Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
offtchar
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Z tego co rozumiem można wynająć 6 najemników... Czy osoby spotkane na wyspie (np. Ira) też zaliczają się do tej 6, czy nie?

Czy patrole wroga poruszają się tylko drogami? Z tego co zauważyłem, to właśnie tak jest... Czyli, że jak zajmę teren wokół Cambrii (np. miasto, szpital/uniwersytet, wyrzutnie rakiet), to wystarczy dobrze obstawić drogę na wschód i na zachód od Cambrii, by przeciwnik nie przedostał się dalej?
Zastanawiam się nad tym, bo zacząłem grać od początku i uważam, że nie opłaca się dawać broni milicji w każdej lokacji, tylko tej w strategicznych punktach, a zbędną broń sprzedać (w końcu wartość kilkunastu sztuk broni w idealnym stanie, to koszt jednego najemnika z "górnej półki").

Czy milicjanci po walce tracą punkty życia i czy jeśli tak, to trzeba ich wyleczyć?

*

Benoslav
Kapral
Kapral

1. Milicjanci tracą HP, ale leczą się sami w trybie strategicznym jak najemnicy, tylko jeśli im pomagasz w trybie taktycznym i zobaczysz, że któryś z nich padł od ran i leży w stanie agonii, to trzeba go postawić na nogi manualnie.

2. Wrogowie na mapie strategicznej poruszają się analogicznie do Twoich najemników w trybie 'najszybszej drogi', czyli de facto tak, po drogach, za wyjątkiem tego kawała pustyni na południe od Cambrii. Tam przebiegają na przełaj, bo jest szybciej niż iść dookoła.

3. Najemników, z tego co na razie zauważyłem można mieć dowolną ilość. Ja jak na razie łącznie z miejscowymi mam 23, z czego 12 z AIM.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

To w jednym składzie (czyli na jednej mapie sektorowej) można mieć max 6 najemników. Ale oczywiście składy można łączyć i dzielić. niemniej nie jestem pewien jak działają np. nielubienia i lubienia wśród najemników AIM - czy dla jednego składu czy globalnie...?

*

Benoslav
Kapral
Kapral

Testowałem to, bo chciałem steryda i igora mieć jednocześnie, ale steryd się pienił, nawet jak nie byli na jednej mapie, wiec chyba globalnie. (BTW, może mi ktoś powiedzieć jak to działało w JA2?) Być może jednak jest jakiś zasięg na mapie strategicznej w którym to działa, bo w moim teście nie byli jakoś przesadnie oddaleni od siebie, nie liczyłbym na to jednak... :/ A co do jednej mapy sektorowej, można mieć kilka squadów po 6 na jednej mapie, choć przełączanie pomiędzy nimi jest nieco uciążliwe, bo, z tego co na razie mi się wydaje nie ma na to skrótu klawiszowego. No i jest ten dziwny bug przy atakowaniu 2 squadami. Jak atakuje się sektor jeden jednocześnie 2 oddziałami, to na jednym z nich zaznacza się tarczka na mapie strategicznej, a na drugim skrzyżowane sztylety/miecze/patyki/kij wie co tak na prawdę. I efekt w czasie walki jest taki, że przeciwnicy słysząc np wystrzał, albo nawet gdy się ich zrani na odległość przekraczającą ich pole widzenia najemnikiem z oddziału z tarczką (snajperzy tu przede wszystkim mieszają przeciwnikom w mózgach, co wydaje się być zasadą w tej grze), to dany przeciwnik/przypisana do niego grupa dostaje downa i biegnie atakować ten drugi oddział, który na mapie strategicznej miał mieczyki w oznaczeniu, choćby oddział ten był umiejscowiony po zupełnie przeciwnej stronie mapy i się w ogóle na razie nie ujawnił.

*

seboo
Kapral
Kapral

Skrot do zmiany jest pod "N" iczywiscie na mapie sektorowej.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie