Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
Yury
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Strzelałbym. Zwróć uwage na to ,że mogłem iść do Polskiej armii ,ale skoro nie poszedłem do Polskiej armii to znaczy ,że mój patryiotyzm niewielki.

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Eeee , źle to po prostu ująłem . Znaczy , że zrobił bym to (ale ,kurwa z tym sumieniem najemnika nie miało tak brzmieć ;/) Po prostu , każdy polski żołnież na usługach innego państwa ma pewne wyrzuty sumienia. Mniej więcej tak :)

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Yury pisze:
skoro nie poszedłem do Polskiej armii to znaczy ,że mój patryiotyzm niewielki.

Bez aluzji. Ja myślę, że patriotyzm to nie tylko służba w wosku (jestem daleki od stwierdzenia, że patriotyzm dla Ciebie to tylko służba w wojsku).

Patriotyzm to np. przestrzeganie prawa, obchodzenie świąt państwowych, branie udziału w wyborach, sumienna i uczciwa praca.

A ja dziś dostałem wezwanie do woja w celu odbycia służby. I co? I nic mi nie zrobią. Tyle tylko, że muszę jechać na uniwerek po kwit, że złożyłem dokumenty na uniwerek w celu zostania studentem. Trochą nie rozumiem, dlaczego nie mogli odroczyć nas do np. października, tylko np. do 25 kwietna? według mnie to tylko utrudnia życie wielu młodym chłopakom, którzy muszą 2 razy śmigać do WKU (a mogliby tylko raz). Za pierwszym razem muszę pokazać, że chcę zostać studentem, a potem, że już nim jestem :crazy:

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

ja pół roku w stresie żyłem, zacząłem studia a że kierunek się okazał chu... to po na początku drugiego semestru poszedłem do dziekanatu że rezygnuję, miła pani powiedziała że mam napisać papierek że rezygnuję, to se pomyślałem że jak im to dam to do WKU pójdzie info i już po mnie, nie dałem im nic a i tak już mnie na liście studentów nie było.
Przez te pół roku każde przyjście listonosza to lekki stresik, zwłaszcza że co chwila ktoś znajomy dostawał bileciki, ale się udało nic nie przyszło, teraz nowa szkołą a potem już zawodowe :D

Co do strzelania do swoich
Nie wiem, niby Polacy tam, ale tej armi składałem przysięgę jej obrony, z drugiej strony po stronie Polskiej mogą walczyć dawni znajomi, koledzy, rodzina.
Nie będę strzelał = sąd wojskowy, będę strzelał = mogę zabić kogoś "bliższego", pozostaje strzelać tak, żeby nie trafiać

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Cytuj:
Ja strzelałbym , strzelał bez opamiętania , a później żył z wyrzutami sumienia. Takie już sumienie najemnika;/

A gowno wiesz. Co ty wogole gadasz czlowieku? Ja nie mam bladego pojecia jak to jest i jak to by bylo. Tym bardziej ty. Predzej strzelalbys z dupy lajnem niz z karabinu :042: . I o jakiego wogole najemnika chodzi? WTF???

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Wiesz to zależy, jeżeli jesteś zmuszony do bronienia się i masz świadomość że każdy strzał przybliża cię do przeżycia to będziesz strzelał jak opętany, sumienie odezwie się później

DONNIE
I said it's like the Army. Chain of
command.

LEFTY
Ain't nothing like the Army. The
Army, it's some guy you don't know
sends you to whack out some other
guy you don't know. The Army's a
jerkoff outfit.

Ostatnio zmieniony 24 lip 2008 09:56 przez GrU, łącznie zmieniany 1 raz

*

Yury
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Tak Patriotyzm to nie tylko służba w wojsku.To to wszystko co napisałeś i jeszcze więcej Pavcio. Ale gdyby w dzisiejszych czasach przyszło mi np. pójść i zagłosować to raczej nie zróbiłbym tego. Jak na 16-latka wiem dużo o Polityce ,może i zbyt dużo i naprawde to co się dzieje tutaj to żenada jest .To min. gasi mój Patriotyzm to itp. Niestety. Również nie cieszy mnie zbytnio działanie naszego wojska ,struktura wewnętrzna. Normalny żołnierz ma żeby nie skłamać 120 lub 150 naboi. Jak to wszystko wystrzela to potem trzeba pozbierać łuski..
Standartowy żołnierz obecnie ma pistolet "VIsta" czy jakoś tak. Nie dość ,że odparza łapy to jest strasznie niecelny lub się zacinać i w późniejszym okresie ropada się. A taki oficerek w bazie ma Glocka 19 którego nawet ani razu nie wyciągnie z kabury.. Były swego czasu momenty jak Polacy wyjeżdżali na patrol ,zostawiali Beryle w bazie i kupywali Ak-47 i wiadro amunicji na jakimś pobliskim bazarze. Kupywali tyle ile unieśli bo 120-150 naboi to nic.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Czyli opierasz swój patriotyzm na tym co się w koło dzieje a nie na własnych odczuciach ?, że polityka zła, że wojsko do dupy, że kraj przeżarty korupcją to nie ma sensu być patriotą ?, a jak nas ktoś zaatakuje, też powiesz że nie ma sensu walczyć bo i tak nie mamy szans ?

Teraz w czasie pokoju trudniej być patriotą, niż podczas np. II wojny gdy ktoś leciał z nożem na szwabskiego oficera, i mówiono o nim, "prawdziwy patriota, poświecił się dla kraju"

Niestety wszystko się zmienia (na gorszę, tęsknię to "old gooood times) i trzeba się dostosowywać to nowo zaistniałych warunków

*

zadra666
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Cytuj:
A gowno wiesz. Co ty wogole gadasz czlowieku? Ja nie mam bladego pojecia jak to jest i jak to by bylo. Tym bardziej ty. Predzej strzelalbys z dupy lajnem niz z karabinu :042: . I o jakiego wogole najemnika chodzi? WTF???

No *****! Co to ma być?

Gdybym był najemnikiem (czytaj. po chwili służby w Wojsku Polskim poszedł służyć za większą kasę dla innego narodu) i musiałbym walczyć przeciwko swoim rodakom- to zrobiłbym to , a później żył z wyrzutami sumienia;/

//lukasamd - bez przeklinania!

Ostatnio zmieniony 24 lip 2008 12:38 przez zadra666, łącznie zmieniany 1 raz

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Pamiętam jak mój brat opowiadał jak on był w wojsku i jak to przyjechali Ruscy ze swojej jednostki i mój brat wygrał w karty granat od ruskich i później wysadzili drzewo gdzieś tam za poligonem XD. Mój brat przywiózł też wiele artefaktów(sic!) z wojska np. świecę dymną, buty itp... XD
Ale to były inne czasy :P

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

GrU pisze:
Czyli opierasz swój patriotyzm na tym co się w koło dzieje a nie na własnych odczuciach ?, że polityka zła, że wojsko do dupy, że kraj przeżarty korupcją to nie ma sensu być patriotą ?, a jak nas ktoś zaatakuje, też powiesz że nie ma sensu walczyć bo i tak nie mamy szans ?

Teraz w czasie pokoju trudniej być patriotą, niż podczas np. II wojny gdy ktoś leciał z nożem na szwabskiego oficera, i mówiono o nim, "prawdziwy patriota, poświecił się dla kraju"

Niestety wszystko się zmienia (na gorszę, tęsknię to "old gooood times) i trzeba się dostosowywać to nowo zaistniałych warunków

Wiesz, ja tam się nie dziwię takiemu podejściu. W kraju jest nieciekawie i co kolejny rząd, dowiadujemy się że każdy mówi: "chcieliśmy dobrze, wyszło jak zawsze" i de facto nic się nie zmienia.

Czemu otwierają na nowo tyle szkół zawodowych? Po kupa ludzi wyjechała ponieważ kraj nie zapewnia obywatelom tego, co zapewnić powinien. Wielu z tych którzy wyjechali jasno przyznają - nie chcę wracać, po co?

Podejdźmy do tego z tej strony - jestem żołnierzem i mam umierać w obronie ojczyzny, w obronie naszego rządu... ANI MI SIĘ ŚNI! W obronie własnej i bliskich - owszem. Nie wiem czy jestem patriotą czy nie, ale wiem, że w Polsce zbyt ciekawej przyszłości nie ma, gdybym w przyszłości mieszkał zza granicą, los mojej ojczyzny byłby mi całkowicie obojętny. Taki świat, takie czasy - nie liczą się inni, liczę się JA.

*
Pavcio
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

A ja popieram Nemroda- powiedział twardo i ostro, tak jak trzeba. Patriotyzm to kochanie ojczyzny nie "bo tu jest zaje..ście", tylko bo jestem Polakiem. A to, kto rządzi, jaka jest bieda, nie ma najmniejszego wpływu na mój patriotyzm. Ojczyznę kochasz za to, że jest, a nie za top, jaka jest.

Co do patriotyzmu, to przytoczę dyskusję moja z kumplem ze szkoły (ziom jest naprawdę spoko, inteligentny i kulturalny człowiek):

XXX: Mam wy..bane w ten kraj. Nic mi Polska nie dała. Wyjadą do Londynu i tam będę żył. Nic nie chce mieć z Polską wspólnego.

Pavcio: a edukacja? To tu chodzisz do szkoły.

XXX: Moi rodzice płaca podatki, żebym mógł chodzić do szkoły, więc jest git.

Pavcio: To wyobraź sobie, że gdyby nie Twoi dziadkowie, to gadałbyś teraz po rusku albo po szwabsku.

I tu był koniec dyskusji. Myślę, że wniosek jest taki- mówiąc o WP, ojczyźnie, należy pamiętać o przeszłości.

Nie chcę, żeby moja słowa brzmiały jakoś na wyrost, wyniośle, ale pisze, co myślę.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tak. Tyle że jak będzie wyglądała taka rozmowa za 20-30 lat? Ciągle będziemy wracać i wracać do przeszłości? Ona już nie nie ma wpływu na to co będzie - albo ten kraj się zmieni, albo będzie bardzo źle, w niczym nam nie pomoże fakt, iż rozgromiliśmy Krzyżaków w 1410 czy Szwedów Kircholmem, naprawdę nic to nie da.

Żyć niechęcią do innych narodów to też nie sposób - co mi zrobiło młode pokolenie Niemców / Rosjanów żeby ich odrzucać (a to jest często u nas widoczne na forum).

Patriotyzm, oddanie ojczyźnie... teraz jeszcze sporo z nas na własnym utrzymaniu nie jest, sporo nie ma rodzin. Pomimo tego zapytam - czy patriotyzm i wiara w kraj, da chleb twoim dzieciom? Będziesz ślepo wierzył w ojczyznę, gdy twoje dzieci będą skomleć i błagać pomoc? Wątpię...

*
GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

zasadniczo jeżeli poszedłbyś do US armii to nie był byś najemnikiem dostających kasę za wykonane zadanie, tylko regularnym żołnierzem opłacanym przez rząd żołdem.

Szkoły zawodowe nie powstają dlatego że brak specjalistów którzy pouciekali. Jakiś czas temu "ynteligencja" Polska nakładła społeczeństwu do głowy że tylko studia się liczą, no to wszyscy poszli studiować, olali zawody jak spawacz, monter, hydraulik itp i poszli na psychologów, prawników, managerów (finansowych nie piłkarskich), oczywiście kupa ludzi z fachem w ręku została, tylko po otarciu granic sobie pojechali żyć jak ludzie. I teraz albo krzyczą takie ceny (wiem, bo właśnie jestem po remoncie). albo w ogóle problem kogoś znaleźć.

I dlatego mamy w Polsce masę magistrów czy tych po licencjacie, którzy robią kursy, szkolenia i szukają pracy fizycznej

Wojsko jest też jakimś wyjściem, zwłaszcza teraz jak wejdzie zawodowe, zamiast opłacania masy mięsa armatniego, lepiej będzie opłacana elita zawodowa

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna