Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
zwiadowca
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Chciałbym się zapytać jak dodać nowy ekwipunek do gry, chodzi mi o plecak, oporządzenie, ewentualnie pancerz.
Proszę o szybką odpowiedź.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Starchris pisze:
Sprawdź poniższy temat i napisz do jego autora. On już wykonywał podobne rzeczy więc na pewno będzie wiedział co i jak.

nowe-rodzaje-miesc-w-pakunkach-t2884.html

Nie takie rzeczy się robiło. :D

To nic trudnego jak już poznasz programy to będziesz robił to z zamkniętymi oczami. Do tego będziesz potrzebować: STI-Edit do pobrania https://jagged-alliance.pl/plik464/ (pobierasz cały pakiet programów więc to co niepotrzebne możesz wyrzucić) STI View i oczywiście XML Editor który jest razem z 1.13.

Aby dołożyć cokolwiek musisz mieć przygotowaną grafikę w 3 rozmiarach:

Duży slot w inwentarzu

Duże zdjęcie – maksymalnie 118 (szerokość) oraz 48 (wysokość)
Średnie zdjęcie – maksymalnie 58 (szerokość) oraz 23 (wysokość)
Małe zdjęcie – maksymalnie 30 (szerokość) oraz 18 (wysokość)

Mały slot w inwentarzu

Duże zdjęcie – maksymalnie 118 (szerokość) oraz 48 (wysokość)
Średnie zdjęcie – maksymalnie 30 (szerokość) oraz 23 (wysokość)
Małe zdjęcie – maksymalnie 30 (szerokość) oraz 18 (wysokość)

Ciebie będzie interesować na mały slot. Pliki muszą być zapisane w .bmp bo inaczej STI Edit tego nie zauważy. Jak już to przygotujesz to wchodzisz do STI Edit i wczytujesz największe zdjęcie i je najprościej zapisujesz. Nazwa takiego pliku powinna wyglądać następująco: p1itemXXX.sti albo p2itemXXX.sti w miejscę XXX wpisujesz kolejny numer z folderu Ja2\Data-1.13\BigItems i do tego folderu wkładasz nowo utworzony plik. Standardowo tło jest koloru niebieskiego (RGB=0000ff).

Teraz przejdziemy do zdjęcia średniego to zdjęcie będzie wyświetlane w inwentarzu sektora i ekwipunku. Aby dodać tę grafikę musisz otworzyć odpowiedni plik z folderu Ja2\Data-1.13\Interface. Jeśli wcześniej wstawiłeś to w p1itemXXX.sti to musisz wybrać i otworzyć mdp1items.sti. W tym pliku masz zapisane wszystkie grafiki o rozmiarze średnim w swojej kategorii. Musisz przejść na ostatnią stronę tego pliku i wcisnąć "po tym dodaj nowe" (jest to strzałeczka z plusem w tle). Otworzy ci się pusta strona i w tym momencie musisz załadować odpowiedni plik .bmp. Rozmiar się dopasuje do zdjęcia. Dalej to tylko zapisać plik. Musisz pamiętać o tym że tu tło może się różnić od tego co pisałem wyżej. Aby zmienić tło musisz skorzystać z dwóch rzeczy pierwsza użyć opcji "Ukryć przezroczystość" Jeśli kolor tła zniknie to jest dobrze ale jeśli nie to z paska bocznego wybierz "Napełnij" i kliknij w miejsce tła w tym miejscu tło powinno zniknąć.

Ta sama operacja co do małego obrazka które zapisane są w Ja2\Data-1.13\tilesets\0 wybierasz odpowiedni plik smp1items.sti albo smp2items.sti zależy w którym pracowałeś dotychczas. Jest to obrazek który będzie widoczny w tedy gdy leży na mapie do podniesienia.

Jak pewnie zobaczysz albo już zobaczyłeś w plikach mdpXitems.sti i smpXitems.sti każda rzecz ma zieloną (RGB=00ff00) oblamówkę, jest to białe podświetlenie w grze przedmiotu.

Jeśli do tego etapu dotarłeś to jesteś blisko celu bo gra będzie widziała nową grafikę. W tym momencie włączasz XML Editor. Jeśli nie wywali błędu to znaczy że wszystko jest dobrze. Jeśli znasz choć trochę angielski to nie muszę tłumaczyć co gdzie ustawiasz. W XML editorze możesz dodawać nowe rzeczy poprzez 2 sposoby 1 Wchodzisz wzakładkę Items i klikasz New i dalej to już dodajesz przedmiot wpisując każdą daną z osobna. Podstawową wartością jest wartość 0. Drugi przez zaznaczenie podobnego przedmiotu (z tego samego typu) i naciśnięcie prawego przycisku myszy na nim i wybranie z opcji duplicate. Ten plik zostanie powielony i w ten sposób wielu rzeczy już nie będziesz musiał ustawiać.

Nowo utworzoną grafikę zobaczysz w zakładce General w przedmiocie jak do niego wejdziesz. Z prawej strony okna będziesz mieć listę grafik wybierz odpowiedni zbiór (P1Items, P2items) zależy gdzie dodałeś swoją grafikę i zjedź suwakiem na sam duł i tam będzie twoja grafika. z Ustawianiem atrybutów już sobie powinieneś poradzić jak czegoś nie wiesz otwieraj już utworzony i porównuj tak ja robiłem.

Tu masz o dodawaniu grafiki na przykładzie broni ale postępowanie jest takie same.
https://jagged-alliance.pl/artykul350/po ... nej-broni/

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie