Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 206 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
aszek
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Nie pamiętam już jak się kto tam nazywał, ale ten gość co jest zastępcą szefa górników i co daje wytłumiony pistolet - to prosi o takie załatwienie sprawy i zabicie jego szefa aby wyglądało że on się sam zastrzelił. Pierwsza sprawa to trzeba podreptać w kucki za te kontenery i pokręcić się tak aby szef stał tyłem do naszego terminatora i wtedy z zaskoczenia, jednym (i tylko jednym) strzałem w łeb z wytłumionej broni zakończyć sprawę. Druga kwestia to trzeba włożyć mu ten pistolet do jego inwentory (w końcu szef miał popełnić te suicide) i podreptać z powrotem do zastępcy zameldować, po wszystkim sprzątamy ciało a pukawkę zwracamy nowemu szefowi - i dopiero wtedy można do Tani po wypłatę pojechać.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

aszek pisze:
Pierwsza sprawa to trzeba podreptać w kucki za te kontenery i pokręcić się tak aby szef stał tyłem do naszego terminatora i wtedy z zaskoczenia, jednym (i tylko jednym) strzałem w łeb z wytłumionej broni zakończyć sprawę.

Z tego co pamiętam, to Vittori di Castigia (zleceniodawca) informuje nas że Pedro Nunez (szef Indian) posiada wytłumiony pistolet (który ma nam ułatwić zadanie), a sam ostatnio był nieco zdołowany, więc nikt by się nie zdziwił gdyby strzelił sobie w łeb.
Zagadując Nunez'a możemy poprosić go o pistolet (unikat, ma własną nazwę) i go z niego zastrzelić.
Problem w tym że zabijając Nunez'a (przynajmniej bezpośrednio) zyskujemy sobie wrogość reszty Indian.
Ponadto nie możemy za długo obijać się z pistoletem, ponieważ po pewnym czasie od przekazania nam broni (do obejrzenia) Pedro Nunez i reszta Indian stają się dla nas wrodzy.
W związku z tym myślałem że tego zadania zwyczajnie nie da się pomyślnie wykonać i niepowodzenie jest elementem scenariusza gry.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jak najbardziej da się ten quest wykonać i indiańce nas nie zaatakują, tyle że same wykonanie jest dość kłopotliwe bo należy zrobić to dyskretnie tak aby nikt nas nie widział podczas strzelania. Jeśli np. hałasowaliśmy (strzelanie, granaty) w sektorze (a cywile i strażnicy są strasznie ciekawscy) to się tłumnie schodzą z całej okolicy i patrzą co się dzieje. Nie raz miałem z tym 'problem' podczas ćwiczeń z granatami tzn. kiedy utylizowałem nadwyżki w expa - to się cywile schodzili w miejsce gdzie granaty eksplodowały... więc można to wykorzystać i jak ktoś nas widzi (przy kontenerze) to można zrobić dywersję aby odciągnąć ciekawskich od miejsca akcji. A podczas zamachu na Nunez'a trzeba tak strzelić aby zabić go za pierwszym strzałem (tak aby bitwa się zakończyła od razu), najpewniej jest to zrobić strzałem w łeb z tej broni którą dostajemy i kiedy ofiara nie widzi najmity - i tak jak mówi Vittorii ma to wyglądać na samobójstwo więc spluwa musi zostać w inwentory Nunez'a - tak jest na 100%, bo też się z tym questem chwilę bawiłem i przy okazji sprawdzałem scenariusz w plikach źródłowych E1P - wersja orginalna 1.01 którą dysponują chłopcy co tworzą moda Hard Life):

Tu widać jak gra rozstrzyga co Nunez sobie pomyśli na widok terminatora:

Kod:
  phrase CheckPlayerCloseToPedroNunes()
    if (PedroNunes.Live==Yes AND callm PedroNunes.GetAttitude(Player)!=attEnemy)
      if (call GetDistanceFromMonster(PedroNunes.LocalID, Player.LocalID)>15)
        PedroNunes.BecomeHostile()
      else
        on event TIMER1+5 call CheckPlayerCloseToPedroNunes()
      end if
    end if
  end phrase

Jak nas zauważy bliżej niż 15m to mamy wojenkę.

Tu widać jak gra sprawdza z czego Nunez dostał w łeb:

Kod:
  phrase CheckFiredWithPistolName()
    if (EventParmStr1==PistolName)
      PedroNunes.Add KilledWithPistolName
    end if
    call ThrowFireMessages(No)
  end phrase

A tu wychodzi że w prosektorium sprawdzili jak długą ma łapę (z jakiego dystansu dostał w łeb):

Kod:
  phrase CheckNunesSelfKilled()
    if (HAS PedroNunes KilledWithPistolName AND call GetDistanceFromItem(PedroNunes.LocalID, PistolName)<2)
      call PrintToJournal(Rebel6Miner, 'Ďĺäđî Íóíüĺń "ńîâĺđřčë ńŕěîóáčéńňâî". Íŕäî ďîáĺńĺäîâŕňü îá ýňîě ń Âčňňîđč äĺ Ęŕńňčăî.')
    end if
  end phrase

Czyli max 2 metry.

*

kostekw
Szeregowy

Próbowałem tą misję zrobić kilka razy. Biore od niego guna, obchodzę na silent kontenery i zachodzę go od tyłu. Jeden strzał w głowę. Trup, giwerka do trupa a i tak mam wpis w dzienniku, że jedyny człowiek który mógłby współpracować z Tanią chce mnie zabić i że muszę ją poinformować, że nie mogłem wykonać misji. Jak do niej z tym idę ona strzela focha i nie chce ze mną gadać.
Zastanawiam się czy nie miała na to wpływ misja Convoy, w której pociąłem bandziorów? (handlarz i tak zginął debil)

Edit.
Mimo, że stzelam do Nunesa od tylca on i tak krzyczy nie strzelaj, to ma jakieś znaczenie?

Ok, wsio poszło w końcu. Trzymałem resztę ludzi za blisko Nunesa.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

aszek, może wiesz w którym pliku odhaczyć misję V.I.P. jako wykonaną? Znów 3 godziny się z nią pieprzyłem, a efekt ten sam co zawsze :/

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

No to współczuje że się tak z tą misją męczysz (mnie tam wszystko się happy endem kończyło). Nie, niestety nie ma prostej metody na obejście tego... chyba że "cheater" nad impem Ci przeszkadzać nie będzie ;D

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

aszek pisze:
chyba że "cheater" nad impem Ci przeszkadzać nie będzie ;D

Hmm... a mogę poprosić o rozwinięcie? Misję w sumie już wiele razy przeszedłem, tylko gra przeszkadzała w jej zaliczeniu, więc małe oszustwo będzie usprawiedliwione ;)

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

No to z konsoli:

Kod:
enter_dev_mode

throw "Finish Rebel14VIP" "CompleteQuest" "qCompleted"

exec Rebel14VIP->CompleteQuest (qCompleted)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Eh, myślałem że to z cheaterem to taka przenośnia :] I ten napis będzie już do końca gry? Nad IMPem jest zarówno w konsoli jak i nad postacią, ale co do pozostałych najemników to jest tylko w konsoli. I jak powinienem wpisywać te kody? Wpisałem je kolejno po sobie ale z misją nic się nie ruszyło.

A wracając do tematu uczciwego rozwiązania. Przed misją "Delta" Tanya pytała mnie chyba czy chcę do niech dołączyć, zostać członkiem rebelii czy coś w tym stylu. Ja odmówiłem, może w tym rzecz?

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

To że nie wybrałeś rebeli po misji z Deltą nic nie znaczy, bo dostałbyś od razu wrogie relację z rządem i bana na branie misji od rządu. Ważne abyś po misji z Sebkiem miał wrogie relację z rządem, a dzieje się to automatycznie po walce z rządowym patrolem i tak jak już pisałem zaraz po tej misji Santa Maria ma zmienić flagę na barwy rebeli. Jeśli się tak nie stanie to coś w fabule się popieprzyło. Fabuła jest tak oskryptowana, że w momencie w którym wracasz z misji VIP gra sprawdza czy możesz brać misję od rządu - jeśli możesz to stajesz się wrogiem dla rebeli. Dlaczego tak ? Ano dlatego, że po tej misji baron Emiliano Hos udziela nam pierwszych, użytecznych informacji o głównym celu Ippolit'cie Fakirov i od tego momentu fabuła zakłada rozpoczęcie regularnej wojny między rebelią a rządem (patrole atakują wrogie sektory) a gracz nie może pozostać neutralny. I teraz poszukiwanie Fakirov'a toczy się przy okazji działań rebeli albo rządu. Czyli zanim nie zaraportujesz Tani udanej misji nie powinieneś baronowi dawać kasy za rozejm z rządem. Rozjem zawsze można zerwać atakując wrogi sektor, ale może to spowodować namieszanie w fabule (ja 2x rozpoczynałem grę od nowa bo się za bardzo z rządem prałem i się fabuła sypła). Kolejna sprawa to to, że jak bierzesz jakąkolwiek misję to musisz ją wykonać bez zwłoki, bez zwiedzania kraju, bo zegar tyka i każda misja ma max. czas na jej zrealizowanie (ja np. zamiast realizować misję Contact w Olvidad pojechałem sprzedać zbawki do Cali - w końcu jak dojechałem do Ramona Lasaro to się okazało że gra uznała mnie za wroga... no, cóż, na szczęście często robię save'y).

Tania od czasu do czasu, po udanej misji i kiedy założymy mundur - molestuje nam impa (o ile to facet), a zgoda na "przerywnik" daje nam premię w obozie i większą kasę za misję. Podobnie jest z Amarantą Felicidad po stronie rządu.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Ta gra jest do bólu oskryptowana. Wszystko trzeba robić wedle niewidzialnego planu twórców. Barona nie przekupywałem bo ten nawet nic ode mnie nie chce, nie da się z nim pogadać, ale przypomnij mi jak on się nazywał to go znajdę i spróbuję jeszcze raz. Może teraz się uda go przekupić i walczyć po stronie rządu (choć po "wykonaniu" misji VIP moimi wrogami są wszyscy: zarówno rebelianci jak i rządowi).

aszek pisze:
Tania od czasu do czasu, po udanej misji i kiedy założymy mundur - molestuje nam impa (o ile to facet), a zgoda na "przerywnik" daje nam premię w obozie i większą kasę za misję. Podobnie jest z Amarantą Felicidad po stronie rządu.

Hmm... to ci nowość. A dopiero gdzieś wywaliłem wszystkie mundury, i to z dość wysoką rangą. Poszukam je. Domyślam się, że chodzi o mundury "niebieskie"?

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Hej zrobiłem misję z tymi braćmi, ale nie było tam drugiej walizki, z tego co pisano wcześniej powinna być. Po zabiciu Querano i Amoralesa, jak ich żołnierzy, misja nie zaliczyła się tzn. nie jest w zakładce complete. Tak samo ta misja, gdzie strzelamy do uciekających więźniów w pierwszym mieście. Ma ktoś jakieś pomysły?

prof. Murray Newton Rothbard

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Premislaus pisze:
Hej zrobiłem misję z tymi braćmi, ale nie było tam drugiej walizki

Bo jest tylko jedna walizka, ma ją na wyposażeniu Ricardo Querano.
Umieściwszy ją w slocie na 'quest items' wydobywasz z niej pieniądze, i kończysz zadanie.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Stridingshadow pisze:
Premislaus pisze:
Hej zrobiłem misję z tymi braćmi, ale nie było tam drugiej walizki

Bo jest tylko jedna walizka, ma ją na wyposażeniu Ricardo Querano.
Umieściwszy ją w slocie na 'quest items' wydobywasz z niej pieniądze, i kończysz zadanie.

Tylko ktoś tu wcześniej pisał, że był o 40000 do przodu.

Hmm wiem o tym, zrobiłem wszystko i misja nie jest w complete.

prof. Murray Newton Rothbard

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Premislaus pisze:
Tylko ktoś tu wcześniej pisał, że był o 40000 do przodu.

Przy odpowiednim CGL, łupy warte są drugie 20 000 USD.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna