|
| Starszy szeregowy |
 |
-
-
|
Są gra, które maja coś takiego, co sprawia, że wraca się do nich nawet po paru latach. Może to byś sentyment, klimat, grywalność czy jakiś inny element gry. Pamiętam jak pierwszy raz zagrałem w demo JA2 (to był moja pierwsza styczność z tą serią) i poczułem miłość od pierwszego wejrzenia. Ta muzyka, ten klimat i przede wszystkim najemnicy i ich już kultowe dialogi. Nawet grafika jak na tamte czasy robiła wrażenie. Mimo iż jedna misja (za to unikalna niedostępna w pełnej wersji) to można było nią się cieszyć dłużej niż nie jedna obecnie wydaną grą. Ten skład aż czuło się prawie, że są prawdziwi i że się bardzo dobrze znają. Można było to zwłaszcza odczuć jak jeden z najemników zastał zabity. Te dni wyczekiwania na pełną wersje JA 2. Wtedy nie miałem dużo kasy wiec mogłem liczyć tylko na gry z czasopism. Wiec możecie się domyślić jak była moja radość jak zobaczyłem w kiosku pełną wersje JA 2 dołączona do jednej z bardziej znanych czasopism o grach komputerowych. Lata minęły i nastało kolejne wielkie wyczekiwanie na trzecia odsłonę JA. Oczekiwałem od niej tylko dwóch rzeczy poprawę grafiki i zachowanie wszystkich innych elementów bez zmiany. Pewnie powiecie, że to niemożliwe, że każda gra się rozwija i nie można tylko poprawić grafiki. Może i macie racje, ale ja mogłem przytoczyć, co najmniej jeden przykład, że się mylicie a jest nim seria NFS. Kiedy wreszcie mogłem zagrać w demo BIA po wcześniejszych wielkich obawach, co do tej gry zaserwowanych przez twórców odczułem to, co pewnie cześć z was. Było to uczucie zawodu gdyż ta gra nie miał nic, co tak lubiłem w JA 2. Brak systemu turowego, jeśli bym chciał zagrać w grę z aktywna pauza to spokojnie znalazłbym kilka inny tytułów, które są po prostu lepsze od tej gry. Brak klimatu, jak by nie widniało logo JA to nawet dłużej niż piec minut bym w to nie pograł. Najemnicy i ich wygląd, który nawet nie będę komentował, bo już chyba wszystko było powiedziane na ten temat. Nawet grafika mi się nie podoba, sto razy bardziej wole tą w JA Online. Prawda jest tak, że BIA nie jest dobra gra, nie jest nawet dobra kontynuacja znanej serii. Ta gra morzę się podobać jedynie fanom serii, bo wątpię, że ktoś nowy zainteresują się nią na dłużej. W związku z tym, dlaczego tak gra nie mogła być tak jak wszyscy by chcieli, czyli JA 2 w nowych szatach. Wiec, co mi pozostało tylko usunąć demo i zainstalować jeszcze raz JA 2.
_________________ http://pl.lostsector.wikia.com/wiki/Lost_Sector_Wiki http://jaggedallianceonline.wikia.com
|
|