Marcin2500 pisze:
Jak jest z tymi lornetkami bo podobna sa w grze lecz ja nigdy jej nie używałem.Jak z nich skorzystać jeśli są w innych częsciach??
Z tego, co pamiętam, to w podstawowym Urban Chaos lornetek nie ma.
Podstawowy Urban Chaos = JA 2.5 + mod Urban chaos.
Urban Chaos 2.13 = JA 2 + 1.13 + mod Urban Chaos 1.13
Właśnie z tego, co pamiętam, to lornetki (i zaawansowaną optykę w ogóle) wprowadzono właśnie w 1.13 (zatem jest też w UC 1.13).
Aby użyć lornetki, weź lornetkę (lub lunetę niezamontowaną na karabinie) do ręki w miejsce głównej broni, i obserwuj otoczenie.
Najemnik posiadający lornetkę/lunetę posiada zwiększony zasięg widzenia, ale nieco zmniejszone pole widzenia.
Oznacza to, że jeżeli spojrzysz się lunetą/lornetką na badguy'a ukrytego w krzakach, to zobaczysz go prędzej, niż gołym okiem.
Jednocześnie, podczas gdy Ty gapisz się na wprost, inny badguy może łatwiej Cię podejść od boku.
Ogólnie rzecz biorąc lornetki zawężają pole widzenia mniej niż lunety celownicze.
Im mniejsze powiększenie, tym większe pole widzenia.
Z kolei im większe powiększenie, tym większy zasięg wzroku.
Dobrze jest np. posadzić obserwatora z optyką obok snajpera.
Snapjer ma celownik o dużym powiększeniu i małym kącie, który bardzo skutecznie ułatwia trafienie.
Obserwator ma lornetkę (plus jakąś broń na średni dystans do ochrony snajpera, jeśli SHTF) i cały czas obserwuje pole walki (trzeba mu wydawać ręcznie rozkaz obrócenia się w daną stronę!) aby naznaczyć snajperowi cele, które ten by normalnie przegapił.
W skrócie: z lunetą w ręku bądź wycelowaną bronią i lunetą celowniczą na niej widzisz bardzo niewiele, ale bardzo wyraźnie.
Z lornetką w ręku widzisz sporo, ale nieco mniej wyraźnie.
Gołym okiem masz pełne pole widzenia (90-120 stopni, na ile tam pozwala gra) ale masz najkrótszy zasięg widzenia.

z tą bronią wkońcu da się strzelać prawie tak dobrze jak w ja2 ;p