Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 222 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
Perry
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

Jaahquubel pisze:
Moim zdaniem nierealne jest to:

Obrazek
Nie rozumiem co tam nierealnego, symetria budynków?
Pentagon owszem to dopiero wyglada nierealnie a jednak istnieje
To tylko symetrycznie ustawione budynki. Nie ma tam nic kosmicznego ;)

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Kto stawia koszary (czy co tam masz) w środku lasu w taki sposób, żeby mieć łatwo strzelać do atakującego z jednej, konkretnej strony nieprzyjaciela?
Dziwne to. W rzeczywistości buduje się tak, żeby się zabezpieczyć ze wszystkich stron. I chyba nie ma takich strzelnic.

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Jaahquubel pisze:
Kto stawia koszary (czy co tam masz) w środku lasu w taki sposób, żeby mieć łatwo strzelać do atakującego z jednej, konkretnej strony nieprzyjaciela?
Dziwne to. W rzeczywistości buduje się tak, żeby się zabezpieczyć ze wszystkich stron. I chyba nie ma takich strzelnic.

Dokładnie. Poza tym, wątpię, że budowle tego typu są stawiane z zachowaniem symetrii jak na tej mapie ;-)

*

Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Powątpiewacie w realność ( ja w sumie też), ale za to oryginalności nie można odmówić. Osobiście powiem, że aby sektor był trudny musi być jak najwięcej najemników ustawionych w upierdliwych miejscach.

Pamiętacie snajpera w trzecim sektorze w UB (posterunek)?

O takich enemiaków mi chodzi. Konkretna broń, konkretny cel na mapie, na przykład blokowanie przejścia, pilnowanie drzwi, stanie za winklem i strzelanie w plecy- tacy są najtrudniejsi, a o takich właśnie chodzi w grze. Enemiak, który stoi i się rozgląda tylko, jest łatwy do zdjęcia. Tworząc sektor, trzeba przewidzieć możliwe próby atakowania go. Tworząc sektor, trzeba pomyśleć: Gdybym miał do dyspozycji 20 ludzi, gdzie bym kazał im się pochować. Stali by przed budynkiem? Raczej nie, czaili by sie tak, aby strzelać przeciwnikowi w plecy.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Wyraziłeś to, o co mi chodziło, ale nie umiałem tego wyrazić.

Jaahquubel pisze:
Ale ja wolałbym, żeby trudność była powodowana inaczej, niż przez nastawianie w kupie 32 terminatorów nie do zdjęcia. Pułapki, miny, zasadzki - coś w tę stronę, tak, żeby teren wyglądał jak z życia wzięty, taki, który możemy zobaczyć w rzeczywistości, a cała zabawa bierze się z jego wykorzystania przez wroga.

*
Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

No cieszę się że macie kryryczne opinie jednakże:
Jaahquubel pisze:

Zapewniam cie że od której strony nie wejdziesz to czeka cię sieka jeżeli chodzi o ten konkretny sektor, pułapki jak wspomniałem mnie nie interesuja to ma byc Jagged Alliance a nie zabawa w sapera.
moteel pisze:
Dokładnie. Poza tym, wątpię, że budowle tego typu są stawiane z zachowaniem symetrii jak na tej mapie

Nie wiem czy byłes w wojsku, ale zapewniam cie że właśnie koszary stawiane sa symetrycznie, najczęsciej odgrodzone siatka lub murem. Są łatwiejsze do zdobycia niż ten mój sektor.
Łatwo jest ktytykowac cos czego sie nie zdobyło, chciałbym zobaczyc jak pocicie się zdobywajac ten sektor (niewazne z której strony), ile czasu by to zajęło i jakie straty ponieślibyście przy przechodzeniu. Sadze, że wielu zrezygnowałoby po pierwszej porażce. Jak juz powiedziałem w Critical Edge miodu nie ma i nie bedzie. A jeżeli komus chodzi o pułapki no cóż powinien zacza grać w gry w których są one priorytetem
a to że nastawiasz pułapek, zasadzek (czy czego tam jeszcze), napewno nie sprawi, że bedzie to teren z życia wzięty.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Perry pisze:
No cieszę się że macie kryryczne opinie jednakże: pułapki jak wspomniałem mnie nie interesuja to ma byc Jagged Alliance a nie zabawa w sapera.

Źle mnie zrozumiałeś, chodziło mi zarówno o miny, jak i miejsca dobrze wykorzystane przez jakiegoś ukrytego żołnierza, o czym pisał Pavcio. Nie chodzi mi o sklonowanie windowsowego systemowego sapera. Wręcz przeciwnie, użycie min zawsze mnie wkurzało, bo przerywało to, co lubiłem najbardziej, wojskowe szachy.
Cytuj:
chciałbym zobaczyc jak pocicie się zdobywajac ten sektor (niewazne z której strony), ile czasu by to zajęło i jakie straty ponieślibyście przy przechodzeniu. Sadze, że wielu zrezygnowałoby po pierwszej porażce. Jak juz powiedziałem w Critical Edge miodu nie ma i nie bedzie. A jeżeli komus chodzi o pułapki no cóż powinien zacza grać w gry w których są one priorytetem

Zobaczyć, nie zobaczysz, ale kto wie, może odpalę jeszcze kiedyś JA2UB, a wówczas załaduję Twoją kampanię.

*
mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Perry pisze:
Nie wiem czy byłes w wojsku, ale zapewniam cie że właśnie koszary stawiane sa symetrycznie, najczęsciej odgrodzone siatka lub murem. Są łatwiejsze do zdobycia niż ten mój sektor.

Nie, i nie zamierzam tam się w ogóle pokazywać. Ale wracając do tematu, to powątpiewam czy w prawdziwych koszarach budynki stanowią swoje lustrzane odbicie, tak jak jest to w tym sektorze (szczególnie te małe budyneczki koło lewej krawędzi mapy). Poza tym, łatwiej jest ogrodzić teren, jeżeli dwa długie budynki stoją koło siebie, a nie są rozstrzelone w różne strony.

Perry pisze:
Łatwo jest ktytykowac cos czego sie nie zdobyło, chciałbym zobaczyc jak pocicie się zdobywajac ten sektor

Ehh... Nikt Cię tu nie krytykuje, że sektor do dupy, że lipa i w ogóle. Jednak ten sektor trudno podpiąć pod rzeczywistość, i oto mi chodziło (nikt takiego czegoś jako jednostki wojskowej nawet w planach by nie zatwiredził).

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970 01:00 przez mtl, łącznie zmieniany 1 raz

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

moteel pisze:
Ekhm... Nikt Cię tu nie krytykuje, że sektor do dupy, że lipa i w ogóle. Jednak ten sektor trudno podpiąć pod rzeczywistość, i oto nam (a przynajmniej mi) chodziło.

A co Urban Chaos to takie realistyczne niby?

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Perry pisze:
A co Urban Chaos to takie realistyczne niby?

A to jest temat o UC, czy o twoim modzie?

Owszem, w UC miasta jeżeli chodzi o zabudowania były mało realistyczne - szczególnie ze względu na fakt, że miasta były zbudowane tak, jakby były dużymi metropoliami, a nie jakby zajmowały parę sektorów.

Ale to ty twierdzisz, że twoje sektory są realistyczne, co po części mija się z prawdą.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

IMO koszary (codziennie obok pewnych przejeżdżam) są symetryczne ale tylko dlatego że zrobione w jakby kwadrat lub prostokąt - wtedy trudno z zewnątrz cokolwiek zobaczyć.

Tutaj natomiast wręcz wita się nas i zaprasza do środka. Nie wiem jak wyglądają punkty wejścia ale widzę 3 słabe punkty - z trzech stron mam możliwość takiego zaatakowania sektora, że mogę naprawdę szybko wprowadzić na dach 3-4 ludzi. Pamiętajmy, iż wrogowie nie mają nieograniczonego pola widzenia więc ci, którzy są na dachu ale w pewnym oddaleniu będą w stanie zareagować dopiero po jakimś czasie. Zdobycie zaś jednego z dachów znacznie ułatwi zdobycie reszty (a w JA2,5UB wrogowie nie wchodzą i nie schodzą z nich).

*
Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

moteel pisze:
Ale to ty twierdzisz, że twoje sektory są realistyczne, co po części mija się z prawdą.

Oczywiscie że są realistyczne nawet bardziej niz w niektórych modach dotychczas zrobionych, widziałeś tylko 5 screenów moich map, a reszty nie.
A musze powiedzieć że są podobne do siebie. I tak baza w środku lasu to nic nadzwyczajnego, na świecie obiekty militarne są tak zbunkrowane i nie pozorne że w palę nam się mieści, że na przykład zwyczajne osiedle bloków może być obiektem wojskowym. Z zewnątrz wyglądającym jak budynki mieszkalne a w środku sprzęt i zabezpieczenia za miliardy dolarów. Więc ten sektor to naprawdę nic nadzwyczajnego.
Po za tym nie odnosisz się z taka sama opinia co do 4 pozostałych sektorów, czy te z kolei są bardziej realne? Osobiście nie widzę większej różnicy. ;)

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Tak czytając te i nie tylko, dyskusje zastanawaim sie czy w ogóle gra moze byc makysymalnie realna (idealnie) i wychodzi mi ,ze to praktycznie niemożliwe.
Ponieważ trzeba dać graczowi pole do popisu. I jednocześnie dwie opcje, łatwa i trudną imo.
Wiadomo, że w dobrą rzecz grywa sie kilka razy. Fajnie jest móc przejsc gre na różne sposoby.
Na razie nie jestem w stanie krytykowac CE bo w niego nie grałam.
Ale naprawdę czekam z niecierpliwoscia.

Moja mała "pasja"

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Perry pisze:
Po za tym nie odnosisz się z taka sama opinia co do 4 pozostałych sektorów, czy te z kolei są bardziej realne? Osobiście nie widzę większej różnicy. ;)

Pozostałe IMO są w miarę realne (tylko dziwi mnie jak dało radę postawić fundamenty budynku jakiś metr od wody - to odnośnie sektora z budynkiem i helikopterem na wyspie).

Jednak ten zimowy jest nierealny, a dlaczego to już wcześniej pisałem.

*

Perry
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży

Ten realny, ten nierealny tamten bardziej realny, tamten mniej realny, Będziesz sobie robił moda to sobie nawstawiasz pułapek, zasadzek, fundamenty daleko od wody itd. najlepiej jeszcze nie uzbrajaj przeciwnika w ogóle zrób ich 15 wpuść na sektor, weź sześciu saperów porozbrajaj miny, wytłucz cieniasów, i na samym końcu miej satysfakcję, że łatwo ci poszło.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna