Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
bon007
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Chodzi mi o to co dokładnie one dają te talenty w Jagged Alliance Back in Action, np jak ma Scully talent w machine guns to czy przy marksmanship 85 bedzie lepiej strzelał z karabinu maszynowego np od Bloodyego na 9 poziomie z marksmanship 95 ale bez tego talentu.
W sumie to pisze ale bardzo ogólnie, nie pisze o ile konkretnie te talenty podnoszą efektywność w danej dziedzinie

Ostatnio zmieniony 01 mar 2012 20:40 przez bon007, łącznie zmieniany 1 raz

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

bon007 pisze:
W sumie to pisze ale bardzo ogólnie, nie pisze o ile konkretnie te talenty podnoszą efektywność w danej dziedzinie

Nie jestem pewien, czy ten talent nie wpływa na inne rzeczy niż sama celność: jak rozrzut, prędkość, obrażenia.

Dla przykładu: każda broń ma jakiś minimalny rozrzut (zależny od niej, oraz pozycji najemnika).
Niewykluczone że spec od strzelb będzie miał tylko niewielką karę za strzelanie ze strzelby 'z biodra', podczas gdy najemnik bez takiego przeszkolenia traciłby więcej na szansie trafienia.

Póki co brak konkretnych danych, ale dość słusznym wydaje się przypuszczać, że system um. będzie działał podobnie jak w JA2, tzn. będą one zapewniać pewne premie, które nie zawsze są osiągalne poprzez zwykłe cechy postaci (np. w JA2 same wysokie um. strzeleckie nie wystarczały do dobrego skupienia w ogniu ciągłym, co mogło być osiągnięte jedynie dzięki przeszkoleniu/specjalizacji).

Jeszcze jedno słowo na temat już wspomnianego rozrzutu.
Na czym polega rozrzut?
Otóż na tym, że najemnik celuje prawidłowo, a jednak pudłuje.
Nawet bardzo dobry strzelec będzie miał problem z trafieniem z pistoletu na 200m do celu wielkości człowieka, i to wynika z ograniczonej celności broni krótkiej, na którą trudno wpłynąć.
Podobnie wielu strzelców będzie miało problem z utrzymaniem przyzwoitego skupienia podczas strzelania ogniem ciągłym. ale operator KMu potrafi ograniczyć rozrzut broni, i strzelać celniej niż równie dobry strzelec, który jest nieobyty z bronią maszynową.

Wątpię żeby wpływ umiejętności na celność był taki prosty jak '+15% wartości podstawowej'.
Jeżeli mam rację, to brak specjalizacji ciężko będzie nadrobić nawet dobrymi um. strzeleckimi i wysoką zręcznością.

Ostatnio zmieniony 01 mar 2012 23:15 przez Stridingshadow, łącznie zmieniany 1 raz

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

bon007 pisze:
Chodzi mi o to co dokładnie one dają te talenty w Jagged Alliance Back in Action, np jak ma Scully talent w machine guns to czy przy marksmanship 85 bedzie lepiej strzelał z karabinu maszynowego np od Bloodyego na 9 poziomie z marksmanship 95 ale bez tego talentu.

Znalazłem taki mały opis ale myślę, że wiele wyjaśnia.

Spis traitów

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie