Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
daniel.kaczmarczyk
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral

Chciałbym zagrać w oryginalne JA2, jedynie chciałbym zmienić w nim pole widzenia - do 90 stopni oraz większe obrażenia broni. Czy jest możliwe, bym mógł tego dokonać bez instalowania modów, a jedynie, np poprzez użycie jakiegoś edytora?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

daniel.kaczmarczyk pisze:
Chciałbym zagrać w oryginalne JA2, jedynie chciałbym zmienić w nim pole widzenia - do 90 stopni

To jest w modzie v1.13.
v1.13 ingeruje w dość istotny sposób w mechanikę gry.
M.in wprowadza ogień zaporowy (postać pod ostrzałem często bywa zmuszona do przyjęcia postawy kucznej bądź leżącej, oraz otrzymuje ujemne modyfikatory do punktów akcji).
Wprowadza nowy sprzęt, nowy system inwentarza (można wybrać, czy chce się z niego korzystać), węższe pole widzenia, i tym podobne.
v1.13 zasadniczo nie zmienia fabuły gry, a jedynie ingeruje w jej mechanikę, oraz dodaje sporo nowego sprzętu, co dodaje grze realizmu.
Przez ten mod gra staje się bardziej złożona, ale też bardziej realistyczna.
Mod umożliwia regulowanie (w bardzo prosty sposób) różnych parametrów gry, np. modyfikatorów do obrażeń zadawanych przez broń palną, białą czy mat. wybuchowe.

Jak już mówiłem, mod nieco zwiększa złożoność gry (wprowadza też nowy system punktów akcji, z maksimum na poziomie 100, a nie 25), ale znacznie poprawia (wg. mnie i innych jego zwolenników) jakość rozgrywki.
Gorąco polecam.

*

daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

Znam 1.13 i jestem świadom jego zalet, lecz szukałem modyfikacji, jaką opisałem do ja2:). Ale może się pokuszę o 1.13.

*

Assur-ad-mu
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Z tego co wiem wszystkie modyfikatory zostały napisane do 1.13. Po wgraniu masz też cały pakiet do edycji gry tzn mapeditor, inieditor i xmleditor.
Mapeditor - edycja mapy
inieditor - zaawansowana zmiana opcji gry
xmleditor - edytor wszystkich rzeczy w grze (od broni do kamizelek) - długo się uruchamia więc bądź cierpliwy, najlepiej idź zrobić sobie herbatę, jak się uruchomi to będzie znaczyło że woda wstawiona na herbatę się gotuje :)

Pole widzenia będziesz miał już zmienione. Tak jak to napisał mój poprzednik a jeśli chodzi o zwiększone obrażenia jest to możliwe w INIEditor który jest wgrany razem z 1.13. Jest to w zakładce Item Property Settings. Jest tam explosives_demage_modifier - do zwiększenia obrażeń zadawanych przez ładunki wybuchowe i granaty, gun_demage_modifier zwiększenie orażeń groni palnej i melee_demage_modifier do zwiększenia obrażeń broni białej (noże itp) jeśli się nie mylę.

Jeżeli chodzi o mnie to jak tylko znalazłem 1.13 do JA2 i zobaczyłem jego zalety powiedziałem sobie iż nigdy więcej nie zagram w zwykłego JA2. Jeśli chodzi o 1.13 nie wiem na jakiej wersji grałeś wcześniej ale polecam pobrać najnowszy z tej strony.

Ostatnio zmieniony 01 gru 2010 15:29 przez Assur-ad-mu, łącznie zmieniany 2 razy

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Poczytaj o New Classic, jeśli wolisz ciut bardziej tradycyjne podejście do sprawy.

*

daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

Nie będzie chyba to konieczne, to co przeczytałem o 1.13 i możliwości edycji tego wszystkiego zachęciło mnie do instalacji 1.13 ;). Skończę kampanię critical edge do 2.5 i zabiorę się do montowania nowego rozszerzenia. Chociaż, mam masę dodatków na dysku bazujących na ja2 i ja2.5 i trochę się boję o to, że jeśli zasmakuję 1.13 to już nie wrócę do podstawowych wersji :).

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

M'cin pisze:
Poczytaj o New Classic, jeśli wolisz ciut bardziej tradycyjne podejście do sprawy.

No offense, ale New Classic nie zmienia m.in pola widzenia, co jest cholernie denerwujące z perspektywy kogoś, kto grał w v1.13 czy 7.62.
Do samej modyfikacji New Classic nic nie mam, bo to kawał niezłej roboty.
Założeniem było odświeżyć klasyk, a nie udoskonalać system gry.
Zasadniczo tak właśnie się stało.

daniel.kaczmarczyk pisze:
trochę się boję o to, że jeśli zasmakuję 1.13 to już nie wrócę do podstawowych wersji :).

Niestety.
W v1.13 masz jeszcze coś takiego, jak Full Item drop: możesz sobie zaznaczyć w opcjach, żeby przeciwnicy pozostawiali po sobie cały sprzęt, dzięki czemu gra nabiera innego oblicza (a nowego sprzętu jest tyle, że i tak będziesz kupował broń, akcesoria i pancerze w necie).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jeśli chcesz coś bardziej subtelnego od 1.13, to spróbuj Night Ops.

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Polecam zagranie w spolonizowaną wersję Night Ops. Instalator jest po polsku i można wybrać wygodne dla siebie opcje dodatkowe, jedne podnoszą poziom trudności, a inne nieco go obniżają.
W Night Ops chyba jako pierwszym MOD-zie wprowadzono zawężenie pola widzenia z "oczu dookoła głowy" do połowy, na 180 stopni. Również wskakiwanie na dachy i zeskakiwanie z nich przez wrogów i część cywili. A także zasadzki (ładują Cię w sam środek wrogiego sektora). Leczą tylko lekarze (medycyna powyżej 70), szkolą tylko ci z umiejętnością szkolenie. Wroga mogą wspierać jeżdżące pojazdy opancerzone, BWP lub lekko opancerzone Humvee. No i przeklęta epidemia (lepiej nie korzystać z tej opcji, jeśli jest się nowicjuszem w NO).

Tak to wyglądało już w starszych wersjach, w które grałem w roku 2005 (pierwsza wersja NO to chyba 2004).

Z czasem Rosjanie dołożyli jeszcze parę rozwiązań, niektóre pewnie pod wpływem 1.13.
Mamy więc możliwość wypadania wszystkich przedmiotów (full drop item), prawdopodobieństwo trafienia z broni do wroga (licznik przy celowniku na wrogu), podniesienie broni do pozycji bojowej (przez lunety widzimy dalej). Możliwość dość prostej zmiany rozdzielczości przez zmianę parametrów w pliku noptions. Regulowanie długości serii, ustawianie worków z piaskiem, desanty powietrzne wojsk królowej.
Wrzucę tu spis tego, zawarty w noreadme.

Dodatkowe sterowanie.

Prawdopodobieństwo trafienia z broni można zobaczyć, celując z naciśniętym klawiszem Alt.

Długość serii (2...10) wybiera się za pomocą kółka na myszce i widoczna jest na obrazku broni.

W inwentarzu sektora, oprócz "czyszczenia" całej strony za pomocą Del, jest możliwe wyrzucanie przedmiotów pojedyńczo, trzeba nacisnąć LPM z wciśniętym Alt.

Podniesienie broni do pozycji bojowej - klawisz 'j'. Potzrebne również dla optyki i nocnego celownika.

Przejście w tryb turowy, jeśli w sektorze jest pzeciwnik - klawisz 'd'.

Rozładowanie RPG, znajdującego się w rękach - Alt + 'u'.

Ustawianie na ziemi worków z piaskiem '[' i ']'. W kombinacji z Altem - wysokie worki. Usuwać ponownym naciśnięciem.

Regulacja poziomu ogólnego nocnego oświetlenia w sektorze - Alt + '-' Alt + '='.

Charakterystyki broni i przedmiotów znajdują się w pliku ttx.txt, które można zmieniać w MS Excel. Opis parametrów w TTX_description.txt.

Regulowane parametry gry znajdują się w pliku noptions.ini

Za zmianę rozdzielczości gry odpowiada paramtr Screen= w noptions.ini.
Może on być:
640 (640х480)
800 (800x600)
1024 (1024x768)
1280 (1280x1024)
WXGA (1280x800)
OTHER w h dx dy (inna rozdzielczość)

Na przykład: Screen=1280
Screen=OTHER 1024 600 0 0
Dwa ostatnie zera - to ustawiane ręcznie parametry (zwykle od -10 do 10), opdowiadające za wyśrodkowanie figurki postaci w tajlu.

Zmienić rozdzielczość można też, wprowadzając w parametrach wiersza poleceń dla ja2.exe
-800 (800x600)
-1024 (1024x768)
-1280 (1280x1024)
-WXGA (1280x800)

Na przykład: ja2.exe -800

Ostatnio zmieniony 05 gru 2010 02:16 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 2 razy

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Night Ops zawsze mnie ciekawiło, a na stronie mamy bardzo nie wiele o tej modyfikacji. A ty, Gonzo_68 widzę, że jesteś obeznany. Może chciałbyś napisać artykuł w stylu recenzji?

Moim zdaniem niska popularność tej modyfikacji wynika z niewiedzy, a wystarczył twój post, aby mnie zachęcić, więc chyba warto.

*
daniel.kaczmarczyk
Kapral
Kapral

Popieram, też podoba mi się lista zmian. W szczególności jestem ciekaw tej zabawy ze stawianiem worków z piaskiem. Jak to działa, czy jest jakiś limit ilości postawionych worków itp?

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Wczoraj musiałem zasuwać do pracy, a więc dzisiaj reszta o Night Ops (pewnie i tak coś zapomnę).

Worki z piaskiem stają się dostępne w sektorach, w których można szkolić samoobronę, a więc w miastach i na skrzyżowaniach dróg, na których są posterunki/blokady drogowe (blockpost), do tego F3:Elektrownia i L15: SAM w budowie czy remoncie. Tak tak, gęsto w NO od miejsc, gdzie można wyszkolić samoobronę. W starszych wersjach można było szkolić nawet w Omercie. Maksymalna liczba worków (czy raczej ich kompletów) to 50 na sektor. Pierwsze pojawiają się wkrótce po zajęciu sektora, stopniowo ich ilość osiąga górny limit, po kilku dniach mamy komplet. Wystarczy kliknąć PPM na sektorze, aby w okienku informacji o sektorze odczytać info o workach. Aby swobodnie wznosić prowizoryczne umocnienia, potrzebny jest spokój. Najlepiej, aby sektory sąsiadujące były wolne od sił wroga.
Budujemy tylko na ziemi, na dachach nie. Wybieramy kursorem myszy miejsce na ziemi, wciskamy klawisz ' oraz klawisz [ albo ] (one odpowiadają za kierunek ułożenia worka). Jeśli chcemy mieć wysoką osłonę, to wciskamy Alt i wspomniane wcześniej klawisze. Wysoka osłona też jest liczona jako jeden worek. Gdy zechcemy usunąć worek, to naciskamy na nim ponownie.

Co ciekawe, nie musimy mieć najemników w sektorze, aby budować.
W Night Ops możemy "wejść" do każdego sektora, który już raz odwiedziliśmy. Normalnie, na mapie strategicznej naciskamy na sektor i wybieramy ekran taktyczny, choć nie mamy tam najemnika. Jeśli jest samoobrona to widzimy ludzi, których widzą nasi milicjanci. Jeśli jest wróg, to słychać ciche piknięcie i pojawia się napis "wróg w sektorze", ale bitwy nie ma.

Terroryści i zabójcy nasłani przez Kingpina maskują się. Te postacie nie mają już imienia czy ksywki wyświetlonej nad sobą. Zabójcy mogą być ubrani jak samoobrona, tyle że na małym ekraniku w prawym, dolnym rogu są białym, a nie zielonym punktem. Jeden z zabójców może "przebrać" się za Carmena. Wyświetla się napis Carmen, a jak podejdziemy, to ra-ta-ta!. Dzieje się tak głównie w miejscu, gdzie prawdziwy Carmen nie zagląda - Balime.

Wróg nocą gęsto rzuca flary oświetlające, a potem równie gęsto praży z granatników.
Czołgi są twarde, granaty ręczne i 40mm nie wyrządzają im szkód. Pierwszy czołg można spotkać już przy wyrzutniach rakiet pod Drassen.
Jak grałem na poziomie expert, po opanowaniu północy i centrum kraju ruszyłem na południe, to królowa zaczęła gęsto wysyłać kontrataki po 80 do 92 ludzi. Zatem pod koniec gry rzeźnia była okrutna.

Część sektorów jest zmieniona, gęstsza jest zabudowa Chitzeny i San Mony. Jest parę sektorów z JA2,5UB, także pod ziemią. Więcej mamy magazynów wojskowych, w Almie także pod ziemią.

Broń wielkokalibrowa (0.50 cala, 12,7mm) "kopie" niezbyt silnych strzelców tak, że się przewracają (jeśli strzelają z pozycji stojącej lub kucznej). Królowa przewróciła się, jak rąbnęła w głowę Elliotta. Tylko dlaczego miał on potem dziurę w głowie, skoro powinien mieć dziurę zamiast głowy?

Dawny karabin rakietowy to teraz przekombinowany OICW (na amunicję 0.50).
Noże mają znaczną zabójczość, a wojsko chętnie z nich korzysta. Oj, lubią rzezać po gardłach.

A teraz lista opcji, które możemy wybrać przy instalacji Night Ops:

Dla weteranów:

Epidemia - trzeba znaleźć szczepionkę (szczerze odradzam początkującym).
Ciężki sprzęt ofensywny - nie dla nas, rzecz jasna
Kosztowny ekwipunek
Zakładnik - mogą nam kogoś porwać, zatarg z miejscowym gangsterem
Przegrzewanie się broni
Zasadzki
Lojalność a samoobrona - lojalność spada, jak nam koszą samoobronę
Trenerzy samoobrony
Desant powietrzny - niezła zabawa, polecam.

Inne opcje:

AIM w siłach specjalnych - już nie tylko Mike na usługach królowej
Dobrze wyposażeni najemnicy - start z dobrym sprzętem
Aktywna samoobrona - wolę zostawić pasywną, nie zlatują się po staremu, jak banda lemingów do odstrzelenia jednym gruchnięciem z moździerza
Elitarna samoobrona - najpierw szkolimy regularnych, a później weteranów. Może się przydać, bo chociaż mamy po 30-tu milicjantów, To kontry królewskiej elity wciągają ich nosem. 20-tu gwardzistów rozsmarowuje 30-tu regulares lekkim kujawiaczkiem.
Alternatywne celowanie - opis tej i innych opcji w instalatorze
Priorytet wypadania przedmiotów - wypadnie to, co odpowiada aktualnemu progresowi (postępowi) gry. Jeśli wróg miał coś wypaśnego, a to dopiero początek gry, to tego lepszego sprzętu nie zostawi (tylko zwykłe klamoty).

Część wrogów i samoobrony zatacza się malowniczo, a w ruchu potyka i wywraca o własne nogi. W starszych wersjach była opcja "wojsko pije wódkę". Teraz jej nie ma. Słusznie, po co robić osobną opcję "wojsko pije wódkę", skoro wiadomo, że nie ma innej opcji?

Nowi RPC i szybsza rekrutacja Miguela i Carlosa.

W D10: Otwarty teren trwa bitwa rządowych z powstańcami, na ich czele jest Manuel (JA2,5UB), a obiekt o którą walczą, to chyba kopia placówki straży granicznej z JA2,5UB. Manuela można zwerbować, jeśli przeżyje. Jeżeli powstańcy znikną w czasie walki (zdarza się taki błąd), to trzeba rozwalić wrogów swoim zespołem, wczytać inny sektor, a następnie wczytać D:10. Manuel i spółka powinni znów tam być.

Siergiej Gromow przyśle nam e-mail po zdobyciu Drassen. Zjawi się nazajutrz i będzie czekał przez 3 dni na zwerbowanie go. Później odleci. Szukać na lotnisku i w barach w Drassen (gość jest podpisany).

Kiedy załatwimy dostawy żywności dla rebeliantów i pójdziemy do Omerty po Dimitria, to Miguel da nam nowe zadanie. W więzieniu w Almie kibluje "Eskimo", jeśli go uwolnimy i zwerbujemy, to Carlos i Miguel się przyłączą.

Manuel, Eskimo i Siergiej służą z przekonania, znaczy się nie biorą mamony.

"I to by było na tyle"

Ostatnio zmieniony 04 gru 2010 15:26 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 1 raz

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie