Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

https://jagged-alliance.pl/artykul369/dz ... a-czesc-3/

A tutaj macie polską wersję tego samego artykułu. Powiem szczerze, że nie wiele tam ciekawego, aczkolwiek bardzo cenię sobie taką formę przekazu. Tekst jest jednak napisany tak, jakby autor założył, że wszyscy czytelnicy i tak będą wiedzieli o co chodzi.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ten odcinek przypomniał mi dowcip rysunkowy: dziennikarz podchodzi z mikrofonem do polityka i mówi "Czy mógłby pan w kilku zdaniach nic nie powiedzieć?"

Jak na wpis, na który czekamy od miesiąca, to kaszanka.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ostatnio zmieniony 06 maja 2011 17:39 przez Wigen, łącznie zmieniany 3 razy

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Jest pokazana mapa Arulco - na wczesnym etapie projektowania. Nawet fajnie wygląda :). Żeby tylko skończyli przed końcem roku.

Może ktoś przetłumaczy jedno i drugie? :ok:

Żeby tylko była modowalna. Choćby parametry broni w plikach txt, xml, etc. Żeby limit broni i najemników był wysoki :). Ciekawe czy czołgi będą się poruszać i czy na samochodzie będziemy mogli zamontować jakiegoś CKMa?

prof. Murray Newton Rothbard

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Eeeee.... Nie postarali się. Krótkie i o niczym. Mam nadzieję, że to wynik tego, że zachrzaniają nad grą i nie mają czasu na pisarstwo.

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ja mam poważne wątpliwości czy oni wiedzą jak ma wygląda dev diary? To brzmi jak fragment jakiegoś tutoriala... Powinni pokazywać bronie z gry, omówić system walki, czy sposób prowadzenia dialogów się zmienił, co z questami, jakie są nowe ficzery? Pokazywać kolejne elementy gry nad którymi pracowali, ale nie omawiać technikalii! Według mnie system dialogów powinien być taki jak w RPGach.

Mam wrażenie, że to co opisali wie każdy kto ma dłużej do czynienia z komputerami.

Len - po mapce wnioskuję, że ilość sektorów będzie taka jak w pierwowzorze. Te duże kwadraty to obramowanie miast i pewnie sposób wizualizacji.

prof. Murray Newton Rothbard

Ostatnio zmieniony 09 maja 2011 20:55 przez Premislaus, łącznie zmieniany 1 raz

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Sugestie z Twojego postu skierowałem do bitComposer Games. ;)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To wygląda tak, jakby sami się w tym pogubili. Ktoś miał fajny pomysł, ale zabrakło chęci i czasu na rozwijanie go. Narzekaliśmy na pierwszy odcinek, a tymczasem każdy kolejny jest coraz krótszy. Tyle z tego dobrego, że mam mniej do tłumaczenia.

Z jednej strony bardzo chcą skupić się na szczegółach, ale z drugiej brakuje pomysłu jak to zrobić. Niby omawiają techniczne tematy zapętlonych animacji na które nikt nie zwraca uwagi do czasu aż nie zaczną szwankować, ale robią to w sposób tak ogólnikowy, że w zasadzie nic z tego nie wynika.

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Ja mam po prostu wrażenie iż u nich Dev Diary pisze jakiś grafik, a nie lead designer tak jak to jest w przypadku innych developerów. ;)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Premislaus pisze:
Len - po mapce wnioskuję, że ilość sektorów będzie taka jak w pierwowzorze. Te duże kwadraty to obramowanie miast i pewnie sposób wizualizacji.

No nie wiem. Zauważ, że te kwadraty graniczą ze sobą i nie ma ich tam, gdzie powinna być np. Chitzena i San Mona.

Na jednym ze wcześniejszych screenów było widać minimapkę u dołu ekranu, a na niej dało się zauważyć, że sektor jest znacznie większy niż w pierwowzorze. Dlatego moim zdaniem te kwadraty to właśnie sektory w Back in Action. Potwierdzeniem tego jest siatka nałożona na mapę, chodzi o te małe kwadraciki. Policzyłem je i gdyby to one były właściwymi mapami to w grze mielibyśmy... 612 sektorów. A przypominam, że twórcom UC stworzenie 250 zajęło 2 lata. Tymczasem zrobienie sektorów znacznie większych i w pełnym 3D jest nieporównywalnie bardziej czasochłonne. Gdyby mieli ich tyle robić, to mogliby nie skończyć przed końcem dekady :)

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Dostałem odpowiedź od bitComposer Games w sprawie sugestii dotyczących Dziennika Dewelopera:

bitComposer Games pisze:
Hey guys and gals,

It's actually true: the dev diaries are quite strong on the technical side of the game.
This is to be expected.. after all, the developers are the ones having to worry about it ;).
They choose to begin with the look and feel of the game rather than the game play.
This might seem rather redundant for those who already know the JA universe.
But I have to argue it’s a good beginning (if there is any).

Having said all this, I will ask them to go more into the game play design in the future.
Maybe some examples of the design process.
Hobabs "multiple floors" suggestion seems like a good one as it sounds so easy to feature,
but turns out to be so incredible problematic (especially for the game flow).

best
Jochen

Ostatnio zmieniony 09 lip 2011 19:42 przez Wigen, łącznie zmieniany 2 razy

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Taaa... Jakoś nie zauważyłem wzrostu poziomu merytorycznego tego bloga...

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna