Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Ant4gon1st
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

micand1989 pisze:
W INI edytorze można się z większością wartości bawić w czasie gry

Dzięki za info, być może rzeczywiścię trochę poeksperymentuję i sprawdzę wyniki. Póki co skupię się na próbie wygrania bitwy, zanim przejdę do mieszania z ini, nie chciałbym za bardzo sobie gry ułatwiać też.

EDIT: O ja głupiutki, teraz zauważyłem, że nie zwróciłem uwagi na to z której strony największy oddział wroga wchodzi, dlatego samoobrona tak przytłoczona nie miała szans, bo ja się ustawiałem na przeciwnym krańcu mapy... ale przy takiej ich liczebności ciężko mi nawet na moment utrzymać pozycję. Jutro będę dalej kombinował.

Wcześniej w tym temacie ktoś pisał o obrzucaniu granatami itp, ale jakoś kurde mi się nie chcą w grupie trzymać, zawsze się rozpraszają i koniec końców to oni mnie przygważdżają i zaganiają jak bydło do jakiegoś budynku gdzie potem raz porządnie mi z granatnika walną i leżę i kwiczę. A co próbuję się rozproszyć to dostaję albo po nogach albo headshota od snajpera :wall:

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Szczerze powiem że jak widzę że mnie tak przeciwnik ciśnie i lezie na mnie milion wrogów ustawiam się z brzegu sektora, wybijam ile się da, a jak się robi gorąco i nie nadążam - robię strategiczny odwrót (do sektora obok).

Są sektory (zwłaszcza obrona niektórych miast żeby nie rzec: Drassen...) że musiałem się wycofywać po 4-5 razy, niby morale wtedy nieco spada, ale jak się zabija odpowiednie ilości wrogów to i tak jest w okolicach maxa.

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Najlepiej jest się ustawić na dachu. Ostatnio jak grałem miałem w obronie ok 12 ludzi (6 IMP + Ira + Dimitri + paru z MERC). Tak czy inaczej 6 nadawało się do walki. Granatów 40 mm miałem może ze 2 czy 3. Wracając dach jest najlepszym rozwiązaniem. Jest taki budynek przy Pubie na północnym-wschodzie sektora koło którego nie ma innych budynków. Jest to o tyle świetna pozycja że łatwo się tam bronić. Od wschodu ustawiasz CKM a z drugiej strony snajpera kierunek południowo-zachodni. od strony poludniowo-wschodniej (w taką drogę wymierzasz 2 dobrych strzelców) i najważniejsze kierunki z których idzie ich najwięcej masz obstawione. Każde przejście musi być obserwowane. Bo idą zewsząd. Jest to bardzo skuteczne w nocy ale w dzień też wygrałem nie raz

*

Ant4gon1st
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Coś czuję, że nazwa tematu "działania taktyczne" byłaby tu bardziej na miejscu :kosci:

Wracając do rozmowy - wycofywać się raczej nie będę, o tyle jestem uparty osioł, że wolę milion razy od nowa zaczynać, niż się wycofać i potem od nowa zdobywać sektor. Bardziej mi odpowiadają działania obronne niż ofensywne...

Assur, ja ten budynek już próbowałem, wiesz co zrobili? Kisiel ze mnie za pomocą moździerza i granatników :ok:

Ale moja najnowsza próba opiera się na zabawie z kamuflażem i wytłumionymi karabinkami (w tym 3 z nich to moje ukochane as-val'e ;) ), i póki co idzie całkiem dobrze :P

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ant4gon1st pisze:
ja ten budynek już próbowałem, wiesz co zrobili? Kisiel ze mnie za pomocą moździerza i granatników

Kisiel to mało powiedziane. Ustawiając nawet 4 ludzi na tym dachu, wybijesz w jednej turze maximum 7-8 wrogów. A widzą cie na dachu jak na patelni, nawet jak położysz się plackiem. Przy omawianej obronie kopalni wchodzi od wschodu 20-osobowy oddział. Reszta która przeżyje 1-szą turę wyrżnie Cię.

Ant4gon1st pisze:
Ale moja najnowsza próba opiera się na zabawie z kamuflażem i wytłumionymi karabinkami (w tym 3 z nich to moje ukochane as-val'e

Moja ulubiona :-D Daj znać czy wygrałeś :one:

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Pod warunkiem że dobiegną. :) A to im sprawia duże trudności... Ustawiając FN minimi na narożniku i dwóch strzelców obok niego, ta pozycja jest nie do wzięcia w tym jeden z AICW (z trój strzałowym granatnikiem). 7-8 zabijam jednym strzałem wiec na turę wyjdzie więcej. Ze wschodu broni mnie w sumie do 6 żołnierzy. Kluczowe jednostki są uzbrojone po zęby i to one w głównej mierze bronią mnie z tej strony. Gdy wchodzą w nocy to mogą się pożegnać z życiem bardzo szybko bo zaraz po zdobyciu lotniska zamawiam broń i amunicje wraz z dodatkami i noktowizorami. A kasę zawsze mam na to bo Tony bierze cały rosyjski sprzęt jaki dostaje od wroga. Gdy mam granaty to 20 ginie z ostrzału w pierwszej turze. Nawet buty z nich nie zostają...

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Assur-ad-mu pisze:
Ustawiając FN minimi na narożniku i dwóch strzelców obok niego, ta pozycja jest nie do wzięcia w tym jeden z AICW (z trój strzałowym granatnikiem). 7-8 zabijam jednym strzałem wiec na turę wyjdzie więcej.

Assur-ad-mu pisze:
Najlepiej jest się ustawić na dachu. Ostatnio jak grałem miałem w obronie ok 12 ludzi (6 IMP + Ira + Dimitri + paru z MERC). Tak czy inaczej 6 nadawało się do walki. Granatów 40 mm miałem może ze 2 czy 3.

Można i tak...
Zamówić dużo 40mm napalm (nie wiem tylko czy jest on do kupienia w BR)+ MGL-140 i rozsypać na granicach sektora przed rozpoczęciem tury i nikt nie przeżyje 1-szej tury. Ktoś tą opcję wymyslił żeby było trchę trudności. Jedyna w tym rzecz dobra że nie wejdzie od razu cała 100 żołnierzy tylko falami po 20-32.

*

Ant4gon1st
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

micand1989 pisze:
Jedyna w tym rzecz dobra że nie wejdzie od razu cała 100 żołnierzy tylko falami po 20-32.

No właśnie ja ustawiłem 64 żołnierzy na sektor :P To dlatego tak po dupie dostaję? :lol2:

Assur mówił coś o AICW, ale ja czegoś takiego nie widziałem? A MGL-140 w opisie taki kozak, że w trymiga wywali wszystkie sześć granatów, a jeden strzał to coś koło 60-70 ap :(

micand1989 pisze:
Daj znać czy wygrałeś :one:

Jak znajdę czas by dokończyć tą walkę ;)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ant4gon1st pisze:
A MGL-140 w opisie taki kozak, że w trymiga wywali wszystkie sześć granatów, a jeden strzał to coś koło 60-70 ap

A M79 podobnie, tylko jeszcze trzeba między strzałami własnymi łapami granaty ładować, to chyba jakiś postęp?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ant4gon1st pisze:
micand1989 pisze:
Jedyna w tym rzecz dobra że nie wejdzie od razu cała 100 żołnierzy tylko falami po 20-32.

No właśnie ja ustawiłem 64 żołnierzy na sektor :P To dlatego tak po dupie dostaję?

Tura nie trwa za długo :>

Ant4gon1st pisze:
Assur mówił coś o AICW, ale ja czegoś takiego nie widziałem? A MGL-140 w opisie taki kozak, że w trymiga wywali wszystkie sześć granatów, a jeden strzał to coś koło 60-70 ap

AICW to karabin bojowy, wygladem do Styer-a podobny, ma wbudowany granatnik na 3x 40mm. Można dołączyć do niego prawie wszystkie dodatki. Jak dla mnie trochę futurystycznie wyglądający ale mocny, solidny i ciężki...za ciężki (z wszystkimi dodatkami i 3-ma granatami waży ponad 10kg)

A MGL-em to wypalać zanim wejdą ci w turę. Wtedy będą sami w ogień włazić. Napalm z tego co wiem pali się 6-8 tur. Fajna zabawka z tego MGL-a :ok:

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

micand1989 pisze:
AICW to karabin bojowy, wygladem do Styer-a podobny, ma wbudowany granatnik na 3x 40mm. Można dołączyć do niego prawie wszystkie dodatki. Jak dla mnie trochę futurystycznie wyglądający ale mocny, solidny i ciężki...za ciężki

Tak konkretnie to AICW to system, który składa się z dwóch modułów bojowych:
-Kinetycznego czyli kbk. F88 tj. Austeyr, tj. Steyr AUG produkowany na licencji w Australii.
-Granatnika opartego na technologii metal storm (bezłuskowe naboje/granaty siedzą sobie jeden za drugim w lufie, która robi także za magazynek rurowy, i są odpalane po kolei elektrycznie, co stanowi alternatywę dla broni samopowtarzalnej, i maszynowej).
Do tego dochodzi jakiś tam moduł celowniczy.

Tak na marginesie, to koncepcja metal storm'a pochodzi bodaj z XIX wieku, kiedy próbowano wykonać w podobnej technologii wielostrzałową broń odprzodową na proch czarny, zapłon był kapiszonowy.
Broń cierpiała na problemy z zapłonem, odpalało albo zbyt wiele ładunków, co mogło prowadzić do wybuchu broni, albo zbyt mało, i następowało zacięcie.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

AICW - przynajmniej w grze - to faaajna zabawka (ale dla silnego wojaka), niemniej jeśli się gra na Iron Manie (tzn bez save-load podczas bitew) to nawet i ona nie pomoże - trzeba się czasem wycofać, bo w pewnym momencie przy większych ilościach wrogów po prostu zabraknie nam AP na strzały choćbyśmy nie wiem jak dobrze byli uzbrojeni. Dlatego nawet nie włażę na dachy - zlezienie zajmuje za dużo czasu, a za budynkiem można sie schować podczas ucieczki... ehm... znaczy: taktycznego odwrotu na z góry upatrzone pozycje ;)

A tak na marginesie - bardzo wiele krajów już uznało że granatnik w składzie drużyny piechoty jest niezbędny, więc mimo kryzysu konstrukcji w rodzaju AICW pewnie będzie coraz więcej. Narazie różne armie posiłkują się dodawaniem do składu drużyny karabinka bullpup z granatnikiem (dużo lepsze wyważenie zestawu) w rodzaju FN F2000... tyle że to nie strzela seriami.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

@Ant4gon1st
Zapomniałem zapytać, a to jeszcze nie było powiedziane...walczysz (bronisz się) w dzień czy nocka?

Jest jeszcze jedno fajne miejsce w sektorze D13...
...na środku sektora, na południowy-wschód od kościoła, są takie 3-4 wielkie kamienie porośnięte trawą. Tam mozna położyć snajpera który bedzie miał widok na drogę przy budynku górniczym (no ten co w nim Fred siedzi). Można tam nieźle natłuc wrogów.

*

Ant4gon1st
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Stridingshadow pisze:
A M79 podobnie, tylko jeszcze trzeba między strzałami własnymi łapami granaty ładować, to chyba jakiś postęp?

Niby tak, ale chciałoby się wywalić te trzy granaty na turę :okulary2:

micand1989 pisze:
Tura nie trwa za długo :>

micand1989 pisze:
Napalm z tego co wiem pali się 6-8 tur

Neee, nie ma tragedii. Oprócz tego, że po kilku turach są tak rozproszeni już, że atakują praktycznie zza każdego rogu i z każdego krzaka. A napalm (te granaty termobaryczne) to 40mm jak rozumiem też muszę odblokować w xml jak aicw? Bo ani tego ani tego nie widziałem.

micand1989 pisze:
dzień czy nocka

Tak się złożyło, że w dzień zaatakowali :no:
Na razie odłożyłem tą bitewkę, praca mi za dużo czasu i sił odbiera :/

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

40mm termobaryczny jest chyba odblokowany w standartowej v4870. Tylko ma duży współczynnik *<ubCoolness>=8-10 (i jest dostępny w BR dopiero pod koniec gry). No chyba że masz ustawione dostępność u BR na "niesamowite". Bo 40mm napalm trzeba odblokować ręcznie.

Termobaryczny ma niezły, mocny wybuch i daleką falę uderzeniową. Natomiast napalm uwalnia ogień w promieniu 4-6 kratek i wszystko co żywe smaży się od razu. Do tego lekko rozświetla teren.

*<ubCoolness> - (w zakresie od 1 do 10) oznacza w którym momencie gry (przy jakim postępie gry) dana rzecz będzie dostępna do kupienia w BR. Przykładowo dla 1 będzie od zrzutu. Dla 10 będzie dostępna dopiero w Medunie.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna