Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Pułkownik
Pułkownik

Co dokładnie macie w ogóle na myśli?

*
hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Aaaa, o to zdanie chodziło. Nie do mnie pretensje, bo opis SJ pisał Len a nie ja :P
Niemniej, zdanie wywaliłem, dzięki za info.

*
hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Tu żadnych pretensji nie ma na pewno do Ciebie ;-)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A ja nadal nie wiem o co chodzi :]

Ale wracając do tematu spolszczenia. Jak wiecie, wszystkie spolszczenia od IS przynoszą jakieś zmiany, czasem są to niezauważalna bez porównania poprawki do gry, czasem drobne modyfikacje a niekiedy nowe elementy (jak np. nowe menu główne w JA2 Vietnam SOG '69). W Shady Job nie będziemy wprowadzali nowych elementów, ale za to staramy się poprawić, co trzeba.

Bartek0511 zajął się interfejsem. Sami przyznacie, że dziwnie wyglądało to brązowe coś w inwentarzu najemnika. Nadał wiec sylwetce postaci odpowiednio zielony kolor. Wiedzcie tylko, że wersja oryginalna jest po prawej stronie, a zmodyfikowana po lewej.

Obrazek
Obrazek

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Sami przyznacie

Przyznamy. Dobrze, że się za to wzięliście.

A jak w takim razie wygląda sprawa nazewnictwa broni?
Będą np. karabiny szturmowe czy karabinki?

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Spolszczenie korzysta z pliku EXE od UB zmodyfikowanego na potrzeby SJ, więc takie rzeczy, jak nazwy typów broni pozostaną niezmienne od UB.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

19 sierpnia premiera spolszczenia Jagged Alliance 2: Shady Job!
Na ten moment czekałem od 7 grudnia 2008 roku, kiedy rozpoczęliśmy prace nad spolszczeniem Jagged Alliance 2: Shady Job. teraz brzmi to śmiesznie, ale wtedy mieliśmy nadzieje, że wyrobimy się na Boże Narodzenie (tego samego roku)... W każdym razie los chciał inaczej. Biorąc się za rosyjską modyfikację powinniśmy przewidzieć, że będzie masa problemów - tak jest z każdą grą rosyjskiej produkcji.

Dopiero pod koniec czerwca udało się rozwiązać liczne problemy i to tylko dzięki Bartkowi0511 - to on pomógł dokończyć projekt i uczynić z tego naprawdę fajną i grywalną modyfikację. Bartek ostatnio stwierdził, że zamiast poprawiać spolszczenie, to my poprawiamy grę. Sporo w tym prawdy, bo wprowadziliśmy tyle zmian, że nie tylko zachęcamy do instalowania tłumaczenia, ale wręcz to zalecamy. Teraz jest naprawdę dobrze, czego doskonałym dowodem jest fakt, że dziś ukończyłem grę.

A jeśli zastanawiacie się czy warto zagrać, to mam dla was małą zachętę - pracujemy nad działem Shady Job na JACenter. Mówiąc "dział" mam na myśli zbiór najważniejszych informacji ułatwiających przejście gry, czyli w tym przypadku opisy postaci oraz przejścia misji, a dla niezdecydowanych także recenzja. Zaprawdę powiadam wam - warto w to zagrać. Szczególnie, że te poradniki kosztowały mnie masę pracy, o spolszczeniu nie wspominając.

Polską wersję JA2: Shady Job zawdzięczamy pięciu osobom:
- Len, czyli ja (odpowiadałem za nadzór prac, rozwiązywanie problemów, korektę, beta testy i w razie potrzeby także tłumaczenie)
- Popers (tłumaczenie)
- Evgeni (tłumaczenie)
- Olinka (tłumaczenie)
- Bartek0511 (rozwiązywanie problemów technicznych)

Wszyscy z nich są wielkimi fanami serii JA i na pewno pamiętacie ich z tego forum. Dla przypomnienia - premiera spolszczenia Jagged Alliance 2: Shady Job w najbliższy piątek, tj. 19 sierpnia!

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Z niecierpliwością czekam. 1 dnia od wydania będą chyba rekordy pobrań. :P

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

micand1989 pisze:
i spolszczenie...

dziś miała być premiera...wyszło to już?

Tak, minutę przed twoim postem ;)

Spolszczenie Jagged Alliance 2: Shady Job już dostępne!

Dzień premiery jednego z projektów, to dla nas zawsze miłe chwile. W tym przypadku są one szczególne, bo i projekt wyjątkowy - prowadziliśmy nad nim prace 2,5 roku. To znacznie powyżej normę, ale i problemy były niecodzienne. Co chwila pojawiały się kolejne, głównie związane z cyrylicą, bo przypominamy, że gra była tłumaczona z języka rosyjskiego. Najważniejsze jest jednak to, że w końcu możemy to powiedzieć - oddajemy w wasze ręce spolszczenie Jagged Alliance 2: Shady Job!

Spolszczenie jest już na naszym serwerze, możecie je pobrać korzystając z linka u dołu newsa. Plik waży zaledwie 3,36 MB, a całość została zawarta w wygodnym instalatorze, dzięki któremu nikt nie powinien mieć problemów z poprawnym zainstalowaniem aplikacji. Jedyne co musicie zrobić, to wskazać lokalizację gry. Spolszczenie zmienia język całości z rosyjskiego na polski, poza nazwami sektorów. Powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że nazwy są zapisane w samych plikach map, których jest sporo i zajmują dużo miejsca, a to automatycznie przełożyłoby się na rozmiar łatki polonizacyjnej. Wówczas, mogłoby się nawet okazać, że waży niewiele mniej od samej gry.

Jednak to spolszczenie nie zmienia tylko języka, wprowadziliśmy mnóstwo autorskich poprawek, dzięki którym JA2: Shady Job działa znacznie lepiej, niż wersja oryginalna. A jeśli mimo to, znajdziecie jakieś błędy lub niedopatrzenie - zgłoście to nam. Po wszelkie porady odnośnie przejścia gry zapraszamy na stronę Jagged Alliance Center, gdzie dziś pojawiły się dwa poradniki autorstwa Lena. Pierwszy z nich to opis przejścia misji, a drugi to informacje o wszystkich postaciach, które napotkamy w grze. Znajdziecie w nich wskazówki, które umożliwią wam przejście całej gry i dogłębne poznanie fabuły. Nie będziemy was dłużej zatrzymywać, bo wszystko i tak sami zobaczycie sami w grze. Zapraszamy do pobierania.
Pobierz spolszczenie Jagged Alliance 2 Shady Job

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Haha...Ja to mam nosa :D już sciągam ;)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Mam pierwszy błąd:
Zainstalowane na wersji z GOG (UB z GOG + Shady Job + spolszczenie) no i woła o płytę. Nie za bardzo możliwe, abym spełnił życzenie gry ;)

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Jak się wyśpie to rano zainstaluje, bo mi się dopiero ściągło.
Poczytałem solucje i opisy postaci...jest dobrze

Ostatnio zmieniony 19 sie 2011 23:30 przez micand1989, łącznie zmieniany 1 raz

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna