Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Ja mam obecnie oczyszczoną całą północ wyspy w pasie jaki w poziomie robi sektor H7.
W niektórych miejscach było ciężko, szczególnie podczas pierwszego spotkania z transporterami opancerzonymi:
- jeżdżą, w niewielkim zakresie ale jednak
- są bardziej śmiercionośne niż czołg (których z tego co widzę też nie brakuje) - walą coś jakby automatycznym karabinem rakietowym, ale spokojnie starcza ledwo trafienie aby zabić najemnika posiadającego mocne osłony + płytki
- mają kosmiczną ilość AP, bo w jedną turę potrafią przygrzać serią 3 razy

Na całe szczęście nie są aż tak wytrzymałe. Czasami starcza jeden pocisk moździerzowy, ale da się je zniszczyć nawet zwykłymi karabinami (z tym, że poleci kilka[dziesiąt] magazynków).
Z innych rzeczy... był inżynier proszący o załatwienie jego dokumentów, po zdobyciu dyskietki wracam i... jego nie ma. Wracałem o różnych porach, ale jego już w sektorze nigdzie nie ma.

*
Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Ja w tej chwili jestem w C10. Strasznie sie kampia we wszystkich sektorach wiecej czasu zajmuje szukanie ich niz walka... Mam "dyskietke z polnocnej bazy" i gadalem z gosciem o sejfie, wrocilem sie do tego sektora i nie ma zadnego sejfu.
Btw widze ze warto miec dobrego mechanika. Polowy skrzynek w tym sektorze nie moge otworzyc impem (zrecznosc 82, mech 67).

[hr:][/hr:][b:]Dodano: 22 sie 2011 01:25[/b:]

W sektorze D10 spotkalem 2 transportery. Faktycznie na poczatku maly szok :D Pare sejwow zeby zobaczyc jak je mozna zniszczyc :D Generalnie widza daleko jesli nie masz kamuflarzu. Mozesz tez miec ale jesli nie schowasz sie za krzakiem to przy drzewie w zasiegu widzenia walna 3x i po tobie (dziwne za drzewem widza za krzakiem o kilka pol blizej nie). Latwiej je jednak niszczyc lawami niz mozdzierzami. Bardzo przydaja sie flary. Ostatnich wrogow wykanczalem impem z kamuflarzem z vintoriez i G11 a ostatni byl transporter za grobla. Na szczescie mialem rpg. Walnalem zza krzaka byl krytyczny a ja stoje i czekam az strzeli.:D Nie wiem czy nie mial punktow ruchu czy mnie nie widzial. Wykonczylem go seria z G11.
Co z tym sklepem i modemem do lapka? Konczy mi sie ammo do vintorieza i niedlugo do G11... Help! :D

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011 02:40 przez Gryf, łącznie zmieniany 3 razy

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

1.
Jeśli jeszcze pamiętam Shady Job, a grałem w 3 kolejne wersje po rosyjsku, to należy zwerbować naszego pilota śmigłowca - Siergieja Gromowa, a uzyskamy łączność. Nie należy dawać natychmiast "rekrutuj", bo łączność może nie zaskoczyć, tylko pogadać chwilę z Siergiejem. Jeśli go nie weźmiemy, albo damy natychmiast "werbuj", to laptop może nie zadziałać - tak pisali Rosjanie. Ja nie miałem żadnych kłopotów, na trzeciej wersji (intro i głosy nowych postaci), laptop działa nawet przed rozmową z Siergiejem.

2.
Jest dwóch handlarzy:
a)
Stary Tremp w E-10: Wysypisko, ma jakieś barachło.
Tremp handluje szpejami w E-10. Jak pogadasz z nim odpowiednio przy drugiej wizycie, to może Ci sprzedać za 1000$ gogle UV. Powie, że nas zna. Oglądał kasetę z burdelu, prosi o autograf. Przekonuje, że przed sławą się nie ucieknie. Kaseta z naszymi igraszkami w burdelu ukaże się, jeśli skorzystamy ze zniżki na usługi. Bajzel-tata pozwoli nam 1 raz pociupciać za friko, jeśli spokojnie pogadaliśmy z barmanem Ramiro. Jednak uwieczni naszą akcję na wideo - zawsze to jakiś początek w filmowym biznesie.
A skoro mowa o wysypisku i złomie - zepsuty kolimator + optyka = kolimator sprawny, podłączany na stałe.
b)
Handlarz bronią - Sanchez, jest w L-10: Las. Jednak wejścia do niego pilnuje Keidos i jego chłopcy z ferajny. Będzie on chciał odzyskać cygara, które zarekwirowano mu w porcie L-11. Jak mu przyniesiesz te cygara, to cię wpuści do handlarza. Jeśli masz list do Sancheza od naczelnika policji w Kredon/Credon, to wywal ten trefny towar - bomba w liście zabije handlarza, a gang Keidosa zwróci się przeciw Tobie.

3.
Dyskietki kolekcjonuj, jest ich 3. Zebranie informacji o tym, co i jak, należy do Twej misji.

4.
Sejf jest w D-8, ale zaminowany. Jeśli wszedłeś tam i było BUM!, to już po sejfie. Właściwie to taka malutka szafeczka, a w niej paszporty inżyniera Jonathana Mengrema i jego córki - Jane. Ładunek pod sejfem odpala żołnierz z dyżurki przy wejściu do bazy. Trzeba go skosić zanim zrobi BUM! i ewentualnie przypilnować wyłącznika na ścianie przed innymi wojakami.

"I to by było na tyle."

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011 07:06 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 1 raz

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Gryf: Zamiast prosic innych i czekac na odpowiedz moze prosciej sprawdzic to w poradnikach do SJ na JAC? :P

To trudna modyfikacja. Jesli my nie trafimy, to mozemy byc niemal pewni, ze wrog nie zmarnuje swojej okazji.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

gonzo_68 pisze:
Jeśli jeszcze pamiętam Shady Job, a grałem w 3 kolejne wersje po rosyjsku, to należy zwerbować naszego pilota śmigłowca - Siergieja Gromowa, a uzyskamy łączność. Nie należy dawać natychmiast "rekrutuj", bo łączność może nie zaskoczyć, tylko pogadać chwilę z Siergiejem. Jeśli go nie weźmiemy, albo damy natychmiast "werbuj", to laptop może nie zadziałać - tak pisali Rosjanie. Ja nie miałem żadnych kłopotów, na trzeciej wersji (intro i głosy nowych postaci), laptop działa nawet przed rozmową z Siergiejem.

Mam go od początku, zresztą trzy razy startowałem i za każdym razem łączność była przerwana w wyniku katastrofy. Antenę znalazłem dopiero na złomowisku u Trempa.

gonzo_68 pisze:
Sejf jest w D-8, ale zaminowany. Jeśli wszedłeś tam i było BUM!, to już po sejfie.

No to "po ptokach", atakuję zawsze za dnia i w pierwszej turze przeciwnika rozwaliło zarówno sejf jak i połowę pomieszczenia.
Może dlatego nie mogę już spotkać inżyniera?

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Skoro mowa o poradniku i braku łączności przez laptop... W poradniku jest napisane, że u starego handlarza Trampa kupimy antenę do laptopa, to logiczne i zgodne z tradycją JA2,5 UB - antena u handlarki (pani Fung, jeśli dobrze pamiętam nazwisko). Dodatkowo jest jeszcze e-mail o przerwie w łączności, ale nie chodzi w nim o laptop i Internet.
Jednak praktyka w Shady Job pokazała mi coś innego - laptop działa od razu, albo zaraz po zwerbowaniu Siergieja. Może nie działać, jeśli Siergieja nie zwerbujemy, albo natychmiast po rozpoczęciu rozmowy wciśniemy "rekrutuj" - zaleca się chwilkę z nim pogadać. Są to zalecenia od Rosjan, ktoś tam miał takie kłopoty, ja ich nie miałem, dostęp do Sieci był.
Czy w poradniku coś się nie zgadza, czy wersja PL ma taką drobną różnicę, czy może u mnie jest coś inaczej?
Rozgrywałem 3 kolejne wersje Shady Job na polskiej podstawie JA2,5UB.
Właśnie spróbowałem nowej rozgrywki w rosyjskie SJ i było tak, jak napisałem. Sprawdziłem też zapis innej, zaawansowanej gry. W historii są odnotowane werbunki przeze mnie najemników przez Internet, po przylocie na wyspę, ale jeszcze przed spotkaniem starego handlarza, a więc laptop hulał.
W rosyjskim opisie MOD-a pisze, że :
należy zwerbować Siergieja, aby laptop miał łączność z Internetem. Handlarz może mieć antenę do laptopa, ale jeśli laptop jeszcze nie działa, to jego naprawa w zasadzie nie jest możliwa.
Widocznie w wersji PL jest, to by była dobra wiadomość, bo lepiej mieć Net-a później, niż wcale.

Lukasamd zdążył chwilę przede mną. Skoro jest tak, jak mówisz, to chyba wersja PL ma to tak rozwiązane, albo wcześniej Rosjanie to poprawili, ewentualnie u mnie działało to nie tak, jak powinno.

A co do wysadzenia sejfu i zniknięcia inżyniera.
Możliwe, bez paszportów, to inżynierowi i jego córce nie pomożemy. Tak w ogóle, to inżynier pracuje chyba na nocki, choć może nie tylko, ja widywałem go po północy. Nie wiem, czy da się wyciągnąć jakoś inaczej od Jane klucz do budynku w K10: Baza Wojskowa. Jest tam zejście do tuneli kanalizacyjnych, którymi można dojść aż do podziemi ostatniej bazy, albo wyskoczyć w połowie drogi do niej. Jest to sposób na uniknięcie frontalnego ataku na bazę, ale ostatecznie jest ona do zdobycia. Dyskietka jest w szafce, ale klucz wręcza córka inżyniera, w dowód wdzięczności.
Tylko tym kluczem udało mi się otworzyć te drzwi, nie dali rady mechanicy, LAW, moździerz ani materiały wybuchowe.

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011 13:01 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 5 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jeszcze nie byłem w tym sektorze z bazą, więc "się zobaczy". Drzwi jak drzwi, ale pewnie da się obok jakąś ścianę rozwalić.
Z drugiej strony... obecnie niemal każdy jest przynajmniej niezłym strzelcem, ekipa wygląda tak:
- IMP
- Ice
- Trevor
- Wszyscy RPC z AIM

W sumie najsłabiej w walce wypada Benni, ale teraz i ona ma broń z celownikiem snajperskim i też "daje radę". Najczęściej ktoś się po prostu nudzi, bo strzelców jest wystarczająco, więc chyba nie będę szedł tunelami, tylko frontalnie no i oczywiście w dzień.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Co do sejfów. Pamiętajcie, że w tej grze sejfem nazywane są zwykłe szafki. Ja też na początku szukałem jakiegoś metalowego klamotu, a okazało się, że chodzi o zwykłą drewnianą szafkę, z tą różnicą, że zamkniętą na klucz.

W tej grze wszystko jest pozamykane, więc warto mieć dobrego włamywacza. Najlepszym jest Aleksanda "Benni" Benedict. Znajdziecie ją w A10 (wejście od I13), ale musicie najpierw zatrudnić Simona Grandeau (G12) i pogadać z Bongo i jego laską Puppie w I13.

W polskiej wersji SJ nie ma żadnych zabaw z laptopem. On zawsze nie będzie działał i za każdym razem naprawić go można tylko kupując antenę od Trampa.

lukasamd pisze:
W sumie najsłabiej w walce wypada Benni, ale teraz i ona ma broń z celownikiem snajperskim i też "daje radę". Najczęściej ktoś się po prostu nudzi, bo strzelców jest wystarczająco, więc chyba nie będę szedł tunelami, tylko frontalnie no i oczywiście w dzień.

Jeśli grasz tak jak ja, czyli oczyszczasz każdy sektor, to do tych tunelów i tak trafisz. Nawet idąc frontalnie.

A z inżynierem problemów nie miałem, ponieważ paszporty zdobyłem wcześniej. Dałem mu od razu i wyjechał z kraju.

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Za dnia będzie spoko, przynajmniej nie trzeba się martwić o zostanie oświetlonym. To także lepsza pora na rozprawę z BWP-ami (Bojowe Wozy Piechoty). Mają one wizjery UV (tak piszą Rosjanie), nocą zwykle widzą nas pierwsze, można sobie pomóc wykrywaczem rentgenowskim. Za dnia, na otwartej przestrzeni, zamaskowany najemnik w okularach przeciwsłonecznych, zazwyczaj dostrzeże BWP wcześniej, niż zostanie wykryty (może z wyjątkiem gości od operacji nocnych, bo oni widzą ciut gorzej za dnia).
Wykrywacze metalu przydadzą się w ostatnich walkach, bo różnych min dostatek. Jak wejdziemy do bazy od spodu, to grozi nam przywitanie "musztardą", jak ruszymy do bunkra Carradine'a, to też mogą nas tak przywitać, zależy kto będzie miał pierwszy ruch.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

gonzo_68 pisze:
Wykrywacze metalu przydadzą się w ostatnich walkach, bo różnych min dostatek. Jak wejdziemy do bazy od spodu, to grozi nam przywitanie "musztardą", jak ruszymy do bunkra Carradine'a, to też mogą nas tak przywitać, zależy kto będzie miał pierwszy ruch.

Baza nad bunkrem to prawdziwa twierdza. Obszar wokół murów jest wygolony, zaminowany (i to tak, że nawet Barry nie wykrywał niczego), a na murach snajperzy. Ciężko, ale do przejścia.

*
Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
Gryf: Zamiast prosic innych i czekac na odpowiedz moze prosciej sprawdzic to w poradnikach do SJ na JAC? :P

To trudna modyfikacja. Jesli my nie trafimy, to mozemy byc niemal pewni, ze wrog nie zmarnuje swojej okazji.

Na JAC nie ma poradnika tylko opis postaci i questy :) Przydalby sie opis istotnych dla gry sektorow.

Atak na sektor z sejfem od zachodu (przynajmniej na expercie - ponad 20 wrogow) mija sie z celem bo po pierwszych trupach natychmiast jest wielkie kaboom. Moze warto okrazyc sektor od wschodu i wejsc od polnocy.
Mialem dziwna sytuacje w budynku przy drodze z zapora (tym co jest ten przelacznik). Zasugerowalem sie filmikiem Bartka na youtube ze jest tam jeden wrog. Zabilem go a tu mi nagle do okna drugi wyskakuje i po Gryfie. Szok. Wgrywam quick sejwa zabijam pierwszego, skradam sie do okien, potem do drzwi a tam nikogo wiecej nie ma. Nie mial prawa uciec z budynku...

Dodano: 22 sie 2011 22:46

No nic to wracam do Trempa :D

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011 22:46 przez Gryf, łącznie zmieniany 2 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Gryf pisze:
Len pisze:

Na JAC nie ma poradnika tylko opis postaci i questy :) Przydalby sie opis istotnych dla gry sektorow.

Eeee....opisy sektorów niszczyłyby całą zabawę. Wiesz gdzie są RPC i misje - to i tak sporo :ok:

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Tramp ma na sprzedaz nie tylko nadajnik ale tez paszporty Jonathana i Jane. :)
Ups zniszczylem komus zabawe micandi? :)

Ostatnio zmieniony 22 sie 2011 23:17 przez Gryf, łącznie zmieniany 1 raz

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Gryf pisze:

To jedno i to samo. Informacje, które są w opisach misji można znaleźć w opisach postaci. Informacje, które zawarlibyśmy w opisach sektorów są już w tych dwóch poradnikach. To wszystko się powtarza, wystarczy czytać.

Gryf pisze:
Tramp ma na sprzedaz nie tylko nadajnik ale tez paszporty Jonathana i Jane. :)

Właśnie nie byłem pewien czy to u niego kupiłem, więc nie wpisałem do poradnika. Dzięki, dopiszę.

*
Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Tak Len ale przydaloby sie umiescic w questach o ktore sektory chodzi, w czesci nie ma takiej informacji :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna