Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Rudy
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Cześć,

jak to jest z hełmami, które posiadają noktowizory? Wystarczy założyć ten hełm, by najemnik nocą korzystał z noktowizji, czy należy kliknąć coś jeszcze? Pytam, bo wiem, że gdy użyje się normalnego noktowizora (tzn. samego urządzenia a nie dobudówki do hełmu) wyraźnie widać, że postać ma na oczach noktowizor.

*

Rixi
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Też się nad tym zastanawiałem :)
Ma ktoś konkretną odpowiedź na to nurtujące nas pytanie?

*

McVoy
Kapral
Kapral

No właśnie, też mnie to nurtuje. To samo dotyczy hełmów z goglami. Czy hełm na głowie i okulary na nosie dają taki sam bonus jak hełm z zamontowanymi goglami?

A co jeśli założę i hełm z goglami i do tego okulary? Albo analogicznie: co jeśli założę hełm z noktowizorem i do tego jeszcze osobny noktowizor? Czy bonusy się np zdublują?

*

seboo
Kapral
Kapral

No w zasadzie pytanie jest ciekawe, sam nosze como nocne dla calego teamu z helmami z noktowizorem + gogle ochronne ktore i tak nie wiem co daja ale fajnie wygladaj jak sie caly team ubierze tak samo ( nocny kamoflaz + mp5sd wyglada jak SWAT TEAM)
Co do kamoflazu to moim zdaniem najlepszy jest nocny bo jak chcemy atakowac miasto czy jakis teren mozna atakowac noca a patrole wysylane i tak robia rush wiec latwo ich wyciac z dystansu.

Ostatnio zmieniony 18 lut 2012 13:31 przez seboo, łącznie zmieniany 1 raz

*

McVoy
Kapral
Kapral

No i jeszcze jedna sprawa: Czy okulary przeciwłoneczne dają taki sam bonus w dzień jak gogle wojskowe? A jak to wygląda w nocy? Wiem, że okulary p-słoneczne w nocy pogarszają widoczność (tak stoi w ich opisie), ale czy gogle wojskowe też pogarszają widoczność w nocy, czy nie ma to znaczenia?

Dodano: 19 lut 2012 11:36

Rudy pisze:
Cześć,

jak to jest z hełmami, które posiadają noktowizory? Wystarczy założyć ten hełm, by najemnik nocą korzystał z noktowizji, czy należy kliknąć coś jeszcze? Pytam, bo wiem, że gdy użyje się normalnego noktowizora (tzn. samego urządzenia a nie dobudówki do hełmu) wyraźnie widać, że postać ma na oczach noktowizor.

A odpowiadając na pytanie: Wystarczy założyć hełm na glowę i noktowizor niejako sam się w nocy uaktywnia (mimo, że nie widać tego na twarzy najemnika). To samo dotyczy hełmów z goglami.

*

seboo
Kapral
Kapral

McVoy pisze:
No i jeszcze jedna sprawa: Czy okulary przeciwłoneczne dają taki sam bonus w dzień jak gogle wojskowe? A jak to wygląda w nocy? Wiem, że okulary p-słoneczne w nocy pogarszają widoczność (tak stoi w ich opisie), ale czy gogle wojskowe też pogarszają widoczność w nocy, czy nie ma to znaczenia?

Dodano: 19 lut 2012 11:36

Rudy pisze:
Cześć,

A odpowiadając na pytanie: Wystarczy założyć hełm na glowę i noktowizor niejako sam się w nocy uaktywnia (mimo, że nie widać tego na twarzy najemnika). To samo dotyczy hełmów z goglami.

A te info masz z instrukcji czy gdzies na forum ogolnym o tym napisali ?

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Tyle że noktowizor (i jak podejrzewam okulary słoneczne) daje jedynie bonus do widzenia, czy raczej zasięgu reakcji, przy trybie guarda.
Jak się śmiga aktywnie tzn bardziej używając plan&go to jakiś niesamowitych bonusów od noktowizora (czy to luzem czy na hełmie) nie zauważyłem :P
Ten brak FoW...

Ostatnio zmieniony 20 lut 2012 09:22 przez Svean, łącznie zmieniany 1 raz

*

seboo
Kapral
Kapral

No to musze Was zasmuci bo po przeprowadzonych testach sprawa wyglada nastepujaco:
Noktowizor i helm z noktowizorem nie daja bonusow ani do odleglosci celowania ani do odleglosci widzenia na gard node, nie skracaja tez czasu celowania. Kombinowalem ze wszystkimi okolarami tez bez zadnych zmian. Z celownikami tez smieszna sprawa bo bez znaczenia z czego celujemy czas celowania jest zawsze taki sam i zmienia sie tylko szansa trafienia z dalekiego dystansu bo z bliska nawet jesli bedziemy mieli reflex czas bedzie taki sam jak przy lunecie 12x wiec nie rozumie roznicy miedzy tymi celownikami. Roznica pojawia sie tylko przy zdieciu calkiem celownika.
A oto jak sie sprawy maja do ubioru:

przy standardowym najemniku bez bonusa od cameleona ,bez zadnych ubran mamy w dzien 85% i w nocy 64 % (stoimy w sloncu)
Ubierajac najemnika w perfekt como (+25% do wszystkiego wykluczaja buty ktore daja tylko do nocy co daje 75% do como danego terenu):

(perfect como 75%) ------- dzien 47% noc 27% (na innym tereni niz dany ubior (miast,pustynia dzungla) wartosci wracaja do 85% dzien, 64 noc)

(night como 75%) ------- dzien 74% noc 50% (bez butow)

(universal como) ------- dzien 72% noc 52% (+25% na wszystkie terany (kask 5% wszystkie, uniform 10% wszystkie, spodnie 10% wszystkie))

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

@seboo
You are my hero :) Nie należy wierzyć (bezkrytycznie) instrukcji, intuicji i opisom w grze - niestety wszystko trzeba sprawdzić :P

Co do kamuflażu to jednak staram się stosować raczej kilka wersji perfekt (najwyżej ktoś w drużynie nie ma). I wychodzi na to że bardzo dobrze - jak coś jest do wszystkiego jest do niczego :P To akurat znam z reala tzn. z paintballa (w ciemnym lesie sprawdza się flektarn, ew. ten wzór brytyjski ale już nawet woodland jest najwyżej średni, natomiast w dość jasnej suchej trawie i flecktarn i woodland są w praktyce równie kijowe).

Natomiast w grze (i nie tylko) oprócz kamuflażu dobrze jest wyszukiwać i korzystać z wszelkich krzaczków, kęp itp - nawet bez chameleona widoczność spada do bardzo minimalnej. I zestaw do lasu sprawdza się nocy w lesie lepiej niż nocny.
Niemniej nawet przy minimalnej widoczności także trzeba uważać - raz strzelałem do gościa z tłumikiem (zabiłem ;)) ale jego koledzy rzucili się w kierunku skąd padły strzały - ja w tym czasie uciekłem dalej biegusiem. I tu mi chyba tyłek uratował kamuflaż bo koledzy zabitego przybiegli na miejsce skąd strzelałem i rozłożyli się tam obozem - a ja już leżałem w krzaczkach kilka kęp dalej i mierzyłem do kolejnego ;).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie