Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Zapewne znacie tą grę bo któżby z fanów strategii jej nie znał? Polska gra firmy Metropolis Software, których pierwszą grą był Teenagent który powstał za czasów gdy się nie marudziło tylko grało w to co było więc starzy gracze napewno ją pamiętają.

Czym jest Gorky 17? Jest to strategia turowa ale trochę różnicą się od jaggeda, ponieważ tam nie ma czegoś takiego jak punkty akcji ale to wcale nie oznacza, że jest gorsza. Gra została wydana w 1999r. Na wschodzie osiągnęła sukces sprzedając się w ponad 100tys. egzemplarzy. Jak na polską grę jest to ogromny sukces.

Samą grę przeszedłem dokładnie 1 rok i 2 tyg. temu. Jest wspaniała, fabuła bardzo ciekawa ze zwrotami akcji, taka tajemnicza. No i ta muzyka! Świetnie podkreślająca klimat, jest idealna! Szkoda tylko, że gra jest krótka i że skończyła się w momencie gdy moja ciekawość co będzie dalej osiągnęła zenitu. Ale chyba dzięki temu tą grę tak wszyscy dobrze pamiętają.

A co wy o niej sądzicie? Jeśli nie graliście to radzę nadrobić straty bo naprawdę warto.

*
Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

Ja oczywiście że grałem ale nie przypadła mi do gustu pewnie byłem za młody, ale dzięki Len że mi o tym przypomniałeś zobaczymy czy dorosłem do tej trudnej gry.

*

snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Aktualnie zastanawiam się, czy wejść w świat Gorky, czy też dalej buszować po Danubii... Możliwe, że po prostu będę grał w obie gry na zmianę, ponieważ klimat Gorky i samo to, że jest turowa bardzo ciągną mnie do tej gry.

*
Rafadan_PL
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Gra Odium (inna nazwa Gorky17) nie przypadła mi zbytnio do gustu. Niby cRPG, a niemal 100% liniowa, gramy niby komandosami, a nabojów mamy jak na lekarstwo (i ten Owicz - alter ego Steroida :D ), fabuła jest raczej żałosna, tak samo napotkane zagadki. No i bezsensowne działanie broni (Qrde! to przecież nie szachy :lol: ). Jedyny plusik to fajny klimat zrujnowanego miasta.

Jak dla mnie - nic nadzwyczajnego, średniak po prostu.

*

PeseiK
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie takie złe, chociał wolę Gorky Zero: Fabryka Niewolników

*

Kijek
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Gorky 17 przeszedłem całe i bardzo mi się spodobała :) a poźniej grałem troche w gorky Zero ale to już skradanka a nie turówka 8)

*
Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Gorky 17 jest zarąbiste ciekawa fabuła szkoda że krótka :(

*
snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Cytuj:
Gorky 17 przeszedłem całe i bardzo mi się spodobała a poźniej grałem troche w gorky Zero ale to już skradanka a nie turówka

Oo, zgadzam się. Główną zaletą Gorky (przynajmniej moim zdaniem) była rozgrywka w turach. Turówki wymiatają, skradanki to już nie dla mnie... :)

*
GTwice
Szeregowy

tak gorky 17 jak i pozniejsze zero i 2 (chyba, dziwna maja numeracje :p) sa fajne - ale to zupelnie rozne gry

*
Jemiel
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

W Gorky 17 grałem dawno temu i gierka mi się spodobała. Klimat niemalże postnuklearny, prosty i miły system turowy, fajne bronie, ładna (wtedy) grafika, fabuła wciągała. Co prawda jest liniowa, krótka, dość łatwa, ale i tak miło ją wspominam. Do dziś pamiętam mój ulubiony "zestaw do nalotu z powietrza" (takie pudełko po pizzy co przywoływało rakietę z nieba :) )

*

Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Jemiel pisze:
Do dziś pamiętam mój ulubiony "zestaw do nalotu z powietrza" (takie pudełko po pizzy co przywoływało rakietę z nieba :) )

Fajna zabawka - zawsze ją wykorzystywałem w walce z ludźmi :D. Mi się w Gorky 17 podobał się klimat - prawie jak z "Archiwum X" + wątek spisku rządowego :diabel2: .

*
snick
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Z racji tego, że ostatnio ukończyłem UC i WF, a innych modów nie chcę instalować przed premierą Vietnam PL, postanowiłem powrócić do Gorky 17. I wciągnąłem się na dobre! Ta gra ma świetny klimat, przyjemną grafikę (nie oczekuję żadnych wymyślnych bajerów, prostota rox!) i dobrą ścieżkę dźwiękową. I do tego toczy się w turach. :D Czego więcej chcieć od gry? Świetny, polski produkt.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No widzisz, a ja ci o niej mówiłem jeszcze jak się nie znaliśmy :D Klimat ma niesamowity, przez twój post przypomniałem go sobie i... koniecznie chcę w to zagrać :) Tworzy go głównie świetna klimatyczna muzyka Scorpika, który ostatnio udziela się na forum firmy Metropolis Software (link w moim podpisie), która stworzyła właśnie Gorky 17.

W tej grze świetna jest fabuła, pod tym względem JA2 ze swoją bardzo prostą i przewidywalną fabułą chowa się gdzie popadnie :) Ta w G17 naprawdę wciąga a gra kończy się gdy nasza ciekawość sięga zenitu i pewnie dlatego tak wszyscy dobrze ją pamiętają.

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Nie wiem jak to się stało, ale nie udało mi się jeszcze w nią zagrać:-(. Muszę to koniecznie zmienić.

*

Fireox
Plutonowy
Plutonowy

Hmm...moze i ja sobie w nią pogram :P (Len nic nie mów :P) skoro tak ja chwalicie to pewnie jest dobra, ja ją troszke pamiętam jak byłem młodym dzieciakiem 6/7 lat to mój brat w nia grał...ehh to były czasy ;P

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna