Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
Svean
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Coolness zależy od postępów w grze - czyli w największym stopniu od liczby zajętych miast, ale także od innych czynników - standardowo także od liczby zwiedzonych sektorów a także od liczby zabitych wrogów (można przeciwstawić w pliku INI od czego w jakim stopniu zależy). Także jeśli się sporo zwiedza mapę i atakuje patrole to Coolness 10 można mieć sporo przed Meduną czy nawet przed Grumm/Almą/Balime.

*

Ant4gon1st
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Przed Insanem grałem na normalu i miałem właśnie wchodzić do Meduny ale coś zbyt łatwo wszystko poszło, dlatego nie dokończyłem i zacząłem Insane ;) No ale 40mm termobarycznego nie widziałem do tego momentu, u BR miałem dostęp tylko do termobarycznych dla RPG. Ale pamiętam, że po wciśnięciu "v" jak mi wyskoczyło info, to był postęp 80/80.. to o to chodzi?

micand1989 pisze:
Bo 40mm napalm trzeba odblokować ręcznie.

Aha, ja myślałem że napalm i termobaryczne to dwie różne nazwy na to samo ustrojstwo.

Odnośnie obecnej gry - bobby ray na normalnym ale szybkość zwiększania dostępności na maxa. Ogólny zamysł taki, że ma być ciężko jak cholera ale strategiczny realizm, czyli wrogowie upuszczają cały ekwipunek, który mają, i głównie z tego żyję (i z Kingpina :D ) jako że dochody z kopalń są marne biorąc pod uwagę wysoką docelową ilość najemników jaką sobie obrałem, ale na logikę źródło wyposażenia dla najemników powinno mieć dobry wybór a nie w stylu "zajęcie przez Ciebie trzech miast w jakimś mało znaczącym kraju ma istotny wplyw na to, jaki wybór będzie miał nasz sklep, który zaopatruje setki najemników na całym świecie" :wall: (choć i tak z bobbyego to tej pory ani razu nie skorzystałem)

Tak czy inaczej, w 1.13 i tak nie dam rady się prawidłowo wyposażyć tylko z tego co wrogowie upuszczają (chociażby wszelkie oporządzenie, ładownice, plecaki itp. których akurat bardzo mała różnorodność wypada)

Zara idę się wykąpać po pracy, zjeść coś i lecę skopać tyłki w Drassen w końcu :-D

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ant4gon1st pisze:
Ale pamiętam, że po wciśnięciu "v" jak mi wyskoczyło info, to był postęp 80/80.. to o to chodzi?

TAK, to jest połączone z Coolness. Przy 80 dostepne będą od 1-8.

Ant4gon1st pisze:
i lecę skopać tyłki w Drassen w końcu :-D

Hooaahh!!! Nareszcie

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Polecam uwagę w sektorze N5 Meduna (Arena z tygrysami).

Wdrapywanie się na mur (ten szary) w 1.13 jest możliwe. Ja dopiero dziś to odkryłem i to dość przypadkowo. Można wskoczyć na słupki między przęsłami i zeskoczyć do środką (w trybuny z krzesełkami).

Z tego co pamiętam to w podstawowej wersji nie było możliwe takie przeskakiwanie muru, dobrze mówie?

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

W sektorze N5 Meduna uzywam własnej taktyki - wchodzę noca 2 oddzialami,ustawiam ich naprzeciwko prawej gornej sali.
Ściane rozwalam mozdzierzem (pole minowe - nie da sie podłożyć ładunku), nie radze rozwalać wyrzutnia bo otworzą ogień do strzelającego najemnika. Wrogowie zlatuja się slyszac wybuch. Pamietac oczywiscie należy o asekuracji płn.-zach i płd-zach- rzucić świece i czekać. Oczywiście oddzial musi mieć noktowizory. 80% wrogów można wybic w ten sposób - przydadza sie tam granatniki, wyrzutnie rakiet nie bo widać błysk i wrogowie strzelają ogniem dławiącym.
Potem rozwalam ścianę prawej dolnej sali -zlecą sie pozostale tygrysy i część wrogów. Na koniec zostanie 3-4 do wybicia w środku.
Proste i skuteczne.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Herman pisze:
Ściane rozwalam mozdzierzem (pole minowe - nie da sie podłożyć ładunku), nie radze rozwalać wyrzutnia bo otworzą ogień do strzelającego najemnika. Wrogowie zlatuja się slyszac wybuch. Pamietac oczywiscie należy o asekuracji płn.-zach i płd-zach- rzucić świece i czekać. Oczywiście oddzial musi mieć noktowizory. 80% wrogów można wybic w ten sposób - przydadza sie tam granatniki, wyrzutnie rakiet nie bo widać błysk i wrogowie strzelają ogniem dławiącym.
Potem rozwalam ścianę prawej dolnej sali.

A jak się potem bronić w tym sektorze, skoro są 3 wejścia zamiast dobrze oświetlonych drzwi frontowych?

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Tego sektoru nie trzeba bronić - szybko zdobywam nasepne rakiety i wysylam grupe z kielichem do Chitzeny - wcześniej kradne go z Balimr( podskakuje lojalność) i 1 sektoe kolo miasta i jest ponad 20%- moge szkolic samoobrone. Poza tym od poczatku mozna szkolic "mobile militia" i ustwic ją żeby wchodzila i zostawala w mieście. Dodatkowo można można tak przygotować, żeby oddac ostatnią głowe terrorysty - lojalnośc też podskoczy. W końcu to gra taktyczna -trzeba kombinowac
A co do obrony, to wtedy mozna bronić już rakiet, a sektory są juz asekurowane po 40-60 samoobrony - sama odeprze atak.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Herman pisze:
Tego sektoru nie trzeba bronić - szybko zdobywam nasepne rakiety i wysylam grupe z kielichem do Chitzeny - wcześniej kradne go z Balimr( podskakuje lojalność) i 1 sektoe kolo miasta i jest ponad 20%- moge szkolic samoobrone. Poza tym od poczatku mozna szkolic "mobile militia" i ustwic ją żeby wchodzila i zostawala w mieście. Dodatkowo można można tak przygotować, żeby oddac ostatnią głowe terrorysty - lojalnośc też podskoczy. W końcu to gra taktyczna -trzeba kombinowac
A co do obrony, to wtedy mozna bronić już rakiet, a sektory są juz asekurowane po 40-60 samoobrony - sama odeprze atak.

Widocznie tylko ja mam takiego pecha, że jak zdobędę ten sektor to w ciągu 30 minut odpieram inwazję 20+.

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Tu nie chodzi o pecha - ja z marszu atakuje N4 rakiety - atak tam odpieram atak.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Herman pisze:
Tu nie chodzi o pecha - ja z marszu atakuje N4 rakiety - atak tam odpieram atak.

A N4 jest lepsze do obrony? Czy idziesz dalej? Nasuwa mi się cytat z klasyka "że na dwa fronty jeszcze nikt nie wygrał". Ja wiem że w JA2 to i samemu można inwazję przetrzymać tylko będzie strasznie długa walka.

Ja na przykład bardziej lubie bronić się w N5 bo muru nie przejdą, a w rakietach to granatami całą siatkę podziurawią i wchodzą z każdej strony. Samoobrona też lata jak kot z pęcherzem, rzucają bezmyślnie granatami które odbijają się od drzew. W N5 pchają się pod lufę ładnie jeden po drugim.

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Z reguly wrogowie lezą grupą wystrczy 2 -3 snajperów i 2 moździeże - do siatki nie dojdą.
Na tym etapie gry o snajperki i moździeże nietrudno - poza tym używam karabinów bojowych STEYR AUG-A3 z tlumikami, kolimatorami i celownikami 7x (opcja nocna - wymiana celownika 7x na LAM lub LAM-latarka), a przy opcji IMPA "snajper" jest w stanie oddac 3-4 strzały na turę = a jak przeciwnicy nie slyszą skad padł wystrzał latają jak "głupki". Szamoobrona oczywiscie przeszkadza ale to już szcegół, a 1sza obrona i tak jest tylko najemnikami :)
Ogolnie preferuję walkę na dystans i bardziej otwarte przestrzenie, a dobrze rozstawieni najemnicy ze snajperkami nie dopuszczą wroga blisko.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Herman pisze:
Z reguly wrogowie lezą grupą wystrczy 2 -3 snajperów i 2 moździeże - do siatki nie dojdą.
Na tym etapie gry o snajperki i moździeże nietrudno - poza tym używam karabinów bojowych STEYR AUG-A3 z tlumikami, kolimatorami i celownikami 7x (opcja nocna - wymiana celownika 7x na LAM lub LAM-latarka), a przy opcji IMPA "snajper" jest w stanie oddac 3-4 strzały na turę = a jak przeciwnicy nie slyszą skad padł wystrzał latają jak "głupki". Szamoobrona oczywiscie przeszkadza ale to już szcegół, a 1sza obrona i tak jest tylko najemnikami :)
Ogolnie preferuję walkę na dystans i bardziej otwarte przestrzenie, a dobrze rozstawieni najemnicy ze snajperkami nie dopuszczą wroga blisko.

AUG A3 to jest ten na amunicję 6.5 SPC, prawda?
Cytuj:

Mam to samo. Snajperzy przede wszystkim.
A co do moździerzy to nie szkoda Ci sprzętu? Bo w Medunie to już same dobre zostają (jeśli masz wł. opcję ALL ITEMS DROP).

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Zgadza się - AUG-A3 jest na amunicje 6.8 mm. Niestety u Tony'ego można ją kupic sporadycznie, czyli zostają dostawy u Boby'ego. Warto zrobić sobie zapas w Drassen i nosić po kilka sztuk.
A jeśli chodzi o full drop to nie gram ta opcją, bo powyżej 300-400 przedniotów w sektorze przy próbie otworzenia panelu z przedmiotami i wyjecia np. celownika z broni wywala mi grę. Na początku to nie problem, ale potem to wkurza.
Możdzierzy uzywam 2 szt. ( lekkie- comando) - przydają sie jako "Ratowcze dupy" oraz granatniki powtarzalne (najlepiej XM-25 z granatami termobarycznymi) przy opcji IMPA "bombardier" moze wystrzelic 2 razy na turę, a zasięg 40 jest naprawdę duży.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

No tak 6.8 SPC...już mi się mylą (bo napisałem 6.5 SPC)...efekty wielogodzinnego modowania.

Ale jak wywala?... 400 przedmiotów to około 1 strona inwentarza, prawda? Przy zamykaniu, przy samym wyjmowaniu dodatków?

Jeśli przy wyjmowaniu dodatków to przed otwieraniem inwentarza wejdź do sektora i wduś:
SHIFT+F to rozłączą się wszystkie dodatki i wyjmie się amunicja z broni
CTRL+SHIFT+M pogrupują się te same itemy
CTRL+SHIFT+A amunicja spakuje się do skrzyń
SHIFT+M itemy pozbiera z całego sektora i położy je pod aktywnym najemnikiem

*

Herman
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dzieki za radę - skorzystam, chodż obecnie pracuje nad zrobieniem kilku zapisów na forum w trybie expert i szalony w tym obronę Drassen wg. mojego pomysłu oraz bawie się Renegate Republic.
Do modowania jakoś mnie nie ciągnie, a z JA2 jestem naprawdę długo - grałem jeszcze w wersję niemiecką zanim pojawiła się wersja PL :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4