M'cin pisze:
Jest mniej realistyczny, ale nie dla każdego znaczy to od razu "gorszy". Przykładowo, mało osób grałoby w FPS'a, w którym nie możesz przeskoczyć przepaści, bo postać przebiegła już 25 km i nie ma siły albo musisz wyrzucić połowę zebranego sprzętu.
Masz rację, S.T.A.L.K.E.R. SOC sprzedał się mizernie, i nie doczekał się dwóch kontynuacji (Clear Sky i Call of Pripyat), które tym bardziej nie odniosły sukcesu (bo ich nie było).
M'cin pisze:
Chyba nie po to pytają fanów o zdanie, żeby poznać ich (czyli np. moją) opinię

Niby trzeba się cudzym szczęściem, grą, która się dobrze sprzeda, ale czemu to musi być tak rozbieżne od mojego gustu i mych upodobań?
Primo: chcą w miarę możliwości iść fanom na rękę.
Secundo: chcą żeby mimo wszystko to się jakoś sprzedało.
Tertio: zadowalanie wszystkich wokół to domena prostytutek, ci panowie muszą znaleźć złoty środek.
Len pisze:
System aktywnej pauzy tak naprawdę nie różni się zbyt wiele o tur, zasada grania pozostaje mniej więcej taka sama.
Plusem jest to, że nie ma utraty punktów akcji między turami, i podziału na akcję gracza/akcję przeciwnika.
Dzięki temu walki trwają krócej.
Len pisze:
A ten system, choć znacznie nowszy, również nie cieszy się popularnością.
Stary jest, już Baldur's Gate miało system aktywnej pauzy (choć i tak wszystko rozgrywało się jednocześnie w ramach tur i rund).
M'cin pisze:
Ale 1.13 raczej uhardkorowiało grę, wiec jak motywowali się nim, to owy nius był strzałem w stopę.
v1.13 wprowadziło możliwość szerokiej edycji parametrów gry (na każde gusta) + więcej sprzętu i realizmu.
Jak ktoś chce grać na hardcore'ze, to może, a jak ktoś chce grać na 'effortless' to też może sobie spreparować odp. ustawienia.