Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Od premiery najnowszej odsłony Jagged Alliance minęło już trochę czasu więc myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tym temacie zebrać linki do recenzji jakie się pojawiły do tej pory.

Największa polska strona dotycząca branży gier komputerowych GRYOnline.pl wystawiła ocenę - 7,0. Czytelnicy ocenili ją na (dzień dzisiejszy) - 6,2

Link: http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=8019

Niemiecki odpowiednik rodzimego czasopisma CD-Action Gamestar.de mocno gry nie zjechał od góry do dołu dając jej 73%

Link: http://www.gamestar.de/spiele/jagged-alliance-back-in-action/46393.html

Kolejny niemiecki portal o grach już nie był tak wyrozumiały dając grze jedynie 55% (5,5)

Link: http://www.4players.de/4players.php/dispbericht/PC-CDROM/Test/24218/74072/0/Jagged_Alliance_Back_in_Action.html

Hookedgamers - 8/10 (angielski)

Link: http://www.hookedgamers.com/pc/jagged_alliance_back_in_action/review/article-862.html

Strategryinformer - 7,1/10 (angielski)

Link: http://www.strategyinformer.com/pc/jaggedalliancebackinaction/1789/review.html

Subiektywna recenzja gry jednego z naszych użytkowników - BatonTM - 6,5

Link: http://forum.jagged-alliance.pl/subiektywna-recenzja-back-in-action-by-baton-t2926.html

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ocena w okolicach 6.0 najczęściej się pojawia, a takie oceny dostają już naprawdę słabe gry. Szkoda mi trochę tej gry, że jest taka jaka jest ale też więcej bym jej absolutnie nie dał.

Coś tak czuję, że te oceny wyższe były podyktowane tylko krótkim zagraniem w JA BiA, natomiast jak ktoś pograł o wiele dłużej to ocena była zdecydowanie niższa.

Jak ostatnio patrzyłem na Gry Online to ocena użytkowników też była w granicach 6.0 więc naprawdę słabo.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Fragment newsa

Cytuj:
Miesiąc minął odkąd gra Jagged Alliance: Back in Action zagościła na naszych komputerach. Przez ten okres czasu, przed światową premierą na łamach naszego serwisu jak i w zagranicznych portalach poświęconych branży gier na jej temat pojawiało się bardzo wiele informacji, których nie brakowało również w prasie branżowej. Jak zapewne wszystkim wiadomo CD-Action jest największym czasopismem zajmującym się grami komputerowymi, dlatego wiele osób pokrywało w nim swoje nadzieje. Do tej pory w jednym z numerów mogliśmy przeczytać zapowiedź, która ukazała się w 200. wydaniu pisma.

*

Rodis
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

mam nadzieję, że to się zmieni kiedy do gry dobiorą się moderzy i zmienją ją tak jak trzeba :))

*

BiczNaSocjalistów
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Starchris pisze:
Ocena w okolicach 6.0 najczęściej się pojawia, a takie oceny dostają już naprawdę słabe gry. Szkoda mi trochę tej gry, że jest taka jaka jest ale też więcej bym jej absolutnie nie dał.

Coś tak czuję, że te oceny wyższe były podyktowane tylko krótkim zagraniem w JA BiA, natomiast jak ktoś pograł o wiele dłużej to ocena była zdecydowanie niższa.

Jak ostatnio patrzyłem na Gry Online to ocena użytkowników też była w granicach 6.0 więc naprawdę słabo.

6/10 jak by nie patrzeć jest powyżej połowy, więc "naprawdę słaba gra" to zbyt mocne słowa. Słabo to jest 4/10 i mniej. Jest wiele świetnych gier, które dostawały 60%.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

BiczNaSocjalistów pisze:
6/10 jak by nie patrzeć jest powyżej połowy, więc "naprawdę słaba gra" to zbyt mocne słowa. Słabo to jest 4/10 i mniej. Jest wiele świetnych gier, które dostawały 60%.

To wszystko zależy czego się oczekiwało od gry. Ja przez cały czas byłem za wszystkimi zmianami, które wprowadzali Twórcy. Kibicowałem im bardzo mocno, nigdy ich nie krytykowałem za jakiekolwiek zmiany ponieważ chciałem tylko aby wynik końcowy czyli sama gra była po prostu dobra i dobrze się w nią grało. Niestety zawiodłem się na tej grze i to bardzo, po prostu poczułem, że zostałem oszukany na całej linii, a teraz wyobraź sobie wszystkich innych graczy, których Lukas fajnie nazwał "Betonem", którzy nie widzą innej formy gry jak turowe JA2 1.13. Dla nich ta gra (JA BiA) to jedna wielka katastrofa.

Nadal uważam, że pomimo oceny w okolicach 6.0 ta gra jest naprawdę bardzo słaba. Na szczęście rokowania na przyszłość są dla tej gry jak najbardziej dobre i może jeszcze stać się niezłą grą.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Starchris pisze:
Nadal uważam, że pomimo oceny w okolicach 6.0 ta gra jest naprawdę bardzo słaba. Na szczęście rokowania na przyszłość są dla tej gry jak najbardziej dobre i może jeszcze stać się niezłą grą.

Czyli że zabrałeś się za autorskiego moda? ;)

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Czyli że zabrałeś się za autorskiego moda?

Wręcz przeciwnie, czekam na dwie duże łaty (i ewentualnie kolejne aktualizacje), które mają wdrożyć całkowicie nowy wymiar rozgrywki w JA BiA. Co to jest, nie pytaj mnie. Na razie nikt tego nie wie poza samymi Twórcami :)

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Tak, ja tez liczę na to, że zanim dostanę grę w swoje wypaczone łapska będzie FOW i Inwentarz :)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

BiczNaSocjalistów pisze:

Ja bym powiedział tak:
60% czyli 6/10, czyli nasza polska 'trója' to nie ocena 'świetna' (takiej nie ma) a 'dostateczna'.
Dostateczny znaczy +/- tyle, że grywalność jest na poziomie, który nie przysparza problemów z ukończeniem gry.
IMHO najlepsze gry mają oceny między 7/10 a 9/10.
Dziesiątki zwykle dostają gry 'przewartościowane'.
Z mojej strony koniec offtopu

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Stridingshadow pisze:
Z mojej strony koniec offtopu

Veto!
Stridingshadow pisze:
Dostateczny znaczy +/- tyle, że grywalność jest na poziomie, który nie przysparza problemów z ukończeniem gry.

Zbytnie uproszczenie. Takie 6/10 to może być właśnie średniak, ale też gra wybitna pod jednym względem, a niedopracowana jako ogół i dla pewnej niszy lepsza od tych "dziewiątek". Ale nie o tym chciałem.
Stridingshadow pisze:
IMHO najlepsze gry mają oceny między 7/10 a 9/10.
Dziesiątki zwykle dostają gry 'przewartościowane'.

Nie ogarniam, co rozumiesz przez "przewartościowane"?

Z góry przepraszam, jeśli z mojej winy modzi się nawydzielaja i naprzenoszą postów.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Nie ogarniam, co rozumiesz przez "przewartościowane"?

Takie, które owszem, mogą wprowadzać pewnego rodzaju innowacje, ale w ogólnym ujęciu nie są wcale wybitne.

Np. taki Unreal. Pierwsza 'dziesiątka' w CD-ACTION, grywalność słaba, nie udało mi się zmusić do ukończenia gry.
Aby to rozłożyć na czynniki pierwsze (niekoniecznie w kolejności wagi dla mnie) :

Grafika: Niezła, może być, ale tyłka nie urywa, biorąc pod uwagę inne produkcje z kategorii FPP i AD 1999.
Audio: nic wartego uwagi, ani świetnie, ani słabo, po prostu solidnie.
Broń: całkiem dużo jak na FPS (ale też bez rewelacji, w Blood czy Blood 2 było jeszcze więcej), ale wszystkie modele do niczego, tzn. wszystkie (oprócz kb. snajperskiego) na tyle słabe, że trzeba wywalić z nich sporo amunicji w każdego wroga, żeby go spacyfikować.
Świat gry: ładnie zaprojektowany, z paroma niespodziankami jak np. krzaczek z truskawkami: jak go użyjemy ubędzie z niego truskawek, a nam przybędzie zdrowia, można powtarzać do końca truskawek. Z drugiej strony, choć poziomy są ładne, to bardzo trudno się w tym wszystkim połapać, twórcy gry niewątpliwie wzorowali się na produktach twórców Wolfenstein 3D i Outlaws. Typowy level wygląda tak: przejdź 3km, zabij przeciwnika albo dwóch, biegaj 2h szukając klucza/przełącznika/ukrytych drzwi.
AI: promowana jako Ueberzaawansowane osiągnięcie programistów z 1999, przeciwnicy mieli się zachowywać tak, jakby chodziło o ich życie, stosować fortele, i uczyć się na błędach.
W rozmaitych mat. prasowych przeciwnicy byli opisywani jako głupi (Brute, potrafił zbliżać się do gracza, i podobno także od niego oddalać) oraz bardzo inteligentnych (Skaarj, potrafi nie tylko poruszać się naprzód i do tyłu, ale również na boki, popisowym numerem w jego repertuarze taktycznym jest zaś zachodzenie przeciwnika od tyłu, ponadto Skaarj robi dzikie uniki, co miało zapewne dodawać rozgrywce dynamiki).
Dodam, że jednocześnie w takim Kingpin'ie przeciwnicy uciekali po zranieniu i korzystali z osłon.
Rozgrywka: (reasumując) Poruszamy się w ciekawym i ładnym (ale nawet jak na ową chwilę nieszczególnie ładnym) świecie. Twórcy należycie zadbali o to, abyśmy mogli nasycić swe oczy pięknem świata, poprzez pokrętny design poziomów, który jednocześnie bardzo skutecznie wydłuża przeciętny czas utworzenia gry (o ile gracz nie zniechęci się wcześniej). Walka jest niesamowicie dynamiczna, ponieważ musimy strafe'ować i cofać się, aby zdążyć wpakować n magazynków we wroga, zanim ten zrobi nam większą krzywdę. Żeby nie było za łatwo, wróg potrafi poruszać się samodzielnie po mapie, a część typów wroga nawet robi uniki. Ponieważ nie ma FPS'a bez broni, to i tutaj mamy do wyboru aż 10 (cokolwiek całkowicie nieskutecznych) potencjalnych narzędzi zbrodni, przy czym na szczególną uwagę zasługuje szpryca do lewatyw strzelająca żrącym zielonym żelem :). Aby jeszcze bardziej uprzyjemnić nam rozgrywkę twórcy oskryptowali wiele wydarzeń w grze, co tylko teoretycznie wpływa negatywnie na jej 'replay value', ponieważ zgodnie z nazwą grę trzeba najpierw skończyć, na co twórcy chyba nie liczyli.
Stąd wniosek, żeby przyznać tej ciekawej (ale bynajmniej nie wybitnej) grze ocenę najwyższą z możliwych, bo jak na tę chwilę (AD 1999) lepiej się nie da.

To dla mnie przykład przewartościowanej gry: mocno rozdmuchane przez reklamę i recenzje, ale w ostatecznej ocenie bardzo przeciętne.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna