Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2
Autor Wiadomość
M'cin
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Psychologia - im więcej po czymś oczekujesz (10/10!), tym większe masz wymagania i tym surowiej oceniasz każde potknięcie.
Sam nie przepadam za pierwszym Unrealem i z większością zarzutów się zgadzam, ale mogło po prostu się zdarzyć, że miałeś inny gust od recenzenta, - nie ma oceny, z którą zgodzą się absolutnie wszyscy. A biorąc pod uwagę popularność tej gry i jej późniejszy wpływ, to wiele osób wciąż tej oceny broniłoby jak niepodległości.
Ja tam ma swoją własną listę "dziesiątek", czyli gier, które dla mnie po prostu wymiatają, i długo bym szukał, zanim znalazłbym kogoś o identycznej :)
Teraz JA kończę offtopa! ;)

*

DK3
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Są gra, które maja coś takiego, co sprawia, że wraca się do nich nawet po paru latach. Może to byś sentyment, klimat, grywalność czy jakiś inny element gry. Pamiętam jak pierwszy raz zagrałem w demo JA2 (to był moja pierwsza styczność z tą serią) i poczułem miłość od pierwszego wejrzenia. Ta muzyka, ten klimat i przede wszystkim najemnicy i ich już kultowe dialogi. Nawet grafika jak na tamte czasy robiła wrażenie. Mimo iż jedna misja (za to unikalna niedostępna w pełnej wersji) to można było nią się cieszyć dłużej niż nie jedna obecnie wydaną grą. Ten skład aż czuło się prawie, że są prawdziwi i że się bardzo dobrze znają. Można było to zwłaszcza odczuć jak jeden z najemników zastał zabity. Te dni wyczekiwania na pełną wersje JA 2. Wtedy nie miałem dużo kasy wiec mogłem liczyć tylko na gry z czasopism. Wiec możecie się domyślić jak była moja radość jak zobaczyłem w kiosku pełną wersje JA 2 dołączona do jednej z bardziej znanych czasopism o grach komputerowych. Lata minęły i nastało kolejne wielkie wyczekiwanie na trzecia odsłonę JA. Oczekiwałem od niej tylko dwóch rzeczy poprawę grafiki i zachowanie wszystkich innych elementów bez zmiany. Pewnie powiecie, że to niemożliwe, że każda gra się rozwija i nie można tylko poprawić grafiki. Może i macie racje, ale ja mogłem przytoczyć, co najmniej jeden przykład, że się mylicie a jest nim seria NFS. Kiedy wreszcie mogłem zagrać w demo BIA po wcześniejszych wielkich obawach, co do tej gry zaserwowanych przez twórców odczułem to, co pewnie cześć z was. Było to uczucie zawodu gdyż ta gra nie miał nic, co tak lubiłem w JA 2. Brak systemu turowego, jeśli bym chciał zagrać w grę z aktywna pauza to spokojnie znalazłbym kilka inny tytułów, które są po prostu lepsze od tej gry. Brak klimatu, jak by nie widniało logo JA to nawet dłużej niż piec minut bym w to nie pograł. Najemnicy i ich wygląd, który nawet nie będę komentował, bo już chyba wszystko było powiedziane na ten temat. Nawet grafika mi się nie podoba, sto razy bardziej wole tą w JA Online. Prawda jest tak, że BIA nie jest dobra gra, nie jest nawet dobra kontynuacja znanej serii. Ta gra morzę się podobać jedynie fanom serii, bo wątpię, że ktoś nowy zainteresują się nią na dłużej. W związku z tym, dlaczego tak gra nie mogła być tak jak wszyscy by chcieli, czyli JA 2 w nowych szatach. Wiec, co mi pozostało tylko usunąć demo i zainstalować jeszcze raz JA 2.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Czytałem dzisiaj recenzję z CDA i... bardzo ciekawie napisana tj. niekonwencjonalnie, bo w formie listów-raportów skierowanych do Enrico od dowódcy grupy wysłanej na wyspę. Co bardzo ważne, recenzent przyznał, że gra niesamowicie wciąga i ja się z tym zgadzam. Poza tym, o ile dobrze zrozumiałem, to nie grał on wcześniej w JA2. Nie grał więc tym bardziej w v1.13 a więc nie ma "spaczonego" umysłu i może lepiej* ocenić grę.

* - każdy może się z tym nie zgodzić, ok. Niemniej jak czytam wylewy fanów (a czasami wręcz fanatyków) v1.13, która nie ma klimatu JA2, to nogi się pod człowiekiem uginają.
Do jasnej cholery, panowie z Sir-Techu nie chcieli nam serwować symulatora, a gra była przednia bez miliarda zmian.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ze 2-3 lata temu Enki w oczekiwaniach wpisał JA3, wiec argument o nieznajomości oryginału odpada.

*

Riczik
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

W ramach ciekawostki w najnowszym Cd Action oprócz recenzji Back in Action jest jeszcze recenzja JA2 w numerach archiwalnych z 99roku.Wtedy Jaggedzik dostał 9 i znak cd action :ok:

Ostatnio zmieniony 15 mar 2012 19:37 przez Riczik, łącznie zmieniany 1 raz

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Riczik pisze:
W ramach ciekawostki w najnowszym Cd Action oprócz recenzji Back in Action jest jeszcze recenzja JA2 w numerach archiwalnych z 99roku.Wtedy Jaggedzik dostał 9 i znak cd action :ok:

Na płytce? Mógłbyś podesłać?

*
Riczik
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Len recenzja Jagged Alliance 2 o której wspominałem w ramach ciekawostki jest na płycie cd action numer marcowy w archiwalnych numerach z 99roku(dokładnie w 06 numerze). W numerze archiwalnym 08/98 znalazłem artykuł-zapowiedź pojawienia się Jaggeda2 (nie wiem w którym numerze cd action były archiwalne numery z 98) Jakby coś to prześle.Pozdro

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No właśnie byłbym wdzięczny gdybyś nam podesłał, bo nie mam tych numerów :)

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2