Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
marcinl0
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Sierżant
Sierżant

Czy w Wildfire dostępny jest tylko 1 słownie jeden niezwykle przydatny Metal Detector wykrywający hurtowo zakopane ladunki wybuchowe (a tych w Wildfire bez liku szczególnie w zadrutowanych bazach) - kupiłem chyba u Devina od razu przy pierwszej wizycie - to ten sprzedawca / najemnik od materiałów wybuchowych.

Ani razu Metal Detector nie był dostępny w sklepie internetowym ani w Balime - a może robię cos niedobrze.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

I znalazłem 2 sztukę Metal Detector w Orcie w pokoju w schowku na samym końcu - w drugim pokoju były UV Googles. Ale widać jaką rzadkością jest Metal Detector w Wildfire - bardziej niż Collimator itd..

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

A może następna szt. będzie do znalezienia na końcu gry w Medunie może w podziemiach.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

I.m.p. z umiejętnością Elektronika może mieć detektor metali.
W wilfire zmiejszyli ilość detektoròw. Też się zdziwiłem że jest tak mało.

*
marcinl0
Sierżant
Sierżant

A tak sprawdziłem - z tym że na modzie Metavira bo tam od razu można dać u impa Electronics bez bawienia się w pytania testu aby akurat wyszło Electronics - i rzeczywiście (przy wysokiej mechanice i Dexterity) od razu w ekwipunku jest niezwykle przydatny w Wildfire Metal Detector i już.

Ale nigdy bym nie tworzył takiego impa specjalnie tylko po to tylko aby uzyskać ten wspaniały Metal Detector na starcie kosztem innych umiejętności o niebo bardziej przydatnych - w każdym razie w Wildfire Devin ma na sprzedaż jedną sztukę tego cuda i jest to w miarę szybko w postępie gry.

I drugi Metal Detector jest w Orta - pytanie czy zawsze tam jest w schowku w środkowym pokoju na końcu - ale to już trzeba mieć na Ortę wyborowe komando 6x na ok 7-8 poziomie aby to zdobyć.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Inna sprawa to zdobywanie Orty w Woldfire diametralnie rożni się od tego z klasycznego JA2 - zero naukowców na górze nie ma tego co za łapówkę otwiera drzwi jak nie mamy karty z Estoni a w podziemiach nie ma naukowca którego trzeba "przekonać" nastraszyć aby poszedł i otworzył sekretne drzwi do komnaty z najlepszym ekwipunkiem - u mnie Magic waląc kopiąc używając lockpicka i finalnie łomu otwierał trudne drzwi.

Aha w domku na powierzchni jest jedna karta elektroniczna a podziemiach u przeciwnika druga - która otwiera niektóre drzwi.

I zdobycie podziemi w Orcie Wildfire nie było wcale aż tak trudne trzeba tylko koniecznie mieć maski przeciwgazowe u wszystkich komandosów - może nawet łatwiejsze niż w JA2 - wtedy w JA2 przeciwnicy potrafili ostro szarżować naraz z kilku kierunków i bez ran się nie obywało.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

I jeszcze sprawdziłem w klasycznym poradniku JA2 Patusco - i aby na starcie u impa dostać Metal Detector nawet nie jest wymagana wysoka mechanika i dexterity (o tym nie pisze):

Marksmanship
You get a MP5K and 2 clips of 9mm SMG ammo if your marksmanship is
80 or above, if is it's less than 80 you get a Beretta 93R and three 9mm
clips.

Medical
If your Med > 60 – You get a Medikit; if you have 30 < Medical < 59 – You
get a 1st Aid Kit.
Mechanical
If your Mech > 50 you get a tool kit (from time to time a TNT also?)
Explosives
If your Exp > 50 you get a TNT and detonator

BY SPECIALTIES:

Stealthy
You get a gun with silencer
Knifing
You get a combat knife
Throwing
You get a throwing knife
Electronics
You get a metal detector

Night Ops
You get 2 break lights
Lockpicking
You get a lockpick
Hand-To-Hand
You get the dusters (that thing to wear on your fist)

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Dodam: zawsze tworzę w JA2/Wildfire impa Night Ops EXPERT (inaczej nie wyobrażam sobie gry na hard) i PSYCHO daje bonus do celności przy strzelaniu serią właśnie w trybie psycho plus ok. + 15 %.

psycho:

Soldier gets a to-hit bonus when attacking the same target repeatedly. Small chance of switching from single-shot to burst fire ("Buzz goes psycho"), especially on non-targeted shots. Can cause verbal remarks.

Ostatnio zmieniony 17 maja 2026 11:49 przez marcinl0, łącznie zmieniany 1 raz

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Juju w swoim rzadkim już poradniku radzi nawet tworzenie całej drużyny pod Night Ops - to może już przesada ale uwielbianego wspaniałego bojowego (z Martial Arts) lekarza Dr Q walki w San Mona (i Trevora najlepszy mechanik) zawsze biorę od początku gry:

1- Juju, my I.M.P. Merc: Night-Ops expert.
2- Raven: why? Night-Ops, good gunner, cheap.
3- Spider: why? Night-Ops, best medic available, fast learner, cheap.
4- Trevor: why? Best mechanic available, fast learner, can (or should I say will) pick any lock, also doubles as my explosives guy (real value for the dollar!).
5- Scope: why? Night-Ops, best gunner available, Good teacher.
6- Dr. Q: why? Night-Ops, fast learner, cheap. Apart from being a good doctor he doesn't seem like much, but if you give him the chance to grow you won't be sorry. In my current game he's gained 30 marksmanship points in 45 battles

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Co istotne, Night Ops EXPERT jest dostępny w JA2/Wildfire tylko i wyłącznie u generowanego impa - dlatego tak warto brać EXPERT - ponieważ rzutuje na cały przebieg gry i finalne zwycięstwo w niej.

Podobnie, w JA2.5 Unfinished Business rekrutowany Manuel jest naprawdę aż tak świetny bo jako jedyny ma Stealth EXPERT (i wysoką inteligencję błyskawicznie zdobywa poziomy).

*

Hanzea
Kapral
Kapral

marcinl0 pisze:
....rekrutowany Manuel jest naprawdę aż tak świetny bo jako jedyny ma Stealth EXPERT...

Tylko i.m.p. zawsze będzie lepszy bo może mieć cechę charakteru "Pyscho".
I.m.p -owy najlepszy wybòr jak słusznie zauważasz to 2x "auto weapon" , lub 2 x "night ops". Ewentualnie 2x"martial arts" może być jeszcze rozważane.
Co prawda rozczarowało mnie 2x night ops i 2x martial arts, bo nie daje regeneracji Energii do 100%.
Wszystko przez to że i.m.p. ma na starcie "wspòłczynnik relacji energii do snu" na poziomie 9.
A night ops czy martial arts obniża to maks. o 2. Czyli maks. I. M. P. może mieć 7
Dr.Q ma 4, Miguel 4, i Razor 3, i.m.p -owi brakuje 3pkt.

Ostatnio zmieniony 18 maja 2026 09:18 przez Hanzea, łącznie zmieniany 2 razy

*
Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

W kodzie źródłowym JA2, więc należy zakładać że i również w JA2 Widflfire, nastawienie PSYCHO, daje 15% więcej do szansy na trafienie do celu, ale tylko SERIĄ, jeśli Twój najemnik zamiast strzału pojedynczego wybierze nagle strzał serią. Tylko wtedy to nastawienie jest aktywowane. Bardzo często kiedy najemnik ma broń tylko ze strzelaniem pojedynczym, a chciałby nagle ze względu na nastawienie PSYCHO strzelić serią, a nie może, ma odpowiedni monolog i mu morale spadają.

Kod:
#define AIM_BONUS_PSYCHO            15

Co do specjalizacji night ops, to empirycznie zostało to sprawdzone i nic się nie zmieniło w stosunku do kodu źródłowego JA2.

W nocy to standard 6 kratek widoczności.

Teraz night ops x1, to jedna kratka więcej,
Teraz night ops x2 (ekspert) to dwie kratki więcej,

Kod:
// give one step better vision for people with nightops
      if (HAS_SKILL_TRAIT( pSoldier, NIGHTOPS ))
      {
         sDistVisible += 1 * NUM_SKILL_TRAITS( pSoldier, NIGHTOPS );
      }

Dodajemy sprzęt:

Kod:
#define NIGHTSIGHTGOGGLES_BONUS 2
#define UVGOGGLES_BONUS 4

noktowizor, 2 kratki więcej,
Gogle UV, 4 kratki więcej,

Łącznie nasz najemnik może mieć 12 kratek widoczności w nocy, to jest ogromny game changer rozgrywki. Dlatego Meduna w dzień jest mega trudna do zdobycia, ale w nocy z odpowiednimi nieumiejętnościami jest prosta nawet w Wildfire.

Co do broni automatycznej, też się nic nie zmieniło w stosunku do kodu JA2.

Broń automatyczna: 50% mniejszy rozrzut kul przy strzelaniu serią
Broń automatyczna (ekspert): 75% mniejszy rozrzut przy strzelaniu serią.

Kod:
// If in burst mode, deduct points for change to hit for each shot after the first
   if ( pSoldier->bDoBurst )
   {
      iPenalty = Weapon[usInHand].ubBurstPenalty * (pSoldier->bDoBurst - 1);

// halve the penalty for people with the autofire trait
      if ( HAS_SKILL_TRAIT( pSoldier, AUTO_WEAPS ) )
      {
         iPenalty /= 2 * NUM_SKILL_TRAITS( pSoldier, AUTO_WEAPS );
      }
      iChance -= iPenalty;
   }

GENERALNIE, według kodu najlepiej mieć NIGHT OPS x1 plus AUTO WEAPONS x1. Wtedy w nocy widzisz dalej, plus seria to automatyczny kill, każdego przeciwnika. Tylko to po dłuższej chwili, według doświadczeń grających staje staje nieco się nudne.

Teraz MARTIALARTS specjalizacja. W kodzie źródłowym JA2 jest tak, jak empirycznie tak, jak to stwierdzono w JA2 Wildfire:

1x: trzecie uderzenie wręcz, jest zawsze zamieniane na obrotowy kick i utratę przytomności, (ale tylko dla mężczyzn, dla kobiet nie ma takiej umiejętności).
2x (ekspert): od razu pierwsze uderzenie wręcz, to obrotowy kick z utratą przytomności, z dużą ilością obrażeń.

Kod:
if (!fBladeAttack)
   {
      // add bonuses for hand-to-hand and martial arts
      if ( HAS_SKILL_TRAIT( pSoldier, MARTIALARTS ) )
      {
         iImpact = iImpact * ( 100 + gbSkillTraitBonus[MARTIALARTS] * NUM_SKILL_TRAITS( pSoldier, MARTIALARTS ) ) / 100;
         if (pSoldier->usAnimState == NINJA_SPINKICK)
         {
            iImpact *= 2;
         }
      }

Teraz co do ilości snu, potrzebnego do regeneracji, oraz ilości energii potrzebnej do działania, to też empirycznie sprawdzono, że jest tak samo jak w kodzie JA2. Im mniejsza liczba tym lepsza.

Night ops x1: -1
Martial ops x1: -1
Kamuflaż x1: -1

Night ops x2: -2
Martial ops x2: -2
Kamuflaż x2: -2

Opcje można łączyć.

Przykłady standardów, bez odliczeń specjalizacji:

Razor: 3
Steroid: 5
Shadow: 6
Fidel: 6
Cliff: 5
Buzz: 5
Raider: 6
Raven : 6
Dr Q: 6
Meltdown: 6
Haywire: 6
Cougar: 6
Miguel: 5
Carlos: 6
Ira: 6
Hamous: 5
Dynamo: 5
Conrad: 5

Reszta najemników to od 7 do 11.

Przykład najbardziej radykalny, jeśli Razor miałby Night Ops ekspert, to on w ogóle nie potrzebuje snu, do działania.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

Starchris pisze:
2x (ekspert): od razu pierwsze uderzenie wręcz, to obrotowy kick z utratą przytomności, z dużą ilością obrażeń.

Kod:
if (!fBladeAttack)
   {
      // add bonuses for hand-to-hand and martial arts
      if ( HAS_SKILL_TRAIT( pSoldier, MARTIALARTS ) )
      {
         iImpact = iImpact * ( 100 + gbSkillTraitBonus[MARTIALARTS] * NUM_SKILL_TRAITS( pSoldier, MARTIALARTS ) ) / 100;
         if (pSoldier->usAnimState == NINJA_SPINKICK)
         {
            iImpact *= 2;
         }
      }

Tego nie zauważyłem. Czyli jednak warto 2x martial arts.

*
marcinl0
Sierżant
Sierżant

Tylko że imp martial arts expert nie wygra całej gry a raczej skutecznie pozyska sprzęt - wtedy cały ciężar wykrywania eliminowania przeciwników spada na Miguela z night ops x1 i Dr Q tez no x1.

Wyszczególnienie u najemników bardzo przydatne - warto byłoby zamieścić dane wszystkich także z UB w tym wspaniałego Manuela.

Swoją drogą teraz wiem dlaczego tak "przekonująco" odpowiedziałem na podsumowanie wspaniałego Dr Q w poradniku "Dr Q. może mieć problemy ze skuteczną eliminacją wrogów. Moim zdaniem warto brać go tylko w ostateczności." - i od razu słusznie skomentowałem: "Dr Q jest jednym z NAJLEPSZYCH podstawowych najemników ma Operacje Nocne sztuki walki wysoka inteligencja bardzo szybko się uczy awansuje coraz lepiej strzela - u mnie stanowi podstawę drużyny od początku obok IMPa Blooda Trevora. Dr Q jest zarówno świetnym wojownikiem (w tym "ręczne" walki i pozyskiwanie broni od wrogow) jak i lekarzem. Uwielbiam jego "kojace" mądre wypowiedzi, znakomity dubbing. Praktycznie trudno byłoby wskazać jakąkolwiek wadę, ma znakomity kurs umiejętności do ceny. Polecam Dra Q Highly recommended."

A wracając do tytułowego przydatnego Meta Detector - w Wildfire jest drugi egz. w Orcie - i to byłoby na tyle.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

marcinl0 pisze:
Tylko że imp martial arts expert nie wygra całej gry a raczej skutecznie pozyska sprzęt -....

Ale znacznie poszerza możliwości gry. Jedyne w czym i.m.p. może być unikalny.
Szkoda że Shadow"Samotnik" zamiast "stealth" nie ma "night ops", dołączył by jako 4ty do najbardziej pracowitych. A tak to na solo misję wysyłałem najczęściej Razora
P.S. Najgorszemu najemnikowi - Cliffowi, mogli chociaż dać "night ops" byłby dobrym lekarzem chociaż.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna