Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Bulbon
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jak wyżej. Kontroluję wszystkie miasta, gram na S-F. Lubię się bawić, więc mam już 200 dzień, a robali jak było tak nie ma. Może ktoś mi podpowiedzieć dlaczego tak się dzieje ? Co zrobić, żeby się w końcu pokazały ?

P.S. Przepraszam, jeżeli podobny temat już był. Nie zauważyłem go najwyraźniej. Z góry thx.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zająłeś więzienie w Tixa oraz Medunę? Jeżeli tak, to królowa nie miała nawet możliwości ich wysłania.
Na ogół pojawiają się one po zajęciu 3-4 miast (np. Drassen, Chitzena, Cambria).

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Jak chcesz żeby wyszły to wejdź do lochów i tam przy "sali tortór" jest długi korytarz, a na końcu niego drabina do gniazda. Wejdź tam. Robale tam powinny być. Jak rozwalisz je to będzie scena z Meduny.

Ostatnio zmieniony 03 lip 2011 12:52 przez micand1989, łącznie zmieniany 1 raz

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Stopień zaawansowania Twojej rozgrywki wskazuje, że wystąpił błąd braku ataku robali i może być "po ptokach". Jeśli jeszcze nie wytłukłeś tych w podziemiach więzienia Tixa, to może być ostatnia szansa.

Królowa Deidranna wydaje rozkaz ataku/zaprzestania karmienia robali w trzech przypadkach:

1. Zszedłeś na sam dół więzienia w Tixa (post wyżej pisał o tym micand1989). Jak powalczysz tam z Crepitusami, to "sprawa się rypła" i Deidranna "wypuści" te robale (same się wypuszczą, na łowy, jak nie dostaną żarcia-zwłok).

2. Kiedy zajmiesz czwartą kopalnię, nie chodzi o całe miasto, ale właśnie o kopalnię. Miałem tak z 10 razy, a więc to nie przypadek.
Przykład - kopalnie (ale też całe miasta) Drassen, Chitzena, Cambria są w moim ręku. Atakuję Grumm od strony lądu, pierwszy dostępny sektor to kopalnia (można też wysadzić desant śmigłowcem w F2: Coastline i uderzyć na sektory miejskie, a kopalnię zostawić na deser). To wystarczyło, czwarta kopalnia moja, a większość Grumm jeszcze w rękach wroga, średnio za parę godzin Deidranna decyduje się użyć Crepitusów.

3. Ktoś bardzo długo toczy rozgrywkę (pojęcie względne). To chyba micand1989 pisał, że przez 500 dni czasu gry, szkoli najemników w podziemnej kryjówce rebeliantów. Wkrótce po wyjściu do akcji, miał atak robali, posiadając tylko Drassen.

No i kłopot braku ataku - zdarza się czasem, zdarzył się i mnie raz lub dwa. Jeśli masz już tak zaawansowaną rozgrywkę, jak pisałeś, to się raczej robali nie doczekasz.
Zdarzyło mi się raz czy dwa razy, że Deidranna trochę zaspała i ocknęła się 3 dni po spełnieniu warunku ataku. Ale to były tylko 3 dni. Zwykle jest to ta sama doba, jeśli uderzysz w godzinach 22-23, to Deidranna może się wyrobić jeszcze przed północą, a atak robali na powierzchni możliwy jest już tej nocy. Jeśli po północy, to rozkaz ataku wydany będzie pewnie za kilka godzin.

Brak robali w podziemiach, kiedy już do nich zejdziemy - wyjść całkiem z gry, wrócić i spróbować wpisać save na nowo, może pomóc - sam próbowałem. Spróbować wejść o innej godzinie, zajrzeć na chwilę do innego sektora i wrócić do robaczywego, może pomóc, pisano o tym.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

gonzo_68 pisze:
Królowa Deidranna wydaje rozkaz ataku/zaprzestania karmienia robali w trzech przypadkach:

1. Zszedłeś na sam dół więzienia w Tixa (post wyżej pisał o tym micand1989). Jak powalczysz tam z Crepitusami, to "sprawa się rypła" i Deidranna "wypuści" te robale (same się wypuszczą, na łowy, jak nie dostaną żarcia-zwłok).

2. Kiedy zajmiesz czwartą kopalnię, nie chodzi o całe miasto, ale właśnie o kopalnię. Miałem tak z 10 razy, a więc to nie przypadek.
Przykład - kopalnie (ale też całe miasta) Drassen, Chitzena, Cambria są w moim ręku. Atakuję Grumm od strony lądu, pierwszy dostępny sektor to kopalnia (można też wysadzić desant śmigłowcem w F2: Coastline i uderzyć na sektory miejskie, a kopalnię zostawić na deser). To wystarczyło, czwarta kopalnia moja, a większość Grumm jeszcze w rękach wroga, średnio za parę godzin Deidranna decyduje się użyć Crepitusów.

3. Ktoś bardzo długo toczy rozgrywkę (pojęcie względne). To chyba micand1989 pisał, że przez 500 dni czasu gry, szkoli najemników w podziemnej kryjówce rebeliantów. Wkrótce po wyjściu do akcji, miał atak robali, posiadając tylko Drassen.

Tak, to prawda. :ok:
gonzo_68 pisze:
No i kłopot braku ataku - zdarza się czasem, zdarzył się i mnie raz lub dwa. Jeśli masz już tak zaawansowaną rozgrywkę, jak pisałeś, to się raczej robali nie doczekasz.

Tyż prowda :D
gonzo_68 pisze:
Brak robali w podziemiach, kiedy już do nich zejdziemy - wyjść całkiem z gry, wrócić i spróbować wpisać save na nowo, może pomóc - sam próbowałem. Spróbować wejść o innej godzinie, zajrzeć na chwilę do innego sektora i wrócić do robaczywego, może pomóc, pisano o tym.

Gó... prawda. :D Trzeba wejść do kopalni zaraz po wyjściu robali na powierzchnie (od razu po ataku - ja tak zawsze robie i działa).

A tu masz link do tematu w którym już to było poruszane
klopot-z-robalami-t2487-45.html

Ostatnio zmieniony 04 lip 2011 20:03 przez micand1989, łącznie zmieniany 1 raz

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Tu akurat nie mogę się całkowicie zgodzić z jedną z wypowiedzi micand1989, zapodał sposób działający zapewne dobrze - sam to sprawdził, ale można też inaczej. Stosowałem wyjście z gry i powrót, przy braku Crepitusów w podziemiach/w kopalni (podstawowe JA2, kopalnia w Grumm). Zadziałało, szedłem przez puste sektory (bez robali), aż do legowiska ich królowej. Zastosowałem wyjście z gry i wpisanie "sejfa". Moja ekipa stała otoczona przez kilkanaście (albo i więcej) robali, w środku ostatniej, "robaczywej" lokacji. Najpierw migała czerwona obwódka sektora - trwa walka. Jak przeszedłem cały sektor, to migotanie ustawało, tak od początku kopalni, aż do końca - sektora z legowiskiem królowej Crepitusów.
Tak miałem w starym JA2. Ostatnio, w 1.13, Deidranna zadziałała OK, robale po zdobyciu czwartej kopalni, albo po skasowaniu tych w podziemiach więzienia Tixa - oba warianty zadziałały dobrze.
Nie wypowiem się na temat taktyki z kontratakiem naszej ekipy po ataku robali, tego nie próbowałem. Oczywiście, zdarzało mi się czekać na atak robali na powierzchni, ta walka ma swój urok i zagrożenie - masakra cywili drastycznie obniży lojalność, ze wszystkimi tego konsekwencjami. Skoro micand1989 to praktykował i działało, to jest to wariant wart rozegrania.

Ostatnio zmieniony 05 lip 2011 00:51 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 2 razy

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

gonzo_68 pisze:
Stosowałem wyjście z gry i powrót, przy braku Crepitusów w podziemiach/w kopalni (podstawowe JA2, kopalnia w Grumm). Zadziałało, szedłem przez puste sektory (bez robali), aż do legowiska ich królowej. Zastosowałem wyjście z gry i wpisanie "sejfa". Moja ekipa stała otoczona przez kilkanaście (albo i więcej) robali, w środku ostatniej, "robaczywej" lokacji. Najpierw migała czerwona obwódka sektora - trwa walka. Jak przeszedłem cały sektor, to migotanie ustawało, tak od początku kopalni, aż do końca - sektora z legowiskiem królowej Crepitusów.

Tego nie znałem. Zawsze jak wchodziłem do kopalni i nie było ich to wychodziłem na górę. Ale jak twierdzisz że to działa to chętnie spróbuje ;)

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Też tego nie próbowałam.
W końcu się wkurzyłam i gram zawsze bez robali (jak się da)

Moja mała "pasja"

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Olinka, bez robali to prawie zawsze się da - wystarczy wybór rodzaju rozgrywki. Tylko niektóre zagrania z modyfikacji mogą to chwilowo zaburzyć, ale jest to tylko doraźne wsparcie robalami w jakiejś lokacji/lokacjach, bez wyłączania nam kopalni.
Sam nie jestem miłośnikiem motywów fantastycznych w JA2 (i nie tylko), ale brakowało mi jakiegoś asa z rękawa u Deidranny, desantu, buntu itp. Dlatego zazwyczaj grałem z robalami. Od jakiegoś czasu pojawiają się takie zaskakujące akcje ze strony królowej Deidranny (desanty elitarnych wojsk w Night Ops, coś jeszcze w 1.13, gdzieś chyba czytałem o możliwości buntu...), wtedy mogę sobie darować Crepitusy.

Ostatnio zmieniony 05 lip 2011 23:48 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 2 razy

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Wielkie koty mi wystarcza :) zwłaszcza kiedy wysyłam samotnego gościa z cywilami by zrealizować zadanie.

Ale, tak masz rację. Ja jednakowoż nie cierpię robali.
Obojętnie czy na ekranie czy w życiu.

Wolę bez nich.
Statystyki i tak idą w górę więc dla mnie są zbędne w rozgrywce.

Moja mała "pasja"

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie