Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 47  Następna

Czy mod 1.13 uważasz za dobry?
Tak 94%  94%  [ 136 ]
Nie 6%  6%  [ 8 ]
Liczba głosów : 144
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
a że czasem trzeba pokombinować... na tym polega gra

No na tym polega miodność, że możemy sobie skombinować jakiś krótki subkarabinek, założyć na niego EOTech'a, Insight'a czy innego Leupolda 1-4x, celownik laserowy, chwyt przedni i ew. tłumik, i robić sieczkę w CQB wśród przeciwników uzbrojonych w FN-FAL czy G3A4.

Svean pisze:
nie ma "najlepszej broni", a już na pewno nie jest nią FN FAL

Ja bardzo lubię FAL'a, ale w walce nie ma 100% celności, więc marnuje się SPORO amunicji, a do FALa się jej sporo nie uniesie.

20 nabojów do FALa waży tyle co:
-30 nabojów do AK-47 czy AKM
-42 naboje do M16
-45 nabojów do AK-74

Biorąc pod uwagę, że z obu broni będę tak samo często pudłował, a z M16 czy AK-74 będę musiał kogoś kropnąć 2 razy za każde kropnięcie z FALa, to wciąż bardziej opłaca się nosić M16 czy AK-74.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Pisząc o FN FAL-u miałem na myśli fakt, że w podstawowym JA2 (vanilla) miał nieco podkręcone statystyki, z odpowiednimi dodatkami (celownik, rod&string, przedłużka i czymśtam jeszcze), służył jako super-snajperka, na mocną amunicję 20 naboi (a nie 5 czy 10), ze strzałem serią (równie dobrym z bliska jak i z daleka) itp.
Dlatego do tego FN FAL-a podejrzewam odnosił się Ripper kilka postów wcześniej.

Niemniej trzeba mieć na uwadze, że staty broni i całe mnóstwo uproszczeń podstawki JA2 (które ograniczyła wersja v1.13) nie mają specjalnie odniesienia do rzeczywistości, owszem FAL to dobra broń, ale obecnie używa ich głównie Afryka oraz kraje, gdzie ich jeszcze wszystkich nie zastąpiono czymś nowszym, bo nie było funduszy i/lub potrzeb.

Waga amunicji oczywiście ma znaczenie, niemniej w podstawowym JA2 pudłowało się rzadko (co bynajmniej specjalnie realistyczne nie jest) więc też nie trzeba było nosić jej w strasznych ilościach (zwłaszcza, że działał bug z podkręcaniem statystyki siły ;)). Obecnie (v1.13) nie jest tak prosto, pudłuje się częściej, amunicji zużywa się dużo (przy okazji bardziej się omija "egzotyczne" kalibry, żeby było łatwiej amunicję zdobyć), naboje też ważą i zdecydowanie więcej aspektów trzeba brać pod uwagę (najbardziej banalne typu żywienie i picie można nawet wyłączyć ;)).

Ale ja zawsze uważałem, że takie gry są poto, żeby pobudzać do myślenia. Nawet bardziej niż np. Tetris ;)

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Mnie tam chodzi głównie o to że to nie jest realistka, tzn trochę jest bo różne dodatki pełnią różną funkcję, ale przy tym jest usuwana realistka prawdziwej celności.

A dokładniej bronie jak FN FAL, colt commando czy c7 z podstawki JA2 są chyba o niebo lepsze od broni z 2 światowej prawda ?
Ich celność powinna być o WIELE LEPSZA no i jest, FN FAL czy c7 są karabinami szturmowymi ale co w tym dziwnego że łatwo z nich strzela się Headshooty ?
To nie jest MP40/mp44 niemiecki czy amerykański BAR z 2 wojny, gdzie faktycznie było ciężko ale i tak były w miarę celne, a nowoczesne karabiny z JA2, nie wspominając o jeszcze nowocześniejszych broniach które wprowadza 1.13 czyli w teorii jeszcze celniejsze, a w grze wychodzi na to że te uber nowoczesne bronie z CELOWNIKAMI strzelają gorzej od broni z 2 wojny bez celowników, i o to mi chodzi a nie że fn fal to uber masta w śród broni :P

Ale tak tak, to tylko gra i ktoś se tak wymyslił ze tak będzie i koniec.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ripper pisze:
Ich celność powinna być o WIELE LEPSZA

No nie do końca.
Jak weźmiesz taki FN-FAL i taki Mauser 98k, to oba mają dość podobną lufę (w kwestii profilu, technologii wykonania i długości), oba są zasilane bardzo podobną amunicją (niemal identyczną balistycznie), ale jeden jest samopowtarzalny.
FAL będzie strzelał szybciej, ale broń będzie bardziej rozdrgana co negatywnie wpłynie na celność.
Zresztą spora szansa na to, że lufa FALa będzie zwyczajnie bardziej zużyta, spróbuj wystrzelić 20 nabojów z Mausera, a teraz 100.

Ripper pisze:
są karabinami szturmowymi ale co w tym dziwnego że łatwo z nich strzela się Headshooty

Nic, bo trafienie celu wielkości głowy człowieka z karabinu na 100% nie jest trudne, chyba że cel się rusza i ostrzeliwuje.

"To nie jest MP40/mp44 niemiecki czy amerykański BAR z 2 wojny"
MP40 i BAR strzelają z zamka otwartego, jak każda broń strzelająca z zamka otwartego poświęcają celność za lepsze chłodzenie.

MP44 strzela z zamka zamkniętego, i jest balistycznie bardzo podobny do AK.

Ripper pisze:
a w grze wychodzi na to że te uber nowoczesne bronie z CELOWNIKAMI strzelają gorzej od broni z 2 wojny bez celowników

Celownik nie poprawi Twoich wyników, jeśli strzelasz kiepsko.
W "podstawce" broń, umiejętności, akcesoria zwiększały Twoją szansę na trafienie.
W NCTH ta szansa tylko spada:
-spada bo niecelna broń
-spada bo cel niewidoczny
-spada bo cel ruchomy
-spada bo najemnik pod ostrzałem, ranny, bądź zwyczajnie jest kiepskim strzelcem

W NCTH każdy punkt "stracony" za złe warunki nie może być "odzyskany" za inne "dobre warunki".

Jeżeli nie jesteś w stanie trafić sylwetki na 100m z Mausera, to nie licz że M16 + ACOG zwiększy Twoje szanse.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

BUMP! (właściwie nie lubię bumpować, ale nikt się przez te parę dni nie wpisał).

Pograłem ostatnio w v1.13 i najnowszy IoV (osobno).
Dotąd miałem sporą przerwę.
Zarówno w v1.13 i IoV zauważyłem kilka pozytywnych zmian (odkąd grałem ostatnio wprowadzono m.in NAS, z NCTH grałem dotąd mało).
NAS jest fajny, bo nie trzeba już wybierać, czy podłączyć do gnata tłumik czy kolimator (konflikt występuje jedynie między akcesoriami korzystającymi z jednego punktu montażowego, bądź zapewniającymi ten sam rodzaj premii, np. za laserowy wskaźnik celu).
Minus jest taki, że jeszcze większe pomieszanie z poplątaniem (kompatybilność dodatków z gnatami nie jest w 100% jasna).

W kwestii strzelania jest tak, że broń znaczy wiele, akcesoria też znaczą wiele, ale najwięcej znaczy strzelec.
Mój IMP ma um. strzeleckie pod 90, a Dimitri ponad 80.
IMP jest dużo zręczniejszy niż Dimitri, i wyraźnie bardziej doświadczony.
Z kolei Dimitri ma lepszy karabin (H&K 416 14.5" vs Viper M16) i podobne akcesoria.
To, w co IMP trafia z palcem w nosie, to jest pułap maksymalny Dimitriego.
Oczywiście Dimitri strzelał jeszcze gorzej, kiedy miał AKM'a z kolimatorem, ale duża różnica wynika głównie z umiejętności.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Właściwie to wiadomo kiedy wyjdzie wersja z nowymi modelami ciał ?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Mówili, że w połowie roku.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Trochę lipa, no ale cóż mam nadzieje że warto będzie, bo nudne już jest strzelanie do ludzi w czerwonych krótkich koszulkach :P i ogółem nudne jest to że każdy biega w podkoszulku.

*

Kozas
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Hej, fabularnie jest to wytłumaczone - w Arulco jest przecież ciepło! ;)

*

krzyzak1122
Szeregowy

Witam

Mam pytanie - czy w najbliższej odsłonie JA 2 1.13 będzie zlikwidowany problem z cywilami i milicja? Otóż zauważyłem że:
1) podczas walki cywile mają tendencje do pchania się na linię ognia, że często ucierpią niewinni ludzie
2) cywile podchodzą podczas walki do moich najemników, blokując ich na nawet całą turę
3) gram w wersję 4870 gdzie jest możliwość korygowania poczynaniami zaprzyjaźnionej milicji - lecz są to działania bezskuteczne - milicja w ogóle się nie słucha, na komendę - padnij - padną ale zaraz potem wstaną. Na komendę aby przyszli - nie podchodzą w ogóle. Z tego co przeczytałem z artykułów o najbliższej wersji modyfikacji zmasowane kontrataki na podbite miasta będą częste - a wpływ milicji będzie miał o wiele większe znaczenie.
4) to raczej sugestia a nie problem - przy ataku wroga na nasze miasto gdy będziemy się bronić - możliwość rozlokowywania milicji która by broniła danej pozycji na mapie bardzo by pomogła. Opcja budowy fortyfikacji byłaby w pełni wykorzystywana z moim pomysłem.

Nie mogę się doczekać wypuszczenia w pełni stabilnej wersji modyfikacji, czekam niecierpliwie :) planuje przejść wtedy grę szpiegiem - snajperem na INSANE i IRON MAN :)

Pozdrawiam.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

krzyzak1122 pisze:
czy w najbliższej odsłonie JA 2 1.13 będzie zlikwidowany problem z cywilami i milicja?

Gram w 4870.
Wchodzisz w INI Editor i pod "Tactical Interface Settings" masz "allow_lazy_civilians".
Zmieniasz z "FALSE" na "TRUE" i cywile zamiast latać jak popaprani podczas walki (jak w czystym JA2 czy choćby Virtua Squad 2) będą grzecznie siedzieć z głową między kolanami (w każdym razie mi nie włażą pod lufy).

Jeżeli masz problem z biegającymi cywilami możesz też starać się walczyć w nocy, wieśniacy siedzą wtedy w chałupach i nie wybiegają na ulicę.

krzyzak1122 pisze:
jest możliwość korygowania poczynaniami zaprzyjaźnionej milicji - lecz są to działania bezskuteczne

True story.
Milicja stosuje taktykę wroga, czyli w liczbie siła i huzia na wroga.
Najlepiej wykorzystać chłopaków do automatycznego bronienia sektorów, a walk na ekranie taktycznym im oszczędzić.
Osobiście preferuję jedno z powyższych rozwiązań w razie ataku na sektor, w którym możemy stracić wielu milicjantów:
-Atak wyprzedzający na pobliską jednostkę przeciwnika: zanim rojaliści/lojaliści wlezą nam do sektora można ich zaatakować na przedmieściach i wyciąć w pień.
-Obrona sektora najemnikami: milicji dajemy przydział do innego sektora (nie zawsze możliwe), bronimy najemnikami. Minus jest taki, że wrogowie zwalają się na nas bardzo zwartymi grupami (inaczej niż przy naszym ataku, kiedy są rozproszeni) i prą jak hordy zombie, a w mieście zwykle brak pozycji obronnych.
-Obrona sektora milicją: najemników wycofujemy ręcznie (tj. przed atakiem nakazujemy się przemieścić do innego sektora), bądź nakazujemy wykonać odwrót podczas automatycznego rozstrzygnięcia bitwy (klikamy ikonę z facjatą najemnika). Minus jest taki, że musimy mieć odp. dużo milicji (minimum jeden pełen oddział, najlepiej więcej w sąsiednich sektorach, z czego minimum połowa niebieskich).

krzyzak1122 pisze:
to raczej sugestia a nie problem - przy ataku wroga na nasze miasto gdy będziemy się bronić - możliwość rozlokowywania milicji która by broniła danej pozycji na mapie bardzo by pomogła.

Sugestie najlepiej kierować do twórców moda.
Należy pamiętać, że milicja to z definicji oddziały wczesnej mobilizacji, tj. cywile z jakimś tam wyszkoleniem i sprzętem, gotowi zmobilizować się do walki w czasie minut.
Nie mają szkolenia wojskowego, nie są biegli w pracy zespołowej i nie posiadają silnie zdefiniowanego łańcucha dowodzenia.
Ciężko od nich oczekiwać zorganizowanego działania typowego dla armii zawodowej.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

krzyzak1122 pisze:
3) gram w wersję 4870 gdzie jest możliwość korygowania poczynaniami zaprzyjaźnionej milicji - lecz są to działania bezskuteczne - milicja w ogóle się nie słucha, na komendę - padnij - padną ale zaraz potem wstaną. Na komendę aby przyszli - nie podchodzą w ogóle.

Jak masz elektroniczne ucho to słuchają podstawowych komend.
Padnij - zgodzę się że padają i zaraz wstają ale taką mają inteligencję że biegną na hura na wroga. Póki go nie zauważą to "biegną na pałe".
"Do mnie" (czyli wszyscy chodźcie do mnie) - może nie działa za każdym razem, ale warto wtedy poprawić jeszcze raz tą komendę. Nie działa ona jak już zobaczą wroga.
Rozproszyć się - działa najlepiej jak atakujesz razem z nimi na sektor obok. Wtedy ustawiają się w linii przy całym boku sektora. Wystarczy wtedy jedna komenda "rozproszyć się" a oni będą powoli przeczesywać sektor po całej szerokości.

Komendy "atakujcie" i "kryj się" w moim odczuciu w ogóle nieaktywne i niemożliwe do realizacji.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

micand1989 pisze:
Jak masz elektroniczne ucho to słuchają podstawowych komend.
Padnij - zgodzę się że padają i zaraz wstają ale taką mają inteligencję że biegną na hura na wroga. Póki go nie zauważą to "biegną na pałe".
"Do mnie" (czyli wszyscy chodźcie do mnie) - może nie działa za każdym razem, ale warto wtedy poprawić jeszcze raz tą komendę. Nie działa ona jak już zobaczą wroga.
Rozproszyć się - działa najlepiej jak atakujesz razem z nimi na sektor obok. Wtedy ustawiają się w linii przy całym boku sektora. Wystarczy wtedy jedna komenda "rozproszyć się" a oni będą powoli przeczesywać sektor po całej szerokości.

Komendy "atakujcie" i "kryj się" w moim odczuciu w ogóle nieaktywne i niemożliwe do realizacji.

Mam dokładnie te same odczucia...

Oczywiście wszystko da się wykorzystać :)
Zwykle mam jednego doktorka w teamie który np. podczas obrony zostaje z tyłu i drze jape na milicie "wszyscy do mnie". Jak już zobaczę wroga to przestaje drzeć jape i milicja zgrubsza wyrównuje linie obrony, zbierając przy okazji cześć ostrzału, ale i sama trochę ostrzeliwując.

Przy trudniejszych walkach milicja idzie "na Armię Czerwoną" tzn. puszczam przodem, a to co zobaczą ostrzeliwuję z moździerza/granatników.

A wracając do celności... bronie z II wojny światowej zazwyczaj mają znacznie niższą szybkostrzelność, ale nie znaczy to wcale że są mniej celne. Optyka do broni była wtedy jeszcze stosunkowo kulawa (a przynajmniej celowniki optyczne uznawano za fanaberie, niemniej te które istniały też wcale takie fatalne nie były), nie było takich bajerów, mocowań, laserów, kolimatorów, czerwonej plamki i termowizjerów, niemniej samo gwintowanie lufy itp. technologie wykonania broni strzeleckiej (nie mówię o PM-ach strzelających z zamka otwartego) niewiele się różniły, a zato same lufy bywały generalnie dłuższe (bo jak się dołoży bagnet to długa pika ma być ;)). Do tego wiele broni (większość?) strzelała mocniejszą amunicją, o większym zasięgu (kaliber 5,56mm postał jednak później, m.in. poto żeby nie trzeba było tyle kg amunicji za sobą nosić, zwłaszcza jak zaczęto strzelać seriami zamiast przeładowania po każdym strzale).

Stąd jest pewnie to poczucie że bronie z II wojny są celniejsze - bo zazwyczaj mają większy zasięg i celniejsze w sumie też mogą być (np. jeśli porównamy Mausera 98k z Colt Commando na 300m bez celowników). Tyle że są też wolniejsze.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
bo zazwyczaj mają większy zasięg i celniejsze w sumie też mogą być

Kiedy na przełomie XIX i XX wieku konstruowano broń mającą później służyć w wojnach światowych, mierzono w jak najwyższe osiągi w kwestii celności i zasięgu, szybkostrzelność praktyczna rzędu 10 strzałów/min była na tamte czasy zawrotna.

Potem praktyka wykazała, że powyżej 300m strzela się rzadko, a poniżej 50m pożądana jest większa szybkostrzelność.

Optymalizacja pod kątem szybkostrzelności wymagała poświęcenia pewnych cech odp. za celność, na rzecz zwiększenia żywotności broni, gdyż bardziej szybkostrzelna broń = więcej wystrzałów i większe zużycie.

Podczas wojny burskiej Burowie skutecznie razili Brytyjczyków karabinami Mausera z odległości rzędu 600m i więcej, oczywiście bez żadnej optyki.
Obecnie na dystansach >400m bez optyki się raczej nie strzela (chyba, że do celów obszarowych), bo takie są ograniczenia karabinków.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Pytanie do wtajemniczonych w tym temacie, jakie zmiany wprowadzają najnowsze wersje BETA, czy opłacalne są nowej gry czy to tylko małe pierdołki, i niema w nich tych wielkich zmian jak szpiedzy, nowe modele postaci itp, a najlepiej czy istnieje jakaś strona gdzie są opisane zmiany w tych wersjach testowych ?

Jeśli to nie kłopot rzecz jasna ;p

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 47  Następna