Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
biernik master
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral

Ostatnio zmieniony 20 sie 2006 15:46 przez biernik master, łącznie zmieniany 1 raz

*

Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Fajny artykuł. Chyba zostanę najemnikiem :lol: żart, to juz lepiej wstąpic do gromu lub czegos podobnego przynajmniej ma się zapewnione odpowiednie warunki do walki

*
biernik master
Kapral
Kapral

i jeszcze jedno ale trochę inne
http://reportaz.w.interia.pl/kokaina.htm

[ Dodano: Nie 20 Sie, 2006 ]
http://reportaz.w.interia.pl/najemnicy.htm

a tu o organizacji takiej jak AIM tylko, że to organizacja wykonuje zadania a nie dostarcza narzędzi

jako uzupełnienie zrelacjonuje rozmowę jaką odbyłem z jednym gościem:

na wstepie powiem, że facet niby niczym się nie wyróżniał ale miał w oczach jakąś taką bezwzględność
na początku mało mówił dopiero kilka piw i zapewnienie, że jestem dyskretnym chłopakiem przyjaciółki jego kuzyna czy kogoś z rodziny rozwiązała mu język
opowiadał jak to kilkanaście lat temu zaciągnął się do Legii Cudzoziemskiej
w efekcie trafił do Afryki na jakąś misję "pokojową"
sytuacja był taka, że walczyły tam ze sobą dwa klany czarnych mieszkańców
wojna polegała na tym, że jedni chcieli całkowicie wybić drugich

nie zapomnę dwóch rzeczy z tego co mi mówił
1) opowiadał jak eskortowali grupę członków jednego plemienia
jechali ciężarówkami i po drodze trafili na blokadę tych z drugiego plemienia
sytuacja była napięta bo żółnierze Legii celowali do murzynów a tamci robili to samo tyle, że niby ilościowo mieli przewagę
sytuację rozładował dowodca oddziału Legionistów, który poszedł gadać z przywódcą tego wrogiego oddziału
ustalił, że wydadzą ludzi, których mieli eskortować a sami będą mogli swobodnie odjechać
ten koleś opowiadał mi, że jak do tych murzynów dotarło na czym polega transakcja to zaczęli błagać żołnierzy żeby tego nie robili, całowali ich po stopach, lamentowali.. byli przerażeni bo wiedzieli co ich czeka
na cięzarówkach byli nie tylko faceci ale także murzynki i małe dzieci
nic to nie pomogło
Legioniści wyrzucili ich z cieżarówek używając kolb i kopniaków
los ich czekał okrutny bo natychmiast na oczych Legionistów wszyscy zostali zachlastani maczetami a młode kobiety były gwałcone na ciałach wcześniej zabitych
Legioniści wymiotowali a ciała eskortowanej grupy były ćwiartowane i masakrowane

po tym wydarzeniu ten koleś niby uciekł z oddziału i zaciągnął się właśnie do jakiegoś oddziału najemników i tam wydarzyła się druga historia
2) jego słowa brzmiały mniej więcej tak:
"leżeliśmy ukryci w zasadzce a czarnuchy nadchodziły z przeciwka
chcieliśmy ich od razu wytłuc i równo otworzyliśmy ogięń
zasada była taka, że w głowę z tej odległości sie nie strzela tylko w korpus
bardzo się zdziwiliśmy bo tamci mieli jakieś nowe kamizalki, których nasze karabiny nie mogły przebić, więc zaczeliśmy celować w nogi a jak który upadł to już mozna było w głowę celować bo tak nie uciakała jak podczas biegu
od tego czasu zawsze najperw celowaliśmy w nogi a póżniej dobijaliśmy"

w między czasie dołączył kolega tego gościa
był chudy, niski i strasznie blady; w ogóle nie wyglądał na żołnierza
razem demonstrowali z widoczną radością jak celują w nogi i pociągają za spust

odnisłem silne wrażenie, że nie przypadkowo mi to opowiadali bo później usłyszałem, że bym się "do tego nadawał" i że widzą we mnie "pojetnego ucznia" i ze to fajna przygoda
oczywiście poszedłem tańczyć i już więcej z nimi nie gadałem
ale ta rozmowa wywarła na mnie wielkie wrażenie
od tego czasu jak widzę migawki z wydarzeń w serwisach informacyjnych z Afryki to zastanawiam się jakich rzeczy nie pokazują "szerokiej widowni"
brrr
aha
przypomniało mi się ten chudy był niby snajperem
teraz sobie myslę, że to mozliwe

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Kiedyś na Discovery leciał program o rządach państw w Afryce, które wynajmowały najemników, by bronić swoich interesów/stłumić rebelię. Byli to np. żołnierze Legii Cudzoziemskiej, a także spadochroniarze jakiegoś europejskiego państwa, którzych ostatecznie wycofano.

Nie zapominajmy, że Polacy też mogą poszczycić się swoim najemnikiem - http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Zumbach :one:

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja tam nie chciałbym byc najemnikiem - nie bawią mnie takie warunki jakie są opisywane tutaj. Lepeij już trafić do jakiejśc jednostki antyterrorystycznej - przynajmniej można sobie pokrzyczeć: STAĆ KU***!!! POLICJA!!! :D A co do najemników to wolą sobie pograc, w Jagged Alliance przykładowo ;)

*
Lecter
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Może zmieńmy ten topic na Najemnicy/Policja/Antyterrorka etc
to wtedy bym popisał o Specnazie :>

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Mój ojciec miał możliwosc rozmawiania z jednym z byłych członków Specnazu. Nie mógł powiedzieć wszytskiego, to co powiedział i tak było mocne:

"Szkolenia odbywały się w głębi rosji lub na syberii. Aby sprawdzić czy żołnierz da sobie radę w cięzkiej sytuacji był wpuszczany do pomieszczenia gdzie było 2-3 jeńców z czeczeni lub afganistanu uzbrojonych w noże lub maczety. Oni mogli go zabić - on ich nie, mógł co najwyżej lamać im kości. Jeżeli przeżył mógł kontynowac szkolenie, niejednokrotnie zamiast ludzi w pomieszczenaich były agresywne psy lub wilki".

To jest już zbyt mocne jak na moje nerwy.... A wicie dlaczego nie mógł zabijać tamtych ludzi? Jeżeli wytrwał to oni na trochę szli do szpitala, później znowu stanowili "element treningowy"...

*
Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

lukasamd pisze:
Szkolenia odbywały się w głębi rosji lub na syberii. Aby sprawdzić czy żołnierz da sobie radę w cięzkiej sytuacji był wpuszczany do pomieszczenia gdzie było 2-3 jeńców z czeczeni lub afganistanu uzbrojonych w noże lub maczety. Oni mogli go zabić - on ich nie, mógł co najwyżej lamać im kości. Jeżeli przeżył mógł kontynowac szkolenie, niejednokrotnie zamiast ludzi w pomieszczenaich były agresywne psy lub wilki"

Ostro :D Lepsze od treningow w gromie. Ja czytałem gdzieś kiedyś że podobno Chińczycy też wykorzystywali (jeżeli dalej nie wykorzystują) jeńców i więźniów w celach treningów :D (chyba podczas drugiej wojny światowej jak dobrze pamiętam) Co prawda podobno służyli jako "żywe tarcze" ,a chinczycy w nich strzelali :diabel2: . Sorka za mały offtop.

*
biernik master
Kapral
Kapral

wiem, że w średniowiecznej Japonii używano jeńców ale także chłopów do sprawdzania jakości mieczy
uważano, że jesli jednym cieńciem da się ściąć trzy głowy to miecz jest dobrze zrobiony

tak więc Specnaz korzysta z tradycji "wyższej" kultury i niczego nowego nie wymyślił :zdziw:

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

biernik master pisze:
że jesli jednym cieńciem da się ściąć trzy głowy to miecz jest dobrze zrobiony

Mowisz o katanie? Faktycznie slyszalem o testach ostrosci katany. Nie mam pojecia, czy to prawda, ale najdoskonalszy test katany to przeciecie idacego czlowieka. Trzeba tak zamachnac sie mieczem, aby przeszedl on przez ramie, caly tors z gory na dol i krocze. Jezeli czlowiek przejdzie kilka krokow i dopiero po chwili rozpadnie sie na pol, wtedy katana jest idealnie naostrzona. Dobre, co? Makabra.
Co do treningow, to sam chetnie bym poszedl do Legii Cudzoziemskiej. Nie na sluzbe, ale na jakis okres. Kilka miesiecy, aby sie sprawdzic w trudnych warunkach. Wiem ze to przestepstwo, ale bardziej sobie bujam w oblokach anizeli mialby to byc jakis moj cel w zyciu. Poprostu chcialbym sprawdzic, na ile jestem twardy. Podejrzewam ze po 2 dniach plakalbym za mamusia, ale dlaczego by nie sprobowac?

*

biernik master
Kapral
Kapral

Cytuj:
dlaczego by nie sprobowac?

hm.. jeden mój kolega z podstawówki (oczywiście później), poszedł do Legii.
Zawsze miał smykałkę do elektroniki. Jakieś radia własnej roboty. Neony diodowe. Podsłuchy w długopisie itp. W ogóle rodzinkę miał zakręconą. Jak bardzo niech świadczy fakt, że rodzice dali mu na imię "Cyprian" :D
No więc poszedł do Legii i sporo go nikt nie widział.
Ale jak wrócił to nie mógł się totalnie odnaleźć. Nie spotkałem się z nim ale słyszałem od wspólnych znajomych, że strasznie dużo chlał i sporo ćpał.
Później dowiedziałem się, że pokłócił się z rodzicami i chciał ich wysadzić w powietrze a przy tym pół ulicy..
od tamtego czasu nic już nie słyszałem więc nie wiem czy siedzi czy uciekł za granicę czy co się z nim dzieje
to moja odpowiedź na pytanie "dlaczego by nie" :D

ps
może pamiętacie,
kiedyś w wakacje chyba było dość głośno, że jakiś koleś (uzbrojony) uciekał przed policją i schronił się w rejonach górskich
prasa podała, że to były żołnierz Legii
w trakcie "łapania" byłem na 100% przekonany, że to Cyprian ale jak go złapali to się okazało, że to jednak nie On :diabel:

*

Lecter
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

*

LC

Czesc,

Jestem tym, kto napisal teksty o Angoli i najemnikach.

Dodam ze jesli chodzi o Legię, to wiele zależy od samego człowieka który tam trafi. Świry nie są mile widziane i w procesie selekcyjnym sa wywalani. Proces szkolenia oczywiście nie jest bez wpływu na takie cechy jak reagowanie, lecz nie jest to zasadą. Ludzie którzy wychodzą z Legii i zostają bandziorami albo terrorystami to jest mniejszość. Co nie znaczy, że takich nie ma...

Na mojej stronie jest też tekst o Legii:

http://reportaz.w.interia.pl/najemnicylegia.htm

Pozdrawiam wszystkich.

Lukasz Czeszumski

*

biernik master
Kapral
Kapral

fajny Text Łukaszu :diabel:

ciekawe czy gra w Jaggeda czy ktoś z forumowiczów mu napisał, że czytamy jego teksty :D
tak czy siak miło się zrobiło :D

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Artykul o Legii jest bardzo ciekawy i dla tych, co mysla stereotypami (min. mnie ;) ), rzuca nowe spojrzenie na sprawe. Mimo zmywania garow na poczatku chcialbym przezyc taka przygode. Z pewnosci nie na 5 lat, wiec jest to tylko taka moja fantazja.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna