Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 47  Następna

Czy mod 1.13 uważasz za dobry?
Tak 94%  94%  [ 136 ]
Nie 6%  6%  [ 8 ]
Liczba głosów : 144
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Marcin2500 pisze:
Jak jest z tymi lornetkami bo podobna sa w grze lecz ja nigdy jej nie używałem.Jak z nich skorzystać jeśli są w innych częsciach??

Z tego, co pamiętam, to w podstawowym Urban Chaos lornetek nie ma.

Podstawowy Urban Chaos = JA 2.5 + mod Urban chaos.
Urban Chaos 2.13 = JA 2 + 1.13 + mod Urban Chaos 1.13

Właśnie z tego, co pamiętam, to lornetki (i zaawansowaną optykę w ogóle) wprowadzono właśnie w 1.13 (zatem jest też w UC 1.13).

Aby użyć lornetki, weź lornetkę (lub lunetę niezamontowaną na karabinie) do ręki w miejsce głównej broni, i obserwuj otoczenie.
Najemnik posiadający lornetkę/lunetę posiada zwiększony zasięg widzenia, ale nieco zmniejszone pole widzenia.
Oznacza to, że jeżeli spojrzysz się lunetą/lornetką na badguy'a ukrytego w krzakach, to zobaczysz go prędzej, niż gołym okiem.
Jednocześnie, podczas gdy Ty gapisz się na wprost, inny badguy może łatwiej Cię podejść od boku.

Ogólnie rzecz biorąc lornetki zawężają pole widzenia mniej niż lunety celownicze.
Im mniejsze powiększenie, tym większe pole widzenia.
Z kolei im większe powiększenie, tym większy zasięg wzroku.

Dobrze jest np. posadzić obserwatora z optyką obok snajpera.
Snapjer ma celownik o dużym powiększeniu i małym kącie, który bardzo skutecznie ułatwia trafienie.
Obserwator ma lornetkę (plus jakąś broń na średni dystans do ochrony snajpera, jeśli SHTF) i cały czas obserwuje pole walki (trzeba mu wydawać ręcznie rozkaz obrócenia się w daną stronę!) aby naznaczyć snajperowi cele, które ten by normalnie przegapił.

W skrócie: z lunetą w ręku bądź wycelowaną bronią i lunetą celowniczą na niej widzisz bardzo niewiele, ale bardzo wyraźnie.
Z lornetką w ręku widzisz sporo, ale nieco mniej wyraźnie.
Gołym okiem masz pełne pole widzenia (90-120 stopni, na ile tam pozwala gra) ale masz najkrótszy zasięg widzenia.

*

Marcin2500
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dzięki za szczegółowy opis:)teraz juz będe wiedział jak korzystać z w/w akcesoriów.Pozdrawiam !

*

Faramir
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Witam . Jak większość jestem osobą grającą w JA2 oraz od kilku miesięcy a Ja2+ dodatek 1.13.
Musiałem założyć ten temat ponieważ nie wszystko w tym rozszerzeniu jest dobre .
Od razu musze zaznaczyć że jestem wdzięczny twórcom dodatku za ich prace i umożliwienie Nam graczom ponowne rozgrywki w JA2 wzbogacone o ich twórczą inwencje .To niejest tylko miła formułka wypowiedziano bo należy . Naprawde jestem pod wrażeniem pracy jaką wykonali ludzie tworząc wersje 1.13.Odwalili kawal dobrej pracy.

*

Faramir
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

jednak nie ustrzegli sie błędów .To co sie narzuca w sposób oczywisty to przyjęty w dodatku 1.13 system
celności oddawanych strzałów z broni . To niestety jest zchrzanione według mnie , i to bardzo .O tyle jest to dziwne że ten system w oryginalnej wersji JA2 był wręcz nienaganny i stanowił w znacznej części o bardzo dużej grywalności JA2.
Nie wiem czym kierowali sie twórcy dodatku 1.13 ale wiem że ten aspekt gry wyszedł im kiepsko .
Według mnie w ten sposób zdeformowali podstawowe zalety JA2 oraz pozbawili swoją wersje czyli 1.13 jednej z najważniejszych zasad grywalności gry . Ciekawy jestem opinii innych na ten temat .

*

Faramir
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dodam że moją motywacją do założenia tego tematu jest aby powstała modyfikacja wersji 1.13 pozbawiona pewnych oczywistych wad .Niewiem czy do tego dojdzie ale jako fan Gry chce rozmawiać o tym .

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Od tego masz ini Editor, możesz wyłączyć NCTH, albo ściągnąć starszą wersję, która system celowania ma niewiele zmieniony.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Faramir pisze:
system
celności oddawanych strzałów z broni

Główną różnicą między NCTH (new chance to hit) a starym systemem z JA2 jest strzelanie do celu ruchomego.
Ponadto stary system celowania przykłada bardzo dużą wagę do losowego rzutu (jak rzut kostką w grze RPG typu Baldur's Gate).
Waga rzutu w czystym JA2 jest taka, że szansa na trafienie wynika w połowie z warunków strzału (strzelec, jego zdrowie i umiejętności, st. wypoczęcia, rodzaj broni i pozycja, akcesoria, widoczność celu i dystans, zasłonięcie celu przez osłonę) a w połowie z farta.

Pisałem już parę razy, że twórcy JA2 mocno skrócili maksymalny skuteczny zasięg broni.
Moim zdaniem po to, aby stworzyć dystans dla kb. snajperskich, pomimo niewielkich map.

Osobiście nie zauważyłem jakiejś wielkiej różnicy w praktycznych kwestiach.
Oczywiście ciężko obecnie sadzić łebszoty do biegnącego w poprzek naszej linii celowania wroga, ale tak samo jest w życiu.

Na dużą pochwałę zasługuje poruszenie kwestii rozrzutu w ogniu ciągłym.

W czystym JA2 można było prowadzić mega celny ogień ciągły na średnie dystanse, co jest sporą przesadą.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Tak czy inaczej strasznie denerwuje jak ma się FN_FALA z najlepszymi możliwymi dodatkami, celownikami itp, i nie możność celnego trafienia z niego :/

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ripper pisze:
Tak czy inaczej strasznie denerwuje jak ma się FN_FALA z najlepszymi możliwymi dodatkami, celownikami itp, i nie możność celnego trafienia z niego

Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "najlepszy możliwy dodatek".
Każda zabawka służy do czegoś konkretnego.

Np. celowniki optyczne nieco poprawiają szanse trafienia na średnim i długim dystansie, ale również spowalniają celowanie, i zawężają pole widzenia.
Celowniki kolimatorowe/holograficzne jak EOTech, Kobra czy Aimpoint przyspieszają celowanie, ale nie czynią go bardziej skutecznym.
Różne celowniki dają różne premie i kary w zależności od pory dnia i nocy, st. oświetlenia.
Celowniki laserowe są użyteczne głównie na krótkim dystansie nocą.
Dwójnogi dają premię przy strzelaniu na leżąco, a karę przy strzelaniu na stojąco.

To jakie graty warto zamontować na karabinie zależy, co chcesz danym karabinem robić

W odróżnieniu od JA2 nie można już zrobić karabinu, który jest świetny na wszystkich dystansach, ale można zrobić karabin, który jest świetny na krótki, średni czy daleki dystans.

No i najważniejsze, że strzela z karabinu najemnik.
Tacy Biff i Flo nie trafią z niczego w długą ścianę stodoły, a Ivan i Shadow będą sobie radzić na średnim dystansie z "gołym" AKM, i to nie jest wina karabinu.

Sugeruję poeksperymentować z bronią jak M16 czy AK-74 i odp. celownikami, na średni dystans to dużo lepszy wybór niż FAL.
Jak chcesz koniecznie korzystać z FALa to wrzuć na niego dwójnóg i jakiś silny celownik (x7 i więcej), i strzelaj z niego na leżąco.

*

Ruttwen
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Kozas pisze:
Bo nikt nie zrobił do tej pory lepszej gry taktycznej (...) dla mnie osobiście JA2 już tak się wryło w najgłębsze zakamarki umysłu, że wiem, że już nie pojawi się inna gra taktyczna, która będzie mnie w stanie tak wciągnąć

Dokładnie. Pójdę o krok dalej i napiszę, że nie pojawi się w ogóle żadna gra (a nie tylko taktyczna), która mogłaby mnie tak wciągnąć! Ale to pewnie dlatego, że w ogóle nie uważam się za gracza. Dzięki tej grze zacząłem się interesować strzelectwem, doceniać prowincjonalny charakter małych miasteczek i wsi, obcować z przyrodą, lasami itd. Może to brzmi dziwnie, ale jakby się tak zastanowić, to wywarła niemały wpływ na mnie.
I u mnie też to już trwa szmat czasu. Jak ją przejdę, to zaczynam wszystko od nowa, powolutku, bez pośpiechu... i tak kilka lat.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stridingshadow pisze:
Ripper pisze:
Tak czy inaczej strasznie denerwuje jak ma się FN_FALA z najlepszymi możliwymi dodatkami, celownikami itp, i nie możność celnego trafienia z niego

Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "najlepszy możliwy dodatek".
Każda zabawka służy do czegoś konkretnego.

Np. celowniki optyczne nieco poprawiają szanse trafienia na średnim i długim dystansie, ale również spowalniają celowanie, i zawężają pole widzenia.
Celowniki kolimatorowe/holograficzne jak EOTech, Kobra czy Aimpoint przyspieszają celowanie, ale nie czynią go bardziej skutecznym.
Różne celowniki dają różne premie i kary w zależności od pory dnia i nocy, st. oświetlenia.
Celowniki laserowe są użyteczne głównie na krótkim dystansie nocą.
Dwójnogi dają premię przy strzelaniu na leżąco, a karę przy strzelaniu na stojąco.

To jakie graty warto zamontować na karabinie zależy, co chcesz danym karabinem robić

W odróżnieniu od JA2 nie można już zrobić karabinu, który jest świetny na wszystkich dystansach, ale można zrobić karabin, który jest świetny na krótki, średni czy daleki dystans.

No i najważniejsze, że strzela z karabinu najemnik.
Tacy Biff i Flo nie trafią z niczego w długą ścianę stodoły, a Ivan i Shadow będą sobie radzić na średnim dystansie z "gołym" AKM, i to nie jest wina karabinu.

Sugeruję poeksperymentować z bronią jak M16 czy AK-74 i odp. celownikami, na średni dystans to dużo lepszy wybór niż FAL.
Jak chcesz koniecznie korzystać z FALa to wrzuć na niego dwójnóg i jakiś silny celownik (x7 i więcej), i strzelaj z niego na leżąco.

Wytłumaczenie piękne :)
W moim FN_FALu miałem właśnie celownik laserowy( nie ten ze zwyklego ja2 tylko ten lepszy) + battle scope x7 i dwójnóg zresztą c7 też miałem i inne rozne bronie efekt poza snajperkami prawie taki sam, moją ulubioną giwerą jest Knight karabins zturmowy z możliwością dołączenia celownika x10 :P z tą bronią wkońcu da się strzelać prawie tak dobrze jak w ja2 ;p

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ripper pisze:
W moim FN_FALu

(tam serio nie ma podłogi) Fabrique Nationale - Fusil Automatique Leger FN-FAL (Zakłady Narodowe - Lekki Karabin Automatyczny).

Pieprzę od kilku postów, że typowy strzelec (tj. ktoś kto nie spędził całego życia w wojsku, ale też nie ma broni w ręku po raz pierwszy) powinien trafić z typowego karabinu w tarczę strzelecką wielkości człowieka bez problemu ze 100m.

100m to 50 pól w warunkach JA2 (leżący wojak zamuje 2 niecałe pola).
Gdyby było realistycznie, JA2 musiałaby mieć takie właśnie zjawiska jak ogień zaporowy, inaczej byłaby rzeźnia.
Twórcy gry poszli i na łatwiznę i stanęli naprzeciw możliwości ówczesnych komputerów ograniczając zasięg i celność aby urozmaicić rozgrywkę.
Podobnie jak twórcy Doom'a czy DN3D urozmaicali nam rozgrywkę ograniczając amunicję, bo na lepszy system walki ogniowej ich stać nie było.

*

Andrew Vysotsky
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Stridingshadow pisze:
Pieprzę od kilku postów, że typowy strzelec (tj. ktoś kto nie spędził całego życia w wojsku, ale też nie ma broni w ręku po raz pierwszy) powinien trafić z typowego karabinu w tarczę strzelecką wielkości człowieka bez problemu ze 100m.

Z tymi odległościami to trochę zachowawczo sprawę przedstawiasz. Strzelanie a kbk AK na 100m na unitarce prowadziło się do tarczy 23p, a więc popiersia, nie do całej sylwetki człowieka. I bliższe ocenie strzelców byłoby określenie rekruci lub żółtodzioby, a nie typowi strzelcy, a mimo to trafiano sporo i dobrze. Poza tym AK to ledwo karabinek. Karabin to trochę dłuższa broń. Mauser wz. 29 miał przyrządy celownicze skalowane od 100 do 2000m. Oczywiście górna granica to trochę sf, ale na pewno typowy strzelec, a więc średnio utalentowany i po zakończeniu typowego szkolenia wojskowego, do nieruchomej sylwetki człowieka z kilkuset metrów z karabinu mógł trafić. Inna sprawa, to skąd wziąć w warunkach bojowych taką nieruchomą sylwetkę ;)

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Andrew Vysotsky pisze:
Z tymi odległościami to trochę zachowawczo sprawę przedstawiasz.

Bo miałem na myśli kogoś, kto nie ma przeszkolenia ani większego dośw., i raz na jakiś czas sobie postrzela.

Andrew Vysotsky pisze:
Oczywiście górna granica to trochę sf

Mauser C/96 i Browning HP mają w niektórych wariantach celowniki suwakowe do 1000m, to dopiero SF.

Andrew Vysotsky pisze:
Inna sprawa, to skąd wziąć w warunkach bojowych taką nieruchomą sylwetkę

No np. obsługa moździerza czy KMu, tudzież medyk polowy (he he) to taka sylwetka.
Nieświadomy naszej obecności strażnik, to taka sylwetka.
Żołnierz biegnący na pozycję, nieświadomy że biegnie nam pod lufę, to taka sylwetka (inaczej biegłby gdzie indziej, albo do nas sadził ;) ).

W starym JA2 można było sadzić łebszoty w żołnierzy biegnących prostopadle do naszej linii strzału (choć trafienie tego samego żołnierza stojącego jak słup 2x dalej było już trudne, bo "out of range" :D

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Przede wszystkim nie ma czegoś takiego jak "najlepszy możliwy dodatek"[...]

Bardzo dobrze powiedziane - podobnie nie ma "najlepszej broni", a już na pewno nie jest nią FN FAL (nie mylić z podstawką JA2!!!).

W JA2 były oczywiście mocne snajperki, ale strzelały wolno, były szybkie SMG, ale za słabe były, a wśród karabinów szturmowych ze względu na zasięg, obrażenia i szybkostrzelność królował FN FAL. Ale teraz to już nieco staroć (pewnie nie najgorszy ale jednak), a do tego w v1.13 doszło mnóstwo innych czynników niż cechy typu "zasięg" broni który odpowiadał w sumie za celność.

Celowniki snajperskie (x7 i więcej) pozwalają znacznie bardziej/lepiej przycelować, ale szybkostrzelność spada bo m.in. pkt. akcji idą na celowanie, czy w ogóle złapanie celu (nie wywalimy 4 serii w głowy jak to bywało ;)). Równocześnie celownik optyczny x7 czy x10 do kogoś, kto nam wybiegnie zza winka 3 pola przed nami to bardziej będzie przeszkadzał niż pomagał.
W JA2 także mogliśmy przycelować na te 3 pola, prawdopodobnie do guzika pod szyją, ale w realu jak ten guzik się rusza (z właścicielem) to złapanie w ogóle fragmentu sylwetki w obiektyw lunety graniczy z cudem (jak ktoś nie wierzy proponuję obserwować przez lornetkę kolegę, który obok biega).

Trochę luzują mnie teksty że w JA2 celowanie było OK, a teraz jest złe. Nie ma już uber-broni, nie ma uber-dodatków, jest dużo realniej, a że czasem trzeba pokombinować... na tym polega gra :>

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 47  Następna