Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Premislaus pisze:
- W dwójce było to samo - rogi budynków i lewitujące dachy. Ale dzisiaj mamy wiele silników fizycznych i powinni je wykorzystać! Kurcze mogli wziąć silnik Unreala :P. Płaci się chyba 99 dolarów, a jak zarobi się 50000, to powyżej tej sumy oddaje się im 25%.

25% to bardzo dużo, praktycznie uniemożliwiłoby zarobienie na grze. Nawet zakładając, że jakaś gra kosztuje 80-90 zł, wydawca dostaje z tego zaledwie kilka złotych.

Aver pisze:
Że nie możesz najemnikowi rozkazać dokładniej przycelować. Zawsze się strzela tak samo.

Aver pisze:
W dwójce mogłeś postawić bombę gdzie chciałeś. Tutaj może postawić bombę tylko tam gdzie gra Ci pozwoli. tj. przy konkretnym budynku, przy konkretnej ścianie.

Takich rzeczy nie potrafię zrozumieć. Wydaje mi się, że każda kolejna odsłona powinna iść naprzód. BiA owszem idzie, ale w kwestii wizualnej. Jeśli chodzi o rozwiązania gameplayu to niestety cofa się w rozwoju. Fan JA2 przyzwyczajony do tych wszystkich opcji i przekonany, że w nowej odsłonie jest ich więcej, będzie chciał przeciąć płot a tu lipa. Nawet czegoś takiego nie będzie.

*
Lutek70
Kapral
Kapral

Wyszkoleni najemnicy którzy przez płot nie przejdą? :crazy: To się nazywa realizm! :D

*

hasan_talib
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Zaczyna mi się wydawać, że w tę grę po prostu nie zagram. Chyba, że nie będzie kosztowała więcej niż 40 złotych. Jeśli tak, to jej po prostu nie kupię. Twarze, doświadczenie, brak możliwości przejścia przez płot, podłożenia ładunków w dowolnym miejscu... no aktywną pauzę przeboleję. Ale te pozostałe, niezbyt mi się to podoba...

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Te wady mogą być nieistotne, wszystko zależy od tego jak zaprojektuje sektory level designer.

prof. Murray Newton Rothbard

*
Jazz
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Aver pisze:
W dwójce mogłeś postawić bombę gdzie chciałeś. Tutaj może postawić bombę tylko tam gdzie gra Ci pozwoli. tj. przy konkretnym budynku, przy konkretnej ścianie.

To bardziej jak jakaś gra zręcznościowa (tak na joystick :P ), niż taktyczna .

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jazz pisze:
To bardziej jak jakaś gra zręcznościowa (tak na joystick :P ), niż taktyczna .

Takie uproszczenia zazwyczaj wprowadza się, gdy gra ma być multiplatformowa (czyt. żeby konsolowi gracze nie pogubili się na padach).

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Gdyby zrobili tą grę multiplatformową to ja bym im tego nie wybaczył. Już w tym roku w taki sposób spartolono kilka świetnie zapowiadających się gier (jak dla mnie z Crysis 2 na czele). Co mnie obchodzi, że "konsolowcy też chcą pograć"? No dobra, ale niech to oni się wysilają, a nie kosztem innych dopasowywać gry bo... <tutaj coś niezbyt miłego o konsolowcach, postanowiłem tego jednak nie napisać, acz wiedzcie: za straty na rynku pc mam konsole i ich wyznawców tam gdzie światło nie dochodzi>

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Przesadzasz. Ja to sobie tłumacze zewnętrznym silnikiem niedopasowanym do gry i małym doświadczeniem twórców. Akurat tu może chodzić o to, żeby nie kłaść bomby w miejscu, gdzie twórcy nie chcą, żeby coś zostało zniszczone i być może, wzorem JA2, pokratkują po prostu sektor i zamiast pod kamieniem położysz 20 cm obok kamienia. Pamiętam, gdy osłona mi bardziej przeszkadzała w celowaniu niż wrogowi i 7,62 i trochę mi się to kojarzy. Ale prawego przycisku myszy (celowanie) to nie wybaczam, niech zostanie po staremu w JAO.
Choć z drugiej strony, niech każdy gra jak lubi - tylko czemu, ach, czemu PCtowcom się ta możliwość odbiera?

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ostatnio zmieniony 22 cze 2011 21:40 przez Premislaus, łącznie zmieniany 2 razy

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Nie o to chodzi Premislaus ;)

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

A o co?

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

O przymierzanie. Mogłeś kazać najemnikowi aby dokładniej przycelował, miał większa szansę na trafienie.

Ostatnio zmieniony 22 cze 2011 22:37 przez Aver, łącznie zmieniany 1 raz

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Widziałem tam szanse trafienia. Zależy to od statystyk postaci, odległości i przeszkód. W trybie turowym to miało sens bo wydawałeś punkty akcji, ale tu jest czas rzeczywisty, postać nie może tracić czasu na celowanie, bo inaczej zginie. Nie jest to złe, dobrze to się sprawowało w 7.62. W rzeczywistości wróg Ci nie da pół godziny czasu byś sobie celował, po prostu Cię zastrzeli!

Ostatnio zmieniony 22 cze 2011 22:46 przez Premislaus, łącznie zmieniany 1 raz

*
Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Teraz bzdury piszesz. W realnym świecie różne sytuacje na polu bitwy i żołnierze zależnie od sytuacji mniej lub więcej czasu poświęcają na strzał, czasem strzelają w biegu z tzw "biodra", czasem strzelają leżąc niezauważni i wtedy moga dokładniej przycelować, czasem użyją ognia zaporowego i strzelają na ilość, a czasem muszą koniecznie zdjąć "tego kolesia z rpg" który celuje w budynek w którym się chowa i wtedy nawet będą pod ostrzałem przymierzy.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Premislaus pisze:
Nie jest to złe, dobrze to się sprawowało w 7.62. W rzeczywistości wróg Ci nie da pół godziny czasu byś sobie celował, po prostu Cię zastrzeli!

W 7.62 można było wybierać pomiędzy kilkoma trybami celowania, co pozwalało na uzyskanie różnej średniej celności, i różnej szybkostrzelności praktycznej.
Nieraz waliło się seriami z biodra (a la Rambo), żeby koniecznie trafić jako pierwszy tego drania za węgłem, a nieraz mierzyło się starannie, żeby skasować wrogiego snajpera.
Jeden tryb mierzenia (np. jak w Fallout'cie) jest bezsensowny.

Strzelam i strzelałem dużo.
Kiedy strzelam do łatwego celu, to się z tym za przeproszeniem nie pieprzę.
Kiedy strzelam do odległego celu, i muszę nałożyć odp. poprawki, to zajmuje to odpowiednio dłużej.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3  Następna