Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Jaahquubel
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

O ile noży do rzucania zdarzało mi się nie raz używać w walce, o tyle ani noży bojowych, ani gołej pięści (tudzież pięści z kastetem) raczej się nie zdarzało. Raczej, bo jedynie czasem dobijałem tak umierających przeciwników, albo sprawdzałem jak to po prostu wygląda.
Ale tak w praktyce, nigdy nie udawało mi się podejść do przeciwnika na odległość "strzału" z piąchy lub pchnięcia nożem.

A jak to u Was wygląda? Czy w ogóle swoich wojów wyposażacie w broń białą, a jeśli tak, to jaką, dlaczego i czy coś z tego wynika? I czy zdarza się używać pięści poza ringiem? Pytam przede wszystkim o JA2/2,5UB.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Pięści - Raz, jak miałem o 1 Pa za mało, żeby z RKMu strzelić i mi się kolo nawinął kratkę dalej. Tym niemniej - spudłowałem :) Poza tym maczety, jak tygryski podeszły za blisko. Reszty tylko dla testu.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Praktycznie tylko walcząc w San Monie, ale to definitywnie z kastetem.
Pięści gołych niesamowicie rzadko - staram się walczyć na duże odległości, niezbyt często zdarza się więc, abym miał szanse tak dobijać.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

A mi się zdarza, szczególnie podczas walk nocnych.
Grając w v1.13 i mod DBB staram się mieć jakiś solidny majcher, albo nawet szablę.
Noże jednak są cichsze niż najcichsza broń wytłumiona, i nie robią sobie nic z pancerza.

*

JollyBuszko
Kapral
Kapral

Walka wręcz , przydaje w budynkach . Mnie przydało się to w Almie w sektorze z więzieniem i podczas odparcia nocnego ataku wroga na Drassen . Wróg podchodził jakieś dwa pola ode mnie . Przydaje się używać granaty dymne .

Dodano: 13 kwi 2011 21:28

Noże do rzucania wymagają odpowiednich warunków zachodzenia przeciwnika od tyłu . Szkoda że niema przełącznika trybów walki nożem do rzucania jak w Fallout - cie.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Nie udało mi się poza San Moną w czasie turnieju.

Jakos wolę, chyba z lenistwa, załatwiać sprawy snajperką.

Moja mała "pasja"

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Ja uwielbiam się podkradać, więc od czasu do czasu z pięści lub noża skorzystam (zwłaszcza w pierwszych etapach gry).

Cios pięścią/łomem silnej osoby (np. Grizzly, Malice) daje znakomite efekty, gdy już się podejdzie wroga. Zabiera energię, więc można spokojnie tłuc taką osobę aż do jej śmierci bez ryzyka, że wstanie i huknie nam w głowę ze strzelby.

Critical maczetą w szyję też daje czasami b. dobre efekty.

W takim przypadku jest cicho, nikt nie wszczyna alarmu, a my spokojnie kontynuujemy naszą asasynację ;)

Swoją drogą, ciekawie by było, gdyby w Jaggedach możliwe byłoby ogłuszanie i przenoszenie przeciwników (jak w Commandos). Generalnie elementy cichej inflitracji terenów nieprzyjacielskich trochę skopali, zazwyczaj huk wystrzału ze SPASa nie budzi żadnych podejrzeń kolesia znajdującego się te 50-100 metrów dalej.

*

lukkic
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Jeśli o mnie chodzi, to bardzo często starałem się wykorzystywać ciosy pięścią w Ja2,5UB oraz Legionie ;) Kastetu i broni białej używałem dosyć sporadycznie. Zależało mi na podniesieniu statystyk najemników, gdyż jak wiadomo poprzez walkę wręcz można rozwinąć takie cechy jak: siła, zręczność, zwinność.

:-) I teraz panowie takie pytanie - ZWINNOŚĆ czy ZRĘCZNOŚĆ decyduje o ilości punktów akcji na polu walki ?? Wiem, że pytanie banalne dla doświadczonego gracza ale wyczytałem na forum dwie sprzeczne informacje
pierwsza.." Ważny parametr, decydujący m.in. o ilości punktów akcji i o tym, czy postać otrzyma umiejętność "otwieranie zamków". Zalecam jednak ustawienie w przedziale 50-70, gdyż punkty zręczności stosunkowo można nabić stosunkowo łatwo" a druga że to głównie zwinność ma na to wpływ. Więc jak z tym jest ? :?:

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Chętnie zobaczyłbym filmik z nagraniem z rozgrywki, w której intensywnie używane były pięści i noże.

Dodano: 15 kwi 2011, 13:32

lukkic pisze:
I teraz panowie takie pytanie - ZWINNOŚĆ czy ZRĘCZNOŚĆ decyduje o ilości punktów akcji na polu walki ?? Wiem, że pytanie banalne dla doświadczonego gracza ale wyczytałem na forum dwie sprzeczne informacjepierwsza.." Ważny parametr, decydujący m.in. o ilości punktów akcji i o tym, czy postać otrzyma umiejętność "otwieranie zamków". Zalecam jednak ustawienie w przedziale 50-70, gdyż punkty zręczności stosunkowo można nabić stosunkowo łatwo" a druga że to głównie zwinność ma na to wpływ. Więc jak z tym jest ?

Zręczność dotyczy, jak sama nazwa wskazuje, rąk, a więc wszelkich prac ręcznych i obsługi sprzętu. Zwinność dotyczy bardziej nóg (przemieszczania) i unikania ciosów. Aby móc dobrze wykorzystać zadany przedział czasu, trzeba umieć zarówno szybko ruszać rękami,jak i nogami. Czyli oba te parametry wpływają na liczbę punktów. Który ma większy wpływ? Nie wiem, ale przypuszczam, że zręczność. Osobnik z niską zręcznością będzie potrzebował więcej punktów na wyciągnięcie broni, tymczasem łażenie zawsze kosztuje tyle samo.
Koniec off-topa.

W JA2,5UB zdarzyło mi się gołymi rękoma tłuc żołnierzy kręcących się między płotami na posterunku. Chciałem to zrobić po cichu, a nie miałem tłumika (albo miałem, ale czerwona amunicja się skończyła).

Wydaje mi się, że trudność w stosowaniu broni białej i pięści polega na tym, że nie za bardzo jest jak podejść do przeciwnika. Nawet jak jakiś stoi w miejscu, to się kręci i zanim się podejdzie, to zdąży się odwrócić. A rzadko który stoi tuż za rogiem.

*
Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Jaahquubel pisze:
Chętnie zobaczyłbym filmik z nagraniem z rozgrywki, w której intensywnie używane były pięści i noże.

Kusi mnie, żeby przyjąć wyzwanie, ale nie wiem, czy chcę instalować znowu JA2. No bo to grozi całkowitym wciągnięciem! :)

Jaahquubel pisze:
Wydaje mi się, że trudność w stosowaniu broni białej i pięści polega na tym, że nie za bardzo jest jak podejść do przeciwnika. Nawet jak jakiś stoi w miejscu, to się kręci i zanim się podejdzie, to zdąży się odwrócić. A rzadko który stoi tuż za rogiem.

Dokładnie tak. Dlatego trzeba wykorzystywać wszelakie osłony takie jak drzewa, głazy, krzaki. Dodatkowo nie podkradamy się jednym najemnikiem, a co najmniej dwoma, aby w razie czego drugi dostrzegł niebezpieczeństwo (i ewentualnie je zneutralizował). No i o wiele łatwiej takie akcje przeprowadzać pod osłoną nocy.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Van pisze:
No i o wiele łatwiej takie akcje przeprowadzać pod osłoną nocy.

O ile jako początkujący gracz walczyłem wyłącznie w dzień, o tyle później dokonywałem ataków wyłącznie nocą. Moja IMPka miała od pewnego momentu zawsze operacje nocne i broń automatyczną. MAC-10 lub P90 z tłumikiem, albo VAL do ręki, i wio. Sprawdził się też Blood jako miotacz noży. I z Bloodem wiąże się najciekawsza obserwacja odnośnie walki wręcz ("wnóż"?). Jak już miał żołnierzowi przywalić, to zrobił takie coś, że myślałem, że chybił. A on chyba ćwiczył capoeirę. jakieś kocie ruchy, stanie na rękach i wszystko po to, aby machnąć gościa w twarz. Chciałem to kiedyś tam potem powtórzyć i nagrać, ale już się nie udało. A było to bardzo efektowne.

*
lukkic
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Tak, odnośnie Blooda to też tak miałem ;) często ta postać posługuje się staniem na rękach i kopniakiem z obrotu. Jednak najbardziej irytuje mnie chyba to, że w JA2 oraz JA2 v 1.13 często po zadaniu serii ciosów przeciwnik pada ogłuszony - po czym wstaje z "nową" energią aby ugodzić nas serią z karabinu w korpus. Czy ktoś ma na to jakiś sposób jak zapobiec takim sytuacjom ? :-)

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

mam na to sposób

FN FAL

:)

Moja mała "pasja"

*

Van
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Jaahquubel pisze:
(...) I z Bloodem wiąże się najciekawsza obserwacja odnośnie walki wręcz ("wnóż"?). Jak już miał żołnierzowi przywalić, to zrobił takie coś, że myślałem, że chybił. A on chyba ćwiczył capoeirę. jakieś kocie ruchy, stanie na rękach i wszystko po to, aby machnąć gościa w twarz. Chciałem to kiedyś tam potem powtórzyć i nagrać, ale już się nie udało. A było to bardzo efektowne.

Czy Blood nie ma przypadkiem umiejętności "sztuki walki"? Nie mów mi, że nie wiedziałeś o jej istnieniu :)

Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011 15:01 przez Van, łącznie zmieniany 1 raz

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Van pisze:
Czy Blood nie ma przypadkiem umiejętności "sztuki walki"? Nie mów mi, że nie wiedziałeś o jej istnieniu

Ma albo to, albo walkę wręcz. Ale brałem go bardziej dla rzucania.

Ostatnio zmieniony 15 kwie 2011 15:06 przez Jaahquubel, łącznie zmieniany 1 raz

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna