, są możliwości typu BinaryNinja lub Ghidra ale to trzeba się znać, że ho ho i mieć kupę czasu.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

"Problem może leżeć po stronie np. sprzętu autora" - od 2004 roku jak kupiłem Wildfire użytkowałem kilka komputerów / laptopów i kilka OS Windows i było to samo w czasie gry w Wildfire przynajmniej z 5 razy wysypał się do pulpitu po przyspieszeniu czasu - to raczej masz jakąś specjalnie poprawioną wersję Wildfire w temacie crashy. Może wskaż skąd taką pobrać ?

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Mam zwyczajną wersję: Jagged Alliance 2 Wildfire PL v6.04 (build 25.10.05) z płyty Komputer Świat Gry.

Crashe po kompresji czasu mówisz? Chyba wiem jak ci pomóc. Jak znowu będziesz miał crash i po nim uruchomisz grę znowu i wczytasz grę to nie kompresuj czasu tylko wejdź do jakiegoś sektora, w którym masz najemników na ekran taktyczny (najlepiej taki sektor bez wrogów, żeby czas swobodnie tam płynął) i poczekaj chwilę, żeby godzina na zegarku zmieniła się o minutę lub dwie. Wtedy wróć na główną mapę i włącz kompresję czasu. Powinno działać już bez crashy.

Kiedyś coś podobnego przytrafiło się też mi kiedy zapisałem grę w trakcie komunikatu Skyridera, że doleciał do celu ale w sektorze są wrogowie.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Ależ właśnie dokładnie tak jestem zmuszony czynić aby w ogóle dalej pograć w Wildfire - inaczej nigdy bym nie ukończył - ale chodziło mi o to aby takie denerwujące crashe w ogóle nie występowały.

A może jakoś udostępnisz swoją wspaniałą wersję obraz płyty itd. - to sprawdziłbym jeśli naprawdę jest pozbawiona tej wady.

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Wybacz ale nie mam zamiaru udostępniać obrazu płyty bo to jest nielegalne. Gdzieś na allegro pewnie można kupić używaną płytę jeśli ci zależy.

U mnie te crashe też są tylko że bardzo rzadko bo nauczyłem się nie zapisywać gry w trakcie rozmów, jak Skyrider jest w drodze itp. :).
Z tego co pamiętam to są one wywoływane przez zrobienie zapisu gry w momencie kiedy dzieje się jakaś akcja na mapie Arulco (działa jakiś skrypt) np. dialog Skyridera. Jeśli nie poczekamy aż np. Skyrider skończy gadać tylko zapiszemy w trakcie to potem tak się dzieje. Analogicznie jest z komunikatami, że wróg przejął jakiś sektor. Jak ktoś ma pecha i zrobi zapis akurat w momencie kiedy ma się pojawić komunikat to potem jest crash.

Nie rozumiem cię. Skoro znasz magiczną sztuczkę na obejście crashy to w czym problem? Gra jest bardzo stara a studio jej twórców już dawno nie istnieje więc nie będzie patchy. To i tak cud, że można w nią grać na windows 10.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Udostępnienie archiwalnej płyty i to tylko celem sprawdzenia - chyba nie byłoby nielegalne. Oczywiście nie naciskam - to dobrowolne udostępnienie.

I jak rozumiem i tak w tej wersji jednak te crashe występują - więc to nie jest jakaś specjalna wersja WF bez crashy.

Co do rozumienia - "To i tak cud, że można w nią grać na windows 10" - można tylko w/w się zadowolić i grać nawet jak oficjalna wersja kupiona na gog (na gog też nie widzą co z tym zrobić) - ale bez w/w crashy byłoby chyba lepiej. Ale jak muszą być crashe to trudno - jakoś i tak się gra w Wildfire i to od 2004 r.

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Tak jak mówiłem wcześniej, u mnie też się zdarzają takie crashe ale bardzo rzadko. Nie mam porównania w drugą stronę bo nie grałem na innej wersji i nie wiem jak często tam są crashe.

"Udostępnienie archiwalnej płyty i to tylko celem sprawdzenia - chyba nie byłoby nielegalne."
To nie jest rzadna "archiwalna płyta" a "sprawdzenie" sądu nie będzie interesowało. Żeby móc sobie robić kopie i udostępniać je gra musiałaby być abandonwarem czyli porzucona przez twórców a chyba żadna część serii Jagged Alliance taka nie jest. Jagged Alliance 2 Wildfire jest w sprzedaży cyfrowej i jest firma, która przejeła prawa od oryginalnego twórcy, który już nie istnieje więc każde kopiowanie gry i jej udostępnianie bez zgody właściciela, nawet za darmo, jest nielegalne.

"można tylko w/w się zadowolić i grać nawet jak oficjalna wersja kupiona na gog (na gog też nie widzą co z tym zrobić) - ale bez w/w crashy byłoby chyba lepiej."
Niestety musimy się pogodzić z tym w jakim stanie jest Jagged Alliance 2 Wildfire. Ktoś już o tym wspominał na tym forum, że ta gra na premierę była, z różnych przyczyn niedopracowana i ma mnóstwo niedociągnięć. Nie udostępniono też kodu źródłowego gry więc moderzy nie mają jak tego naprawić sami.

Pozostaje nam cieszyć się tym co jest.
Jeśli tak bardzo cię denerwują te crashe to zagraj może w Jagged Alliance 2 bez Wildfire. Ja nie grałem bo mam duży sentyment do Wildfire ale podobno jest bardziej stabilna no i jest jeszcze ten mod 1.13, który dużo dodaje i ulepsza, to może być coś dla ciebie :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie