Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Len pisze:
Ten wczorajszy psychopata

Ten człowiek mógł być chory psychicznie, choć nie dostarczono dowodów na występowanie u niego osobowości psychopatycznej.

Len pisze:
kiedy lekarz (!) nie chciał udzielić pomocy lekarskiej Andrzejowi Wajdzie, bo... miał inne poglądy.

Jest kodeks etyki lekarskiej (nie stanowi aktu prawnego) w którym jak byk jest, że lekarz nie może dokonywać segregacji i dyskryminacji pacjentów na podstawie ich poglądów itd...

Len pisze:
OK, więc zróbmy analizę tego tekstu, specjalnie dla ciebie ;)

M'cinowi chodziło o to, że PiS zarzekało się że wypowiedzi mające nawoływać do nienawiści wobec tej partii, będą stanowić podżeganie do morderstwa, podczas gdy prasa przekazała, jakoby PiS miał orzec, że wszelka krytyka tej partii, będzie podżeganiem do morderstwa.

OK, jest to ewidentny skrót myślowy, dla osoby niezaznajomionej z tematem bardzo mylący, i poniekąd krzywdący dla PiSu.

Tymczasem zapominamy, że PiS traktuje wszelką krytykę jako 'politykę nienawiści'.
Nie będę wspominał czy PiS, czy jego byli koalicjanci, czy zaprzyjaźniony z PiSem ruch RM i Rydzyka nawołują do nienawiści.
Każdy kto w mniejszym lub większym stopniu śledził wydarzenia polityki polskiej na przestrzeni ostatnich lat, odpowie na to pytanie nie gorzej niż ja.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Szaleństwo, zbrodnia i atmosfera nagonki

To czyn szaleńca, zgoda. Ale czy to znaczy, że ten dzień nie stanowił przełomu? Że dokonane w biały dzień w biurze PiS w Łodzi morderstwo jest tylko przypadkowym wybrykiem wariata? W żadnej mierze. Obawiam się, że to po prostu rezultat. Smutny, acz konieczny efekt politycznej atmosfery.

Morderca z Łodzi nie działał w społecznej próżni; to, co zrobił, to, jak uzasadniał zbrodnię, wyraźnie pokazuje, że był tyleż sprawcą, co i ofiarą. Krótko: to potworny i wynaturzony, choć przewidywalny skutek trwającej od 2005 roku wojny polsko-polskiej, za której rozpętanie i przebieg ponosi odpowiedzialność cała klasa polityczna. Cała, choć nie w równym stopniu.

Nie jest bowiem, uważam, przypadkiem, że śmiertelny strzał został wymierzony w pracownika posła PiS, który zginął niejako w zastępstwie Jarosława Kaczyńskiego. Z miesiąca na miesiąc można było zauważyć, jak wzrasta atmosfera wrogości i nienawiści skierowana przeciw liderowi opozycji. Zamiast rzeczowej krytyki i argumentów wyśmiewanie, szyderstwo, poniżanie i poniewieranie.

Najgorzej, że w przygotowywaniu tej atmosfery nagonki uczestniczyli nie tylko politycy, ale też intelektualiści, ci, od których szczególnie należy domagać się bezstronności i ważenia słów. Tymczasem to oni właśnie, można mieć wrażenie, byli głównymi podżegaczami. To oni stanęli w pierwszym szeregu, wzywając do rozprawy z PiS.

Jeszcze tydzień temu Andrzej Wajda mówił o Jarosławie Kaczyńskim: “To jest polityczne szambo. Jacyś zgrani politycy, którzy niech sobie idą w cholerę, bo mamy ich dosyć, nagle wymyślili, że oni odgrywali w tym czasie jakąś rolę”. I jeszcze dosadniej: “To jest głupol”. Podobnie nie przebierał w słowach Adam Michnik, który kilka dni temu mówił, że PiS to “formacja, która chce unicestwić państwo demokratyczne, ukształtowane po 1989 r. (…) To opozycja antysystemowa i antypaństwowa”.

W przygotowaniu i prowadzeniu tej nagonki szczególną rolę odegrał Janusz Palikot, do niedawna jeden z liderów PO, człowiek, który ostatecznie nigdy za swoje słowa nie poniósł konsekwencji. Ba, nie było sofizmatu, którego by nie wykorzystano w obronie Palikota. A to przecież on jako pierwszy polityk tej rangi w Polsce sugerował używanie wobec Kaczyńskiego przemocy.

I nie tylko chodzi tu o sławetne słowa po pierwszej turze kampanii prezydenckiej “zastrzelimy Jarosława Kaczyńskiego, wypatroszymy i skórę wystawimy na sprzedaż w Europie”, ale o powtarzające się raz po raz spekulacje, które łatwo było odczytać jako wezwania do rozprawy z Kaczyńskim z użyciem przemocy. Choćby to: “Uważam, że jeśli dojdzie do rozlewu krwi w najbliższych miesiącach, to odpowiedzialny za to będzie Jarosław Kaczyński. On robi co może, żeby jakiś szaleniec przez analogię do tego, co się wydarzyło przed wojną, przed 39 rokiem, doprowadził do tej samej sytuacji” – te słowa Palikota brzmią dziś szczególnie złowieszczo.

Tyle że znowu – Palikot nigdy nie zrobiłby takiej kariery, gdyby nie poparcie pozostałych polityków PO, ostatecznie tolerancja samego premiera. Czyż to nie Donald Tusk – nie sposób oprzeć się wrażeniu – wykorzystywał posła z Lublina jako poręczne narzędzie do zohydzania i gnębienia opozycji? Wielu odpowiada za tę atmosferę pogardy. I ci, którzy wyborców PiS nazywali bydłem, i ci, którzy mówili o dorzynaniu watahy. I nieprzeliczony tabun różnego rodzaju tak zwanych ludzi mediów, żartownisiów od siedmiu boleści, błaznów i trefnisiów, którzy zbudowali swoją karierę na wyszydzaniu “strasznego PiS”.

Ten różnobarwny tłum zjednoczony chęcią poniżenia oponentów nie potrafił się opamiętać nawet po tragedii smoleńskiej. Nie padły – z jednym chlubnym wyjątkiem ministra Bogdana Zdrojewskiego – słowa przeprosin. Nie nastąpiła radykalna zmiana tonu. Nie nastąpiła refleksja nad tym, że taki język, takie słowa mogą przynieść tragiczne skutki. Wręcz przeciwnie. Od kilku tygodni ów chór antypisowskiej propagandy jakby jeszcze się nasilił. PiS i jego przywódca stali się partią, wobec której wszystko wolno. Która znajduje się na granicy legalności, z którą się nie rozmawia, ale eliminuje, usuwa, delegalizuje.

Ktoś może powiedzieć, że to połowa prawdy. Bo i druga strona potrafiła odpłacić pięknym za nadobne. Racja. Wiele wypowiedzi samego przywódcy PiS i ludzi z jego najbliższego otoczenia nigdy nie powinno się pojawić. Nie powinny paść zarzuty zdrady, sprzedawania Polski, nieustanne sugestie spisku i domniemania przygotowania przez rząd zamachu. Nie powinny się pojawić wypowiedzi podważające prawowitość wyboru Bronisława Komorowskiego.

Tylko że trzeba pamiętać o proporcjach. W tragedii smoleńskiej zginęli w największej liczbie posłowie PiS, a przede wszystkim brat Jarosława Kaczyńskiego. Bliskim zabitych, jak sądzę, można po prostu więcej wybaczyć. I druga rzecz. PO ponosi dodatkową odpowiedzialność za polityczną atmosferę, bo to ona ma w ręku wszystkie instrumenty władzy oraz – być może to jeszcze ważniejsze – ogromną przewagę w mediach.

Komentując wydarzenia w Łodzi, premier Tusk powiedział: “To dramat, który wszyscy przeżywamy. Liczę na to, że wszyscy w Polsce otrzeźwiejemy”. To mądre słowa. O ile premier będzie je umiał najpierw zastosować do siebie i do swego obozu politycznego.
------------------
podpisuje sie pod tym felietonem.

Moja mała "pasja"

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Chciałbym tylko dodać:

Cytuj:
Każde słowo, które będzie kontynuacją tej kampanii, ktokolwiek je wypowie, to będzie wzywanie do mordu.

Nie podoba mi się polityka PISu, nie podoba mi się zachowanie Kaczyńskiego bo jest ono godne politowania.
OMG.. właśnie wezwałem do mordu! :lol2:

Czyli istnieje wolność słowa, ale jak mówisz źle o tej partii, to nawołujesz do popełniania zbrodni - no brawo!

Olinka pisze:
Zamiast rzeczowej krytyki i argumentów wyśmiewanie, szyderstwo, poniżanie i poniewieranie.

Jak można komentować takie zachowania np. otwarty list do ambasadorów? Zresztą wtedy nie było tego o czym pisałaś, a tylko politowanie... tak samo w innych wypadkach, bo na pana prezesa nie ma już po prostu słów.

Tak w ogóle to wydaje mi się, że śmiało mógłbym zacytować cały Twój post a potem siebie samego, choć nieco zmieniwszy wypowiedź:

Cytuj:
Czyli istnieje wolność słowa, ale jak mówisz źle o PiS, to czynisz źle. Ta partia nie podlega krytyce.

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

pewien agent FBI zapytał swojego kolegę podczas obserwacji ludzi honoru: "po co ich ścigamy, prędzej czy później sami się powybijają"

Kaczyński ma rację to efekt polityki niewawiści, tylko to nie PO tą nienawiść powoduje tylko PiS właśnie, ludzie jak Jarek, który już chyba jest lekko chory na umyśle, Macierewicz który mówi o Smoleńsku "morderstwo", i PiSlamistach którzy przeniesienie krzyża traktują jak próbę zatarcia zbrodni Smoleńskiej. Palikot TVN i inni wyśmiewają się z PiSu, to PiS odpowiada na to nienawiścią i podjudza do nienawiści. a nożownik taksówkarz nie był przyjacielem PO tylko przyjacielem rodziny radia maryja, Lech zginął w wypadku, a Jarek zrobi z siebie teraz męczennika bo przecież to jego chcieli zabić ... szkoda że za takiego błazna musiał zapłacić niewinny człowiek.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Olinka na początku pisze, że to politycy ponoszą odpowiedzialność za to, co się stało w Łodzi, a niemal cały post poświęca ludziom z PO. To ja zadam proste pytanie: a co z Bredzińskim? Co z Błaszczakiem? Co z Bielanem, Hofmanem, Girzyńskim, Kempą, Kurskim i w końcu Ziobrą? Czy KTOKOLWIEK przejmował się, gdy biegali od kamery do kamery z poważnymi oskarżeniami? Jakoś nie jestem w stanie sobie przypomnieć, aby Tusk czy taki Schetyna (którego i tak nie lubię) oskarżali kogoś z PISu o zdradę czy kłamstwo - a to są oskarżenia za które można słono zapłacić i które pisowcy wysuwają co chwila (szczególnie ich wódz).

Pamiętam oburzenie (słuszne zresztą), gdy Palikot powiedział, że Kaczyńskiego trzeba wypatroszyć. Tylko dlaczego NIKT nie powiedział ani złego słowa na Bredzińskiego, kiedy ten przekonywał, że trzeba powiesić Palikota? Dosłownie nikt, ani Kaczyński, ani nawet media. Ale można łatwo odpowiedzieć dlaczego tak wyszło - bo dostał za swoje.

Teraz to samo dzieje się z PISem. Sama Olinka napisała, że winę za wojnę ponosi PO, ponieważ to oni posiadają władzę. OK, wszystko się zgadza ale pominęła jeden "mały" szczegół - wojna rozpoczęła się w 2005r., a kto wtedy trzymał władzę?

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

O widze, ze Len piszesz juz obok mnie o mnie hehehe

Tu w tym watku, wczesniej padło z mojej strony kilka pytan...
Najpierw na nie odpowiedz i przepros a pozniej zobaczymy.

Nie zamierzam z toba polemizowac.
Na żaden temat.

Moja mała "pasja"

Ostatnio zmieniony 21 paź 2010 08:46 przez Olinka, łącznie zmieniany 1 raz

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

http://www.joemonster.org/i/ax/mt2.jpg

:D

Co do sprawy to powiem tyle: Mnie wkurzyło to że tylko dowiedziano się o tragedii która wydarzyła się w Łodzi, a politycy już zaczęli się obwiniać. Nie było ubolewania i żałowania że ktoś umarł, tylko uczynienie z ofiary broni.

Rozbawiło mnie natomiast jak Beata Kempa powiedziała że domagają się komisji śledczej która zbada mase różnych bzdetów oraz czy to nie służby specjalne stoją za negatywnymi komentarzami w Internecie na PiS.... Len - od początku wiedziałem! ;) :D

Ostatnio zmieniony 21 paź 2010 09:07 przez Aver, łącznie zmieniany 1 raz

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

W pierwszej chwili myślałem to samo, że polityczna wojenka rozprzestrzeniła się już na cywili, ale potem przyszło mi do głowy, że ten gość z Łodzi mógł załatwiać jakąś swoją prywatę. Może przyszedł sobie jak petent do urzędu i się wkurzył że nie mógł załatwić sprawy. Mnie często qrwica udziela się przy wizycie w skarbówce kiedy patrząc na reakcję przypadkowych petentów którzy spotykają się z niemożnością załatwienia podstawowych spraw mam ochotę wrócić... ale już z granatem :) - na szczęście jest wyższa instancja w postaci kierownictwa (które narzuca standardy pracy).

Rasumując, najazd na biuro poselskie w Łodzi niekoniecznie jest wynikiem wojenki partyjnej. Zresztą bez krytyki oponentów politycznych nie ma mechanizmu demokracji - ja wręcz żądam i spodziewam się po opozycji że będzie atakować. Jeśli nawet gościowi odbiło (z przyczyn politycznych) to nie jest powód aby rezygnować z samokontroli tego ustroju. Chyba Lincoln o demokracji powiedział coś w rodzaju: "społeczeństwo które rezygnuje z wolności na rzecz bezpieczeństwa nie zasługuje na żadne z nich (wolności i bezpieczeństwa)".

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Olinka pisze:
Nie zamierzam z toba polemizowac.
Na żaden temat.

Właśnie to robisz :P

Aver pisze:
Rozbawiło mnie natomiast jak Beata Kempa powiedziała że domagają się komisji śledczej która zbada mase różnych bzdetów oraz czy to nie służby specjalne stoją za negatywnymi komentarzami w Internecie na PiS.... Len - od początku wiedziałem! ;) :D

Cholera, czułem że to kiedyś wypłynie :D

Mam wrażenie, że dopiero wczoraj mówiłem, że niedługo PIS będzie się domagał komisji śledczej. Od dziś możecie na mnie mówić "Len Jasnowidz" :) Jak dla mnie jeśli ktoś chce komisji to jest już pewne, że chodzi wyłącznie o robienie zamieszania i zbijanie procentów na tragedii. Wystarczy popatrzeć na historię wszystkich wcześniejszych komisji, ŻADNA nic nie wyjaśniła, za to narobiły tyle burdelu, że szkoda gadać. Chociaż z drugiej strony jeśli na jej czele stanie Macierewicz to wnioski końcowe będziemy mieli już na otwarciu, to ma sens! :D

Aszek: To na pewno jest sprawa polityczna, bo gość sam krzyczał, że nienawidzi PISu. Ale to jeszcze nie znaczy, że był w jakikolwiek sposób zaangażowany w politykę. I zgadzam się z tobą, można go przyrównać do psychopatów z USA, którzy wybijają urzędniczki tylko dlatego, że nie chciały mu czegoś załatwić.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

http://prawica.net/opinie/23529

Tu cos na temat faszyzmu na Polskiej scenie politycznej.
Niestety, rozczaruje... nie chodzi tym razem o PiS

Dodano: 21 paź 2010 11:12

aszek pisze:
W pierwszej chwili myślałem to samo, że polityczna wojenka rozprzestrzeniła się już na cywili, ale potem przyszło mi do głowy, że ten gość z Łodzi mógł załatwiać jakąś swoją prywatę. Może przyszedł sobie jak petent do urzędu i się wkurzył że nie mógł załatwić sprawy.
Ustalono, że morderca nie był petentem, klientem itd. Przyznałsie, że poszedł tam zabic bo nienawidzi PiSu.

aszek pisze:
Rasumując, najazd na biuro poselskie w Łodzi niekoniecznie jest wynikiem wojenki partyjnej. Zresztą bez krytyki oponentów politycznych nie ma mechanizmu demokracji - ja wręcz żądam i spodziewam się po opozycji że będzie atakować. Jeśli nawet gościowi odbiło (z przyczyn politycznych) to nie jest powód aby rezygnować z samokontroli tego ustroju. Chyba Lincoln o demokracji powiedział coś w rodzaju: "społeczeństwo które rezygnuje z wolności na rzecz bezpieczeństwa nie zasługuje na żadne z nich (wolności i bezpieczeństwa)".
W jakims stopniu w naszym zyciu rezygnujemy z jakiejs czastki naszej wolnosci na rzecz bezpieczenstwa.
Czy na nia nie zasługujemy?
To co sie stało w Łódzkim biurze dla mnie jest niestety wynikiem tego co sie ogólnie rzecz biorac dzieje na scenie politycznej w Polsce.
A to jest ponizej poziomu.
To jest zenujace i prostackie.

Moja mała "pasja"

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Olinka pisze:
Niestety, rozczaruje... nie chodzi tym razem o PiS

Tym razem złe rzeczy nie o PISie z twojej strony? Cóż za rozczarowanie :D

Więc ja też was rozczaruję i zrobię wyjątek, tym razem nie powiem nic złego o PO czy SLD!

Obrazek

A tak na poważnie. Jeśli kierować się standardami wyznaczonymi przez autora tego artykułu, pana Macieja Eckarda (byłego członka LPR i PIS), to w naszym kraju są sami faszyści. Sondy uliczne pokazują, że ludzie z reguły wolą, kiedy ich miastem rządzi ktoś, kto wychowywał się u ich boku, a nie gdzieś na drugim końcu kraju. Ja też nie chciałbym prezydenta z jakieś Warszawy czy Bydgoszczy. Ale Eckard może mówi tak dlatego, że urodził się w Ostrowie Wielkopolskim (tu, skąd teraz piszę i mieszkam całe życie), a karierę robił w kujawsko-pomorskim jako wicemarszałek województwa, a obecnie prezes Kujawsko-Pomorskiej Organizacji Turystycznej...

Olinka pisze:
To co sie stało w Łódzkim biurze dla mnie jest niestety wynikiem tego co sie ogólnie rzecz biorac dzieje na scenie politycznej w Polsce.

A gdyby jakiś poirytowany filmem widz pozabijał aktorów, winą obarczyłabyś... krytyka filmowego?

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Moja mała "pasja"

*

Pawell91
Szeregowy

Moim zdaniem jazdy na temat rzekomego zlecenia zabójstwa w siedzibie PiS, przez PO. Jest śmieszne. Uważam iż są to zwykle zapychacze aby nie mówić o kryzisie. Pooglądajcie fakty i zobaczcie co mówią o zwolnieniach w UK czy Francji.

*

Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Pawell91 pisze:
Moim zdaniem jazdy na temat rzekomego zlecenia zabójstwa w siedzibie PiS, przez PO. Jest śmieszne. Uważam iż są to zwykle zapychacze aby nie mówić o kryzisie. Pooglądajcie fakty i zobaczcie co mówią o zwolnieniach w UK czy Francji.

Zapewne chodzi o teorie spiskową, piramidę i system monetarny.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ludzie, przecie jak coś jest skierowane przeciwko PIS to oczywistym jest, że zlecił to Donald Tusk/Bronisław Komorowski/Radosław Sikorski (zależnie od potrzeb, niepotrzebnych skreślić).

*
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104 ... 112  Następna